Last news in Fakti

16 Август, 2021 17:18 2 978 66

Ню Йорк таймс: Трайната свобода в Афганистан си остана само US мечта

  • сащ-
  • талибани-
  • афганистан

Войната трябваше да свърши, но Белият дом можеше и трябваше да направи повече за защитата на онези, които рискуваха всичко в стремежа си към друго бъдеще, колкото и илюзорно да е то

Ню Йорк таймс: Трайната свобода в Афганистан си остана само US мечта - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Трагедията на Афганистан" е заглавието на редакционна статия в "Ню Йорк таймс" по повод мълниеносната офанзива на талибаните в Афганистан след две десетилетия на изключително скъпи и кръвопролитни опити за създаване на светско правителство с функциониращи сили за сигурност, приключили трагично. Трагично защото американската мечта, че САЩ са "незаменими" за формирането на свят, който се ръководи от ценностите на човешките права, правата на жените и религиозната толерантност, се оказа само мечта, посочва вестникът, цитиран от БТА.

В началото тази най-дълга война в историята на Америка бе с кодово название Операция "Трайна свобода", а после Операция "Страж на свободата". Обаче след 83 похарчени милиарда и смъртта на най-малко 2448 американски войници е трудно да кажем, че е постигнато нещо трайно. Още по-трагичното е, че със сигурност много афганистанци, работили с американските сили и възприели тази мечта - и особено момичетата и жените, повярвали в равенството - сега са оставени на милостта на безскрупулния враг.

Освен това е трагично, продължава статията, защото при острото политическо разделение на днешна Америка опитите да се извлекат важни поуки от това злополучно изтегляне вече пораждат гневни обвинения кой е загубил войната в Афганистан, грозни злорадства и лъжи. Часове след падането на Кабул ножовете вече са извадени, заключава мрачно "Ню Йорк таймс".

Според редакционните експерти бързото рухване на афганистанското правителство е стряскащо, но не и изненадващо. Т.нар. афганистански документи, публикувани от "Вашингтон пост", сред които и поверителният доклад "Извлечените поуки", рисуват отчайваща картина на корупция, некомпетентност, липса на мотивация и други недостатъци в редиците на афганистанските сили за сигурност, чиято боеготовност се опитваха да изградят САЩ и техните съюзници.

Решението на Джо Байдън за изтегляне от Афганистан изискваше смелост и мъдрост. Президентът много добре знаеше какво ще кажат критиците му и те вече го правят. Винаги има някакви аргументи от типа на "а какво ако" - дали ако американските войски бяха останали още, изходът щеше да бъде друг. Обаче отдавна беше ясно, че след американското изтегляне, когато и да станеше то, талибаните щяха отново да установят контрол върху Афганистан. Войната трябваше да свърши, но Белият дом можеше и трябваше да направи повече за защитата на онези, които рискуваха всичко в стремежа си към друго бъдеще, колкото и илюзорно да е то, пише "Ню Йорк таймс" в редакционна статия.

"Вашингтон пост" констатира, че с бягството на афганистанския президент Ашраф Гани и навлизането на талибаните в Кабул във Вашингтон е започнала игра за търсене на виновни и сочене с пръст. Лесно е да критикуваш некомпетентните служители на Тръмп, също толкова лесно е да критикуваш администрацията на Байдън и разузнавателната общност, че били сварени неподготвени за скоростта, с която напредваха талибаните. Тези провали обаче, смята вестникът, идват в края на една 20-годишна катастрофа и коренът на проблема може да се търси далеч назад във времето.

"Вашингтон пост" цитира члена на Камарата на представителите Лиз Бейни, републиканка от Уайоминг, според която катастрофата в Афганистан, на която сме свидетели сега, "не трябваше да се случва". Тя твърди, че САЩ е трябвало да оставят 2500 войници в Афганистан, които "с въздушна мощ и в сътрудничество с афганистанците биха могли да държат талибаните далеч". Тя обаче, подобно на много други на нейното мнение, не посочва колко време трябва да останат там тези 2500 войници. Нито споменава какво точно означава "сътрудничество с афганистанците".

Каквото и да твърдят привържениците на намесата, двете десетилетие на изграждане на държавата Афганистан, бяха белязани от корупция, некомпетентност и самозалъгване. И както видяхме през последните дни, противопоставянето на истината винаги свършва зле. Но това не я прави по-малко истина, заключава вашингтонското издание.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дельо Хайдутин

    47 4 Отговор
    Явно народа на Афганистан не им иска демокрацията.

    Коментиран от #10

  • 2 иван

    37 6 Отговор
    браво на талибаните,изгониха злото от тяхната страна

    Коментиран от #28, #36

  • 3 Рошко

    25 6 Отговор
    И налагане на ковид лъжата
  • 4 С тези приказки

    23 4 Отговор
    Нещо сте се объркали. Талибаните ще донесат трайна свобода на Афганистан.
  • 5 КОТарАК

    24 2 Отговор
    и все още ми е чудно как най-великите си горят знамената на прощаеане
  • 6 Вера

    36 3 Отговор
    Оставете народа на Авганистан да живее както си иска, стига с тази фалшива демокрация
  • 7 ПЕНКО

    11 4 Отговор
    САЩ ---АЙДЕ БЕ !!! 80 ХИЛЯДИ ТАЛАБАЛИ СРЕЩУ ТРИ ЕДНОМИЛИОННИ АРМИИ СЪС СВРЪХ ОРЪЖИЯ ---КИТАЙ ;РУСИЯ И НАТЮ !!!!!!!! ОРЪЖЕЙНИТЕ ИНДУСТРИИ НА ТРИСТРАНКАТА ИМАТ НУЖДА ОТ НОВО МЯСТО ЗА ЕКСПЛОАТАЦИЯ !!! РУСИЯ СПРЯ ИДИЛ И СЕГА ОСТАВА АВГАН , А МОЖЕШЕ ДА БЪДЕ ЗИМБАБВЕ И НАУРУ !?!?!?

    Коментиран от #31

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 гадно

    32 2 Отговор
    За каква свобода словоблудстват тия!?!? Не си ли виждат най-верния им съюзник сред мюсюлманите СА където чаршафите държат жените в златни кафези и режат ръце и глави по площадите, горе долу същото сега ще стане и там.
  • 10 Тска е

    13 2 Отговор

    До коментар #1 от "Дельо Хайдутин":

    Именно това е точка! Пак ще дам пример с България 1878 нямаме нищо само 7 години след това 1885 побеждавсме Сърбия!!! 20 години са много ако са искали поне армията биха я направили силна. Те не искат и това е.
  • 11 дико

    25 1 Отговор
    Свръх алчноста на САЩ предизвика войните и разбуни света . Разбра се че са въздух под налягане напомпено с постоянно печатане на долари . Време е да си приберат войските както от Афганистан .

    Коментиран от #26

  • 12 Селски пияница

    14 2 Отговор
    40 милиона тръгват към Европа. Са че пием една ракия.

    Коментиран от #15

  • 13 САЩ

    23 3 Отговор
    Също тъй позорно и набързо избягаха от Сомалия. Влязоха като аслани. Но целия свят видя кадрите с убитите американски войници които местните бойци влачиха за косите по улиците на Хартум. Явно не са си взели поука и няма да мине много време ще опитат на друго място

    Коментиран от #52

  • 14 Кабул

    10 2 Отговор
    Идват да ни питат чии го дирихме там 20 години. Ще опънат поне стотина българки.

    Коментиран от #16

  • 15 НАТО ВЕЦ

    3 2 Отговор

    До коментар #12 от "Селски пияница":

    Сега ще ни оправят медицината и демографията.
  • 16 НАТО ВЕЦ

    4 4 Отговор

    До коментар #14 от "Кабул":

    Те по жени много, много не си падат.

    Коментиран от #32, #35

  • 17 2021 е годината

    23 2 Отговор
    В която САЩ претърпяха два геостратегически провала. Един военен в Афганистан и един политически- построяването на Северен поток 2. На това едва ли са се надявали и най вършите американофоби. Светът се пренарежда за пореден път. А в него България изглежда все по самотна и беззащитна. Уповаването на Нато вече предизвиква само усмивки,а Бог отдавна не е българин.
  • 18 Румпелщилцхен

    13 1 Отговор
    Абе мани свободата. Важното е да държат контрола върху хероина.
    На кой му пука за свободата в Афганистан?
    Сега талибаните ще продават директно на американците на добра цена и готово.

    Коментиран от #37, #65

  • 19 тнт

    26 3 Отговор
    Рeшeниeтo нa Джo Бaйдън зa изтeглянe oт Aфгaниcтaн изиcквaшe cмeлocт и мъдрocт. Нито е изтегляне,още по -малко е мъдро! И такова смело бягане пада! Царе са на пропагандата! Паднахме ,ама победихме!!!
  • 20 ТРЕНД

    12 1 Отговор
    А къде са успели САЩ да наложат свобода и демокрация и не-бедност? Стимулират грантаджийски НПО и хора, тези хора са същите по съзнание каквито са курумпетата. Освен това само бедна държава с беден народ се подчинява на МВФ и други моркови и тояги от САЩ. ................................... ... ........... Сега задкулисието се опитва да направи "ДА.БЪЛГАРИЯ" основна политическа сила, но няма да стане номерът им. В страни с беден народ не може да има демокрация, защото нямо политически потенциал - тоест достатъчно политизирани хора с политическа култура и самочувствие да се занимава с политика - вдъхващ доверие и идеи. Затова имаме толкова нищожни партийки. И те ще си останат такива. Социализмът създаде 10 пъти повече такива хора. Тя и средната класа беше 10 пъти повече. Ето защо бедната държава няма демокрация, а това води и до лоша държава и лоша икономика. Където всички са десни, а дясното е престъпление срещу човечеството и логиката. Дясното е зло. примерно:Само държавното здравеопазване и добри пенсии и социални помощи, може да гарантира на вксинираният - че при развитие на имунно заболяване и инвалидизиране след години - дори, ще му се гарантира някакъв живот. Ако не е така ще се предпочете да не се ваксинират. То изобщо с медицината е така. Не развитието на технологиите и пазарната икономика спират болестите и войните, а социалната държава го прави. . Лъжaтa в пoлитикaтa, ЛЪЖAТA - ДEМOКРAЦИЯ!? Икoнoмичecкaтa влacт ли имa нaрoдът? Инфoрмaциoннaтa влac
  • 21 ТРЕНД

    18 1 Отговор
    Богатите страни имат не само икономическа изгода да държат бедните страни да са бедни. В Руанда им казват, че кафето е отровно.... Ресурсите са ограничени, и бедността ограничава консумирането им, цената им, и евтиното им добиване да бъде. Но и бедните страни са зависими от заеми и пазари, визи, ограничения, МВФ, и така са под пълен политически и всякакъв контрол. Ето защо не е изгодно на НАТО българия, украйна да не е бедна, Грузия, Мексикоо.. ... Лъжaтa в пoлитикaтa, ЛЪЖAТA - ДEМOКРAЦИЯ!? Икoнoмичecкaтa влacт ли имa нaрoдът? Инфoрмaциoннaтa влacт ли имa нaрoдът, oбрaзoвaниe, мeдии, културa? A, кoйтo кoнтрoлирa тeзи влacти, кoнтрoлирa и зaкoнoвлacтиeтo, и вcички държaвни влacти. ........................................... ............................... ............ Дяcнoтo e злo. И нямa прaвo нa живoт в дeмoкрaциятa. Тa тo дяcнoтo cи e криптoфaшизъм. Cвoбoдният пaзaр прaвил РAЙ? Нo и гeнитe имaли знaчeниe, eтo зaщo Бългaрия, Индия и Aфрикa ca бeдни. Cвoбoдният пaзaр ли e винoвeн зa УБAВAТA икoнoмикa или гeнeтичният пoтeнциaл? ЧИCТ ФAШИЗЪМ, нo c мacкa! Дecнитe вce рaзcъждaвaт кoя нaция e пo дoбрa и кoя пo кaлпaвa.

    Коментиран от #46

  • 22 свобода

    14 1 Отговор
    В Афганистан изглежада много са харесли свободата, донесена им от американските войски, та не дочакаха дори те да се евакуират и предадоха страната си на талибаните. Западът 20 години отделя милиарди долари да създаде и въоръжи армия, способна да смачка всякакви талибани. Армията би трябвало да е около 350 000 души! Оказа се, че талибаните, криещи се по пещерите, превзеха страната за две седмици.

    Коментиран от #63

  • 23 Бсп гласувач

    6 1 Отговор
    То и в българският парламент и правителство в момента са само талибани

    Коментиран от #47

  • 24 разума

    6 1 Отговор
    Свободата е американска ,а не афганистанска.Нали знаете какво е казал Васил Иванов Кунчев за освободителите.............

    Коментиран от #45

  • 25 фен на сидеров

    3 0 Отговор
    а , пачките от бюджета ни в каските на нашите овенни са реалност.....!
  • 26 mi6osp

    4 3 Отговор

    До коментар #11 от "дико":

    САЩ опитват да направят така в целият свят , че само на тяхната територия да бъде достатъчно спокойно, за да може само там да се прави бизнес. Засега тази тактика работи, но не и в Китай.

    Коментиран от #34

  • 27 Голям Слон

    11 0 Отговор
    Всеки да живее както му изнася. В качеството си на какъв ще налагаш една или друга доктрина?! В Афганистан никой никога не е побеждавал местните. НИКОГА! Оставете ги да си правят каквото искат. Явно нямат нужда от евроатлантически ценности. Имат си техни! Уважавайте това им право.
  • 28 ДРАГАН ОТ ДРАГО МАН

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "иван":

    ТЪКМО СЕГА СПОКОЙНО МОЖЕШ ДА ИДЕШ НА ЕКСКУРЗИЯ ИЛИ НА БИЗНЕС В ЕДНА СВОБОДНА „СТРАНА”👳👳👳
  • 29 Смърфиета

    2 0 Отговор
    Честита победа на талибаните в Афганистан!
  • 30 Всъщност мечтата на афганският народ

    5 0 Отговор
    За свобода се изпълни тези дни след като се освободиха от сащ
  • 31 Смърфиета

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "ПЕНКО":

    Ти си малко по-умен от аятоллах Стоян Мирчев..
  • 32 Чувал съм...

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "НАТО ВЕЦ":

    ...,че обичат в...,,задният двор"...?!
  • 33 Смърфиета

    0 0 Отговор
    Пардон, Стоян Мирчев – Държавника (по едно интервю наскоро в което се самовъзвелича). Щото без друго ще се намерят махнаджии, един вид че нанасям убида на аятолласите – въпреки, че не нанасям убида на тях и със сигорност им дреме на брадите.
  • 34 Смърфиета

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "mi6osp":

    Сигурен ли си? Иди в беден квартал.
  • 35 С надежда ли го казваш

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "НАТО ВЕЦ":

    Или със съжаление?

    Коментиран от #39

  • 36 Драган

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "иван":

    Не го изгониха злото...,то само позорно си тръгна...!
  • 37 Смърфиета

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Румпелщилцхен":

    Грешка. Един килограм фентанил струва производството няколко хиляди долара а е няколко милиона дози и може за изтрови цял язовир. Те вече не слагат и хероин вътре.
  • 38 Гост

    3 2 Отговор
    Нали знаете помогни си сам за да ти помогнат е явно афганите не искаха да си пологнат … Сега обаче да не бягат към Европа а да ходят по мюсулманските държави!!

    Коментиран от #41

  • 39 НАТО ВЕЦ

    2 0 Отговор

    До коментар #35 от "С надежда ли го казваш":

    Нямам аспирации към тези ти трепети. Оставям "гостите" изцяло на твое внимание. Споделяйте си евро-атлантически ценности.

    Коментиран от #43

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Смърфиета

    3 0 Отговор

    До коментар #38 от "Гост":

    Сега ООН без американците и европейците ще признае, че в Авганистан се спазват човещките права и тогава ако дойдат и не са ОК ще обвинявате слугинажа на собствените ви управници. Авганистанците сега да се оправят под тази власт, това е положението и има исторически причини за него. Ако талибаните не бяха с народа, нямаше да вземат властта.
  • 42 Американците

    3 1 Отговор
    дадоха 20 години на мюсюлманите да се цивилизоват, но мюсюлманите предпочетоха да си останат мюсюлмани.
  • 43 Нямаш аспирации

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "НАТО ВЕЦ":

    Ама коментираш...латентен еделвайс ли си?

    Коментиран от #48, #49

  • 44 К Честименски

    5 1 Отговор
    И за нас /българите/ се оказа мечта че след влизането ни в НАТО и ЕС, хората ни ще живеят като останалите бели нации по света !?
    Но, уви !
    И на нас /както на афганистанците/ ни натрапваха едно след друго, през последните 30 години марионетни и корумпирани правителства, които ограбиха и озлочестиха трудовия човек в България !
    За разлика от нас, талибаните все пак след десетки години кървави войни, все пак освободиха страната си от чуждестранния окупатор, но нас няма кой да ни освободи . . .
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 иванчо

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Бсп гласувач":

    парламент - да, но .....
  • 48 Смърфиета

    2 0 Отговор

    До коментар #43 от "Нямаш аспирации":

    Скоро и иранците – в Йерусалим! Амин!
  • 49 НАТО ВЕЦ

    0 0 Отговор

    До коментар #43 от "Нямаш аспирации":

    Ти явно си осъзнат, щом така живо се интересуваш.

    Коментиран от #51, #55

  • 50 Малко история

    4 0 Отговор
    Когато руснаците бяха там да им помогнат, чичо Срам въоръжаване талибаните и пречеше на руснаците. Но когато нахлу американеца да търси своя човек Бил Ладен, руснаците не им пречеше. Дори българските политици-предатели изпратиха войска да им помага. Така че пълния провал на мисията е и български.
  • 51 Смърфиета

    2 0 Отговор

    До коментар #49 от "НАТО ВЕЦ":

    Всичко еврейско е збъркано, дегенерирало, грозно и извъртено. Няма добри еврей. Точка.
  • 52 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "САЩ":

    Хартум е град в Судан. Сомалия е друга държава.
  • 53 Смърфиета

    0 0 Отговор
    Трябва да се актуализира хюджета за да ги ловиме и да им ги връщаме. Иначе да ги признаем, лесно. Но хюджета трябва да се актуализира.
  • 54 другарят

    1 0 Отговор
    Ало мисирките! "Мечтата" на бандитите от фашистка Америка не беше "Трайна свобода", а чрез Афганистан да контролират цяла Евразия!! Най вече да държат в шах Русия, Китай и Иран! Разбира се и 90% от всичкият наркотик за Европа. В тази краварска " мечта" ни набутаха и ние да участваме като техни еничари!

    Коментиран от #56

  • 55 Къде видя интерес?

    0 0 Отговор

    До коментар #49 от "НАТО ВЕЦ":

    Просто зададох въпрос към твой коментар. Реагираш точно като латентен. Привличат те и всякакви професии налагащи носенето на униформа, нали?

    Коментиран от #62

  • 56 Смърфиета

    0 0 Отговор

    До коментар #54 от "другарят":

    Е, нашите поне тренираха там.
  • 57 Аналитик плюс

    0 0 Отговор
    Интересни факти поднася "Историята". Помните ли в началото (2001, после пак) талибаните искаха да преговарят, но бушовистите отсякоха: Никакви преговори с терористи. Тогава се "ковяха" основите на Новия Униполярен Световен Ред. После не само, че им се наложи да преговарят, но и си заминаха непобедили...

    Коментиран от #59

  • 58 провал

    1 0 Отговор
    Пълен провал. Дядо Джо се провали, както и предишния- човека на Москва чичо дон. В момента в САЩ влизат особено важни личности- над 2000 души вфиганистанци но ако българин иска да влезе, дори и с виза, то той тябва да влезе от Турция или от Катар ?! Такива са "правилата". Това ли е демокрацията на която вярвахме?
  • 59 Смърфиета

    0 1 Отговор

    До коментар #57 от "Аналитик плюс":

    Впрочем, Буш 9 син в късните си изяви се оказа един симпатичен, с жив ум, но трогателно наивен що се касае до света извън неговия щат човек. Вината е у вашингтонската администрация и евреите, защото кой според вас пусна пр-нята че Садам имал химическо оръжие? Впрочем, кола който остриха сам им влезна одзат, защото Садам мачкаше шиитите. А, и дългата ръка на английската корона естествено. Дано скоро остане в историята.
  • 60 Ттъ

    1 1 Отговор
    Акциите на американския военен комплекс са във въздуха, така че за съжаление те са пибедители с минимални за 20 години жертви. Афганистан остава в хаос, но на кого му пука....Европа ще поеме бежанците а австралопитеците ще се оправят
  • 61 Голям Слон

    2 0 Отговор
    А видяхте ли как се сипят хора от небето, вкопчили се за американския самолет? А дали ще кажат този самолет след кого точно е тръгнал...?! Съмнявам се.
  • 62 НАТО ВЕЦ

    0 0 Отговор

    До коментар #55 от "Къде видя интерес?":

    В същност, не. Но ти си знаеш ....
  • 63 Хасан

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "свобода":

    Талибани на мотори с винтовки и калашници победиха ултрамодерни космически свръхзвукови армии ..като в Междузвездни войни ..ония космати мечоци победиха роботите на Империята
  • 64 Хасан

    3 0 Отговор
    И сега какво ..няма да има Кока кола ,Пепси ..няма да има хамбургери няма дънки,няма уиски и бира ...а ще има козе мляко , овче сирене ,телешки бифтек и шалвари ...това добре ли е ,лошо ли е не знам
  • 65 ъгъл

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "Румпелщилцхен":

    не само хероин,всички опоиди се правят от опиум ,хероина е остатъчен продукт,всичките им болкоуспокояващи се правят от опиум,а в щатите от 20години има опоидна епидемиясъвпадение голямо а,пасти да яде петрола пред тоя "бизнес"
  • 66 Kcanba

    0 0 Отговор
    след бягането на президента на Афганистан....

    Ок, журналя, нямаше пи първо бягане на нато и вождовете му - фащ!???
Новини по държави: