Last news in Fakti

16 Август, 2021 18:37 2 785 17

Китай приветства талибаните - иска приятелски отношения

  • китай-
  • афганистан-
  • талибани

В замяна Пекин предложи икономическа подкрепа и инвестиции за възстановяването на Афганистан

Китай приветства талибаните - иска приятелски отношения - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Китай иска да задълбочи "приятелските и кооперативни" отношения с Афганистан. Това обяви говорител на китайското правителство, цитиран от "Франс прес".

Пекин обаче се опасява да не би Афганистан да се превърне в пункт на малцинствената мюсюлманска група уйгури в Китай.

Китай разполага със 76-километрова граница с Афганистан.

По време на изтеглянето на американските военни от арабската страна Пекин се опитваше да поддържа неофициални отношения с талибаните.

През юли високопоставена делегация на талибаните се срещна с китайския външен министър Ван И в Тянцзин, обещавайки Афганистан да не бъде използван като база от екстремисти. В замяна Китай предложи икономическа подкрепа и инвестиции за възстановяването на страната.

Днес Китай обяви, че приветства възможността за задълбочаване на връзките с Афганистан.

Говорителката на външното министерство Хуа Чунин заяви, че талибаните неколкократно са изразили надежда да развиват добри отношения с Китай и че очакват участието на азиатската страна във възстановяването на Афганистан.

Китай уважава правото на афганистанския народ да определя независимо собствената си съдба и желае да продължи да развива отношения на приятелство и сътрудничество с Афганистан, подчерта тя.

Хуа Чунин призова талибаните да осигурят плавен преход във властта и да спазят обещанието си да преговарят за установяване на "открито ислямско правителство", гарантирайки безопасността на афганистанците и чуждите граждани.

По данни на китайското външно министерство посолството на Китай в Кабул продължава да работи, въпреки че Пекин евакуира своите граждани от страната преди месец заради влошената сигурност.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дженко

    20 8 Отговор
    Комунисти

    Коментиран от #6

  • 2 Велик Афган

    4 9 Отговор
    Аллаху талибан
  • 3 ВНЛ

    12 11 Отговор
    Комунисти + талибани = ?

    Коментиран от #5

  • 4 Ама как така...

    20 8 Отговор
    ...един талибан не се излъга да пушка с Хамериканско автоматично оръжие,а само Калашници употребяват...?!Прости били талибаните...,ама друг път...😉😛👍?!
  • 5 Отговор

    15 11 Отговор

    До коментар #3 от "ВНЛ":

    Комунист+Талибански манталитет=Борисов...
  • 6 Раданч Татлъту

    19 8 Отговор

    До коментар #1 от "Дженко":

    В Китай комунисти?Там си е капитализъм.😎
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Пеко Таков

    7 13 Отговор
    Китай подкрепяше муджахидините,които се биеха срещу СССР,като им доставяше оръжие,включително и ПЗРК,с които сваляха съветски самолети и вертолети.Явно са решили,че ще могат да правят бизнес и с тези,като се надяват да не им създават проблеми в населените с уйгури китайски райони.
  • 9 Анон

    14 30 Отговор
    Русия ги приветства, Китай ги приветства. Все диктатори.
    Много бързо стана ясно кой е помогнал на талибаните.

    Коментиран от #17

  • 10 гадно

    28 7 Отговор
    С други думи Азия е свободна от краварския ботуш остава Ирак да им бие шута .
  • 11 Китаец

    23 3 Отговор
    Китай ще възтанови Афганистан и ще ги превземе бавно но сигурно икономически и за десетина години ще ги покитайчи

    Коментиран от #14

  • 12 Аналитик плюс

    19 1 Отговор
    Едните се изместват, другите се наместват - нищо ново под слънцето. Като краен резултат, обаче, регионите извън атлантически контрол се множат (за добро или лошо)
  • 13 Не знаех че авганците са араби....🦃🦃

    15 0 Отговор
    Човек се учи и не научен умира....,,По време на изтеглянето на американските военни от арабската страна Пекин се опитваше да поддържа неофициални отношения с талибаните.""
  • 14 Костова

    6 1 Отговор

    До коментар #11 от "Китаец":

    Характерно за Китай когато инвестира в някоя страна и дава заеми е, че той не се бърка в политиката на страната. Не поставя условия касаещи вдигане на цените на отопление за населението или унищожение на здравеопазването, както прави МВФ.
  • 15 Казуар

    4 4 Отговор
    Диктаторите лесно се сдушват.
  • 16 Койчо

    2 0 Отговор
    Не че нещо, но Афганистан не е арабска страна. Факти.бг....
  • 17 Въхх

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "Анон":

    Ми хамериканците, нали са световна сила и имат претенции да са водеща демокрация и да налагат световен демонкратичен ред, защо не успяват да наложат волята си? Бягат унизително.... Това не е като в холивудските филми или, като да сипеш лъжи и отрова по тези, които не ти признават присвоените права...!!!!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания