Last news in Fakti

27 Май, 2021 08:20 2 738 15

За световното производство на водород от АЕЦ ще са нужни 400 реактора

  • водород-
  • франция-
  • аец-
  • атомна енергетика-
  • доклад-
  • емисии-
  • зелена сделка-
  • атомна енергия

Без атомна енергия Франция няма да може да развива производството на водород

За световното производство на водород от АЕЦ ще са нужни 400 реактора - 1
Снимка: Shutterstock

За производството на нисковъглероден водород в големи количества ще са необходими 400 атомни реактора с мощност 1 GW. Това се посочва в доклад, публикуван от Комисията за оценка на научно-техническия избор към френския парламент (OPECST), предаде Euractiv.com.

В момента 99% от водорода се произвежда от евтини, но интензивно въглеродни изкопаеми горива. По-чистата алтернатива за постигане на нисковъглероден водород е електролиза с използване на електричество или от възобновяеми енергийни източници, или от атомни реактори.

От OPECST са изчислили, че за производството на водород чрез електролиза Франция ще се нуждае от „еквивалента на четири атомни електроцентрали“. От комисията са категорични, че действията на някои държави, сред които и Франция, за намаляване на дела на атомната енергия в енергийния микс, ще затрудни постигането на тази цел.

Вицепрезидентът на OPECST Жерар Лонге и математикът Седрик Вилани са убедени, че без атомна енергия Франция няма да може да развива производството на водород и да ограничава емисиите на парникови газове. През 2020 г. 78% от електроенергията във Франция е произведена от АЕЦ.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 русенец

    32 1 Отговор
    Ще се сетим и ние, но ще е късно. 4 блока закрихме, два не ги пуснахме в експлоатация, а двата работещи имат разрешение за работа от около 10 години. Не е ясно руснаците дали ще разпишат увеличаване на експлоатацията с още 10 години. Наздраве!

    Коментиран от #15

  • 2 Госあ

    25 1 Отговор
    Когато политиците са научно-технически абсолютно неграмотни и с някакво самочувствие, така се получава.
  • 3 Хо хо хо

    1 15 Отговор
    А Уран откъде а охлаждаща вода откъде и кво ше стане с водните екосистеми.

    Коментиран от #4

  • 4 Госあ

    20 5 Отговор

    До коментар #3 от "Хо хо хо":

    Охлаждането е с газ, за да може да се произвежда водород от вода, а окислението на водорода връща водата обратно в цикъла, умнико. С урана няма никакъв проблем, докато се премине на синтез. Обаче глупавите еврокалинки правят мизерии с финансирането на ITER, докато китайците развиха вече 1 млн градуса. Положението е като през средновековието, истинската технология и наука е заклеймена за сметка на алъж вериж.

    Коментиран от #5

  • 5 Умник съм да и?

    6 4 Отговор

    До коментар #4 от "Госあ":

    Има проблем естествено Урана се добива от Уранови руди тоест е като всеки друг ревурс а от тоя Уран има нужда за ядрени бойни глави реактори на самолетоносачи подводници и тн Урановите руди са ограничен брой и е стратегически важен ресурс защото освен за реактори се следи да не попадне в ръцете на терористични държави и да не правят мръсни бомби с него.
    Много държави правят реактори и недостига на Уран ще се усеща все повече.
    Ако французите бъдат изхвърлени от богатите на урян мини с Мали ще им зяциклят централите а те имат още и 12 ядрени подводници да захрянват и балистични рякети и самолетоносачи.

    Коментиран от #8, #12

  • 6 Кабоом

    4 2 Отговор
    Урана ще си го синтезираме тогава
  • 7 Нямам срам пред вас

    6 3 Отговор
    Ще викнем Корнелия и Манолова да пламтят радиоактивни глупости и Бойко радиоактивни лъжи и ето енергия за цялата планета
  • 8 Госあ

    4 4 Отговор

    До коментар #5 от "Умник съм да и?":

    Самолетоносачите и подводниците ще ги захранват със слънчеви платна, тогава. Хахахаха. Иначе си прав ,че едно колосално количество ресурси отива за оръжия за масово унищожение. Но това е заради неандерталците от сащ и Русия.

    Коментиран от #9

  • 9 Хо хо хо

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "Госあ":

    Китай също има ядрени подводници и ракети кактоПакистан както и Индия а направата на подобни самолетоносачи от тях е само въпрос на време.Франция и ЮК също имат между другото.

    Коментиран от #11

  • 10 химик

    8 2 Отговор
    За производството на нисковъглероден водород...ТОВА ПАК ОТКЪДЕ ГО ПРЕПИСАХТЕ? ВЪГЛЕРОДЪТ И ВОДОРОДЪТ СА ХИМИЧНИ ЕЛЕМЕНТИ И НЯМАТ НИЩО ОБЩО ПОМЕЖДУ СИ. ВОДОРОДЪТ Е ГАЗ,А ВЪГЛЕРОДЪТ Е ТВЪРДО ВЕЩЕСТВО.

    Коментиран от #13

  • 11 Госあ

    2 6 Отговор

    До коментар #9 от "Хо хо хо":

    И кога Китай започнаха да се превъоръжават ? Разбира се, че ще го правят, а също и Франция и Англия. Иначе руснаците и американците ще колят и бесят в целия свят. Добре че е Франция в Европа, при положение че англичаните напуснаха съюза.
  • 12 Мнение

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от "Умник съм да и?":

    Уранът се "рециклира" и може да се използва отново.Това го правят руснаците от много отдавна. Затова го взимаха обратно от нашата АЕЦ Козлодуй. Това ми го е казвал не веднъж мой приятел, завършил ядрена физика. Горивото представлявало като таблетки, приличащи на "асперинчета", напъхани в метални тръби. А колкото до водорода той въобще не може да е "нисковъглероден" или въобще въглероден. Това са отделни, съвсем различни хим. елемента. Самият въглероден двуокис съвсем не е толкова опасен както го тръбят навсякъде. Той бива усвоен от фотосинтезиращата растителност, дори би я стимулирал. Опасни са другите вещества, получени при изгарянето на въглеродните горива. Те са отровата. Ама за това никой и дума не обелва.

    Коментиран от #14

  • 13 умнокрасиф

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "химик":

    Общото е че при електролизата се използва енергия и ако ползваш въглища нефт или газ отделяш въглероден диоксид в следствие на изгарянето им и това е карбоново зависим процес декарбонизация е когато за тази електролиза ползваш енергоизточници без отделяне на ЦО2 в следствие на горенето им това е декарбонизация тоест с използване на ток от Аец Вец панели перки и тн.Ама си толкова химик колкото Майкъл Ежордан е космонавт.
  • 14 умнокрасиф

    1 3 Отговор

    До коментар #12 от "Мнение":

    виж коментар 13 за нисковъглеродните методи.
    Уранът се използва отново но винаги се обогатява тоест се копа нов и се добавя.
    Освен това откъде охлаждаща вода за реактора?
  • 15 Иван4о

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "русенец":

    Два върнахме/продадохме на Руснаците.
Новини по държави: