27 Септември, 2021 15:12 4 791 23

Сърбия иска да конфронтира Северна Македония с България

  • сърбия-
  • българия-
  • северна македония-
  • балкани-
  • мини шенген-
  • конфронтация-
  • белград-
  • александър вучич-
  • зоран заев-
  • бнп

Българската национална платформа е обезпокоена от напрежението

Сърбия иска да конфронтира Северна Македония с България - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Сръбският проект „Балкански мини Шенген“ има за цел да конфронтира Северна Македония с България и Албания с Косово. Проводниците на сръбските и руските интереси в Тирана и Скопие активно се включиха в този план за дестабилизация на региона. Това се казва в декларация на Българска национална платформа /БНП/ по повод на ескалацията на напрежението между Сърбия и Косово, предаде БГНЕС.

БГНЕС публикува пълния текст на тяхната декларация:

„Българската национална платформа е обезпокоена от напрежението в района на Централните Балкани. В основата на този проблем стои неотчитането на факта, че Балканският геополитически хоризонтал има свои специфични характеристики и интереси. Смятаме, че неговото механично включване в разширеното понятие „Западни Балкани“ не води до разрешаване, а до замитане на проблемите, което поражда конфликтност с периодична цикличност на нейното ескалиране.

Поредната проява на такова напрежение се наблюдава днес на границата между Сърбия и Косово, но то е свързано с опита за реализация на сръбската идея за „Балкански мини Шенген“, подкрепяна от Кремъл. Целта на този проект е да конфронтира Албания с Косово и Северна Македония с България. Проводниците на сръбските и руските интереси в Тирана и Скопие активно се включиха в този план за дестабилизация на региона. В резултат на това днес Косово за пореден път е заплашено от сръбска агресия, обвита с митология, която няма нищо общо с реалностите поне в Южно Косово, където населението от славянски произход никога не е било сръбско и въпреки дългогодишната асимилация продължава да бъде свързано кръвно и езиково с това в Македония и Поморавия.

Днешната критична ситуация бе подпомогната от допуснатите сериозни външнополитически грешки като:

1. Не бе започната ускорена евроитеграция на Черна гора;

2. Албания не бе извадена от общия преговорен пакет за евроинтеграция със Северна Македония;

3. Не бе направен задълбочен анализ на сръбския експанзионизъм, задкулисно влияние и механизми за манипулации в региона.

За да се преодолее всичко това, Българската национална платформа настоява:

1. Да се направи задълбочен анализ на дестабилизиращите фактори на Балканите и особено на външнополитическата им подкрепа и съвременен териториален обхват.

2. Да се вземе политическо решение за реално подпомагане и ускоряване на евроинтеграцията на Черна гора.

3. Албания да бъде извадена от общия преговорен пакет за евроинтеграция със Северна Македония и да започне самостоятелно преговори с ЕС.

4. НАТО и ЕС да окажат съдействие на Скопие да се реформира и да преодолее наследените от югославско време тоталитарни, идеологически и криминални зависимости;

5. Отправяме апел към българските власти най-накрая не на думи, а на дело да разработят модерна проактивна, а не тичаща след събитията политика, ориентирана към равноправно взаимодействие с евроатлантическите ни партньори и подкрепа за българските общности в Централните Балкани, пряко засегнати от сръбския експанзионизъм, а именно:

- общността на лицата със съхранено българско самосъзнание в Северна Македония да получи официална подкрепа на правителствено ниво и да се предприемат стъпки за официалното признаване на частта от българския народ, живееща там, която да придобие статут на държавотворен народ и на основание на съществуващата практика за квотно представителство, под международен контрол да заеме своя дял в държавните и общинските институции и фирми.

- в момента българите в Косово са между чука и наковалнята, но не получават ефективна подкрепа от България. Настояваме българското правителство да приеме документ, който да признава българите в Косово, като изрично посочи тяхното териториално разположение и начините за установяване на българския им произход. На тази база да се предприемат международни стъпки за признаването в Косово на българите като общност, а след това и като национално малцинство.

- българите в Албания, въпреки че формално са официално признати като национално малцинство, досега не са били обект на преброяване в самостоятелна група. Необходими са спешни мерки за оказване на помощ на това население във връзка с предстоящото преброяване.

- българите в Западните покрайнини са подложени на тотална сърбизация, поради което броят им неколкократно е намален и днес е сведен до около 10 хил. души. Необходими са последователни и трайни мерки за съхраняването на това население.

6. Апелираме медиите, а и българският народ като цяло, да бъдат критични към всички стари, нови и новопоявяващи се партии в България и да изискват от тях ясно да изразят позициите си по отворените въпроси със Северна Македония и други национално значими проблеми, за да получат адекватен вот съобразно вижданията на избирателя като единствен суверен“, се казва в декларацията на Българска национална платформа.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    13 6 Отговор
    За да имаме позиция за долното маке, мустафата трябва да разреши. Което няма как да стане. Съответно Пак никой не брои за нищо! А сърбите са струпали войски на границата с Косово. Ако се затрепат, пламват Балканите и Край.

    Коментиран от #22

  • 2 Наблюдател

    16 17 Отговор
    Този автор Д Джамбазов е по-всеотдаен за създаванв на обща мюсюлманака държава, от терористите на организацията мюсюлманска държава. 😀 Отново имаме статия чиято цел е да противопостави българи срещу сърби и руснаци.
  • 3 Гастрольор

    12 9 Отговор
    Джамбазов днес вече премина през Русия и Турция, сега е на турне В Сърбия и Северна Македония!
  • 4 Сандо

    24 1 Отговор
    Това,че другите си гонят интересите въобще не ме тревожи.За мен по-важен е отговора на въпроса:Кой застава до нас в нашата борба,кой е този,изразил безрезервна подкрепа за нашата кауза?Май че никой,а сме уж някакви членове на разни сплотени и нерушими съюзи!
  • 5 Българка

    26 16 Отговор
    Сърбетата( Малка Русия)са главните рушители на мира на Балканите от векове...и дано не е за още векове...
  • 6 ПРИПОМНЯНЕ

    7 10 Отговор
    Управляващите в Русия коват спешен план за действие на Балканите, предаде агенция „Блумбърг“. "Москва е силно обезпокоена от разширяването на НАТО и Европейския съюз в Югоизточна Европа и заради това в Кремъл се готвят за противодействие. Русия губи позиции в стратегическия регион, който свързва Европа с Азия и Африка, пише още медията....Според медията руският президент ПУТИН Е ДАЛ ЛИЧНО ПОРЪЧЕНИЕ НА БИВШИЯ ДИРЕКТОР НА ИНСТИТУТА ЗА СТРАТЕГИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ РЕШЕТНИКОВ ДА ОГЛАВИ РАЗРАБОТВАНЕТО НА ПЛАНА ЗА ДЕЙСТВИЕ.

    Коментиран от #11, #21

  • 7 Летописец

    20 13 Отговор
    Обединени и силни православни славяни, разбирателство между българи, сърби, македонци - ето това най-силно плаши англосаксонците и западните им дружки. Затова разкъсаха на берлинския конгрес санстефанска България, която Русия ни остави .

    Коментиран от #9

  • 8 НЯКОЙ

    7 6 Отговор
    Май взехме да се пресищаме от всякакви организации и всеки проповядва нещо - изисква, налага и т.н.
    Реклама ли си правите, в изборите ли ще участвате, кои по-точно сте вие персонално, с какво сте известни, преди да станете БНП?
    В момента западните Балкани не са ни приоритет - първо да си оправим вътрешните работи, да разчистим боклука и да тръгнем на чисто!
  • 9 Шоп

    25 11 Отговор

    До коментар #7 от "Летописец":

    Сърбите са ни нанесли огромни вреди последните 150 години.Омразата към българите там е огромна.Само тук разни глупави невежи хора говорят за братство,славянство и други алабализми.

    Коментиран от #12, #19

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Българин

    16 7 Отговор

    До коментар #6 от "ПРИПОМНЯНЕ":

    Ами дано действат по-бързо ! Че откакто сме щатско-турска колония сме с 2 милиона българи по-малко. Първи по болести, последни във всички области.
  • 12 Летописец

    12 23 Отговор

    До коментар #9 от "Шоп":

    А за какво да ти благодарят сърбите ? Затова, че припуснахме натовски самолети през България да бомбардират и родилните им домове ? Затова ли да ни обичат.?

    Коментиран от #18

  • 13 Анте Павелич

    5 8 Отговор
    А МВРО с Иван Каракачан и Ангел Джамбаз + Гоце Параванов са проводници на руско сръбските интереси, изпълнявайки коминтерновски заповеди!

    Коментиран от #14

  • 14 Летописец

    6 9 Отговор

    До коментар #13 от "Анте Павелич":

    Напротив, щатско-турски слуги са : Гоце пусна самолети през България да бомбардират Сърбия, а Вмро напира да хвърляме още пари за ф-ки, които няма дасабългарски, а ще летят с натовски разрешения.
  • 15 303

    8 2 Отговор
    Абе, четете руския сайт "балканист.ру" как се хвали, че сръбската армия ставала най силната на Балканите. И руският посланик присъствува на инспекцията на бойната готовност на военния окръг Ращка. Това не ли е подстрекателство ?
    След като Сащ се интересуват вече основно от района на Тихия океан, какво да чакаме. От изток оста Турция - Русия от Запад Сев. Македония -Белрад - Атина.
  • 16 1234

    15 2 Отговор
    Не са спирали сърбите да разделят българите от БГ и Вардарска Македония, тая линия си върви от югосбирщината, титовизъм в действие в 21 век
  • 17 Мнение

    10 2 Отговор
    Съгласен съм с всичко, но що се отнася до преброяването на българите в Албания, това не е честно. Почти 90 процента от тези с българско гражданство в Албания дори не говорят езика и нямат българско самосъзнание след като бг паспортите са направо купувани с фалшиви удостоверения. Но наистина се нуждаем от българо-албански съюз срещу дестабилизиращите политики на Сърбия, Русия и Гърция. Освен това имаме одобрението на мнозинството в Черна Гора и Харватия срещу тази агресия.
  • 18 Човека

    10 3 Отговор

    До коментар #12 от "Летописец":

    ти говори за последните 150 години,не последните 30.
    Сърбите си заслужиха бомбите...
  • 19 бай Даньо

    9 3 Отговор

    До коментар #9 от "Шоп":

    Българското простолюдие което се хвърля на амбразурата за православие , славянски братства и тем подобни динени кори подхвърлени му от русия и сърбия ще се изуми каква омраза се лее срещу България ако отиде на сръбски сайт да кажем B92 ... Ако има статия за България единствените пробългарски коментари ( най много 5% да видиш) са от албанци, някой хърватин или българин от западните покрайнини ... Това българите не сме народ и си заслужаваме съдбата.
  • 20 1234

    9 2 Отговор
    Сърбоманите имат зад гърба си Кремъл и си развяват байряка както са свикнали в югобатака, могат 10 год.да свалят номерата на Косово, ама техните да не се пипат, кои сте вие, бе богоизбрани ли, долни завистливи комунистически мекерета
  • 21 Сандо

    1 6 Отговор

    До коментар #6 от "ПРИПОМНЯНЕ":

    Бързай да си изкопаеш землянка,че ей сегинка руснаците ще дойдат.Дано останеш жив за да разкажеш на бъдещите поколения.
  • 22 На върбе

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Знаеш ли как ще им запалят пърдялниците на сърбите че и путев не мой ги спаси
  • 23 Сидней Рейли

    1 0 Отговор
    Много правилен коментар на н. 19, въпреки, че имам някой забележки, но последното изречение е най-вярно.
    Като останахме реално,т.е. има ги само формално,без разузнаване и служби за сигурност, така ще бъде. Велизар Енчев в своята книга пише за тези проблеми, работено е за посещение на Сл. Милошевич в България за нормализиране на отношенията, но не се е състояло.
    Струва ми се, че бг. политици, пренебрегват много неща и реално не защитават интересите на народа и държавата, трябва сериозно да се работи в това направление.......
Новини по държави: