Last news in Fakti

9 Октомври, 2021 19:00 4 314 36

Сръбският ирационален копнеж по далечна Русия

  • сърбия-
  • ес-
  • европа-
  • русия-
  • александър вучич-
  • владимир путин

Сърбия има рационално желание да е близо до развита Европа, но и ирационално желание по Русия

Сръбският ирационален копнеж по далечна Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В един и същи ден се проведоха среща на върха в Бърдо край Кран, а друга - в Златибор. Първата беше с регионален характер и не особено успешен опит за разрешаване на загадката относно датата на влизане на балканските държави в ЕС, докато сръбско-руската среща в Златибор за пореден път показа не само допълнителна воля за сътрудничество, но и емоционална връзка между двете страни.

В тази дипломация е възможно да се види двойствеността на сръбската външна политика. Без по-задълбочен анализ на тяхната същност, последователност и искреност, тези две блюда могат да се разглеждат като кошници от международен мащаб в сръбската дипломатическа „кухня”. От една страна, има рационално желание за близка и развита Европа, а от друга страна, със същата или може би по-силна интензивност, има ирационален копнеж по далечна и братска Русия.

Срещата на върха в Брдо край Кран беше известна предварително, но не и дипломатическият протокол в Златибор. Журналистите разбраха за златиборското събиране в деня на провеждането му, когато Юрий Борисов, вицепремиерът на Русия, пристигна в Белград и оттам замина за Златибор. Казват, че Борисов е „много близък приятел“ на Путин и човек, към който има „голямо доверие“. Събирането не беше организирано от Чайетина, а от държавата, но въпреки това общинската служба в Чайетина информира обществеността за това събитие.

Борисов, заедно с Ненад Попович, министър на иновациите и технологичното развитие, бяха съпредседатели на заседание на Междуправителствения сръбско-руски комитет по търговия, икономическо и научно-техническо сътрудничество, което се проведе в луксозния хотел „Торник“. Там бяха Александър Харченко, посланикът на Русия в Белград, и други гости, на които домакин беше Милан Стаматович, кмет на Чайетина и лидер на „Здрава Сърбия“, който не крие русофилството и евроскептицизма си.

Стаматович посрещна Борисов с ракия, сол и хляб и се качи с него на панорамната въжена линия, най -дългата в света. Той му показа останалите прелести на Златибор. Те се помолиха заедно в православната църква там. Размениха си подаръци, мили думи и говориха за „възможностите за сътрудничество между бизнесмени от района на Ужице и руските бизнесмени и потенциалните руски инвестиции в тази част на западна Сърбия“.

Като благодари на домакините за топлия прием, Борисов оцени, че двете страни "имат не само приятелски, но и истински братски отношения". Той добави, че по време на срещата в Златибор участниците „са успели да обмислят всички важни въпроси за сътрудничеството, от енергетиката и промишлеността, до здравеопазването, трафика и използването на информационни технологии“. "Бих искал специално да отбележа, че успяхме да подновим търговията си и да я доведем до нивото, което беше преди началото на пандемията", каза Борисов.

„Това е страхотен ден както за Сърбия, така и за община Чайетина и ние използвахме провеждането на 19 -ата сесия на Междуправителствения комитет за сътрудничество между Сърбия и Русия в Златибор по правилния начин“, каза Стаматович, който беше участник в тази среща. Министър Попович не скри задоволството си от факта, че, както той каза, „голям брой гости от Русия можаха от Златибор да опознаят красотите на Сърбия“ и предаде техния „ентусиазъм за топлия прием и красивата природа“. За тези, които не са запознати защо Златибор, много важен сръбски туристически център, се превръща във важен инкубатор на руско-сръбски дипломатически връзки и защо е избран за това събиране, отговорът идва от тази планина. Твърди се, че министър Ненад Попович, който е и председател на Сръбската народна партия, на която Стаматович беше един от основателите и високопоставени служители, искал това да се случи в гостоприемния, представителен и русофилски Златибор.

"Дипломатическата" история на сръбската планина започва преди шест години, когато община Чайетина, в сградата на ТО Златбор, открива първата, и засега единствената в Сърбия, Служба за сътрудничество с Руската федерация. На церемонията по откриването, заедно със Стаматович, беше тогавашният посланик на Русия в Белград Александър Чепурин, който по-късно с удоволствие посети Златибор, и , разбира се, също русофилът Ненад Попович, тогава в ролята на президент на СНП. „Бъдещето както за Русия, така и за Сърбия е на Изток, който се превръща в световен център за развитие“, прогнозира Чепурин през 2015 г., наричайки откриването на офиса „авангардна стъпка“ в сътрудничеството между двете страни. Офисът, както е обяснено, посредничи в контакти с руски институции и организации, насърчава инвестиционния потенциал на област Златибор с цел привличане на инвеститори от Русия, но и инвеститори от ЕС, заинтересовани от износ за Русия.

По това време, но и по -късно, Стаматович предлага такива офиси да бъдат отворени в цяла Сърбия, но засега никой не се интересува от златиборската дипломатическа и икономическа рецепта. Не е напълно известно доколко този офис е помогнал на бизнесмени от Западна Сърбия да пробият на руския пазар и дали последната руско-сръбска сесия в Златибор ще допринесе за това, но със сигурност ще бъде от полза за русофилския маркетинг. От изключително посещавана и богата планина в западната част на Сърбия, Златибор се превръща във важна крепост на Изтока и руското влияние в нашия район.

И, да, Юрий Борисов наистина е кацнал в Белград със самолет, тъй като не е налице началото на функционирането на летището край Ужице, което разочарова Стаматович от години, но Златибор беше първата му дестинация в Сърбия, а чак след това при Вучич . Само Вучич и Стаматович, бивши гневни политически опоненти и от скоро „коректни“ сътрудници, знаят защо протоколът беше с такива пълномощия./

БГНЕС/ Анализ на сръбския журналист Ненад Ковачевич, в "Данас"


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гладкомозъчна печена 🎃

    31 57 Отговор
    Владимир владимирович путин е едно най обикновено диктаторче.

    Коментиран от #3, #27, #30

  • 2 Жоро ларжа

    23 51 Отговор
    Когато умре от старост с деменция владимир владимирович путин руския народ ще му построи мавзолей с мумията се завръща.

    Коментиран от #28

  • 3 Бойко

    17 65 Отговор

    До коментар #1 от "Гладкомозъчна печена 🎃":

    Сърбите са горд народ ,и отдавна разбраха ,че джуджето носи само венерологически болести на света ,ние навреме отсвирихме червената сган .Добре ,че беше ГЕРБ

    Коментиран от #29

  • 4 Реалист

    23 2 Отговор
    Вървят ли двама на дълъг оът и път да няма ЩЕ ЗАОБИКОЛЯТ !
  • 5 Пучо Капучо

    22 33 Отговор
    Лошото е, сърбите се опитват да действат, ката руснаците, оставайки с копнежа по бивша Югославия. Само, че къде е Русия, къде е Сърбия? Русия може да си позволи почти всичко, а Сърбия... били, какаквито били, сега са отритнати от западния свят съвсем.
  • 6 Живко

    5 14 Отговор
    Моля ви бъдете добри хора и ми помогнете да живея ! Трябва ми власт, поне малко, но за цял живот ! Приятелка ми трябва за цял живот ! Нормано е такма да е !

    Коментиран от #12, #13

  • 7 КОТарАК

    26 22 Отговор
    Сърбия , както и Русия никога не им е пукало един за друг в историята... има една песничка-,,прощай сестрице руска , дето пеят че тогава русия била слаба и не можело да помогме по време на НАТОвските бомбардировки...винаго ме е напушвало на смях , заради наивността в нея..както и да е -сестрицата Сърбия ще предаде всички за няколко сребърника в повече
  • 8 МЪЛНИЯ!!!!!!! ААААААХААААА......

    15 35 Отговор
    КАНАДСКИЯТ ЛЪЖЕЦ И ХАРМАНЛИЙСКИЯТ СЕЛСКИ ИДИОТ- МУНЧО,.....ПОЧВАТ А МЕ КЕФАТ!!! ЧЕСТНО!!!!
    .... НОВА БОМБА,...КИКИ ЛЪЖЕЦА С НОВА ..ЛЪЖА,....ПРОБУТВА....ФАЛШИВ ДОКУМЕНТ ЗА ОТКАЗ ОТ ГРАЖДАНСТВО НА КАНАДСКОТО ПОСОЛСТВО В РУМЪНИЯ!!!!✊😂🇸🇮🇻🇳
    КАЗВАМ ВИ, ТИЯ С ФАТМАКА СА...ПАТОЛОГИЧНИ ЛЪЖЦИ..... ✊😂🇸🇮🇻🇳 НЕВЕРОЯТНИ......
  • 9 Анонимен

    28 16 Отговор
    Сръбските тарикати както винаги искат да цицат от две вимета. Ама ние българите имаме една поговорка: от два стола, та на земята.
  • 10 Вера

    41 12 Отговор
    Разбира се копнеж по Русия, а не по джендърландия
  • 11 България

    9 38 Отговор
    Ние сме по зле от сърбите. Ние сме Троянския кон на Москва.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ЖИВКО, ВИЖ СЕГА КОЙТО МОМЧЕ,

    5 19 Отговор

    До коментар #6 от "Живко":

    ПРОСТО НЕ СИ ИЗБРАЛ ПОДХОДЯЩОТО МЯСТО ЗА ТАКАВА .. МОЛБА!
    ТУКА ИМА САМО 23... ФАТМАШКИ ( И СОРОСПИЙСКИ) ТРОЛЧЕТА,..КПИТО И МЕНТАЛНО, И ФИЗИЧЕСКИ А И ФИНАНСОВО ДА ...МНОГО ,...МНОООГО ПО-ЗЛЕ ОТ .. ТЕБ!!!
    .. НАПИШИ ДО... ФАТМАКА ИЛИ...КИРЕ КАНАДЕЦА,...ТЕ СА ХОРАТА КОИТО МОГАТ ДА РЕАЛИЗИРАТ... ВСИЧКИТЕ ТИ...ФИНАНСОВИ МЕЧТИ
  • 14 Мислещ

    22 8 Отговор
    КАква развита европа, бе? Тотални репресии, скоро и режим на тока и глад.
  • 15 ЛИЛИ

    30 12 Отговор
    Безпаметни се оказаха психо десните , забравиха турското робство, втората световна война, този който те помни миналото нама право на бъдеще!Русия и Сърбия са наши братски страни!!!!!!

    Коментиран от #31, #36

  • 16 343

    30 4 Отговор
    Вучич е хитър политик.
    Играе на няколко стана - Русия, Китай дружки, Меркел и Макрон добре,
    с американците подобриха значително отношенията.

    Получава от Русия въоръжение, Китай кредити, ако не бе Косово да е влязъл в ЕС.
    Тиквата му прекара газта, Северна Македония под контрол, възвърна позиции в Черна гора, Република Сръбска все по самостоятелна, Орбан главен лобист, Гърция много добре, с Албания се разбират.

    Е, къде сме ние ? За руснаците предатели, останалите не ми се говори, само потупвания по рамото.
    ЕС дава пари, но потъват по пътя, не остава нищо за народа. Измираме бавно, но стабилно.

    Коментиран от #23

  • 17 Малко им е

    3 17 Отговор
    Руските иб рик чии и удбаши страдали от раздвоение. Уеуе каква голяма футболна драма.
  • 18 Хахаха..

    18 3 Отговор
    Чета началните коменти,опитвам се намеря атомче интелект,но все дрънчи на кухо.Няма по жалки твари от гандалф-русофобите на планетката Земя..

    Коментиран от #20

  • 19 Всеки реве

    3 0 Отговор
    за това,което не му е допирало до главата .
  • 20 А аз се чудя

    4 15 Отговор

    До коментар #18 от "Хахаха..":

    на русофилите-историята ли не си знаят или са платени предатели ?!
  • 21 нико

    16 2 Отговор
    Сърбия винаги си знае и защитава интереса без да се съобразява с големите . И преди 89-та и сега е така . За това те тръгнаха по късно , но вече са много пред от нас , заради тъпи те наши продажни политици.
  • 22 врбе

    2 7 Отговор
    чека србе
  • 23 Миро

    4 1 Отговор

    До коментар #16 от "343":

    Единствения смислен обективен коментар е вашия.
  • 24 Биби Кинг

    3 4 Отговор
    Пемберугите сметат каде србите са хитри,патреоти а останалите на кои се мазнят са по прости од них!? Не бе пембераси, и тиа и ониа си гледат ентереса и го гледат с осмифка и шекерени лафове- викат мо по белио свет депломациа на тва бе!
  • 25 оня с коня

    3 2 Отговор
    "Слушате радио Златибор - РАДИО ЗА ДУШУ"!
  • 26 Гъргалф

    4 10 Отговор
    Няма по мазни и лигави плюжеци от малкото останали живи русофили женски улични кучета
  • 27 иван

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гладкомозъчна печена 🎃":

    а ти дребна брантийка
  • 28 иван

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Жоро ларжа":

    а тебе ще те закопат в калта
  • 29 тошо

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Бойко":

    а Герб го създаде кой?
  • 30 демократи за вазелин и страпон

    1 3 Отговор

    До коментар #1 от "Гладкомозъчна печена 🎃":

    Другарки и другаре от ЛГБТИиДай БГ /костоф/сорос и т.н. обратни люде, сърбежжът по Сърбия се лекува със секс! По малко вазелин и страпонът на високи обороти! Така препоръчват отговорните другаре от ДС!
  • 31 ...

    5 5 Отговор

    До коментар #15 от "ЛИЛИ":

    И двете братски страни ни забиват ножа в гърба при всяка възможност...
  • 32 mi6osp

    7 3 Отговор
    Интересно, дали ако в необявена война ни бомбардира НатО , това ще е достатъчно да ни върне стремежа към Русия? Колкото до рационалния стремеж на Сърбия да влезе в ЕС , това е празна работа. Историята показва, че винаги когато България е влязла в един съюз, той се разпада.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 6634

    2 1 Отговор
    Предлагам да публикувате нещо на Дойче веле.
  • 35 Олга

    4 3 Отговор
    Сърбия с отхапаната от мюсюлманите част от територията й ще спечели много от дружбата с Русия, което не може да получи от “затворен магазин” - зависимата Европа. И това е най-скъпата стока - БЕЗОПАСНОСТ и политическа поддръжка в ООН. И още не по-малко важно - енергийна стабилност на преференциални цени с последващото развитие на стопанството си.
  • 36 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "ЛИЛИ":

    Лиленце, ама тези "братски" страни, дали знаят, че са такива ?