Last news in Fakti

6 Октомври, 2021 17:39 3 623 42

Байдън: САЩ рискуват да загубят водещата си роля като нация

  • сащ-
  • джо байдън-
  • демократическа партия

Демократите в Конгреса удължиха сами срока за приемане на двата законопроекта до 31 октомври, президентът пътува, за да представи пакетите на американската общественост

Байдън: САЩ рискуват да загубят водещата си роля като нация - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на САЩ Джо Байдън отправи ужасно предупреждение за състоянието на Америка и американската конкурентоспособност, ако неговата инфраструктура и вътрешните разходи не спечелят одобрението на Конгреса, като каза пред аудитория в Мичиган, че "ние сме в преломен момент" и "рискуваме да загубим предимството си като нация" и САЩ да бъдат надминати от други нации, ако тези инвестиции не се направят, пише USnews.

"Не става въпрос за ляво срещу дясно или умерено срещу прогресивно или нещо, което противопоставя американците един срещу друг. Тези инвестиции са за конкурентоспособност срещу самодоволство. Те са за възможности срещу разпад", каза Байдън по време на посещение в Хауъл, Мичиган.

Позовавайки се на пропадането на САЩ в световните класации по инфраструктура и образование, Байдън каза, че става въпрос " за това да водим света или да продължим да оставяме света да ни подмине, което буквално се случва".

"Да се ​​противопоставиш на тези инвестиции означава да бъдеш съучастник в упадъка на Америка", добави президентът.

Демократите в Конгреса удължиха сами срока за приемане на двата законопроекта до 31 октомври, Байдън пътува, за да представи пакетите на американската общественост.

Анкети обаче показват, че избирателите не са пречка за Байдън по тези въпроси. Анкета на университета Quinnipiac, публикувана например във вторник следобед, установи, че 62% подкрепят инвестицията за инфраструктура, като 34% са против, а 57% подкрепят план от 3,5 трилиона долара в помощ за грижи за деца, безплатен колеж в общността, платен семеен и медицински отпуск и други местни програми, докато 40% са против.

Подкрепата е малко по-малка от тази през август, когато 65% подкрепиха законопроекта за инфраструктура, а 62% подкрепиха по-големия пакет от разходи.

Освен това, според проучването, обществеността има поне квалифицирана подкрепа за държавните разходи, които Байдън иска за изплащане на вътрешните нужди. Quinnipiac установи, че 33% казват, че федералното правителство трябва да прави "много повече", за да помогне на американците, независимо от цената, а 40% казват, че федералното правителство трябва да прави повече, но не трябва да харчи твърде много.

Малцинство от 24% заяви, че федералното правителство не трябва да прави повече, за да помогне на американците.

Вместо това президентът се нуждае от помощта на двама сенатори демократи - Джо Манчин от Западна Вирджиния и Кирстен Синема от Аризона и двамата се отказаха от законопроекта за 3,5 трилиона долара. Междувременно прогресивните демократи в Камарата се заканиха да се противопоставят на популярния двупартиен законопроект за инфраструктурата, освен ако нямат гаранции, че по-голямата мярка също ще бъде одобрена.

Това противоречие ядоса много демократи, които се опасяват, че ще бъдат наказани на урните, че не са използвали властта си, за да свършат започнатото. Това зарадва републиканците, които просто седят и да гледат, докато демократите спорят помежду си. Демократите имат две критични губернаторски места, които да защитават следващия месец, а партийните служители се притесняват, че неспазването на дневния ред на Байдън ще намали ентусиазма на избирателите сред тяхната база.

Изглежда, че има напредък по втория законопроект за разходите. След отделни виртуални срещи с прогресивни и умерени в понеделник и вторник, Байдън хвърли опцията за пакет от 1,9 трилиона до 2,2 трилиона долара. Това е далеч по-малко от 6 трилиона долара, които иска лидерът на прогресивните в Конгреса и председател на Сенатския бюджетен комитет Бърни Сандърс от Върмонт, но може да е достатъчно ниско, за да привлече двамата му колеги които отказват.

Белият дом казва, че целият пакет няма да увеличи дефицита или дълга, тъй като ще бъде платен с по-високи данъци върху богатите американци и корпорации.

Манчин заяви, че иска да ограничи пакета до 1,5 трилиона долара, но във вторник не изключи по-високия диапазон. Байдън бе уверен, че някаква сделка ще бъде сключена.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 От как ви биха талибаните

    46 4 Отговор
    Ква водеща рошя
  • 2 Сандо

    62 4 Отговор
    Каква нация сте?Сбирщина паразити,яхнали целия свят и си въобразили,че до Второто пришествие все тъй ще цицат.
  • 3 интересно

    38 4 Отговор
    След Афганистан всички се разпадат. СССР
  • 4 Запасняк

    61 4 Отговор
    В началото на 90-те почти всички таксиджии имаха американскто знаме в колите си, а имаше и американска мечта .... След 30 години видяхме, че САЩ паразитират върху другите държави, а ние го усетихме с развалената царевица и самолетите на чертежи за 3 милиарда ...
  • 5 Емил

    32 7 Отговор
    Те не са нация! Нямат единен национален егрегор (национален дух)! Все едно да пишеш чеченците или чукчите руснаци!

    Коментиран от #16

  • 6 Kcanba

    40 2 Отговор
    Ами , вече изгуби!!!
    Вземхме пуканките и чакаме разпадането на фащ!
    Фалиралите, агресивните фащ

    Коментиран от #11

  • 7 честен ционист

    12 1 Отговор
    Щатската мечта.

    Коментиран от #18, #22, #32

  • 8 Потрес

    37 3 Отговор
    Каква водеща роля бе дебилен старик?! С вас никой не се съобразява! Вие сте нищо! Зеро!
  • 9 А стига бе

    33 3 Отговор
    Каква нация сте бе-сбирщайн...-с 200 годишна история...Абе тя наистина се имат за Богоизбрани?!?!?!?
  • 10 Тоа па

    33 4 Отговор
    Отдавна не сте водещи-а никога не сте били нация.Та напразно се тревожиш дедо.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ббб

    31 2 Отговор
    Каква водеща роля бе старчок? Една шепа евреи Ви тероризират от 100 години насам, и сте дали милиони бели момчета жертви във воините подтиквани от евреите!! Освен това ФЕД оставихте в ръцете на народа на сатаната евреите от 1913 година!! Вие сте под робство и обикновения американец страда от еврейското робство непрекъснато!

    Коментиран от #23

  • 13 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    28 2 Отговор
    Водещата си роля в кражбите по света и у нас...
  • 14 Тоя верно нее добре с глъвътъ

    23 3 Отговор
    Водещи че и нация лелеее смех
  • 15 Милчо

    21 1 Отговор
    "Благодаря; на Сащ,че командорят Европа да ядосва Путин с санкции.И за тва за Немците има газ от Русия а в България цените са се вдигнали стремглаво,защото Путин спря кранчето на горивата.Защото българските политици и те трябва да пригласят,на Европа и САЩ затова всеки българин ще плаща в магазина солено от джоба си.

    Коментиран от #19

  • 16 Някой

    5 24 Отговор

    До коментар #5 от "Емил":

    Напротив, имат абсолютен единен национален дух! Даже демонстрират силен национализъм, също като руснаците

    Коментиран от #20, #39

  • 17 big

    22 2 Отговор
    Жалко е, че американския президент все още не го е разбрал! В света все по-малко държави се съобразяват с това, а по-големите и развити - съвсем не! В момента само най-верните им слуги се съобразяват с тях и те не са много: Великобритания, Австралия, Нова Зеландия, Израел; останалите се възползват от тях, но са като сила пренебрежими. За европейските "сили" - те са прагматици, не биха си заложили главите заради тях.
  • 18 Нали

    12 0 Отговор

    До коментар #7 от "честен ционист":

    Голямата мечта - Living in America.
  • 19 До ония

    2 19 Отговор

    До коментар #15 от "Милчо":

    А аз благодаря на чичко Путин,че уважава и милее за българите,и за тва им спря горивата,и за тва цените скочиха.А мнозина в България подкрепят руснаците и Кремъл така се отплаща.Нищо ново под слънцето...
  • 20 факти

    5 29 Отговор

    До коментар #16 от "Някой":

    Руснаците са много далеч от това да са патриоти...Толкова им е силен патриотизмът ,че всички руснаци мечтаят да живеят ма запад и най-вече в САЩ!

    Коментиран от #29

  • 21 фен на сидеров

    18 0 Отговор
    нормално ! империи се раждат и умират. така е от римско време.
  • 22 гост

    12 0 Отговор

    До коментар #7 от "честен ционист":

    Голяма работа - излезли малко на припек!И какви коли ,а Бай Ганьо?И ядат банани,банани,много банани!И спорят по ъглите на кой яхтата е по-голяма.

    Коментиран от #31

  • 23 Абе..

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "ббб":

    Браво нямам думи ....
  • 24 Име

    6 0 Отговор
    Абе кво се вайкате и тюхкате. Това е плана- преразпределяне на силите на влияние и нов световен ред. В ход е вече всичко.

    Коментиран от #30

  • 25 Уса

    14 0 Отговор
    каква нация бе брачед?Нацията е силно разделена на ваксинирани и "антиваксъри".От вас тръгват всички празнодумия и цял свят ги повтарят като малоумници.дадохте картбланш на фирмите сами да притискат своите служители към ваксинация а който не иска го уволняват без значение,стажа,опит,характер и т.н.Нацията е жестоко обидена до вчера носеше на гърба си мързеливите черни а днес си уволнявате носещата будна и кадърна сила можеща свободно да мисли и разсъждава.Байдън върви си психар и фашист
  • 26 mi6osp

    8 1 Отговор
    "Америка се върна !". Засега от Афганистан и на бегом през глава.
  • 27 оня

    8 0 Отговор
    Лесно им е на америте. От цял сят смучат здраво петрол и злато:)) И си печата кинтите:))
  • 28 краят дойде

    7 2 Отговор
    Не че ще липсват на някой освен на себе си, но това май ще е последната им глътка въздух преди да поемат към дъното.

    Коментиран от #40

  • 29 Иван

    4 8 Отговор

    До коментар #20 от "факти":

    Сащ винаги прецакват руснаците,защото от време оно ги карат да произвеждат самолети танкове ракети и ресурси за икономиката примерно,за един аифон нямат.Още през 2 рата световна война ги използваха свършиха им мръсната работа срещу хитлер и след 40 години им фалираха комунизма, като преди това им очерниха комунизма в Полша и си прибраха източна Германия а след 40 години фалираха и комунизма и приватизираха построеното през комунизма в съответните държави,така че Американците са си хитри и мислят много на пред.А сега само прибират чрез членството на руснаците в Г20 ресурсите им чрез фирми фантоми.
  • 30 mi6osp

    8 0 Отговор

    До коментар #24 от "Име":

    С тези раздадени трилиони свежонапечатани долари САЩ подлагат под световната икономика бомба тип много голямата депресия
  • 31 И са свободни

    4 1 Отговор

    До коментар #22 от "гост":

    не като нас при бай Тошо, в панелен апартамент.
    А тук на улицата на чист въздух.
  • 32 падналия ангел

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "честен ционист":

    В Тубата е пълно с такива видеа за северна Филаделфия, Кенсингтън авеню!
  • 33 Ирена

    6 0 Отговор
    То никой не желае тяхната водеща роля. Не са нужни да си бутат интересите навсякъде.
  • 34 Българин

    2 0 Отговор
    Въпрос на време.
  • 35 Шайба

    5 0 Отговор
    Докато продължават да разсъждават по този начин.че могат да се издигнат единствено стъпили на бала пари ще продължават да пропадат още повече.
  • 36 Gucci x Balenciaga : Une collaboration

    5 0 Отговор
    Да живее стареца Джо! Да живее завръщането на терора хахаха! Да живее краят на САЩ! Европа възстановява властта!Кой би помисил света би бил по красив ако стане реалност !!!
  • 37 6A13TT

    4 0 Отговор
    Все едно мъртъв и полуразложен труп да обяснява, че рискува да загуби олимпиадата
  • 38 пешо

    5 0 Отговор
    отдавна не сте водеща роля
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Ххх

    1 13 Отговор

    До коментар #28 от "краят дойде":

    Първо,че си крайна невежа и второ,че САЩ е държавата допринесла и в момента допринасяща най-много за развитието ма света.Заедно с Англия.Това да не е русия ,че като изчезне на никой да не му направи впечатление и да не липсват на никой ?
  • 41 Анонимен

    3 2 Отговор
    Не виждам как напечатването на 3.5 трилиона долара ще им помогне да са водеща нация . Виж ако произвеждат нещо на тази стойност - това е друга работа . То при тях един сандвич е вече 20 долара . Та така с печатането на пари .
  • 42 Ццц

    0 0 Отговор
    И Ко праим ся?