Last news in Fakti

14 Октомври, 2021 08:32 4 688 21

Сърбия няма пари за собствена централа, но е готова да купи незабавно 10% от всяка АЕЦ в региона

  • сърбия-
  • аец-
  • александър вучич-
  • аец козлодуй-
  • атомна енергетика-
  • атомна централа-
  • балкани-
  • българия

Вучич призна, че Сърбия няма средства за изграждане на собствена атомна централа

Сърбия няма пари за собствена централа, но е готова да купи незабавно 10% от всяка АЕЦ в региона - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

За тежка криза в енергетиката заради цените на енергийните източници предупреди президентът на Сърбия Александър Вучич. Според него все пак страната му е в добра позиция заради газопровода „Балкански поток“. В интервю за сръбската телевизия Pink Вучич призна, че Сърбия няма средства за изграждане на атомна централа, но е готова да купи незабавно 10% от всяка АЕЦ в региона, за да повиши енергийната си сигурност.

Имаше идея Сърбия да купи 5% или 10% от атомна електроцентрала в България, тъй като страната няма 11 или 13 милиарда евро, за да я построи сама, разкри Вучич. „Но ако някой в региона ни позволи да станем собственици на 10%, ние веднага бихме приели. Защото, знаете, половината енергия, която отива в Северна Македония, в Прищина, в Албания, идва от българската атомна електроцентрала“, коментира Вучич.

В материала, публикуват в сайта balkangreenenergynews.com, се посочва още, че в близките на Сърбия страни се разработват проекти за изграждане на нови атомни мощности - Унгария работи заедно с Русия за разширяване на съществуващата АЕЦ „Пакш“, Румъния планира да обнови и разшири атомната си централа в „Черна вода“ в сътрудничество с Канада, България не се отказва от разширяването на атомната си електроцентрала в Козлодуй, а също така обмисля възможността за изграждане на други енергоблокове, а Словения и Хърватия, които управляват заедно АЕЦ „Кършко“ водят преговори за изграждането на друг реактор.

Според Вучич Сърбия ще се обърне към природен газ и възобновяеми източници, но се опитва да осигури „всякакъв вид“, само за да има достатъчно електроенергия и енергийна сигурност, подчерта президентът. „Ще има огромни проблеми с енергията. Можете да си представите ситуацията, в която сега се намират близки държави, които внасят 30-40% от електроенергията си... Появиха се някои много умни хора в Европа с т. нар. въглеродни данъци, за да дишаме най-чистия въздух в света,а цената на електроенергията се повиши и няма повече мощности“, заяви Вучич.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Севда

    17 6 Отговор
    АЕЦ Белене искате ли ?
  • 2 Българин

    38 4 Отговор
    След като българите носят риска на АЕЦ Белене, следва собствеността да е изцяло Българска, Държавна .

    За съжаление натовските измекяри в София точат лиги да сложат в джоба си комисионни от западни "инвеститори". 😯
  • 3 И тия не знаят какво искат

    10 7 Отговор
    Нали им птедлагахме на Сърбия, МЪКАдония и Гърция акции от АЕЦ Беляне?

    Коментиран от #5

  • 4 завод

    13 2 Отговор
    Сърбия няма пари. Германия има,баба Меркел да й даде.
  • 5 Въпросче

    25 1 Отговор

    До коментар #3 от "И тия не знаят какво искат":

    Защо да правим чужденци собственици, като можем да им продаваме ? Или искаш всеки месец да пълниш гушата на чужденци ? Това че храним и плащаме глоби/квоти на американските тецове, а те ни продат скъп ток не е ли достатъчно ?

    Коментиран от #8, #12

  • 6 Баламурници

    41 0 Отговор
    НДСВ и ГЕРБ сключиха поредни договори през годините за продажбата на най-евтиния ток в Европа от АЕЦ КОЗЛОДУЙ, а българина ползва втория най-скъп ток от американските ТеЦ Марица. Ето това са вашите политици дами и господа.
  • 7 Анонимен

    43 0 Отговор
    Евтиния ток се изнася, а ние ползваме скъпия от въглищни централи и обложен със санкции. Да се спре износа и да се изнася скъпия. Козлодуй стига са всички ни. Бай Тошо го направи за народо, а не за мафията, която прибира пари под масата от евтин износ.

    Коментиран от #13

  • 8 Отговорче

    10 2 Отговор

    До коментар #5 от "Въпросче":

    Защото и ние нямаме пари да построим нова АЕЦ.
  • 9 Това е престъпление

    17 2 Отговор
    Това е продажба на суверенитет. Единствената държава около нас с приятелски намерения е Румъния, всички други гледат на нас, като врагове и са извършвали безчинства над българи в миналото.
  • 10 Гост

    28 0 Отговор
    ХОРА,СЕГА РАЗБРАХТЕ ЛИ ШАЙКАТА КАКВО ПРАВИ..........................................,,ПОЛОВИНАТА ЕНЕРГИЯ ОТ КОЗЛОДУЙ Я ПРОДАВАТ НАВЪН И ,,ЛАПАТ,, А ТУК БИЗНЕСА И ХОРАТА ГИ ,,ДЕРАТ,,...........................ИЗРОДИТЕ
  • 11 Мдааа....

    16 1 Отговор
    ЕС забърка така зелена каша ,че заля цяла Европа.Накрая всяка една държава ще се спасява сама.Последиците от европейските им зелени глупости са налице.Закрити блокове - скъп ток - скъпа храна и продукция.
  • 12 Еми иначе

    8 0 Отговор

    До коментар #5 от "Въпросче":

    пълни гушката на някоя Банка. А така храни български работници и пазара ти е сигурен и няма рискове. А и виждаш ЕС иска да ти пробута единен пазар за да си продава скъпия ток за да си зависим и да не можеш да напуснеш и да те стрижат редовно

    Коментиран от #15

  • 13 Абе

    17 0 Отговор

    До коментар #7 от "Анонимен":

    Ние Бай Тошо ще го търсим... държавата растеше и цъфтеше по негово време.
  • 14 Пепи

    12 2 Отговор
    Предлагам да си включим и шесте блока на Козлодуй. Полша как отказа да затвори мината?
  • 15 Прав си.

    11 0 Отговор

    До коментар #12 от "Еми иначе":

    ЕС първоначално окупира банките и наложи европейската си система.За да може хората да са зависими .Сега го прави същото и със тока.Да няма мърдане.Превзеха държавите по нов модерен начин.
  • 16 Фермер

    5 2 Отговор
    На изборите Само Възраждане
  • 17 дедо йоцо гледа

    13 0 Отговор
    Докато има предатели, ще сме зле. Всички досегашни правителства след 1989 са виновни за спряната АЕЦ Белене, те са за затвора защото сега с тия цени, връщат народа в каменната ера.
  • 18 АЕЦ

    7 1 Отговор
    Нужни са ни 7 и 8 блок в АЕЦ Козлодуй. Там имаме изградена инфраструктура и специалисти. Горенето на въглища трябва да остане в миналото. Атомната енергия ще е основата, а за баланса на енергийната мрежа в страната ще се грижат възобновяемите енергийни източници.

    Коментиран от #19

  • 19 Историк

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "АЕЦ":

    Ако имаше политика в енергетиката, която следва икономическа логика.Първо щеше, ама щеше ползвам тази дума..Първо да се мисли за енергия, която е с най-ниска себестойност, а след това с критерий здравето на населението.Т.е атомна енергетика, Водни централи, някъде по света като Швеция правят енергия от боклук и биомаса с подходящо оборудване, а остатъците се ползват в строителството...Нататък Тецовете и вятър слънце....Напоследък има някои идеи за системи от концентрационни лещи дигат се големи температури, които имат силата малки ядрени модули..но не му дошло времето. Накратко това с квотите въглеродни емисии трябва да си го поемат първите 10 държави.Те са най-богати и замърсяват най-много..България въобще няма работа сред тях, а и замърсяваме незначително спрямо тях...А несправедливо ще плащаме солидарно с тях пита се защо сме се съгласили..Това с Белене е изтривалка за далавери на мошениците-политици.Аец Козлодуй перфектно ще реши българските енергийни проблеми с минималните възможни разходи до ключ, а умишлено нищо съществено не се случва.Последното нещо е със цялата строгост на закона да се планира и осигурява за година напред енергията за всеки консуматор на територивта на България и след това износ на излишъците
  • 20 Бай Манчо

    4 0 Отговор
    Няма ли да излезе по евтино да се пуснат спрените 4 блока от онази кукувица кунева , а тя да се изправи пред съда за лобиране на чужди интереси и предателство ? Та те ги спряха след капитален ремонт който пак се плати от бюджета - не трябва ли с това да се задължат нашите дебелосерковци в ЕП ??? Става въпрос за националната сигурност , спряха ни ЮП , АЕЦ Белене , 4 блока на Козлодуй , все още няма газ от Гърция - този ш...бан ЕС ни връща в каменната ера . РЕФЕРЕНДУМ ЗА ПУСКАНЕ НА СПРЕНИТЕ БЛОКОВЕ В КОЗЛОДУЙ .
  • 21 Спиро

    1 0 Отговор
    Ще купиш ,ама друг път.На тъмно.
Новини по държави: