Last news in Fakti

8 Октомври, 2021 12:42 16 635 18

Кутията на "Пандора" уличи още един министър

  • пандора-
  • сърбия-
  • министър-
  • пари-
  • офшорни сметки-
  • новица тончев-
  • офшорна компания-
  • вирджински острови

Първоначално той е отрекъл, че е собственик на офшорна компания

Кутията на "Пандора" уличи още един министър - 1
Снимка: Shutterstock

Сръбският министър, отговарящ за бедните общини, Новица Тончев изплува в досиетата на „Pandora Papers” (Досиетата Пандора). Той притежава офшорна компания в Британските Вирджински острови от 2010 година, предаде NOVA.

Първоначално Тончев е отрекъл, че е собственик на офшорна компания, но след това пред сръбското разследващо издание КРИК се е обадил сам и е уточнил, че "не е регистрирал компанията в антикорупционната агенция, защото фирмата не е имала никакъв оборот". В началото на седмицата бившият кмет на Белград и настоящ финансов министър на Александър Вучич изплува в „Pandora Papers” заради луксозните му имоти в България. Става дума за Синиша Мали.

През 2015 г. журналистическо разследване разкри, че Синиша Мали е купил 24 луксозни апартамента в българския черноморски курорт „Св. Никола” на обща стойност около 5 милиона евро. Мали заяви, че публикацията е лъжа и призна, че е купил само едно жилище, което е регистрирано на негово име. Президентът на Сърбия Александър Вучич отдавна защитава своя близък сътрудник от всякакви съмнения в корупция и заяви, че има пълно доверие на финансовия си министър.

Според „Pandora Papers” обаче Синиша Мали е собственик на апартаменти и на две офшорни компании. Мали е купил жилищата през 2012 и 2013 г., по времето, когато беше икономически и финансов съветник на Александър Вучич – по онова време вицепремиер на Сърбия. Мали е купил 24 апартамента в България от компания на Сърджан Дабич – бивш баскетболист и директор на сръбския филиал на руската нефтена компания „Лукойл”.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ефтино

    33 3 Отговор
    Е що няма западняци американци!?

    Коментиран от #9

  • 2 Пучо Капучо

    37 0 Отговор
    Бе дайте наште убавци, та да им се порадваме. А туй сърбе е видно, че много добре е отговаряло за бедните общини...направо ги е обогатил.
  • 3 Верваме ви, пък и нас баш ни брига

    10 8 Отговор
    Яко ама яко им пари на Американците под доопетата в Косово. И ето това е ефекта, но ще си остане само сороска пушилка.
  • 4 дълго име

    10 1 Отговор
    май само аз дет нямам :D

    Коментиран от #7

  • 5 Хе хе хе

    11 7 Отговор
    Опитват се да разклатят Сърбия с гей парад. Много ги е яд Атлантиците, че няма гей паради в Белград.

    Коментиран от #12, #18

  • 6 abg

    18 0 Отговор
    Ами човекът отговаря за бедните общини, грижи се тях да ги има.
  • 7 Съдията Дред

    10 0 Отговор

    До коментар #4 от "дълго име":

    Да бе, как може да сме такива задръстеняци, поне една офшорка да нямаме, милиончета за препиране да нямаме.
  • 8 Е..гати

    7 0 Отговор
    И крадците..
  • 9 Komapak

    0 3 Отговор

    До коментар #1 от "Ефтино":

    Голямата бомда беше Енрлн. След него всичко друго е просто като приказки от детската градина.
  • 10 Матей

    5 2 Отговор
    Само двама ли откриха тук,е,страхотно!?Та те само на първи прочит излизат 20 хиляди малки и големи разбойници.О,да бяха им паднали тия на Вълко Червенков и Антон Югов,поне половината щяха да ги изтрепят като въшки,а другите по трудови лагери.Ще крадат ,а,на година разграбват целия бюджет около 50 милиарда,отгоре и еврофондове и други далавери и подкупи от чужбина.В тая дунанма има къде 10 хил. смъртни присъди.Преди малко пуснаха по бнр интервю с кандидата за президент Росен Миленов,много неща каза и все верни,водещата го прекъсваше постоянно с изнервящи въпроси и засечки,и все пак той е единствения народен кандидат за президент.
  • 11 ПЕНКО

    8 0 Отговор
    КРАЙНИЯТ РЕЗУЛТАТ ЩЕ Е САМО ЕДНА ---ВСЕНАРОДНА ПР ЪД НЯ !!! ДОКАТО ИМА ЧАСТНИ БАНКИ ПО СВЕТА ---ЕВРЕИТЕ НЕ СА ЗАСТРАШЕНИ , А БРИТАНСКИТЕ ОФШОРКИ ЩЕ СИ ВЪРТЯТ ДАЛАВЕРАТА !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 12 Чукча писател

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "Хе хе хе":

    За какво им е на сърбите гейпарад ?! Те си имат ЛГБТ министър председател - Ана Бърнабич . Само на скритите пед..Зи им прави впечатление парадите
  • 13 Гандалф

    5 0 Отговор
    Да не се окаже, че половината от политическия ни елит и бизнес са с офшорки...всичките неработещи, без никакъв оборот...просто направени защото било модно...
  • 14 5656

    15 0 Отговор
    Това с тия Пандори, Магнитски и прочие, си е пълна измама. Да сте видели имета на някой американец там. Просто си държат информацията и когато някой не му е удобен, го изтипосват и съсипват. Защо като са толкова принципни, не публикуват целият списък, а само от време на време пуската по някое име - най-вече преди избори, когато трябва да унищожат някой, който не им ходи по свирката. Това са тотални инструменти за манипулация и измама на обществото. Неудобен им е Бабиш в Чехия и точно преди изборите - удар. Неудобен ими е Курц в Австрия - удар. Така процедират срещу всеки, който се опълчи на ислямизацията, джендъризацията и хомосексуализацията в Европа. Възхищавам се на такива политици като в Австрия, Унгария, Чехия, Полша, Сърбия, които защитават народа и държавите си. А не като нашите подлоги - продават ни за жълти стотинки и ни превърнаха в нещо като африканска колония. Тръгнали бежанци да приемат и да ни налагат задължителни гейщини, ваксинации и прочие идиотщини - защото така са им наредили. Иначе няма власт, слагат друг, който им е удобен. Ако не е съгласен - Магнитски, Пандора и прочие простотии.Още повече, да имаш регистрирана компания в офшорна зона или разкрита сметка там, не е престъпление по нито един закон. Ако някой е укрил пари там и не им е платил данъците, данъчните да си го погнат. Другото е сиропирани приказки за балъци и за наивници.
  • 15 Лъжебочко

    2 2 Отговор
    Аз съм в марулята и не ме търсете! Пандора съм я минавал с 200...
  • 16 баба Цола

    4 1 Отговор
    Както е казал поета: ВСИЧКИ СА МАСКАРИ.
  • 17 Lavet 80g Al 11g

    0 2 Отговор
    Learna.,🦩🦩🦚🦚🦒🦒🦒🦒🦒🌸🌸✌️✌️👇👇👇🌺🌷🌹🌱🌼😯👅👅😞😩⛷️🔥🤸🗨️🗨️🗨️😭😭😂😅😅🤯🤯🤯😎😎😎🤓🤓☠️☠️💩💩💩🙊🙊🙉🙈🙉👽👹👺👿😈👿😈😈😡👅👅💀🦷🦷🩸🧠🧠👎👎🖐️🖐️🖐️👍👍👍✋✋👇👇👇👇💅🙏🤳🤳👈🛀🛀🎅🎅🌦️🌥️⛅🌤️🌤️🌇🔥⛄☃️🌪️🌀🌊🌿🌳🌲🐊🐢🦕🐢🦮🦮🐕‍🦺🦮🐄🐎🐩🐩🐩🐩🐖🦏🦒🦒🥐🥓🥓🍕🍟🥞🧄🧄🧄🍄🍄😭🤣🌋🌋🌋🌋🌋🎆🎆🎆🧨🧨🎲🎲🎲🎲🎲🎰🎰🚽🚽💊💊💉🔧🔧⛏️⛏️⛏️✂️✂️🗑️🗑️🗑️🗑️🗑️🗑️🕡🕖🕗🕣🔔🔔🧿📿🏺🏺📿💣💣🚬⚰️⚱️⚔️🗡️🗡️🗡️🗡️🗡️🔱🔱🔱🔱🆗🆗🆗🆗🆗🆗🆗➖➖➖🕎🕎☪️☪️☪️⚕️⚕️⚕️✝️✝️☸️🚾🚾🚾🚾🇧🇾🇧🇼🇧🇹🇧🇸🇧🇷🇧🇶🇧🇶🇨🇭🇨🇱🇧🇿🇨🇦🇨🇱🇨🇮🇨🇨🇧🇶🇧🇶🇧🇷🇧🇭
  • 18 Кукумал

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Хе хе хе":

    В сербията има доста обратни, и без парад е пълно, въпрос на време е, да се заявят. Какво те притеснява тебе?
Новини по държави: