Last news in Fakti

22 Октомври, 2021 14:02 1 983 23

Коронавирус: опасността в Германия не е отминала

  • германия-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ваксина

В резултат от извънредното положение в страната, федералното правителство и властите в отделните провинции могат да въвеждат мерки за ограничаване на пандемията без одобрението на парламента

Коронавирус: опасността в Германия не е отминала - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

19 572 новозаразени за един ден - така изглеждат последните данни за разпространението на коронавируса в Германия. На този фон здравният министър предлага прекратяване на извънредното положение.

Преди няколко дни германският здравен министър Йенс Шпан обяви, че иска извънредното положение в страната, въведено заради пандемията, да бъде отменено. Шпан се позовава на заключенията на Института "Роберт Кох", откъдето определят опасността от претоварване на здравната система към момента като "умерена".

Кой е против предложението?

Германската фондация за защита на пациентите се обяви против идеята на здравния министър. "Налице продължава да е динамично разпространение на заплашително предаван вирус", заяви председателят на фондацията Ойген Бриш. Според Бриш, ситуацията в домовете за възрастни хора не се е нормализирала. Той изтъкна, че в момента три пъти повече болни от Ковид-19 пациенти над 80 години се лекуват в болниците в сравнение с миналата година.

Министър-председателят на Бавария Маркус Зьодер също подчерта, че броят на хората над 80-годишна възраст, които се заразяват, расте. Зьодер настоява извънредната епидемична ситуация да остане, тъй като без нея "де факто няма правно основание за нищо. Нито за тестове в училищата, нито за маски". Според Зьодер, ако извънредното положение бъде отменено, се поставя под съмнение и правното основание за изискването на зелен сертификат.

Според инфекциониста Том Люде е твърде рано за подобна стъпка. Макар той да подчертава, че ваксините до голяма степен предотвратяват тежкото протичане на заболяването, рисковете за неваксинираните, които Делта вариантът и сезонните особености през есента и зимата създават, са все така валидни. "Все още има милиони неимунизирани, сред които три до четири милиона души, при които съществува риск от тежко протичане", изтъкна Люде.

Последните данни за разпространението също не предоставят допълнителна аргументация за идеята на здравния министър: новозаразените са 95,1 на 100 000 души. Здравните служби съобщават за 19 572 новозаразени за един ден. Само преди седмица броят на новозаразените дневно бе 11 518.

Предимството на извънредното положение

Извънредното положение бе въведено от Бундестага през март 2020-а година. Оттогава то няколко пъти е удължавано, последно през август - до 25-и ноември. В резултат от извънредното положение в страната, федералното правителство и властите в отделните провинции могат да въвеждат мерки за ограничаване на пандемията без одобрението на парламента. "За да бъде предотвратено дестабилизирането на цялата здравна система, се позволява на федералното правителство бързо да приема защитни мерки", гласеше аргументацията.

Епидемичната ситуация позволява на Федералното здравно министерство чрез Закона за защита от инфекции без продължително съгласуване да взима решения, които гарантират необходимото количество медикаменти, защитно облекло и консумативи.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТИКВА

    4 29 Отговор
    Българите са по компетентни и за вируса и за всичко - славяни лиса тракийци ли са, прабългари ли са, татари ли са-ощо казано неуки!

    Коментиран от #17, #21

  • 2 стига и вие

    3 23 Отговор
    Само давате храна на конспираторите и чипарите ...Хванат вирус на тест нищо не значи , ваксинирания ще го изкара като настинка

    Коментиран от #5, #9

  • 3 Госあ

    24 5 Отговор
    Тия файзер и турчина по добре физиологичен разтвор да беха турили у тия виалки, същата ефективност, но поне нямаше да има толкова смъртни случаи, тромбози, инфаркти и инсулти на млади и незаразени хора !
  • 4 провинциалист

    13 1 Отговор
    Нещо не виждам процента набодени в бундесрайха. Случайност?
  • 5 Хост

    1 10 Отговор

    До коментар #2 от "стига и вие":

    Каква храна ? Там е висок процента на ваксинирани! 92 на 100 хиляди а тука са над 550 на 100 хиляди! 20 хиляди заразени по 100 починали ама там са 80 милиона ! Тука 5 милиона 5000 по 100-120 на ден умират !
  • 6 волен сидеров

    18 0 Отговор
    ЕЕЕ КАК СТАВА ТОВА ,КАТО ИМА ТОЛКОВА МНОГО ВАКСИНИРАНИ-НЕ ГО РАЗБРАХТЕ,ЧЕ ВАКСИНИРАНИТЕ СА НАЙ ОПАСНИ-----И ВАКСИТИ НЯМА ДА ПОМОГНАТ

    Коментиран от #8, #16

  • 7 Дедо

    16 0 Отговор
    Тези нали бяха ваксинирани бе?То като гледам и при англичаните - на 55 милиона по 40000 на ден!
  • 8 Кяр и берекет

    11 0 Отговор

    До коментар #6 от "волен сидеров":

    Помагат финансово!На който ги произвежда и налага!
  • 9 Госあ

    18 1 Отговор

    До коментар #2 от "стига и вие":

    Повечето неваксинирани също го изкарват като настинка ве пич ! А от 20те процента ваксинирани в България, десет процента са в тежко състояние и умират. Както писах, по добре турчето и производителите на виагра и шампоан да беха турили физиологичен разтвор, па да си трупат кинти. Нямаше да има толкова увредени и починали незаразени от тия боклуци.

    Коментиран от #15

  • 10 Пацо

    13 0 Отговор
    В Германия се броят седмично нещата аз доколкото знам . Ежедневно е друго. И цифрите са по големи. Им а данни и за 15 процента заразени ваксинирани в болниците. Дайте ни информация като хората моля.
  • 11 Мда

    13 1 Отговор
    До няколко дена се очаква и те да станат като Великобритания - по 50-100 хиляди на ден !
  • 12 SH BG

    13 1 Отговор
    Видя се и от слепите, че ИНЖЕКЦИИТЕ УБИВАТ...!!!

    Дааа...!!!
  • 13 разлики

    0 9 Отговор
    В Германия мерките се взимат навреме и смъртността е 2%. За разлика от България, където пак ще правим рекорди! Особено с тази "бизнес" здравна система, където ги интересуват само парите, а не пациентите!
  • 14 Мда

    9 0 Отговор
    В ход е китайската държавна кампания за освобождаване на повече места за работа и живеене по целия свят, и най-вече в по-развитите страни !
  • 15 Лудия касапин

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Госあ":

    А вие кое от по-малкото зло/ваксина/,бихте си поставили.

    Коментиран от #18

  • 16 Някой

    11 0 Отговор

    До коментар #6 от "волен сидеров":

    В домовете за стари хора обстановката било най-обезпокоителна. Но нали там ги ваксинира а задължително още с първите акции. Даже и трета доза им сложиха. Как тогава продължават масово да се заразяват?
  • 17 БАЙ Х@Й‼

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "ТИКВА":

    Альоу, кумпитентниъ- 20 000 заразени за ден при 80% боцкани и около 20" преболедували ‼️
  • 18 Госあ

    6 1 Отговор

    До коментар #15 от "Лудия касапин":

    Стойчо Кацаров се е погрижил поне да сключи договори с Валнева и Санофи за нормални ваксини, при положение че има картелно споразумение на евроатлантиците срещу Китай и Русия. Въпреки мизериите срещу тези френски производители на ваксини (за шампоани имат други), съм сигурен че скоро ще излязат и няма как урсулина да скочи срещу Франция открито. Ще ги изчакам, за мен не е проблем. Гледам да стоя далеч от простолюдието, работя в относително безопасна среда, а забавленията ми са на открито. Сертификат не ми трябва.
  • 19 Хахаха

    8 0 Отговор
    Абе нямаше ли при 70% боцнати да забравят за вируса:) Гейманците пак ги чака шест месечен локдаун:)
  • 20 8884

    5 0 Отговор
    ЩО БЕЕЕЕ?! НАЛИ СТЕ ФЪКСИНИРАНИ НА 80% БЕЕЕЕ?! ИЛИ СЕГА КАРАТЕ ПАНДЕМИЯ НА ФЪКСИНИРАНИТЕ БЕЕЕ?!
  • 21 66666

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "ТИКВА":

    БЕ ОТ ВЧЕРА ТЕ ПИТАМ: ТИ ЦИГАНИН ЛИ СИ?! ПРИЗНАЙ СЕ, ЩЕ ТИ ОЛЕКНЕ!
  • 22 Амии

    6 0 Отговор
    Как се получава така , нали уж супер дупер пазещата “ваксина” предпазва ? Защо пак имат сумайти бройки те и англичаните ? Ааа ама накрая да не излезе че само си играем на боцни тук боцни там пък файда никаква ???
  • 23 Просветен илюминат

    0 0 Отговор
    И за това ли Байерн Мюнхен снощи игра пред 75 000-на публика?
Новини по държави: