Last news in Fakti

1 Ноември, 2021 22:40 4 840 27

Клиниките в Германия се пълнят с деца с РСВ

  • германия-
  • деца-
  • болница

Тази година вирусът се прояви по-рано от обикновено, а в някои германски провинции неговото разпространение е по-широко от друг път

Клиниките в Германия се пълнят с деца с РСВ - 1
Снимка: shutterstock

В Германия все повече деца постъпват в болница заради РСВ. Става дума за заболяване на дихателните пътища, което засяга най-вече малките деца и кърмачетата. В някои провинции педиатричните клиники вече са пълни.

В Германия биват хоспитализирани все повече деца с респираторен синцитиален вирус (РСВ). Тази година вирусът се прояви по-рано от обикновено, а в някои германски провинции неговото разпространение е по-широко от друг път. Така например в Бавария, където положението изглежда най-сериозно, вече почти няма свободни легла в педиатричните болници. Добрата новина е, че няма клиники, обявили извънредно положение, които да не могат да се справят със ситуацията - това казва пред ДПА председателят на баварския Съюз на педиатрите Доминик Евалд.

Ролята на пандемията и локдауна

От професионалния съюз на детските лекари не са изненадани от това развитие. "Очаквахме тази вълна. Беше ясно, че сега, когато децата вече имат повече контакти помежду си, когато например 3-годишните отново ходят на детска градина и си предават инфекции, което не се случваше по време на локдауна, ще имаме три пъти повече болни деца от обикновено", посочва Евалд.

Респираторният синцитиален вирус (РСВ) е заболяване на дихателните пътища, което може да порази и възрастните. Най-засегнати обаче са новородените, кърмачетата и малките деца. При тях могат да настъпят тежки възпаления на белите дробове. Според данните на института "Роберт Кох", при децата с вроден порок на сърцето, заболели от РСВ, рискът от летален изход е най-висок - при 5% от тях се стига до смърт. 1% от случаите на РСВ при преждевременно родените приключват фатално. А при заболелите от РСВ деца, при които не е установен повишен риск, смъртността е 0,2%.

Особено след края на лятната ваканция на учениците респираторният синцитиален вирус започна да се разпространява много бързо. "Сега се прибавят и обичайните простудни вируси, към които - освен РСВ - причисляваме още различните грипни или риновирусни инфекции. Няма обаче основание за тревога, защото здравите деца лесно се справят с инфекцията, посочва д-р Евалд. По думите му, проблем може да възникне, когато едно дете бива атакувано от няколко вируса последователно, поради което имунната му система е толкова отслабена, че вече не може да се справи с респираторния синцитиален вирус.

Лекарите се ориентират по симптомите

Тъй като антибиотиците не помагат срещу вируси, лекарите лекуват само симптомите. Ако заболяването протича сравнително слабо, то нерядко дори остава незабелязано. Затова и немалко хора изобщо не са чували за този вирус, макар той да е известен отдавна. Но е възможно също така изглеждащата на пръв поглед съвсем безобидна кашлица да се окаже с тежки последствия: "Фатално може да стане, ако инфекцията причини изменения в белите дробове, които водят до дългосрочни последици", казва Евалд. Засегнатите могат да развият по-късно астма или свръхчувствителност на бронхите, допълва той.

Къде клиниките са пълни

В провинция Саксония-Анхалт броят на случаите на РСВ е висок. "Педиатричните отделения са докрай запълнени с пациенти с РСВ", казва президентът на Съюза на болничните заведения в провинцията Волфганг Шюте. На места дори вече няма нито едно свободно легло. И в Североизточна Германия много детски болници регистрират ръст на пациентите с РСВ на възраст до 4 години. По думите на д-р Клаудиус Вернер, педиатър от Шверин, "в момента наистина имаме много повече тежко протичащи инфекции при деца на възраст 1-2 години, отколкото предишни години". Засега обаче няма опасност от претоварване на педиатричните клиники.

И в най-многолюдната германска провинция - Северен Рейн-Вестфалия - картината не е много по-различна. Там здравните власти регистрират по-висок брой малки пациенти, постъпващи в болница със заболявания на дихателните пътища.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Виталия

    6 7 Отговор
    Ой какво сладко бебче на снимката. Чак ми се прииска... ъ да си имам и аз сега

    Коментиран от #20, #23

  • 2 Историята

    34 7 Отговор
    Докато самолети ръсят различни субстанции от небето, ще се разболяват все повече хора на планетата ни от белодробни инфекции!

    Коментиран от #5, #21

  • 3 Кука

    2 7 Отговор
    да удариме едно рамо
  • 4 Кука

    6 20 Отговор
    тебе отдавна са те поръсили омбре,сега като ти се надуят жилите на лицето и станат червени очите трябва да излизаш нощем ,иначе цру ще те хване и ще те даде на 12 черни негри да ти иследват простата

    Коментиран от #7, #15

  • 5 историко

    16 7 Отговор

    До коментар #2 от "Историята":

    докато циментовите заводи нощем горят гуми и боклук в бг така ще е,утре да ти порасне и мозъка малко,олиййй
  • 6 даге

    5 6 Отговор
    на мен ми растат косми вече,дали е от самолетите?
  • 7 остроумен си

    8 2 Отговор

    До коментар #4 от "Кука":

    но вероятно и късоглед. Сложи си очилата и погледни нагоре - може и ти да ги видиш.
  • 8 хасан

    3 1 Отговор
    еи да ни идваш у назе с тия очи че те взимам лопата
  • 9 Активист на БКП

    5 4 Отговор
    ЕВРЕИТЕ си отмъщават за Освиенцим...
  • 10 мдаааа

    4 7 Отговор
    Който го е страх от самолет , да стои в мазето ...
  • 11 Бгбг

    6 7 Отговор
    Гнъсни бебета, мразя бебетата. Ще се кастрирам скоро.
  • 12 За мен

    5 2 Отговор
    Въздуха е много замърсен. Оттам идват и проблемите с респираторните вируси и заболявания. Защо и насред Ковид пандемия световните лидери правят срещи за климатичните промени и дали световния локдаун не цели намаляване на замърсяването в неговите пикове? Какво следва ще видим ...

    Коментиран от #13

  • 13 Виталия

    8 0 Отговор

    До коментар #12 от "За мен":

    Точно това се цели, но "зелените световни тикви" измислиха "зелен сертификат"😂 за ваксина😂 ковид19😂. Съмнявам се, че с това ше подобрят климатичните условия
  • 14 Моше

    2 1 Отговор
    Алооу, швабите, ма вие улави ли сте ма оооу??!
  • 15 Историята

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "Кука":

    Погледни малко и нагоре, не само да чукаш по клавиатурата. А ако изгледаш филма "А.е.р.оз.олни пр.е.стъ.пле.н.и.я", може и да вденеш нещичко.

    Коментиран от #16

  • 16 Моше

    0 2 Отговор

    До коментар #15 от "Историята":

    В А.еро.а.нал.ни из.връ.ще.ни.я има повече смисъл, сигурен съм.

    Коментиран от #17

  • 17 Виталия

    1 1 Отговор

    До коментар #16 от "Моше":

    Ами тя перката е на самолета, не на пилотът! Човекът ти пише за един смислен детайлен филм, ти ойде в бурена ?!
  • 18 яяяяяя

    10 2 Отговор
    2050 населението на земята трябва да е 4млрд. и яко се работи по въпроса! По цял свят управляващите за запретнали ръкави за реализиране на тази цел! Нашите са най амбициозни .

    Коментиран от #24

  • 19 Hoho Boho

    6 2 Отговор
    Има ли изследване дали това "РСВ" няма някаква връзка с ваксините?
    Родилките били ли са ваксинирани?
    Странно...

    Коментиран от #22

  • 20 Hoho Boho

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "Виталия":

    Нямаш проблем.
    Обади ми се!
    :)
  • 21 Ръсят

    0 2 Отговор

    До коментар #2 от "Историята":

    това дето туристите пускат в тоалетните на самолетите.
  • 22 Ъхъ ъхъ

    2 2 Отговор

    До коментар #19 от "Hoho Boho":

    Тея дни нема нищо да не е сварзано са ваксата.
    Даже и в 3 часа сабалем ...
  • 23 Жоро

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Виталия":

    Пиши ми ,мога да ти помогна в правенето, помогни на страната си за увеличаване на народонаселението. Гледането от теб.
  • 24 Петър

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "яяяяяя":

    Къде го пишекъде може да се прочете? Звучи брутално,но като гледам съвсем реалистично вече.
  • 25 Мони

    2 1 Отговор
    Да познаем ли,че всички тези деца и бебета влизам в статистиката като болни от Ковид :) После немските медии били обективни и имало свобода на словото... Има дедовия.
  • 26 miro

    2 1 Отговор
    естественият резултат от глупоста на швабите нали са първи по ваксане.
  • 27 Joro

    0 0 Отговор
    Не знам дали наистина има много бебета, болни от Ковид по болниците ,но ако има - виновни са мало.мните им родители,по-точно- майките им, които са се ваксинирали и ,хранейки ги, им пренасят съставките от ваксината . Много специалисти се изказаха ,че това е доста разпространен начин на заразяване на пеленачета. Спрете да се инжектирате и до 6 месеца ще излезне тази пр.стотия -отрова, наречена "ковид". Само че на тези,които са го замислили, им е пределно ясно,че така би станало и затова със зъби и нокти зоват и принуждават хората да се бодат с тази г.адост.