22 Октомври, 2021 16:16 2 024 22

Висока смъртност, нови ограничения: как пандемията се завърна в Източна Европа

  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ваксина

И на фона на високата смъртност и сериозния ръст на новите случаи, над половината от българите казват, че не са готови да се ваксинират

Висока смъртност, нови ограничения: как пандемията се завърна в Източна Европа - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Ниското доверие в правителствата и широкото разпространение на конспиративни теории обясняват ниския дял на ваксинираните в Източна Европа. Там пандемията се завръща със страшна сила, пишат няколко чужди издания.

19 000 новозаразени с коронавирус и 561 смъртни случая за един ден - този черен рекорд отбеляза Румъния тази седмица. В сряда броят на починалите достигна 574 - повече, отколкото в цялата останала част от ЕС, пресмята ФАЦ.

Интензивните отделения в Румъния са пълни. Над 1800 души пациенти са настанени в тях. Затова част от болните вече се прехвърлят за лечение в съседна Унгария. Президентът Клаус Йоханис благодари на унгарския премиер Виктор Орбан за помощта.

Румъния планира от понеделник да преустанови учебната дейност за две седмици и да въведе вечерен час за неваксинираните. Към момента под 35 процента от румънците са ваксинирани срещу Ковид-19.

Висока смъртност, нови рестрикции

В България ваксинирани са едва 24 процента от пълнолетното население, пише “Ханделсблат”. И на фона на високата смъртност и сериозния ръст на новите случаи, над половината от българите казват, че не са готови да се ваксинират. Ковид е тема в предизборната кампания преди вота през ноември, но “никой политик не се осмелява да разкритикува открито ниския процент ваксинации”.

Управляващите в Латвия бяха принудени да въведат най-строгите мерки от началото на 2020-а година насам след сериозен ръст на новозаразените. Почти всички магазини затварят, концертите се отменят, въвежда се вечерен час. “Извинявам се за мерките на всички хора в Латвия, които поеха отговорност за себе си, близките си и за обществото и се ваксинираха”, каза в свое обръщение здравният министър Даниел Павлютс.

В Латвия едва 56 процента от пълнолетното население е ваксинирано. За сравнение - в Германия процентът е 79. Естония също затегна мерките, а Русия обяви пълен локдаун от 30 октомври до 7 ноември. Там ваксинирани са под 35 процента от населението.

Ниско доверие към държавата и институциите

“Широкоразпространени теории на конспирацията и много често недоверие към държавата и всичко, което идва от нея” - така Василий Астров от Виенския институт за международни икономически сравнения, цитиран от "Ханделсблат", обяснява ниското ниво на ваксинация в Източна Европа.

По това посткомунистическите държави се различават значително от други части на Европа, най-вече северноевропейските държави, където доверието в правителствата и държавните институции са ключът към успеха на имунизационните кампании. Въпреки че Русия бе първата държава в света, която разреши употребата на ваксина срещу коронавирус, а Албания например получи рано китайската ваксина “Синовак”, ваксинационното покритие и в двете държави е около 30 процента. В България е дори по-ниско, припомня "Франкфуртер Алгемайне цайтунг".


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сила

    21 8 Отговор
    НЯМА КОВИД,ТРОВЯТ ВИ

    Коментиран от #2, #20

  • 2 1111

    14 17 Отговор

    До коментар #1 от "сила":

    Отивай в болницата да помагаш доброволно тогава

    Коментиран от #3

  • 3 сила

    10 5 Отговор

    До коментар #2 от "1111":

    ХОХАВЕЛ ......4 ти ТЕ ОЧАКВА

    Коментиран от #4

  • 4 1111

    6 7 Отговор

    До коментар #3 от "сила":

    Добре Ганчо

    Коментиран от #5

  • 5 сила

    9 1 Отговор

    До коментар #4 от "1111":

    МУНЧО
  • 6 Българка

    30 1 Отговор
    Защо не напишат истината, че вече българите не вярват на чиновниците от ЕС, които ни принудиха да си закрием блокове на АЕЦ Козлодуй, които искат да си закрием максимално бързо въглищните централи, които 12 години си затваряха очите за бойковото управление и го тупаха насърчително по гърба, защото беше верен послушник на директивите на ЕНП и Меркел. Българската история ни показва, че винаги, когато сме били съюзници с Германия, сме бивали изпързаляни и е следвало разпарчедисване на територията ни и национална криза. Много още мога да напиша за тези западняци, които ни третират като послушни крепостни
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 гост

    9 15 Отговор
    Диагнозата "българин" е по-тежка от COVID.

    Коментиран от #19

  • 9 СЗО

    6 0 Отговор
    Юкакто и в Западна се завърна.
  • 10 реалист

    7 1 Отговор
    Препратката към сайта с истината за съставките и влиянието върху човека бе отрязана;
  • 11 Защо не си

    13 0 Отговор
    гледате във вашите паници, ами сте занадзъртали в чуждата и то все на източна Европа? Вчера четох, че пиратите от острова чакат всеки момент по 10хиляди заразени на ден, сутринта горе същото и за нещото наречено някога райх, а нали сте ваксани по 70,80 % що се заразяват бе, що болниците ви също са пред колапс? Я си гледайте вашата пандемия и не ни бъркайте с черен Петър
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Човека Коза

    12 1 Отговор
    Ковид е фарс . Ваксините са измама. Фашизъм в действие.
  • 14 За статистиката

    3 11 Отговор
    Да в Англия има 50 хиляди случая но те са 67 милиона и починалите са 130 за деня./0.19 на 100 хиляди/ А у нас починали 120 /1.74 на 100 хиляди/. Девет пъти повече!!!

    Коментиран от #15

  • 15 Глъм

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "За статистиката":

    Видяли един мъдрец потен и запъхтян и го попитали дали не е копал или орал. А той отговорил, че не е, ами за кратко спорил с глупак.
  • 16 Валката

    1 0 Отговор
    Ако не искате ще ви пратим вирус. Така ми прозвуча. Дори и политика вкарват в сценария.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 провинциалист от провинция Тракия

    0 0 Отговор
    С въвеждане на зеления сертификат у нас процентът на новозаразените конспиративно падна над половина, а в същото време в Нова Зеландия конспиративно изреваха за 90% боц. Дойче-Вкиснато-Зеле може да обясни дали пренабития срок на годност на ваксата води и до бързоклек!
  • 19 Победа!

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Вече сме ПЪРВИ В СВЕТА! По смъртност.
  • 20 днес

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "сила":

    над Пловдив не спряха да минават самолети оставящи онези странни "кондензационни" следи. Така се завръща пандемията - вдишваме разни химикали, които предизвикват възпаление в белите дробове.

    Коментиран от #21

  • 21 Ей тия

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "днес":

    няма да се научат да не пикат в самолетите, кога минават над Пловдив.

    Коментиран от #22

  • 22 остроумен

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Ей тия":

    си - спор няма. А за пневмония предизвикана от химически вещества може да прочетеш в учебниците на студентите по медицина. Бързай, че скоро ще напишат нова медицина и току-виж изчезнали, като остарели по съдържание.