Last news in Fakti

25 Октомври, 2021 09:42 8 457 34

Ресторанти и хотели в Германия са в шок - персонал няма

  • германия-
  • шок-
  • коронавирус-
  • ресторанти-
  • хотели-
  • недостиг на кадри-
  • работници-
  • служители-
  • трудов пазар-
  • бизнес-
  • пари

Пандемията задълбочи проблемите на трудовия пазар

Ресторанти и хотели в Германия са в шок - персонал няма - 1
Снимка: Shutterstock

Въпреки, че ресторантите и хотелите в Германия работят отново и търсят допълнителен персонал, броят на заетите в тези сектори остава далеч под стойностите преди пандемията. Към юли 2021-а година в заведенията и хотелите в Германия работят 15,6 процента по-малко хора, отколкото през юли 2019-а. Този процент се равнява на 272 812 души.

Пандемията задълбочи проблемите на трудовия пазар

"В много сфери от бранша на услугите, които бяха силно засегнати от затварянето, можем да говорим за предизвикан от коронавируса шок", казва икономистът Щефан Зел. И преди пандемията трудовият пазар е изправен пред сериозен дефицит на кадри. Причината за това е демографска: "бейби бум" поколението, т.е. хората, родени в периода между края на Втората световна война и средата на 60-те години, се пенсионират, а интерес към заемане на освободените работни места няма. Германският Институт за изследване на трудовия пазар и заетостта пресмята, че страната се нуждае ежегодно от 400 000 работници от чужбина, за да компенсира недостига. Пандемията само ускори този процес.

Хотелите и заведенията са сред най-силно засегнатите. Най-сериозен е спадът при заетите на ограничено работно време. Според германската Федерална агенция по заетостта, в сферата на ресторантьорството и хотелиерството те са намалели с 25 процента. Сериозно засегната е и авиацията. По данни на синдиката ver.di 44 процента от работещите в този отрасъл, които са били заети по летищата - например на гишетата за регистрация или при обработването на багажа - са напуснали бранша. Това вече се усеща. На летището "Берлин Бранденбург" от няколко седмици се образуват големи опашки.

Бизнесът е принуден да вдига заплатите

На някои ресторанти и хотели вече им се налага да ограничават дейността си и работното си време. "Намалихме работното време", признава хотелиерът от Хамбург Никлаус Кайзер фон Розенбург. "В миналото можехме да предложим стопроцентова гаранция на работното място в ресторантьорството, но коронакризата премахна тази сигурност." Много работодатели вдигнаха заплатите, обяснява фон Розенбург. "Единственият изход е значително повишаване на цените на услугите", казва хотелиерът.

Но за много от служителите, които са решили да сменят бранша, връщане назад няма. "Преосмислих нещата и реших да си намеря работа, с която не рискувам от днес за утре да остана на улицата", казва бивш техник в авиоиндустрията, който сега работи за логистичната компания DHL. "Парите имат значение, но за мен най-важно беше сигурното работно място". Бивша служителка в хотел, която сега работи като секретарка в компания за недвижими имоти, допълва: "Короната ми отвори очите. Ако не беше локдаунът, щях да остана в хотела. Но разбрах колко са тежки условията на работа там. И че има алтернативи, които са много по-привлекателни". Нормирано работно време, повече свобода, повече пари, повече признание - това са аспекти, които често са ключови за решенията на тези хора.

Парите не са най-важното

Къде са се преместили да работят служителите, които са напуснали най-тежко засегнатите от пандемията сфери, не е много ясно. Експертите предполагат, че са се пренасочили към разрастващи се сектори като логистиката и търговията. Социалният изследовател Щефан Зел отбеляза, че те са се възползвали от една фундаментална промяна в структурата на заетостта: "Мнозина вече имат възможност да намерят алтернативи дори в сектора с ниско заплащане, за да преминат към други индустрии, където има по-добри условия на труд. И това означава не просто по-добри заплати".


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    39 0 Отговор
    Скоро и в България!
  • 2 БЪЛГАРИТЕ...КОВИИДИОТИТЕ НА ЕВРОПА

    16 19 Отговор
    НИЕ ИДЕМ.....СПОКО
  • 3 а тука

    45 2 Отговор
    и клиенти няма
  • 4 др Гей Билтс

    57 5 Отговор
    Няма желаещи за знака на Звяра. Пландемията е на път да се провали със зачестяване на народните бунтове по места.
  • 5 интересно

    32 0 Отговор
    Нямат ли си политици, олигарси, началства?
  • 6 Механик

    69 1 Отговор
    Ох, голяма трагедия! Меркел сбърка много. Покани само квантови физици и лекари и не наблегна на шофьорите и обслужващият персонал. За това е така, ама ще се оправят нещата.

    Коментиран от #10, #16

  • 7 Миризлив пор

    39 0 Отговор
    За това му се казва "пазар на труда", единия предлага определено заплащане за определена работа за определено време, другия пък търси кой да го наеме при дадени условия. Когато наемника, намери по-добри условия или заплащане отива там.
  • 8 реалността

    58 3 Отговор
    Персонал има, но ги мързи да работят, защото е по-лесно да са на трудовата борса, държавата да ги издържа, като им плаща помощи по 450 € месечно и квартирата, а те се търкалят с бирите в нея и лентяйстват. Добре, че са работливите и измъчени от мизерия чужденци да им работят непривлекагелната и стресираща за тях работа.
  • 9 хъммммм

    32 0 Отговор
    Будалите свършиха и там и в Америка, УК.....скоро и по други места.
  • 10 МЕРКЕЛ

    18 8 Отговор

    До коментар #6 от "Механик":

    КВИ КВАНТОВИ ФИЗИЦИ ОТ АВГАНИСТАН И МИАНМАР

    Коментиран от #13

  • 11 Мислещ

    45 3 Отговор
    Няма персонал щото не искат да се боцкат или да им бъркат в мозъка
  • 12 😷😷😷

    37 1 Отговор
    Персонал няма, защото ги карат да се ваксинират, а и решиха, че "инженерите" на Меркел, ще им работят, ...колко наивно ?
  • 13 Механик

    41 1 Отговор

    До коментар #10 от "МЕРКЕЛ":

    Ми и аз се чудя какви квантови физици, ама Меркел така каза, когато ги покани. Обясни на цяла Европа, че от там ще дойдат стотици хиляди физици, химици, лекари, фармацевти, учители, а за шофьори и келнери нищо не спомена.
    И ето, днес имаме пълна Европа с талибани, а няма шофери. Кво да правиш?

    Коментиран от #20

  • 14 От страни

    30 0 Отговор
    Абе тия държави кви работници имат изобщо? Шофьори немат, сега се оказа че и сервитьори немат - кви имат?
  • 15 БЪЛГАРИТЕ...КОВИИДИОТИТЕ НА ЕВРОПА

    14 3 Отговор
    ОПА, НАЩЕ БАРМАНИ И СЕРВИТЬОРКИ СА ИЗНАСЯТ....И БЕЗ ТОВА ТУК КАЦАРОВ НИ....ЗАТВАРЯ
  • 16 От немско

    32 0 Отговор

    До коментар #6 от "Механик":

    Тия гости специалисти по цял ден се разхождат из градовете, пият кафе, возят се в транспорта и цъкат на телефоните си и държавата им осигурява всички за нормален живот за който и немците немогат да си мечтаят

    Коментиран от #21, #34

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Изперкел

    33 0 Отговор
    Милионите лилави, които покани, предпочитат да стоят на социалки. Бачкат само българи и румънци.

    Коментиран от #33

  • 19 Павел пенев

    19 0 Отговор
    Сега е момента преди да си тръгне Меркел да обучи арабите в сервитьорски курсове и друг обслужващ персонал. Имат наличен контингент от 2 милиона. Ще има голяма култура при обслужването .

    Коментиран от #24

  • 20 НАТО НИ БРАНИ, ЕС НИ ХРАНИ

    1 8 Отговор

    До коментар #13 от "Механик":

    НЕЩО БЪРКАШ ГЕРМАНИЯ С АНГЛИЯ.....

    Коментиран от #22

  • 21 Механик

    19 3 Отговор

    До коментар #16 от "От немско":

    Нима аз съм виновен ?
    Виновните са ясни. Няма желание за търсене на сметка и оправяне на нещата. Меркел са я избирали и я държаха на власт германците. Или нещо бъркам?
    Защо не се вдигнат и да изгонят тия кърлежи, които смучат кръвта на държавата?
    Отговорът е лесен. Щото са немски cвинe. Две световни войни са разпалили. Потопили са Европа е кръв и разрушения и на края са яли бой и в двата случая. И неси взеха поука, ами сега разпалиха нова война..
    Като кажеш НЕМСКА и вседнага ти иде на ум CВИHЯ. А като кажеш АНГЛИЙСКА и се сеюащ за KPAHTA.
    Какво да говорим повече ?
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Просветен илюминат

    21 0 Отговор
    Капитализма си отива.
    Балъци за работа без пари вече няма.
    Скоро и тарикатите ще са в паника.

    Коментиран от #26

  • 24 Просветен илюминат

    8 2 Отговор

    До коментар #19 от "Павел пенев":

    Той и ЕС е на път да се разпадне.
    С лъжи вече нищо не става и не е трайно.
    И в България няма да има правителство,ще е интересно това което предстои.
    След като няма народа зелен сертификат как ще гласува след като има забрана от днес за посещение на такива места каквито ще са и изборите?
    Или пак за нещо си и дадени институции забраната за ден може и да не важи?

    Коментиран от #25

  • 25 НАТО НИ БРАНИ, ЕС НИ ХРАНИ

    2 1 Отговор

    До коментар #24 от "Просветен илюминат":

    КАТО СОЦИАЛИСТИЧЕСКИЯ СИВ ЛИ ???????
  • 26 БСП....БАШКОМУНДЕ

    2 1 Отговор

    До коментар #23 от "Просветен илюминат":

    КАКТО СИ ОТИДЕ....СССР И СОЦА ЛИ ??????
  • 27 ТРОПЧО

    4 3 Отговор
    ОООО ХООООО ТО А ТУКА ИДВА ЧАКАИТЕ НАЛИ ИСКАТЕ ЕВРОПА И ЕВРО ЕТО ВИ ГО ДА РАБОТЯТ ДОКТОРЯТА ТЕ ДА НИ ХРАНЯТ МАЛКО СТИГА САМО НИИ СМЕ ГИ ХРАНЕЛИ ТЕ СЕ ОНЕПРАВ7АНИТЕ ИДЕТЕ ПРЕД НЯКОЯ БОЛНИЦА И ВИЖТЕ АВТОПАРКА ВИЖТЕ ИМ КЪЩИТЕ И СЕ РЕВЪТ ПАРИТЕ ИМ МАЛКО СЕ НЕДОВОЛЛНИ СЕГА МАЛКО ДА ПОРАБОТЯТ И ТЕ ЩЕ ОТПАДНЕ СЕРТИФИКАТА КАТО НЯМА КОИ ДЙ РЙБОТИ СИЧКО ЩЕ ЙТПАДНЕ АКО НЕ ДЙ СЕ ОПРАВЯТ НЕ САМО ДА СЕ КАНДИДАТИРАТ ЗЙ ДЕПУТАТИ И ПРЕЗИДЕНТИ ДА МИСЛЯТ ОТ ДЕ ЩЕ КРАДЪТ КАТО НИКОИ НЕ РАБОТИ И НЯМА ДАНАЦИ И ДДС МНОГО МИ Е ИНТЕРЕСНО И ЧАКАМ С ГО.ЯМО НЕТЪРПЕНИЕ КВО ЩЕ СТАНЕ 2022 Г.
  • 28 Пълни измишльотини

    2 0 Отговор
    Всичко си е наред. Айде стига с фалшивите манипулации. Незнам тази агентура под името Дойче Веле как влизат в новините. Колко ли плащат, за да си пласира статиите? В Германия има персонал за всичко! Просто цените на жилищата скочиха много, а работодателите не искат да плащат повече. Затова е цялата работа. Според мен хората, които работят по заведения, шофьори, майстори и т.н. печелят повече от Германия, след като се вземат предвид всички разходи...
  • 29 Бъз

    10 0 Отговор
    Спрете соц. помощи.
    Дори ще имате излишък от работници.
  • 30 OMEGA

    10 2 Отговор
    ГЕРМАНИЯ САМА СЕ САМОИЗОЛИРА ВЕЧЕ Е ЕДНО УЖАСНО НЕПРИВЛЕКАТЕЛНО МЯСТО ЗА КАКВАТО И ДА Е НОРМАЛНА ЧОВЕШКА ДЕЙНОСТ !
  • 31 Тра-ла-ла

    9 0 Отговор
    Що бе? Тези който приемаха с отворени обятия и германските момичета посрещаха с целувки, не искат ли да работят?
  • 32 ще има и още

    8 1 Отговор
    Нали имате "гости". Помолете тях....
  • 33 Турк

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Изперкел":

    И турци.
  • 34 От страни

    6 0 Отговор

    До коментар #16 от "От немско":

    Не им завиждай - докарали са ги с цел която няма да хареса на никой. Ще ги хранят до време, после спира храната и се посочва накъде да насочат големите и кривите ножлета, с които умеят да работят. Не завиждам на белите хора там - цели три-четири дена няма да им завиждам. После бели хора няма да останат, та няма и да има кой да ги храни брадатите. Защо мислиш че му дават пари и той не ще да работи а на българин никой няма да дава нито пари нито работа? Щото има заповед - всичко да се приема, храни, дава пари, жилища, айфони. Кой може да заповяда на германски канцлер? Помисли си - кой и за какво и бъди нащрек.
Новини по държави: