Last news in Fakti

21 Октомври, 2021 18:24 3 249 8

Ще поскъпне любимата напитка на Германия

  • бира-
  • германия-
  • цена-
  • поскъпване-
  • алкохол-
  • германци-
  • бири

Милионите почитатели на тази напитка скоро ще трябва да я преглъщат на по-високи цени

Ще поскъпне любимата напитка на Германия - 1
Снимка: Shutterstock

За Германия често се говори като за "страната на бирата". Но милионите почитатели на тази напитка в страната скоро ще трябва да я преглъщат на по-високи цени. От идната пролет цените на бирата както в търговската мрежа, така и в заведенията, ще бъдат увеличени чувствително, оповестиха три от най-големите пивоварни - "Радебергер", "Кромбахер" и "Велтинс".

Поне снабдяването е подсигурено

Говорител на "Велтинс" припомни, че през изминалите три години само цените на електроенергията са се увеличили със 150 процента и обясни, че това увеличение вече няма как да се компенсира. От "Кромбахер" пък добавиха, че последното увеличение на цените на бирата е било преди цели три години. Изпълнителният директор на Германския съюз на пивоварите Холгер Айхеле също бие тревога, че производителите са тежко засегнати от дефицита и оскъпяването на отделните съставки и суровини. "По няколко показатели разходите в бранша нараснаха толкова много, че ако не днес, то утре неизбежо ще се отразят на цените", каза Айхеле.

Съюзът на пивоварите с нарастваща тревога наблюдава ценовите скокове на определени суровини, най-вече на пивоварния ечемик, добави той. "Тази година той поскъпна с 50 процента", уточни Айхеле. От пивоварния ечемик се прави малц, а тази процедура изисква много енергия. "Колкото повече растат цените на енергоносителите, толкова повече поскъпва и малцът", отбеляза изпълнителният директор. Все пак за любителите на бирата има и една добра новина: "Снабдяването поне е подсигурено".

Под ударите на пандемията

Пивоварите твърдят, че от началото на пандемията цените на бирата вървят надолу. Според тях търговците пускали бира на изкуствено намалени цени, за да примамят клиенти в магазините си в месеците на най-строги пандемични ограничения. И в момента често можете да купите в магазина каса бира на промоция на цени от около 10 евро. А това означава, че повече от 20 години цената остава една и съща - във времената на германската марка каса качествена бира на промоция струваше 19,99 марки. Освен всичко друго, по време на пандемията германците сякаш изгубиха интерес към бирата - консумацията спадна до равнищата отпреди обединението на Германия. През първата половина на тази година оборотът се сви с пет процента и достигна историческото дъно от 3,3 милиарда литра, съобщи Федералната статистическа служба. И това е съвсем логично: приходите на пивоварите от продажбите на бира в заведенията и на различни масови мероприятия намаляха рязко. Единственият лъч светлина идва от ръста на продажбите на бутилирана бира в магазините, но от този ръст печелят само няколко големи пивоварни.

Все пак има и надежда

Специализираното издание "GetränkeNews" прогнозира, че производителите ще се опитат да се договорят с бирариите и другите заведения цената на халба бира да се покачи с 30-50 евроцента. В търговската мрежа цената на каса бира вероятно ще се качи с едно евро. Познавачите на пазара смятат, че останалите пивовари ще последват примера на трите големи фирми и също ще вдигнат цените. Опитът показва, че когато големите производители тръгнат нагоре с цените, малките местни пивовари, включително и производителите на локални бири като "Кьолш" или "Вайсбир", в определен момент също вдигат цените. През пролетта на 2022-а година бирата ще поскъпне в цялата Германия, категорични са експертите.

Любителите на бирата все пак получават известна отсрочка. "Радебергер" ще започне да вдига цените по заведенията през февруари, а в търговската мрежа - чак през май. Продуктите на "Кромбахер" и "Велтинс" ще поскъпнат през април. Но надеждата, че на фона на острата конкуренция в бранша някои пивовари могат все пак да запазят досегашните цени, не е угаснала окончателно. Наздраве!


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 русенец

    11 0 Отговор
    Сакън! Никакво поскъпване на бирата!
  • 2 честен ционист

    2 2 Отговор
    Всичко поскъпва само сертификатите поевтиняват. Неслучайбо комисарката Стела се обади на Стойчо да му прати малко английскоговорящи ваксинатори, че на нашите вяра не можеш да имаш.
  • 3 Те водата скоро

    1 1 Отговор
    ще я пишат "баварско без хмел" Ванга така ми нашепна..
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 12345

    4 1 Отговор
    Швабите ще пият биричка с емигрантите,черните,арабите и забрадките.След 20.00 часа в Берлин не можеш да излезеш на улицата...гетата плъзват из града....бъдете толерантни.

    Коментиран от #6, #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Display

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "12345":

    Абе друго си е да си евро, еко, грийн, толераст и т.н.т.........
  • 8 Хасан от Разград

    0 0 Отговор
    Няма нищо вярно. Само успокояват българските наивници!!! Гласувайте за бсп и радев. Бок... Луци!!!
Новини по държави: