Last news in Fakti

27 Ноември, 2021 13:49 5 644 46

Съвременни роби: превръща ли се Сърбия в "Бангладеш на Балканите"

  • работници-
  • сърбия-
  • роби-
  • виетнамци-
  • бангладеш-
  • балкани-
  • завод-
  • гуми-
  • търговия с хора-
  • александър вучич

Те строят в Сърбия първия в Европа китайски завод за автомобилни гуми

Съвременни роби: превръща ли се Сърбия в "Бангладеш на Балканите" - 1
Снимка: Shutterstock

„Нямаме нито храна, нито ток", успява да каже един виетнамски работник на английски. Толкова английски знае и няма как да говори с дошлите на обекта журналисти. Мъжът и още около 500 други виетнамци не могат да повярват, че медиите в Сърбия от дни се занимават със съдбата им, а въпросът е на път да се превърне в политически. От месеци насам виетнамците работят на строителен обект край град Зренянин, в северната част на Сърбия. Там се изгражда огромен завод на китайската компания за автомобилни гуми Linglong Tyre. Компанията възнамерява да инвестира в проекта 900 милиона щатски долара - рекордна сума за Сърбия. Предвижда се един ден във фабриката да работят над 1000 души.

Търговия с хора?

Само че приказките за „здравото приятелство" между Китай и Сърбия и щедрите перспективи, които биха се открили чрез новия Път на коприната, бяха помрачени от информациите за робските условия на труд на обекта. „Ужасно е. Хората са оставени дори без медицинска помощ", разказва разследващата журналистка Ивана Гордич, информирала първа за тежките условия на живот и труд на виетнамците. Кадрите на кабелната телевизия N1 на свой ред показват порутени бараки в покрайнините на града, с легла като в препълнени затвори и само две стари бани за стотици строителни работници. „Отопление няма, а топлата вода от бойлера стига най-много за петима", обяснява Гордич.

Заради съмнения за робски труд и търговия с хора сръбски активисти са завели жалба. Гастарбайтерите били получили досега само една месечна заплата, независимо че се трудят в Сърбия от пролетта на 2021 година. Работодателят е задържал паспортите им, твърдят още правозащитниците. Миналата седмица активистите извели един работник от бараките, който бил уволнен, защото говорил с медиите. Стигнало се до сблъсък със служителите по сигурността, полицията и инспекторите по труда се появили едва след това.

Президентът „проси" пари от Китай

„Всичко това е само една медийна и политическа кампания срещу китайския капитал", казва по този повод сръбският президент Александър Вучич. „Покрай обществения натиск изпратихме инспектори. Условията не са добри, но се подобряват", допълни Вучич, след което попита критиците: „Трябва ли да провалим инвестиции в размер на 900 милиона? Искаме да помогнем и на виетнамските работници, но аз няма да прогоня инвеститорите". Вучич управлява страната фактически еднолично - опозиция практически няма, а големите медии се държат изкъсо. Макар Вучич да е привърженик на членството на Сърбия в ЕС, често споменава съвсем открито как „проси" инвестиции от Китай. Междувременно китайските фирми контролират едно голямо стоманодобивно предприятие и една медна мина в Сърбия. Строят железопътни мрежи и автомагистрали.

"Бангладеш на Балканите"

„Проблемът не е в това, че Linglong е китайска фирма - проблемът е, че тази ситуация е логично следствие от ерозията на трудовите права и на надпреварата за привличане на чуждестранни инвестиции", казва Данило Чурчич, адвокат по човешките права на неправителствената организация „А11". Той има предвид значителните суми, които инвеститорите получават за всяко създадено работно място. Тези суми могат да достигнат до 50 000 евро за работно място - при положение, че обикновените работници получават 400-500 евро нето месечно. „Сърбия все повече се превръща в Бангладеш на Балканите", казват по този повод критиците. Пред ДВ Чурчич отправя тежки обвинения към случая Linglong. „В тази ситуация Сърбия не се проявява като добронамерена държава, а по-скоро като съучастник на инвеститора. По друг начин няма как да се обясни това сериозно игнориране на местните и на международните закони и конвенции.

Работниците са заплашвани

Германската евродепутатка Виола фон Крамон от Зелената партия също нарече условията „неприемливи". Тя написа в Туитър: „Нормалните условия на труд и човешките права трябва да се зачитат и да са достъпни за всички". Реакцията на сръбския външен министър бе, че това бил нов опит на евродепутатката да „демонизира" Сърбия. Междувременно 500-те виетнамски работници са настанени в три други сгради при по-добри условия. Но парите, които са спечелили, все още не са им изплатени. Според източници на ДВ, китайският мениджмънт е провел „интензивни разговори" с виетнамските строителни работници. Участници в тях твърдят, че работниците са били предупредени да не разговарят повече с критично настроени журналисти. Но ако искали, можели да говорят пред проправителствени медии, каквато възможност наскоро са имали, когато екип на популярната в Сърбия телевизия „Пинк" посети виетнамците от Зренянин. Тази телевизия не спира да хвали президента Вучич. В репортажа от строителния обект виетнамските работници казват, че всичко е прекрасно.

Автори: Саня Кляич, Неманя Руйевич


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХАХАХАХАХА

    49 15 Отговор
    квинтесенцията на соросоидната неолиберастия!
  • 2 чакай малко

    62 11 Отговор
    нали Виетнам беше едно от азиатските икономически чудеса.Що щат виетнамски работници в Сърбия,работещи за китайска фирма?Що не се радват на родните си благинки...

    Коментиран от #4

  • 3 Gucci x Balenciaga : Une collaboration

    47 6 Отговор
    Защо са виетнамци няма ли сърби които имат нужда от работа ?Много тъжна история ще им излезе миризма та и на китайците. Уж са вложени много пари а за работницте••••• и защо се третират хората като роби?Трябва да има наказани
  • 4 330

    30 1 Отговор

    До коментар #2 от "чакай малко":

    Щот са подписали договор, може и да са им прибрали паспортите като на индийците в Дубай . . .

    Коментиран от #46

  • 5 Фико

    38 14 Отговор
    Тва соросоидните помии трябва да бъдат бити насекъде
  • 6 Без

    15 1 Отговор
    коментар!
  • 7 ЖАЛКО

    28 16 Отговор
    ФАЛШИВА ПРОПАГАНДА
  • 8 За робски труд не се плаща

    38 9 Отговор
    Не виждам нищо смешно! Виждам роби и робски труд,при нечовешки условия за живот!

    Коментиран от #37

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Онзи

    48 20 Отговор
    Ако завода се срои в Германия и ходят български несретници да рботят за 1500лв.на месец щеше да е пример за демокрация .Но нали е в православна Сърбия и парите ще им остават в сръбскат хазна е зле.

    Коментиран от #15, #32

  • 11 Тоалетна хартия

    29 5 Отговор
    А,когато англосаксонците ексоплоатират други е просто бизнес!!!Проблема не е, че са китайци, а че не са западняци!!!
  • 12 Презвитер Козма

    28 8 Отговор
    Преди дежурните червени имбецили да започнат да хулят "сороснята", да се ограмотят че разследването е на СРЪБСКИ правозащитници и телевизии и дори Вучич с половин уста е признал че има проблем с виетнамците. Китайските компании са най жестоките експлоататори в света, като често включват принудителен труд, задържане на документите на работниците и неизплащане на заплати. Но Вучич си затваря очите, заради келепира.

    Коментиран от #17

  • 13 ЕРДО

    26 12 Отговор
    АКО СЪРБИТЕ СА БАНГЛАДЕШ НА БАЛКАНИТЕ ТО БЪЛГАРИЯ СА АФГАНИСТАН НА БАЛКАНИТЕ
  • 14 LEVSKI LOM

    16 0 Отговор
    ами хубаво де нали си имат доста и те от гостите на Меркелица да ги впрягат да работят де не само по цял ден Гюбеци Джамии и да пощипват Бели Сръбкини отзаде......... ама Арабин да работи звучи като Индианец дето е мирен хахахахаха
  • 15 Този

    16 11 Отговор

    До коментар #10 от "Онзи":

    Ай стига с тво православие бе бомбе, сигурно не си стъпвал в църква от кръщенето на щерка ти преди 20 години, ама все православни се почита и вие като на Путин патриарсите - до един полковници от КГБ 😆
  • 16 Истината за сърбите

    18 10 Отговор
    Сърбите са си роби навсякъде в Европа.В Австрия ги ползват за най мръсната работа дето турци и араби не припарват до нея.Всеки сърбин с австрийски паспор си е довел десет робчета на който им е извадил работни визи и всички са заковани за него, а си мръднал а са те изгонили в Сърбия.Заплатите на такива хора са на половина на нормалното.В България недооценяваме какво е да си член на ЕС.

    Коментиран от #19, #30

  • 17 Закъсне

    7 9 Отговор

    До коментар #12 от "Презвитер Козма":

    Русоснята вече се изказа по темата ...
  • 18 LEVSKI LOM

    13 0 Отговор
    важното е да има парички за цветните гости на Меркелица от Ирак,Сирия,Афганистан и Африка понеже всичко друго е расизъм и нарушаване на правата на клетите гости от най мирната и човеколюбива религия разбииш ли............
  • 19 LEVSKI LOM

    13 0 Отговор

    До коментар #16 от "Истината за сърбите":

    ма те Арабите до която и да е работа не припарват......... ти къде си видял ма...как да работи хахаххаха
  • 20 Пинко тв

    6 7 Отговор
    Китайците с много по зле от която и да е друга държава работеща в Европа..пък сърбите са така наведени че няма да стане от тях хора поне още 200 години
  • 21 Χαχαχα

    12 4 Отговор
    Само за сведение, у Виетнам средната работна заплата е 1600 долара. И това преди година беше толкова. Зелето да бяха измислили други, а не виетнамци.

    Коментиран от #23, #24, #25

  • 22 Texas

    15 2 Отговор
    и на мен ми се струва фалш.новина,,
    Виетнам отдавна не е толкова беден,за да праща работна ръка,има достатъчно много обекти в самия Виетнам,ако им се работи на строителите.

    Коментиран от #26

  • 23 Дрън , дрън , дрън

    7 4 Отговор

    До коментар #21 от "Χαχαχα":

    Да не е 1600 рубли ?
  • 24 DDP

    6 0 Отговор

    До коментар #21 от "Χαχαχα":

    Зелето щеше да каже Араби ма не било политкорекно
  • 25 небрежнев

    5 1 Отговор

    До коментар #21 от "Χαχαχα":

    В грешка си - Във Виетнам номиналния БВП на човек през 2020 г. е 2740 щ.д. годишно (на 129-о място в света). Няма как месечната заплата да е 1600 щ.д. или 19 200 щ.д. годишно, срещу които да се създава 2740 щ.д. продукт на човек!

    За сравнение в БГ - БВП на човек (ном.) е 9826 щ.д. годишно (на 68-о място в света). Средна месечна заплата за м.9.2021 - 1543 лв. или около 11000 щ.д. на работещ и се създава около 10 000 щ.д. продукт на човек годишно.

    Коментиран от #28

  • 26 Груйо

    10 0 Отговор

    До коментар #22 от "Texas":

    Не си осведомен правилно, аз ходя веднъж в годината във Виетнам. Има инвестиции и подобрения и формираща се средна класа, но при население от близо 100 милиона, поне половината живеят под прага на бедността. Така че работници има, не помниш ли че миналата година една група нелегални имигранти от Виетнам се задушиха в един камион в Англия, дали са бягали от хубавото?

    Коментиран от #35

  • 27 Циганин

    11 3 Отговор
    Защо бе нашите британски съюзници да не предлагат по-добри условия на бълхарските работници във фермите?
  • 28 LEVSKI LOM

    6 4 Отговор

    До коментар #25 от "небрежнев":

    и колко % от Българите са с среден доход? 1-2% мнозинството са на Минимална от която им дават чисто кажи речи 500-600 лева дай да си приказваме истината и да сравним цените в Виетнам и България например маратонки Адидас дето завода им е в Сайгон са 20 лева в Виетнам и 300 лева в България.......... е купи си едни маратонки и си опукал половината заплата и кво ще ядем после? май ние ще минем на квот набараме както бяха те ама преди 50 години повремето на войната

    Коментиран от #34

  • 29 Православен китаец

    7 1 Отговор
    Китайците ще се опулят точно след 10 години
    В момента в който заплатите им станат 70 80 процента от заплатите в развитите страни и растежа замръзне
  • 30 Сатана

    8 10 Отговор

    До коментар #16 от "Истината за сърбите":

    Щото Българите са третирани като роби в собствената си кочина,тоя тръгнал да коментира Сърбите.
  • 31 Пламен

    7 1 Отговор
    Мръсни производства,като гуми се изнасят в Африка.Трябва една държава да е много отчаяна за да приеме такова производство.
  • 32 До Онзи

    6 2 Отговор

    До коментар #10 от "Онзи":

    Онзи ти луд ли си?!, че те в България вече не искат да рабатят за 1500лв!

    Коментиран от #41

  • 33 Иван

    3 1 Отговор
    Да се чуди човек на кого да вярва.
  • 34 небрежнев

    8 0 Отговор

    До коментар #28 от "LEVSKI LOM":

    Ти знаеш някаква друга математика. Обясни ми как мнозинството е със заплати 600 лв. и 1-2% от работещите получават средна заплата?

    А за цените - отварям най-големия онлайн магазин във Виетнам ubay vn и гледам промоционално предлаганите маратонки adidas Womens Grand Court Sneaker (Item : 18424990) - цена 1491821 виетнамски донги = 114 лв. Това е сходна цена с предлаганата в Амазон около 50 щ.д., а тук може да се купят онлайн за 84 лв.

    Ако действително си видял цена от 20 лв. за маратонки, то не са Адидас. Дай източник, иначе е фейк.
  • 35 Texas

    4 1 Отговор

    До коментар #26 от "Груйо":

    става дума за строители,нали?
    ти като познаваш Виетнам,нали разбираш,че за тях е много по логично да се цанят за строителна работа в Р.Корея,Китай,Тайван,Сингапур,,където всичко е много по познато и близко,,от колкото в горите балкански.Няма логика,а ако няма логика,е 100% файк.

    Коментиран от #39

  • 36 Texas

    4 0 Отговор
    бай да уай,,виетнамците са една от най проспериращата малцинствена група в САЩ,,и едни от най щедрите хора които съм срещал.

    Коментиран от #38, #42

  • 37 Сивата чапла

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "За робски труд не се плаща":

    И у нас на 90% от хората не им се плаща.
    Що не ревещ!
  • 38 Сивата чапла

    0 2 Отговор

    До коментар #36 от "Texas":

    Никак не съм с такова впечатление.
    Виетнамците в Америка са абсолютни слуги, не ги упреквам.

    Коментиран от #40

  • 39 Груйо

    4 1 Отговор

    До коментар #35 от "Texas":

    Тексасчо, ще се цанят ако ги вземе някой. Да не мислиш че е Тошкова лесно за Виетнамците да вземат работни визи. Я са ги пуснали в чужбина и няма да се върнат половината. Виетнам е още много бедна държава, има богати хора, инвестира се и се строи, но особено в селските райони, населението е много бедно, а и са много. Така че не в Сърбия, ами и в Ангола ще идат да работят ако има вариант да изкарат някой лев.
  • 40 Иван

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "Сивата чапла":

    Грешиш.
  • 41 Сивата чапла

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "До Онзи":

    Младите лекари в България започват с две минимални работни заплати.
    Махни данъците и ще видиш колко им остава.
    Затова и бягат де,
    но които остават никак не им е лесно.

    В България само определени професии са платени,
    обикновено обслужващи чужди фирми.
  • 42 Иван

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "Texas":

    Бай де уей е по-правилно да се напише на български.
  • 43 Ехее

    3 0 Отговор
    То е така и в Об. Ар. Емирства, и най вече в Дубай. Пълна мизерия в бараките на работниците от Афганистан, Пакистан, Индия и не знам още от къде. Ниско заплащане и почти никакви здравни услуги. Ма там не е Европа и властите активистите ги мятат в кауша само да гъкнат.
  • 44 Ляв плюс

    2 4 Отговор
    "превръща ли се Сърбия в "Бангладеш на Балканите"? - ха, ха,
    на дойчетата им е трудно да глътнат, че Сърбия не иска да е само пазар и привлича сериозни инвестиции извън ЕС. Де България да можеше да привлече китайски (или откъдето и да е) производствени инвестиции за 1 милиард $.............
  • 45 Автоманияк

    4 0 Отговор
    Да затворят цикъла с един завод за Лада да има къде да се харчат гумите
  • 46 Българин

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "330":

    Да доидат в българия Хем надница 100£ хем бесплатна мёд помощ и Спане в четири звезден хотел какво правят в бедна сърбия Ние сме Швейцария на балканите Няма българин които работи за по малко от 100£ надница Работа и пари има но няма корупция
Новини по държави: