Last news in Fakti

23 Ноември, 2021 13:31 2 632 38

Кремъл: Русия няма да атакува Украйна, но украинските провокации са обезпокоителни

  • русия-
  • украйна-
  • нато-
  • дмитрий песков-
  • крим

Съединените щати поемат функциите на прокурор и съдия, като налагат санкции срещу проекта на водещите страни от друг континент, ръководейки се от вътрешен закон за енергийна сигурност

Кремъл: Русия няма да атакува Украйна, но украинските провокации са обезпокоителни - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Русия не крои никакви агресивни планове срещу Украйна. Това съобщи във вторник прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков, съобщава ТАСС.

"Кой кого ще атакува - Русия, Украйна или Украйна, Русия? Американски и украински медии твърдят, че Русия се готви за агресия срещу Украйна, за атака, а ние твърдим, че Украйна планира агресивни действия срещу Донбас, ЛНР и ДНР, това е нюанс, който трябва да бъде правилно разбран и правилно интерпретиран. Многократно заявяван на различни нива, че Русия няма да атакува никого, не крои никакви агресивни планове", каза Песков.

По-рано Bloomberg публикува статия, позовавайки се на източници, според които американското разузнаване е разкрило плановете на Русия да атакува Украйна в началото на 2022 г. Изданието отбелязва, че в операцията могат да участват около 100 хиляди войници.

Според Песков, Русия е дълбоко обезпокоена от провокативните действия на въоръжените сили на Украйна на линията на съприкосновение в Донбас и подготовката на Киев за възможно военно решение на проблема.

"Ние сме дълбоко загрижени за провокативните действия на украинските въоръжени сили на линията на съприкосновение и подготовка за възможно военно решение на проблема с Донбас", каза той.

Коментирайки съобщенията на американските медии, Песков отбеляза, че САЩ може да изпратят военни инструктори в Украйна, че това "не трябва да се изключва", тъй като това вече е така. "Там пристигат военни съветници и оръжейни системи. Не само от САЩ, но и от други страни от НАТО. Всичко това води до по-нататъшна ескалация", каза говорителят на Кремъл и добави, че досега ЛНР и ДНР не са провокирали ситуацията по всякакъв начин.

Неспазването на споразуменията от Минск води до засилване на напрежението в Европа като цяло, каза Песков.

Отговаряйки на въпроса на украински журналист как Киев може да получи гаранции за сигурност от Русия, говорителят на Кремъл отбеляза, че "най-добрата гаранция за сигурност е изпълнението на Минските споразумения".

"Липсата на напредък в изпълнението на Минските споразумения е значителен дразнител и спусък, който води до повишаване на нивото на напрежението в Европа като цяло, това е очевиден факт", каза Песков.

Според него "говорим за тема за преговори по същество и всичко това трябва да се обсъди от всички страни в пряк диалог". В същото време, добави той, начинът на подобно обсъждане трябва да бъде определен от външните министерства, "модалностите ще бъдат разработени и след това приложени".

Кремъл осъди във вторник новия кръг от санкции във връзка с газопровода "Северен поток 2", наложен от Съединените щати. Мерките са насочени към два кораба и компания, работеща по проекта.

"Санкциите от "Северен поток" са продължение на тази санкционна политика, от която Вашингтон упорито не желае да се откаже... Разбира се, това е нещо, към което имаме изключително негативно отношение, говорихме за това неведнъж. Но отново, считаме това за незаконно, погрешно, особено на фона на толкова напрегнати опити за развитие на загубения по-рано диалог", коментира Песков.

Опитите на САЩ да водят "диалог чрез санкции" с Русия са неприемливи и нарушават международното право, заяви руският посланик в САЩ Анатолий Антонов.

"Американската администрация, независимо дали е републиканци или демократи, от няколко години се опитва да усложни руско-европейското енергийно сътрудничество", каза той, отговаряйки на въпросите на журналистите.

Посланикът припомни, че първоначално са се опитвали да нарушат завършването на строителството на газопровода във Вашингтон, но това не успява. "Сега се опитват да забавят въвеждането в експлоатация на съоръжението. И това е с едновременни призиви към Русия да увеличи енергийните доставки за Европа, за да минимизира последствията от кризата с горивата", подчерта ръководителят на руската дипломатическа мисия.

"Диалогът чрез санкции е неприемлив и нарушава международното право. Ние разглеждаме всички опити срещу руския износ на петрол и газ за Европа като нелоялна конкуренция, която подкопава принципите на свободния пазар", каза той.

Москва категорично отхвърля обвиненията срещу себе си "по отношение на руската енергийна политика".

"Подобни изявления показват неуважение от страна на САЩ към собствените им съюзници, които са готови да изграждат дългосрочно взаимноизгодно сътрудничество с нашата страна. Доказахме на практика, че сме надеждни партньори в енергийната сфера", добави дипломатът.

Съединените щати поемат функциите на прокурор и съдия, като налагат санкции срещу проекта на водещите страни от друг континент, ръководейки се от вътрешен закон за енергийна сигурност, коментира заместник-председателят на Съвета на федерацията Константин Косачев, коментирайки изявленията на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън за нови ограничения на газопровода "Северен поток 2".

"И така, светът по американски е очертан съвсем ясно: можете да кажете само това, което отговаря на генералната линия, а вместо международното право действат вътрешни актове на САЩ, според които самият Вашингтон поема функциите на прокурор, съдия и съдия-изпълнител, конфискувайки чуждо имущество по свое усмотрение".

Той подчерта, че като част от вътрешния си закон за енергийна сигурност САЩ обявяват за конфискуван кораб на компания, която не е причинила ни най-малка вреда на самата Америка. "И това се прави вместо реално съдействие на европейските съюзници - насочването на американския газ с "молекулите на свободата", което преди година буквално наложи на Европа като алтернатива на по-евтиния газ от Русия. Нищо лично - Азия днес плаща повече за "молекули", допълва Косачев.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха ха хаааа

    5 78 Отговор
    Клетата Матушка .. Винаги невинна , а ИХТАМНЕТ ?!

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Антимилиционер

    3 35 Отговор
    Няма толкова прости и наведени милиционери никъде във видимата Вселена. Клечат на САЩ, защото са безпомощни. Какво падение така се извиняват на САЩ ХАХХАА

    Коментиран от #31

  • 4 Ей тука

    25 2 Отговор
    по всяко време е пълно с малоумници

    Коментиран от #8, #24

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Вий милиционер

    14 2 Отговор
    Съединените щати поемат функциите на прокурор и съдия, като налагат санкции срещу проекта на водещите страни от друг континент, ръководейки се от вътрешен закон за енергийна сигурност, коментира заместник-председателят на Съвета на федерацията Константин Косачев, коментирайки изявленията на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън за нови ограничения на газопровода "Северен поток 2".
  • 7 Адвокат

    2 50 Отговор
    Без САЩ и запада, ще ядете шишарки в Сибир.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Да попитам

    4 40 Отговор
    Пуд кин защо е подтавил 100 000 цър вула на границата? Дали е наясно

    Коментиран от #14, #15

  • 10 Не мога да разбера

    50 1 Отговор
    някои изказвания тук.Руснаците не се извиняат-те убиват.И не ги е страх-просто не искат война.Но ако стане такава,можете да бъдете сигурни,че ще смачкат всеки нашественик.А за младежите тука,които даже не са ходили в казарма да кажа ,че войната не ви е игра на плейстейшън.
  • 11 САТЪРА НА ХАНА

    33 1 Отговор
    ВРЕМЕ Е УКАРЙНА ДА СЕ РАЗДЕЛИ
    НА РУСКИ ПРОТЕКТОРАТ , ПОЛСКИ ПРОТЕКТОРАТ И УНГАРСКО ЗАКАРПАТИЕ
    .......
    НАЙ-НАКАЗАНИ ЩЕ СА ТИЯ В ПОЛСКИЯ ПРОТЕКТОРАТ , ПОНЕЖЕ ПОЛЯЦИТЕ НЕ СЧИТАТ УКРАИНЦИТЕ ЗА ХОРА :))
  • 12 Рублите

    8 2 Отговор

    До коментар #8 от "Рублев":

    не миришат но Рублов малко надъхва
  • 13 Защо

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Хаха":

    Ще го жънеш ли.
  • 14 Щото

    8 2 Отговор

    До коментар #9 от "Да попитам":

    на страха очите са големи!
  • 15 Путин съм

    17 0 Отговор

    До коментар #9 от "Да попитам":

    Ти луд ли си бе,да храня 43 000 000 Хохли.
  • 16 доказателствата

    2 27 Отговор
    Кремъл нямало да напада, защото Кремъл така е казал! Украйна провокирала обезпокоително, защото пак така Кремъл го е казал :):):)
  • 17 Бесен Язовец

    18 0 Отговор
    мн скоро ще си го намерят коравия бендерите от Руската армия обаче и поръчитела ще го яде!!!
  • 18 🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬

    24 0 Отговор
    От Киев и Вашингтон скоро ще плачат. Руските въоръжени сили не са паркетни или вехтите армии от Близкия изток!
  • 19 Kcaniba

    25 0 Отговор
    америкосите и бандерите ги стягат памперсите! Като чуят за руско нахлуване и имат веднага задръствания!!! Хем ги сърби, хем ги боли!! Соросидцка им работа
  • 20 Наблюдател

    24 1 Отговор
    Киевската хунта не спазва минските споразумения, а в четвъртък отново е обстрелвала село на етнически руснаци. Чудно, как братушките изтърпяват безчинствата на украинците ?
  • 21 Хахахаха

    1 21 Отговор
    Американците са конфискували 2 милиционерски кораба и затова е този безпомощен рев.

    Коментиран от #23

  • 22 Справедливия

    1 22 Отговор
    Америка трябва да конфискува и целия останал флот на колхозниците. Да им вземе и Кремъл и да ги прати в Сибир да манията одеколон на гладно.

    Коментиран от #28

  • 23 Lauder

    18 1 Отговор

    До коментар #21 от "Хахахаха":

    Къде ги видя конфискувани? Само в мечтите ако само ги доближат говедата ще изгорят авт. с един флот!
  • 24 бааааси

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Ей тука":

    Още един колега ...😁
  • 25 Българин

    14 0 Отговор
    интриганството е голямо нещо... насъскване на един народ да воюва помежду си... има много по-градивни неща за превене, развиване...
  • 26 Бесен Язовец

    12 0 Отговор
    Бендерите ако искат да стават курбана да продължават по същия път, успеха им е сигурен!
  • 27 Соцагент007

    0 18 Отговор
    Навремето така СССР нападна Финландия,а преди това и Полша.И в Крим "их там нет" разправяше Путин,а после се оказа,че били направили "референдум".
  • 28 Iviviv

    15 1 Отговор

    До коментар #22 от "Справедливия":

    Много са се опетвали, но не става. Русия не запчва война тя я завършва.

    Коментиран от #34

  • 29 Франки

    19 0 Отговор
    Пече се нещо много зло и подло. Българи, готови ли сте да мрете за американските интереси? И да не сте готови, ще ви се наложи...
  • 30 мародер

    12 0 Отговор
    Не съм много вещ по военните въпроси, но и екшън героите на америка започнаха да умират и то на живо. Това ясно говори за моща им.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 немедленно

    1 13 Отговор
    Изтеглете се от Крим мирно и тихо и няма да има напрежение

    Коментиран от #37

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Гост

    0 7 Отговор

    До коментар #28 от "Iviviv":

    С тея заучени реплички някъде другаде.Именно русия е тази която започва воините.Именно русия е тази която е държава агресор и окупатор.
  • 35 Таратор

    4 0 Отговор
    Кой е най-големият масов убиец в историята на света? Повечето хора вероятно приемат, че отговорът е Адолф Хитлер, архитектът на Холокоста. Други може да предположат, че това съветският диктатор Йосиф Сталин, който е успял да убие още повече невинни хора. Някои ще се сетят за Уинстън Чърчил, който през 1943 г. целенасочено оставя милиони индийци да умрат от глад. Между другото концентрационните лагери, така ефективно използвани от Сталин и Хитлер, са измислени от Британската империя, като решение на проблема с малцинството на бурите в Южна Африка. Наистина Британската империя успява да избие около 150 милиона души за близо 2 века
  • 36 ДазДраПерМа

    1 0 Отговор
    има примери за обстрел от украинска територия руска дори има жертви но от руска към украинска няма
  • 37 888996

    2 0 Отговор

    До коментар #32 от "немедленно":

    Искаш да кажеш добичетата да върнат земята на индианците, да се изтеглят и да мирнат? Нал тъй?

    Коментиран от #38

  • 38 жужи

    1 0 Отговор

    До коментар #37 от "888996":

    Неее бе, целта е укрите заедно с гадовете да прилапат крим, ама нема как да стане. Ще прилапат дървото.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания