2 Декември, 2021 16:00 3 719 26

Революционерите от BioNTech: скоро лек срещу рак?

  • biontech-
  • пфайзер-
  • ваксини-
  • лек-
  • рак-
  • лекари-
  • доктори-
  • германия-
  • революция

Сега фирмата се връща към основната си задача. Ще има ли скоро лек срещу рак?

Революционерите от BioNTech: скоро лек срещу рак? - 1
Снимка: Shutterstock

Съпрузите Йозлем Тюреджи и Угур Шахин основават своята компания BioNTech, станала известна с ваксината си срещу COVID-19, през 2008 година в Майнц. Още тогава надеждата им е да революционизират лечението на рак. Те успяват да разработят метод срещу рака, базиращ се на иРНК-технологията. През последните две години обаче компанията преустанови работата си по него заради нуждата от създаване на ваксина срещу коронавируса. Разработената от BioNTech ваксина срещу COVID-19 се базира именно иРНК-технологията.

Нова фабрика в Майнц

Сега BioNTech се посвещава отново на основната си цел: намирането на лек срещу рака. Междувременно в Майнц беше завършен грубият строеж на „първото в света съоръжение от този вид за производство на индивидуализирани продукти за имунотерапията срещу рак", както обявиха от самата компания. Производството в новата фабрика с 500 работни места трябва да започне през 2023 година. Йозлем Тюреджи и Угур Шахин искат да произвеждат там годишно по над 10 000 партиди за индивидуално назначена терапия на онкоболни пациенти. Както и ваксината срещу COVID-19, тези продукти ще са базирани на иРНК-технологията.

Вече са налице и първите успехи: през ноември стана известно, че разработена от BioNTech имунотерапия срещу рак на кожата е предложена за одобрение в САЩ по ускорена процедура. Американската агенция за контрол на лекарствата FDA е дала на препарата етикета „Fast-Track", който облекчава процедурата по разработка и внедряване на лекарства срещу тежки заболявания. В момента въпросният медикамент се намира във втората си клинична фаза на изпитания. BioNTech са си поставили за цел да разработят и успешна имунотерапия срещу рак на дебелото черво. За разлика от ваксините срещу COVID-19, медикаментите срещу рак няма да имат превантивна функция, а ще се прилагат след установяване на заболяването.

Конкуренция от САЩ

И американската копания Moderna, която също разработи успешна иРНК- ваксина в сегашната пандемия, форсира търсенето на лек срещу рака. В началото на ноември от фирмата обявиха, че работят върху четири различни терапевтични съставки срещу рака. Също и американската компания Variantyx, заедно с експерти от болницата „Роберт Бош" в Щутгарт, са в търсене на индивидуализирани методи за лечение на рака. А в Германия стартъп компанията Abalos разработва метод, при който с помощта на специални вируси ще бъде активирана имунната система на болните от рак. Много от тези методи все още са във фаза на разработване - тоест, далеч от пускането им на пазара. Кога първите от тях ще бъдат на разположение на пациентите с рак, засега не може да се каже. Но ако успешно преминат клиничната фаза на изпитания, препаратите на BioNTech имат добри шансове да станат готови сравнително бързо.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 шушу мушу

    41 14 Отговор
    Е, ако ваксинираните заболеят масово от рак, фармацевтичната мафия едва ли ще пропусне шанса да напечели нови трилиони, с лекарство за рака...Лекарство за рака сигурно отдавна има, но вие знаете ли колко струва една вливка отрова при химиотерапия? Големи пари се печелят от това.

    Коментиран от #5

  • 2 русенец

    24 8 Отговор
    Супер! След рака ваксини и за СПИН и уруки! Комунистите не построиха светлото бъдеще, но фармацевтите ще СИ го построят.

    Коментиран от #6

  • 3 Нборко

    17 13 Отговор
    Е то се очакваше,те много добре знаят за предстоящата епидемия от рак и други болести,причинени от тяхните бъркочи,които ни налагат!
  • 4 ivan

    17 11 Отговор
    ахахахх поредната измама,ваксина сре6то рак, те 2 години не могат да измислят лекарство сре6то ковид,в момента болните са пове4е дори и от миналата година а са ваксинирали стотици милиони,2 години едни и съ6ти мерки и става по зле,

    Коментиран от #8, #9

  • 5 БАЙ Х@Й‼

    17 9 Отговор

    До коментар #1 от "шушу мушу":

    Да! Преди почти сто години д-р Р.Р.Райф разработва и доказва успешен метод за унищожаване ракови клетки , чрез резонасна честота ! Всичко е унищожено, а той съсипан !

    Коментиран от #19

  • 6 Гено

    4 12 Отговор

    До коментар #2 от "русенец":

    Всъщност COVID-19 е модифициран вирус с четири рнка промени именно с цел създаване ваксина за спин.Напоследък се заговори,че пациент № 1,заболял от COVID е бил именно болен и лекуван от спин.
  • 7 Ами ...

    18 6 Отговор
    Лек срещу рака няма да намерят. Ще изобретят "поддържаща терапия", която да превърне болните в касички до живот.

    Коментиран от #10

  • 8 asd

    4 10 Отговор

    До коментар #4 от "ivan":

    ХАХАХАХАХАХАХАХААХАХАХА

    Неграмотните слабоумни бант.сукотове пак са се разквичали.
    смЕх!
    "сре6то" ли бе сФиня?
    "BioNTech е създадена през 2008 с намерение да разработи нови методи за лечение на рака - въз основа на РНК-технологиите."

    ХАХАХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХА
    Неграмотен троглодит!

    Коментиран от #11, #26

  • 9 Ами ...

    12 4 Отговор

    До коментар #4 от "ivan":

    Могат. Просто не искат. "Ваксините" са по-доходоносни.
  • 10 asd

    5 4 Отговор

    До коментар #7 от "Ами ...":

    И ето го поредното слабоумно безполезно кухоглаво създание...

    ХАхАХАхАХахАхАХахАХАХаХАхаХахАхАХАХаха

    BioNTech обявява първи пациент във фаза 2 клинично изпитване на базиран на иРНК BNT111 при пациенти с напреднал меланом.
    (при пациенти с анти-PD1-рефрактерен/рецидивиращ неоперабилен стадий III или IV меланом.)

    Коментиран от #12

  • 11 Госあ

    8 0 Отговор

    До коментар #8 от "asd":

    абе макак кво пак се изрезваш, зеле за претакане немаш ли ве сапунерко
  • 12 Ами ...

    12 1 Отговор

    До коментар #10 от "asd":

    Приветствам те свръх гениално, абсолютно незаменимо, бетоноглаво създание. Ако съдим по това, колко са им ефективни ваксините, лекарството ще е именно доживотна "терапия". 😀
  • 13 Българин

    11 0 Отговор
    Дано след ваксините да не е нужно такова лекарство

    Коментиран от #14, #15, #25

  • 14 Ами ...

    11 0 Отговор

    До коментар #13 от "Българин":

    Да се държат хората с високи нива на антитела години, няма как да се размине. Първа доза, втора доза, бустерна доза, на 6 месеца - доза...
  • 15 Тези ваксини

    6 0 Отговор

    До коментар #13 от "Българин":

    са индивидуални и имат за задача да накарат имунната система да атакува и унищожи раковите клетки. Имунната система непрекъснато елиминира не само външни патогени, но и собствени повредени, стари или мутирали клетки, Но, раковите клетки са мутирали до такава степен, че имунната система не ги разпознава като повредени. И така собствените ти клетки те убиват. Такива ваксини вече се експериментират и у нас. За раково болните това е последна надежда.
  • 16 Кики

    4 1 Отговор
    Задължителна ваксина срещу рак????????
  • 17 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 1 Отговор
    Аз ви бях написал,а вие се отнесохте с бг...хумор...тази инжекция на бионтех-Пфайзер вдигна нивото на СЕА на синът ни на над 10торно увеличение.той се лекува от рак г3-г4 не е шахматна нотация... термин за степен на Рак...макар Лекарите в Германия да му даваха 3-6 месеца...А сега пак искат ...техни терапии.той вече е в 4та година от заболяването и смятам,че инжекцията на Пфайзер ще го .......излекува от тази гадост!така е при нас , а при вас фуражки???

    Коментиран от #22

  • 18 Варненец

    6 0 Отговор
    Ама и тази вакса ли ше бъде като тези, които убиват или болните от рак ще умират по-леко?
  • 19 Ттттт

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "БАЙ Х@Й‼":

    Най- вероятно нищо не е унищожено, а се ползва от едни всеизвестни фамилии?

    Коментиран от #20

  • 20 БАЙ Х@Й‼

    4 0 Отговор

    До коментар #19 от "Ттттт":

    Може би! Факт е , че всичко това е скрито от обществото ! Представи си морала, по-скоро падението, на тези хора , които знаят какво имат , но оставят хората да се мъчат !
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 А дано

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    се оправи момчето.

    Коментиран от #23

  • 23 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "А дано":

    При мене -ДАно няма! сега го пооправяме от ...Инжекцията и после ски,борд ежеДневно Витоша и Много яка храна,малко по обем!мисля,че той знае как да се пребори с тази гадост.
  • 24 6A13TT

    3 0 Отговор
    Една от обещаващите технологии за борба с болестта. Пожелавам им успех.
  • 25 Иван

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Българин":

    Имат готово лекарство но за сега си мълчат. Ако наистина са загрижени за здравето на всички, така както парадират и с ваксините, трябва лечението на туморите да бъде безплатно. Никакви извинения .
  • 26 ivan

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "asd":

    дърпай в ляво,клоун
Новини по държави: