Last news in Fakti

16 Декември, 2021 19:20 1 940 47

Растящите цени заплашват повечето семейства в Русия с безрадостна Нова година

  • русия-
  • инфлация-
  • икономика-
  • владимир путин

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза в четвъртък, че президентът Путин е наредил да се направи всичко възможно за намаляване на инфлацията

Растящите цени заплашват повечето семейства в Русия с безрадостна Нова година - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Сибирската пенсионерка Гулсина Жемалетдинова се притеснява, че няма да има с какво да обслужи семейството си, когато се съберат около масата, за да отпразнуват новата година, пише "Ройтерс" в свой репортаж.

Подобно на повечето руснаци, 60-годишната жена видя покупателната ѝ способност да се свива драстично през последните месеци, след като инфлацията достигна най-високия си размер от близо шест години, усложнявайки годините на падане или застой на реалните заплати.

Кремъл изрази безпокойство относно покачването на цените, което президентът Владимир Путин определи като чувствителен въпрос за руснаците, особено за бедни семейства в отдалечени региони. Проблемът е деликатен и за Кремъл, който се стреми към икономическа стабилност и иска да овладее недоволството, което може да нащърби популярността на Путин.

Облечена с камуфлажно зимно палто, Жемалетдинова продава червени боровинки, мед и храни като боб и леща, за да допълни оскъдната си месечна пенсия в размер на 9 000 рубли (122 долара) на открит пазар в Тара, град с население от 28 000 жители в Омска област, граничеща с Казахстан.

След като плати сметките си за комунални услуги, на Жемалетдинова ѝ остава малко да харчи за най-необходимото.

"Купуваме и ядем остатъци, които са предназначени за кучета", оплака се тя пред "Ройтерс" и допълва: "Няма да празнуваме празниците. Какво ще сложа на масата?"

Цените на храните миналия месец са били с повече от 10% по-високи като цяло в сравнение със същия период на миналата година според държавната статистическа служба Росстат. Цените на месото и домашните птици са скочили с близо 19%, а яйцата са с 26% по-скъпи в сравнение с 2020 г.

"Хората в провинцията са по-засегнати, защото инфлацията непропорционално пада върху бедните, особено когато има скок в хранителната инфлация", коментира Константин Сонин, професор в Чикагския университет и университета HSE в Москва, като подчертава: "Правителството не се интересува много от хората извън Москва и Санкт Петербург."

В опит да ограничи годишната инфлация, която беше 8,4% миналия месец, се очаква Руската централна банка да повиши основния си лихвен процент утре за седми път тази година.

Социологическо проучване на независимата социологическа агенция "Левада център" през октомври показа, че увеличението на цените е безспорно главното безпокойство на руснаците, надделявайки над проблеми като бедността и безработицата.

Проучванията показват, че инфлацията е основната грижа на руснаците от много години, дори когато цените бяха по-ниски. Но комбинацията от покачване на цените и други икономически проблеми може да доведе до лек спад в рейтинга на одобрение на Путин, който в момента е 63% според "Левада център".

"С комбинацията от стагнация в реалните разполагаеми доходи, растящите цени може да имат неприятен ефект върху настроенията на хората", отбелязва Андрей Колесников, старши сътрудник в Московския център Карнеги.

"Държавата гледа на долната средна класа и бедните слоеве от населението като социална основа на своята подкрепа. Политически това е много важен и сериозен въпрос за властите.

Алексей Навални, критик на Кремъл и борец за борба с корупцията, лишен от свобода по обвинения за присвояване, които според него са политически мотивирани, увещава властите, че не са успели да овладеят цените, нещо, което според него е забележимо дори в затвора.

Той каза, че цените в павилиона, продаващ храна на затворници, са се вдигнали до небето и би искал да види Путин да оцелее с пенсия.

"Руското сирене сега струва 237 рубли", написа Навални в Instagram във вторник чрез своите адвокати. "Просто го поглеждам и си мисля: това е храната на олигарсите.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза в четвъртък, че Путин е наредил да се направи всичко възможно за намаляване на инфлацията.

Мария Комисарова, майка на три деца, пазарува за хранителни стоки в Тара, все още не е забелязала ефекта от предприетите от властите мерки.

"Сега не можете да купите толкова за същата сума", каза 29-годишният мъж. "Страшно е да отидеш в магазина с 1000 рубли (13,60 долара). Усеща се, че няма да е достатъчно, за да платиш за нищо."


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 За Булгаристаня кажете!

    55 13 Отговор
    Русия е на Путин,за НАС кажете!

    Коментиран от #22, #30

  • 2 И за

    47 15 Отговор
    Кравите и говедата в Кравария е така, ама все гледате в хралупата на мечката.
  • 3 Монгола

    50 17 Отговор
    Глупости в Сибир убива веднага лос и на трапезата има кюфтета от лос картофите също са без пари. Да беше пробвал с лъжите от друга част от Русия да ти се върже някой!

    Коментиран от #33

  • 4 Апропо

    56 7 Отговор
    А в България цените падат...за Русия се замислили . Цирк
  • 5 Хисторик

    53 11 Отговор
    В Русия са гладували единствено през войните и не защото е нямало, а защото доставките са били нарушени! Тоя мантри за празна трапеза на вечери ките в НПОто на Сорос.

    Коментиран от #8, #12

  • 6 Ще ядът

    20 35 Отговор
    Ще ядът на Путин коледните топки от елхата

    Коментиран от #37

  • 7 ОТ ПУ'ТК'ИНСТ'АНС'КАТА РУБЛА

    10 38 Отговор
    ПО-ЕВТИНА Е ЕДИНСТВЕНО..... РУСЛЯМСКАТА ШЛЮХА!
    23 г....ПУТЬОВСКИ РЕЖИМ,..... 245 лв....МИНИМАЛЬНАЯ РАБОЧАЯ ПЛАТА
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 наблюдател

    48 8 Отговор
    най-долнопробна пропаганда... не си погледнем "радостната" картина у нас, загрижили сме се за русия. бая дебелоочие е необходимо за да се публикува подобно нещо.
  • 10 От страни

    28 7 Отговор
    Бре тоя Навални как пише в Инстанрам от затвора - адвоката тича натам-насам. Пише глупости де - хубав кашкавал струва в Русия от 600-700 рубли нагоре а не 230 рубли. За 230 ще вземеш менте от палмово масло.
    Вих ти Анатоли как се е загрижил че няква си Жемудинова няма кво да сложи на масата - за нас помисли Онотоле - мани ги русняците.
  • 11 Аналтолий, аналтолий

    33 5 Отговор
    колко ниско си паднал... червей в обвивка на човек...
  • 12 От страни

    34 6 Отговор

    До коментар #5 от "Хисторик":

    Щом е взел проучванията на Левада-център мисли му - това е Иноагент, който получава парите от краварите.

    Коментиран от #16

  • 13 Верно ли

    32 5 Отговор
    Анатолка, да не си "хоум офис" в Сибир, бе, брат? Я сега отскочи до магазина да кажеш тука как е! Мисирок!
  • 14 дойче зеле

    28 4 Отговор
    Мария Комисарова, майка на три деца, пазарува за хранителни стоки в Тара, все още не е забелязала ефекта от предприетите от властите мерки.

    "Сега не можете да купите толкова за същата сума", каза 29-годишният мъж.
    последно мъж или жена
    гейчета
  • 15 ХАХАХАХАХАХАХ

    32 7 Отговор
    А семействата в САЩ кво правят с два пъти по скъп бензин и спрени помощи без работа ХАХАХАХАХАХАХАХ
    Играят на жмичка или тука има тука нЕма?! ХАХАХАХАХАХАХА
  • 16 Хисторик

    27 6 Отговор

    До коментар #12 от "От страни":

    Кой чете изобщо такива фантастични истории, че да се стигне от къде е преписал. Руснаците са шовинисти първо има за тех после за останалите!

    Коментиран от #17

  • 17 Я ПА ТОЯ

    20 4 Отговор

    До коментар #16 от "Хисторик":

    А американците кви са, бе? Първо да има за негрите в Зимбабве ли?

    Коментиран от #18

  • 18 Бесен Язовец

    20 4 Отговор

    До коментар #17 от "Я ПА ТОЯ":

    В Америчката първо унучетата на чичо Том се хранят щото са страдали някога дедите през робството, а за белите кво остане!
  • 19 Тома

    17 1 Отговор
    Да отидат в Одрин да си напазарят
  • 20 другарят

    28 6 Отговор
    Ало западните лицемери! Пак ли се "загрижихте" за бедните в Русия, или това е само пропаганда!??Ами за вашите милиони бедни и бездомни, кой ще се погрижи бе изроди цинични?
  • 21 смях

    18 4 Отговор
    Цитат:"няма да има с какво да обслужи семейството си"...Всеки може да реши с какво и кой обслужва бедната жена.Апогей на журналистическия гений.
  • 22 стоян

    10 27 Отговор

    До коментар #1 от "За Булгаристаня кажете!":

    До 1 ком -другарю -за беднотията в България пишат в рубрика България -а тук пишат за бедните руснаци с минимални заплати от 260 лв които са по бедни и от нас а живеещи в най богатата държава на ресурси но управлявани от кгб кумунисти

    Коментиран от #28

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Сибирската

    26 4 Отговор
    пенсионерка на фона на центъра на Москва. Очевидно продава боровинки, мед и боб. Толкова сте поевтинели, платени антируски нещаааастници.
  • 25 Путин

    8 2 Отговор
    Сиренето струва около 7 лв
  • 26 Ха-ха

    7 15 Отговор
    Русофилчетата, четейки тази статия си умират от радост, че не са в Раша, а са в омразният им ЕС!

    Коментиран от #32

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Фаши

    21 4 Отговор

    До коментар #22 от "стоян":

    какво КГБ те гони,живееш в паралелна реалност! Останал си в 1989г. Дишай дълбоко, не ги мисли руснаците.Мисли за китайската комунистическа партия,че ви го постави в кафявата точка!
  • 29 ДаЗдраПерМа

    11 2 Отговор
    Навални недоволен че кашкавала станал 6лв килото
  • 30 АМИ ТАМ КЪДЕТО ПИШЕ РУСИЯ

    5 3 Отговор

    До коментар #1 от "За Булгаристаня кажете!":

    НАПИШИ ЕRRОR И ГО ЗАМЕНИ С БЪЛГАРИЯ И ..ВОАЛА :ДВЕ СТАТИИ ЗА НАСЕЛЕНИЕ С ЕДНАКВО ТРАГИЧНО НАСТОЯЩЕ👍
  • 31 Комунални услуги

    2 9 Отговор
    Тази жена на снимката е облечена като след 3та световна. Явно се опитват да ги затрият техните си, не че някога живота на хората е бил ценен по техните земи, ама като цяло хората са борбени и заслужават мн. повече.
    Играя онлайн игра, и руснаците наливат доста пари за да печелят, явно има и охолстващи индивидди доста.
    ..."А еще просил казак правды для народа
    будет правда на земле будет и свобода"
  • 32 😀😀😀😀😀😀😀😀

    5 11 Отговор

    До коментар #26 от "Ха-ха":

    ТЕ ТИЯ С ДИАГНОЗА„ РУСО ФИЛИЯ” И ЕДНА СЕДМИЦА НЯМА ДА МОГАТ ДА „ИЗКАРАТ ”В МAКЯ РАШКА😰🤐😯😢😕😬😡😠

    Коментиран от #44

  • 33 Гост

    4 5 Отговор

    До коментар #3 от "Монгола":

    Наборе ми то и тука е същото бре! По- селата всеки втори е или Авджия или бракониер и пуцат здраво! Фризерите им ( поне два) са пълни с дивечово месо, а понеделник за тях е задължително неработен-
    това им банкетният ден ( да хората имат банкетна култура)! Понеже събота и неделя са забаламосали гражданята с 200лв.. Уж пари за подхранка на животните, който веднага инвестират в местната икономика- в печено шиле за понеделник от бай Иван овчаря!
  • 34 ПараШут

    13 2 Отговор
    Слаба работа си, Анатолий, ако беше Денис Джамбазов знаеш ли как щеше да я доокраси тази статия. Щеше да ги изкара направо канибали злите руснаци. Дори Петър Здравков щеше да се справи по-добре от теб! Руснаците не можах да съжаля от написаното, но вас ви съжалявам!
  • 35 кирпича

    13 1 Отговор
    щом Ройтерс дава този материал няма какво да го обсъждам,а този Ройтерс нека да даде снимки нап
    бездомници които пикаят и се..ът по улиците им да даде кадри как негри бият бели и ги ограбват
  • 36 Един Човек

    12 5 Отговор
    Ама погледнете в ЕС какво става,и не само!!Българина гледайте…руснаците ще се оправят,тепърва ще им целуват задните части!
  • 37 Кой?

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ще ядът":

    Сестрати ли?

    Коментиран от #39

  • 38 не не и не

    4 0 Отговор
    Не вярвам това са лъжи, докато не излезе някой русофил тук да обясни как стоят нещата там.
  • 39 ежко ибежко

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "Кой?":

    Щерка ти!
  • 40 Седесарят.

    6 3 Отговор
    Под 80000 рубла ,на месец,не можеш да намериш ,работник в Ростов..Такси шофьори,вадят между 85000 и 130000 рубла,месечно.Има и евтини магазини,Кило наденица 5 лв,сирене 6 лв,бензин 0,45евро ,газ наполовина,,Има скъпи ,и по малко скъпи наеми .За всеки влак си има пътници !!.Богаташи ,много.За тях парите нямат ,стойност.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 1453

    11 2 Отговор
    В Русия много зле в Турция още по зле само във България всичко цъфти, радвайте се още малко.
  • 43 Ей престанете с тая демагогия

    7 2 Отговор
    Тая преписана статия от не знам кой си е чиста демагогия.На времето упреквахме "комунистите" в демагогия,но "демократите" ги слагат в малкото си джобче.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Гост

    1 3 Отговор
    Пълни глупости ..Тея руски мизерници гладуват постоянно ,а във воините гладуват десетократно повече ,защото икономиката им е на джудже и трябва да избират между това да водят война или да се хранят ! САЩ малко ли пъти ги спасяваха от глад тея руски мизерници..

    Коментиран от #47

  • 46 не може да бъде

    1 1 Отговор
    Те това се казва да убиеш рибата!Както се вижда това руско сирене дето го ядат само олигарсите е цели 237 рубли/ около 3,2 USD по курса/. А в България кравето сирене на повечето места е само 11-12 лева /засега/ ,а овчето -само от 16 лв.нагоре!?
  • 47 Ти си мизерник

    2 1 Отговор

    До коментар #45 от "Гост":

    Мизерникът си ти и твоите американци!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания