17 Декември, 2021 09:13 4 111 69

Конфликтите в Украйна и Косово са свързани, Путин иска ескалация в Югоизточна Европа

  • русия-
  • ссср-
  • владимир путин-
  • украйна

Руският президент смята, че може да избегне сериозна конфронтация със САЩ за Украйна, като създаде криза между Сърбия и Косово

Конфликтите в Украйна и Косово са свързани, Путин иска ескалация в Югоизточна Европа - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Конфликтите в Украйна и Косово са свързани, пишат за New Europe Дейвид Л. Филипс, директор на Програмата за изграждане на мира и права в Института за изследване на правата на човека към Колумбийския университет, старши съветник и експерт по външни работи в Държавния департамент по време на администрациите на Клинтън, Буш и Обама и Лулзим Пеци, директор на Косовския институт за политически изследвания и развитие (KIPRED), бил е посланик на Косово в Стокхолм и за кратко преговарящ за Косово със Сърбия.

Владимир Путин твърди, че защитата на етническите руснаци оправдава военни действия срещу Украйна. Загрижеността на Путин за руското малцинство в Украйна е бомбастична. По-голямата му глобална цел е да се изправи срещу НАТО, да подкопае лидерството на САЩ и да върне отминалата слава на Руската империя.

САЩ трябва да се готови за руско подстрекателство на много фронтове. Докато президентът Джо Байдън е фокусиран върху Украйна, в Западните Балкани се очертава друга заплаха. Сърбия, действаща като пълномощник на Русия, засилва усилията си за дестабилизиране на Косово, твърдо проамериканска страна, която се стреми към членство в НАТО и Европейския съюз. Путин изчислява, че ескалацията на смъртоносното насилие в Югоизточна Европа ще отвлече вниманието на администрацията на Байдън от решителния отговор срещу действията на Русия в Украйна.

Украйна е в точка на възпламеняване. Повече от 120 000 руски войници са се събрали на източната граница на Украйна, включително снайперисти, танкове и артилерия. Само преди седем години Русия нахлу и окупира Крим, част от суверенна и независима Украйна, твърдейки, че защитава етнически руснаци.

Границата между Русия и Украйна е опасна точка за ескалация на конфликта. Когато Путин и президентът на САЩ Джо Байдън се срещнаха чрез телеконферентна връзка на 7 декември, Путин поиска гаранции, че Украйна никога няма да се присъедини към НАТО или да допусне инфраструктура на НАТО на своя територия. Байдън не даде такава гаранция. Украйна е суверенна и независима държава, която сама взема решения.

Путин следва войнствен подход към Украйна, знаейки, че конфликтът не е в полза на Русия с международната общност. Той обслужва местната руска публика, която вярва, че Украйна е част от Русия и трябва да бъде дисциплинирана за откъсване от родината.

Докато администрацията на Байдън е фокусирана върху Украйна, подобен сценарий се разгръща на границата между Сърбия и Косово. През последното десетилетие Русия и Сърбия значително разшириха военното си сътрудничество. Сърбия удвои бюджета си за отбрана през последните три години до 1,5 милиарда долара. Това са много пари за харчене, когато няма външна заплаха.

Сърбия очевидно се готви за война, харчейки щедро за сложни нападателни оръжия. Тя закупи бойни самолети МИГ, танкове Т-72 и друга военна техника от Русия. Сърбия и Русия - създадоха "Хуманитарен център" в Ниш на около 100 км от границата с Косово. Базата е център за разузнавателни операции и база за специални операции, включително руски наемници.

В Украйна Русия разположи "малки зелени човечета", действащи под прикритие без военни обозначения. По същия начин руски агенти присъстват в Северно Косово. Операциите на руското разузнаване включват обширни кибер операции и операции за злонамерено влияние, целящи радикализиране на косовските сърби.

Последната криза в отношенията между Косово и Сърбия беше предизвикана от Сърбия през септември 2021 г. Правителството на Косово наложи реципрочни мерки за регистрационните номера на превозните средства със Сърбия. В отговор сръбският президент Александър Вучич разположи военни близо до границата с Косово. Напрежението се изостри от МИГ-29, заобикалящи въздушното пространство на Косово.

Глава 35 от преговорите за присъединяване на Сърбия към ЕС изисква взаимно признаване и нормализиране на отношенията с Косово. Вучич не желае да признае независимостта на Косово, така че стремежите на Сърбия към ЕС са блокирани. Той иска да преориентира преговорите между Косово и Сърбия, което може да бъде постигнато чрез разпалване.

Путин цитира "косовския прецедент", за да оправдае руската окупация на Абхазия и Южна Осетия в Грузия. Повтаряйки забележките на Путин за Украйна, Вучич заплаши с военна намеса в Косово, за да "защити незащитеното сръбско население". Посланикът на Русия в Сърбия Александър Боцан-Харченко избра това токсично време за инспекция на сръбския военен корпус, който бе в състояние на повишена бойна готовност. Неговото действие бе изявление на руско-сръбска солидарност срещу Косово.

НАТО трябва да бъде готова за възможността Сърбия, в сътрудничество с Русия, да предизвика криза в северната част на Косово, като започне прокси въоръжен конфликт. Този сценарий отразява подхода на Русия към източния Донбас на Украйна.

Русия и Сърбия тестват ангажираността на НАТО и САЩ към съюзници и партньори. Путин вярва, че едновременните "военни театри" в Украйна и Косово биха прекомерно разширили действията на НАТО и биха изпитали ангажираността на Вашингтон. Неуспехът да се защити Косово би отворил вратата за по-широка европейска война, засягаща сегашния световен ред.

Легендарният американски дипломат Ричард Холбрук каза за бившия президент на Сърбия Слободан Милошевич: "Той се опитва да реши проблем, като направи по-голям". Същото може да се каже и за политиката на Путин близо до Русия и на Балканите.

Путин не иска бойна конфронтация със САЩ в Черно море. Нито иска Съединените щати да прилагат остри санкции. Байдън предупреди Путин, че САЩ са готови да приложат пакет от дипломатически и икономически санкции по време на неотдавнашната им телеконференция.

Байдън ще прекрати "Северен поток 2", критичен източник на приходи за Русия, която продава природен газ в Европа, в случай на атака срещу Украйна.

Путин смята, че може да избегне сериозна конфронтация със САЩ за Украйна, като създаде криза между Сърбия и Косово. Насилието в Косово би забъркало САЩ и войски от страните от НАТО, които са базирани в Косово. Една атака може да провокира Албания да се намеси. Алиансът може да активира член 5 от хартата. "Атака срещу който и да е съюзник от НАТО ще се счита за атака срещу всички членове на Алианса", като предприеме необходимите действия за подпомагане.

Путин смята, че "разпадането на Съветския съюз е най-голямата геополитическа трагедия на 20-ти век". Съветският ревизионизъм и антиамериканизмът са определящи характеристики на имперското управление на Путин.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ротшилд

    14 83 Отговор
    Владимир Путин е оклук.

    Коментиран от #17

  • 2 Сорос

    14 84 Отговор
    Путин не е вред с главата.

    Коментиран от #64

  • 3 Путин

    71 5 Отговор
    Няма нужда от ескалация, ама при нужда може да се разходи до Ла Манша за две три седмици с няколко дни за почивка
  • 4 Сороснята

    96 8 Отговор
    Да президента Владимир Путин е виновен, че НАТО пуска бомби над Сърбия и отдели косовската провинция от Сърбия на сила!

    Коментиран от #69

  • 5 Кисинджър

    10 97 Отговор
    Режима на Путин е заплаха за световния мир.

    Коментиран от #50, #58, #60

  • 6 Синедриона

    9 91 Отговор
    Путин няма място на световната сцена.

    Коментиран от #15, #49, #59

  • 7 CNN DW NBC BBC REUTERS

    8 84 Отговор
    Путин е убиец.

    Коментиран от #19, #51, #61

  • 8 ТаУмВзе

    64 3 Отговор
    Мисирките да помнят какво лаят в текст, че когато стане голямото Мяу да нямат въпроси Защо! Бива да си улав, ма чак толко не е реално.
  • 9 БАЗА

    73 6 Отговор
    Понеже сащисаните разпарчадосаха Югославия е "виновен" Путин...ГЕНИАЛНО... ;-)))))


    Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)

    Коментиран от #20

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 СТАРИЯ ЗАВЕТ

    56 3 Отговор
    На Джо соросоида сектант в предизборната кампания му беше залегнало, че ще позва цереуто за мръсна пропаганда срещу Руската Федерация!
  • 12 Ротшилд

    3 40 Отговор
    Аз нося демокрация.
  • 13 Аламинут

    46 2 Отговор
    Пише подляра,за някаква нова Европа.
    Явно старата отече.Половината дописка
    величае самия пудел.Другото не го четох
    Какво ни казва за Косово,където светът
    е още в шок.А, не знае, че Крим си е
    Руски.
  • 14 БАЙ Х@Й‼

    57 4 Отговор
    "Само преди седем години Русия нахлу и окупира Крим, част от суверенна и независима Украйна..." 🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔 кога НАЙЛУ❓❓❓ как НАХЛУ ❓❓❓с каква армия и техника НАХЛУ ❓❓❓

    Коментиран от #32

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Лавренти

    50 0 Отговор
    Соросоидната гейджендърска секта тъне в собствената си зловония!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Ротшилд

    1 21 Отговор
    Чети свободните ми медии Ганчо.
  • 22 Патриот е тоя,

    54 1 Отговор
    който си брани държавата и се грижи за парода си.
    Империалист е тоя, който се е разкрачил по целия свят за ограбване и плячкосване.
    Другото е евтина пропаганда на добре платени настоящи и бивши величия от имперския кръг.
  • 23 Коментар

    60 1 Отговор
    Много ме дразнят такива статии!
    Нима сащ не нападнаха страните от близкия изток (плюс много други)???
    Нима не им заграбиха петрола??? Нима не оставиха огромно количество оръжия на талибаните, за които твърдяха, че са терористи???
    Нима не отделиха Косово от Сърбия?????? Но сега мучат срещу Русия???? Ей това е висша форма на лицемерие!!!
    А журналята от Факти, колкото и да драскат не могат да ме убедят във вината на Русия за дето си върна автономната република, подарена преди няколко десетилетия, чрез договор на Украйна!!!
    Крайно време е сащ да се изнасят от Европа!!!
    Никой нормален не ги ще тук! Всяват само смут и войни!!!
  • 24 Йенс

    38 1 Отговор
    Браво, истинско западноевропейскогейско атлантически анализ
  • 25 Костова

    46 0 Отговор
    В медиите всеки ден - Путин скоро напада Украйна. В самата Украйна, според социологически проучване, 90 % не вярват на руско нашествие. Няма мобилизация. И както каза един украински експерт, народът не се запасява с кибрит и гречка. Отвличат вниманието от по-важни неща. Например онлайн разговорът между Путин и Си Дзинпин. Те се договориха за единна система за банково разплащане. Почне ли да функционира, ще набюдававе турболенция на долара.

    Коментиран от #52

  • 26 1520

    41 1 Отговор
    не лъжете хората всички конфликти в Югославия Украйна и другаде по света са дело на сащ у нато просто крадеца вика дръжте крадеца
  • 27 Някой

    37 1 Отговор
    Още веднъж споменавам - сратии с еднакви заглавия и идентично съдържание се публикуват в различни медии по сходно време. Това навежда на мисълра, че в България няма журналистика прав е бил Бойко за мисирките.
    А кой и къде пише тези статии? Аз залагам на едно посолство на ул. "Козяк".
  • 28 unknom

    25 2 Отговор
    Косово-Сърбия я унищожиха САЩ. Не че Путин не е виновен но не е чак толкова велик. Статията е пропаганда.
  • 29 Мечката

    38 0 Отговор
    НАТО уж отбранителен съюз, а само нападателни войни са водили Афганистан, Сирия, Либия... а на другите места където е ималко конфликти пак на НАТО мирише!
  • 30 Костова

    30 0 Отговор
    САЩ сами се подкопават. Периодично си обръщат мненията и действията по абсолютно всички въпроси. Едно от условията да те уважават е да действуваш последователно и да си държиш на думата. А те са като фурнаджийска лопати. Днес едно говорят утре съвсем друго. Ту си изтеглят от Ирак, ту остават. После отново се оттеглят, ама не съвсем, за да не допуснат иранско влияние. Ту обещават допълнително оръжие на Украйна, после го стопират защото Русия още не била нападнала. Един ден плашат Русия със санкции за Северен поток 2, после се изясняват, че няма да има такива. Или ще има все пак някакви, ако Русия нападне около Нова година Украйна, но няма да са върху Северен поток 2.
  • 31 ДаЗдраПерМа

    25 2 Отговор
    Путин знае че Русия е твърде млада демокрация и трябва да се учи от по старите и по опитните и затова гледа как Щатите се намесиха в Гренада 1983 след преврат когато бяха застрашени 630 американски студента от две общежития в местния университет. С какво преврата в Украйна е по различен и пресата срещу етническите руснаците там е нетърпима ( езикови, културни, трудови ограничения)
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 БорисОFF

    28 1 Отговор
    Статията е просто сбор от идеологеми, налепени една до друга като във в. Народна младеж. Защото и нивото на автора и съответно - псевдоанализът му са като на начинаещ комсомолски агитатор.
    Съжалявам, че си загубих времето да го чета.

    Коментиран от #40

  • 34 cnn пропаганда

    26 1 Отговор
    Статията е пропаганда.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Ха ха

    23 0 Отговор
    Няма тъкава държава- наречена Косово, има протекторат с такова име. Така че, няма как несъществуваща държава да влиза в НАТО или ЕС, тя кърво да влезе в ООН, та тогава по- нататък.
  • 37 Стефан Петров

    26 0 Отговор
    Ама разбира се,че случаите са свързани. Ако го нямаше Косово нямаше да има и Донбас и Крим. Путин предупреждаваше многократно за това, но запада твърдеше,че Косово е особен случай. Е, сега особените случаи се увеличиха и вероятно ще стават още повече. Вярно е,че у нас има свобода на словото, но не е на глупостите, какъвто е този материал. Зад свободата на словото трябва да има мисли, а не инсинуации, лъжи и политически пребоядисан смисъл на фактите.
  • 38 Българин

    24 0 Отговор
    Да. Нещата са свързани! ⚠️ Политиката на щатско-турския впенен съюз - натото има за цел взаимно противопоставяне на православните славянски държави :

    -- украинци срещу Русия

    -- макета срещу България

    -- черногорци срещу Сърбия

    -- българи срещу Сърбия

    -- отскоро започна и кампания срещу Беларус.
  • 39 барчо

    24 0 Отговор
    Запада трябва да се моли Путин да се кандидатира и през 2024 г. Нека си спомним Югославия поради каква причина беше направена на парчета след усилените американски бомбандировки. Колко американски граждани там бяха убити? Николко. В Донбас в момента има над 350 000 граждани с руски паспорти.При над 13 000 убити повечето цивилни донбасци от които жени, деца, старци, бременни американците да са направили цяла Украйна пустиня до сега. Естествено без позволението на ООН, но без каквито и да са последствия за тях.
  • 40 барчо

    16 0 Отговор

    До коментар #33 от "БорисОFF":

    Аз не я четох, достатъчно ми беше заглавието, а съдържанието е винаги едно и също.
  • 41 📌🇧🇬

    7 0 Отговор
    “Кучето” е заровено в Босна Хрцеговина, Сръбската част си гласува собствена Армия, ма кат са рекли йок, Косово, та Косово. В Косово вероятноста за военен конфликт е точно “нил”. Ма поне са уцелили Сърбите, да но Сърбите в Босна Херцеговина.
  • 42 📌🇧🇬

    19 0 Отговор
    Факти, стоите си със жълтите новини, там сте по добри, отколкото да препечатвате “фейк” “open source intelligence”, или накратко “OSINT”.
  • 43 ДжафДжаф

    17 0 Отговор
    Да Косово им е толем проблем....Как да убеждаваш, че руснаците в Крим и Донбас нямат право на самоопределение, когато преди това си бомбандирал Сърбия и си признал независимост на Косово!??Всъщност в рамките на НАТО има поне 5 държави, които не са признали и нямат намерение да признават "независимо" Косово! Нали ужким в НАТО и ЕС съюз всички решения се вземали консенсусно!? Демек поне наужким де, НАТО не е американска колониална система....Като изключим, обаче Соломон Паси май никой друг не верва на подобни дивотии.
  • 44 дядото

    13 0 Отговор
    руснаците били заплаха за световния мир.а чи дедов търсят военни на сащ и нато в украйна и не само.че ще стане,ще стане.само дано този път проклетия запад погине заедно с истока.така е справедливо
  • 45 Бай Онзи

    17 0 Отговор
    САЩ и НАТО направиха десетки бази (пръстен)около Русия.Защо сте против Путин да си направи една почивна станция край Куба,а може и една малка военна базичка да го пази от зли погледи.
  • 46 Въпрос

    11 0 Отговор
    Някой успя ли да прочете този нагъл пасквил доккай? Цялата тази будалщина може да се изрази със следното въпросче:
    - Кой ни се е изтропал в гащите?
  • 47 Бай Манчо

    11 2 Отговор
    хахахахаха и това ако не е наглост , елементарна пропаганда и първобитна дипломация - Путин е виновен за разпарчетосването на Сърбия .
  • 48 Роско

    13 0 Отговор
    Конфликтите в Украйна и Косово наистина си приличат, защото възникнаха по един и същ начин : предизвикване на Цветни революции в Украйна и сръбската област Косово от т.н. Западни декорации.Твърденията на тези двама смешници напълно са в стила на западните крадци да викат - дръжте крадеца !
  • 49 Да ама ще ти

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Синедриона":

    се наложи и на всички останали да му козирувате доста дълго време,защото иначе ще има тояга в кратуната.
  • 50 Ти пък

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Кисинджър":

    къде се обаждаш на 2.50 изпод земята.Теб койте брои бе.
  • 51 Да може

    7 0 Отговор

    До коментар #7 от "CNN DW NBC BBC REUTERS":

    и така да се каже,защото изби зъбите на американските джендари в Сирия и ги прати в 5 глуха,където ще ги последват и останалите дръзнали да му се противопоставят.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 барчо

    10 0 Отговор
    И е прав и не е прав. Който знае повечко от историята, ще му е ясно, че Крим няма нищо общо с украинската територия. През 1957 г Никита Хрусчов - украинец по рождение придава територията на Крим към икономическата структура на УСС или за по-ясно Украинска съветска република. Украйна тогава е съветска република, а не самостоятелна държава на която и подаряват територия. Само предателството на Горбачов, не недоглеждането му допуска абсолютната грешка когато Украйна става самостоятелна държава да и присвои територия, която нито исторически е била някога нейна, нито отвоювана, нито и се полага. Въпреки това мисля че през 1997 г пак имаше там някакъв референдум, който никой не удостои с внимание и още нещо си. Това е някаква невероятна льольовщина, която Путин поправи единствено със желанието на народа там. Когато президента Путин оповести връщането на Крим към РФ, народа там се отдаде на радост, а не хвана оръжие в ръка, както би трябвало ако е по принуждение. В Крим имаше референдум, а при Косово решение в тяхното събрание, както и да се казва там. Косово беше отделено след като разораха Югославия с бомби, а при Крим това стана без да гръмне нито една пушка, без да има нито един убит или ранен. Така че президента Путин леко да ме извинява да слага знак на равенство между двата случая.
  • 54 Никой

    0 10 Отговор
    Русия иска война.Идиотите които мечтаят за това не са изпитвали ужаса върху гърба си.Путин е решил да използва мерака на Сталин за върховен бандит на света.Само,че ужаса ще остане за обикновенните хора.Убити,ранени ,инвалиди,разрушени домове,изнасилени жени.Човешкия живот за руснака е нула,справка досегашната им история.Както е казал......,по рождение роби.

    Коментиран от #62

  • 55 Откога

    5 0 Отговор
    Косово е държава?! Русия не е признала тази сръбска провинция и подкрепя териториалната цялост на Сърбия..И не само Русия. Наши съседи също.При това членове на ЕС и НАТО...
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Тоно

    6 0 Отговор
    Анатоли, Анатоли колко ти платиха за тоя сволач дето си го написал!?! Пълно с неистини, анти руски пасквил. Засрами се!
  • 58 НАТО са боклуци

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "Кисинджър":

    САЩ са виновни за всички войни в последните години, ама като се сетя как се изнесоха от Афганистан чак ми става жално! Путин ще ги оправи всичките хахахах
  • 59 Раша

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Синедриона":

    Има, има и още как, тепърва ще разбира световното англосаксонско задкулисие кой е другаря Путин!
  • 60 Михаил

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "Кисинджър":

    Иди проспись !
  • 61 Михаил

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "CNN DW NBC BBC REUTERS":

    Он кого убил ? Тебя или твою семью ?
  • 62 Михаил

    3 0 Отговор

    До коментар #54 от "Никой":

    А болгария ложится под тех кто платит больше !

    Коментиран от #66, #67

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 сноу

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Сорос":

    Може ,ама в твоята съвсем празна..
  • 65 сноу

    2 0 Отговор
    Тия овъртоглени уйдурми дето сте ги спретнали в духа на СNN hottnews пасквил...Всичкото е писано от някой издухан дърт амерски генерал, дето отдавна е забравил и кога е бил генерал, ама решил да изкара някой долар за по лъскав ковчег..На това вече никой не вярва ,всъщност и кой вярва вече на празни приказки..Дори сутринта срещам моци ,шаламанката и събката грабнали лопати и кирки и бодро крачат към скришна горичка...Къде бе юнаци викам..Бързаме скривалище на вожда си Йенситу за Коледа да спретнем ,че той юнак само на маса е ...
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Спас безделника

    0 0 Отговор

    До коментар #62 от "Михаил":

    Ами защо Русия се натиска на такава ул.ичн.ица? Французите, англичаните, германците упрекнали швейцарците:" Ние воюваме за слава и чест, а вие за пари!" на което швейцарците отговорили: "Всеки се бори за това, което няма!"
  • 68 Nnnnn

    1 1 Отговор
    Крим винаги си е бил Руски,както Косово е сръбско,Македония е българска.
  • 69 ПРИПОМНЯНЕ

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Сороснята":

    С приемането на новата югославска конституция през 1974 г. Косово получава фактическо самоуправление. Правителството на провинцията въвежда албанска учебна програма в училищата в Косово, набавени и поставени в употреба са множество учебници от управляваната по това време от Енвер Ходжа Албания.
    По-късно, сръбският национализъм на Милошевич довежда до конфликтите.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания