Last news in Fakti

18 Декември, 2021 11:33 8 267 43

Pfizer очаква пандемията да приключи през...

  • пфайзер-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ваксина-
  • омикрон

Главният научен директор Микаел Долстен каза, че продължителността ще зависи от еволюцията на болестта и от това колко ефективно се използват ваксините по света, където нивата на ваксинация са ниск

Pfizer очаква пандемията да приключи през... - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Представители на компанията Pfizer Inc предупредиха в петък, че пандемията от COVID-19 може да продължи до 2023-та година, предаде "Ройтерс".

"Вярваме, че COVID-19 ще премине в ендемично състояние до 2024 г.", коментира ръководителят на Pfizer Vaccines Нанет Косеро.

Тя може да достигне ендемичното ниво, когато популациите по света ще имат достатъчно имунитет от ваксини или хоспитализациите и смъртните случаи бъдат взети под контрол, добави тя.

Главният научен директор на Pfizer Микаел Долстен каза, че продължителността ще зависи от еволюцията на болестта и от това колко ефективно се използват ваксините по света, където нивата на ваксинация са ниски.

"Изглежда, че през следващата година или две някои региони ще преминат към ендемичен модел, докато други региони ще продължат в режим на пандемия", каза той.

"Появата на нови варианти може също да повлияе на това как пандемията продължава да се развива", добави той.

Докато пандемията, подобно на COVID-19, е глобална епидемия, която се е разпространила във всички страни по света, ендемията засяга определени популации или държави.

Пандемията на коронавирус отне над 5,34 милиона живота в най-малко 192 страни и региона от декември 2019 г., като над 273 милиона случая са съобщени по целия свят, според американския университет Джон Хопкинс.

Също така обявиха планове за разработване на ваксина от три дози за деца на възраст от 2 до 16 години, ход, който обаче може да забави нейното разрешение.

От Pfizer заявиха още, че до 2024 г. болестта вече трябва да бъде ендемична по целия свят - което означава, че вече няма да се счита за пандемия.

Припомняме, че по-рано днес стана ясно, че правителствата на държавите от ЕС ще поръчат над 180 милиона дози от версия на ваксината на Pfizer/BioNTech, адаптирана за новия вариант Омикрон на коронавируса. Това съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

От своя страна от Pfizer заявиха, че все още не са поръчани допълнителни дози и че разговорите с ЕС за евентуалната им доставка досега не са засягали адаптираните версии на препарата.

Pfizer и BioNTech започнаха разработването на прототип на ваксината си, специфичен за Омикрон, на 25 ноември.

Последният договор на ЕС с двете компании позволява на страните членки да закупят до 1,8 млрд. дози до 2023 г., от които половината вече са поръчани.

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) досега е заявила, че няма убедителни доказателства за необходимостта от адаптирана ваксина срещу Омикрон.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    112 23 Отговор
    Хора !При мен е страшно! Всички ваксинирани познати или умряха,или са с тотално разбито здраве.Как е при вас!

    Коментиран от #8, #9, #29, #38, #41

  • 2 СмЕх

    47 1 Отговор
    Ясно...
  • 3 Пич

    101 2 Отговор
    Няма кой да ги търпи още две години... Тези , може да са вълци , но ще бъдат изядени от мечки... Не само фармацевтичните компании искат да печелят..!!!
  • 4 Юдеите от борда на пфизер

    60 5 Отговор
    Никога! Никога няма да приключи, вече разработваме смолпокс със нашите колеги в Ухан. Като не ви е страх от грип, ще се чешате пт шарка!
  • 5 KHPROS 🇨🇾

    14 13 Отговор
    Откакто съм тук на острова Единствената ДЪРЖАВА в света която се противопоставя на американския интернационализъм и турския османизъм е Кипър банките и офшорките я направиха най богатата държава в света жълти жълтици валят а 🏝️ 🏖️ е развит и успешно интегриран към Европа и си гледа собствения държавен интерес 🇨🇾🇨🇾🇨🇾🇨🇾🇨🇾🇨🇾🇨🇾🤔🍾🍷
  • 6 незнайко

    81 3 Отговор
    Вече не се говори за произхода на КОВИД а центъра се измества само върху " ПАНДЕМИЯТА " ! Не скочат ли много страни срещу този ТЕРОР, който никой не казва откъде идва ще продължаваме с маски и сертификати . Нищо не се е променило с ваксините, разпространението продължава ! СВЕТОВНАТА МАФИЯ ПРОДЪЛЖАВА ДА ПЕЧЕЛИ ПАРИ !!!
  • 7 БУК

    55 0 Отговор
    Как ще приключи, какво ще правят после?
    Просто ще я ъпгрейдват!
  • 8 Тъп

    34 4 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    И при нас е така. Повечето са и заможни и пътуват къде ли не.

    Коментиран от #19

  • 9 Пловдив

    17 20 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    При 7 милиарда сложени първи игли , бая луди и умрели трябва да има ....

    Коментиран от #22, #24

  • 10 Канадецо с гелосания перчем

    48 4 Отговор
    Ваксинаторот взема 10% от продадените и администрирани вацини на пфизер и модерна, по модел на неговия кумир брандън. Канада бизнИс скуул! От понеделник ще посегне и на децата!
  • 11 Гнусари

    54 1 Отговор
    Това е като "извънредната епидемична обстановка" която Бою въведе само от страх, а всички след него кацаровци-мацаровци удължават, без капка основание, все до няколко месеца напред, а въщност, до покоряване на населението.
  • 12 Хуа Го Фън

    38 1 Отговор
    Евреите трябва да печелят от !🇮🇱
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Ами ...

    64 2 Отговор
    Ясно. Готвят се да си продават "продуктите" поне още 2 години.

    Коментиран от #21

  • 15 Тъй наречената

    53 1 Отговор
    "пандемия" показа колко неадекватно е здравеопазването в по-голямата част от света и особено където е на "пазарен принцип". Пазарната медицина достига "високи" постижения във фармацевтиката и пластичната хирургия. Най-вече в производството на съмнителни илачи и джуки, ц.ци и з.ници.
  • 16 селтак

    72 1 Отговор
    За мене пандемията е оттдавна приключила! Просто тия немат наяждане! Сатаната изглежда като първолак пред тия! Способни са избият половината свет за пари! Да не забравят само че има карма!!!

    Коментиран от #17

  • 17 Последния Софиянец

    64 2 Отговор

    До коментар #16 от "селтак":

    Никога не е имало пандемия.За пандемия трябва 200 болни на 10 000 ,а не на 100 000 както се измерва сега.
  • 18 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    27 3 Отговор
    до 24г,противниците на владетелите на света ще имат много по мощно оръжие от Ковид и ще редуцират напълно острова!
  • 19 Ха ха ха ха ха

    26 2 Отговор

    До коментар #8 от "Тъп":

    Ами човек като полудее и не знае къде върви. Ваксините дават крила:))))
  • 20 Кума ЛисА

    30 1 Отговор
    Ако зависи от тях , ще се радват , ако пандемията не завърши ? Все пак печалбите са им космически и ще растат още , и още , и още......!
  • 21 Ха ха ха ха ха

    41 0 Отговор

    До коментар #14 от "Ами ...":

    Че заащо не? Докато има балами ще има и тарикати. Ако никой не се ваксинира (говоря глобално, а не за Бг само) кво ще продават :)))
  • 22 11122333

    39 2 Отговор

    До коментар #9 от "Пловдив":

    Докато има огромни печалби , пандемията ще продължи
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Qqqq

    44 3 Отговор

    До коментар #9 от "Пловдив":

    Не при 7 милиарда сложени игли ще има много бити и е..ни , защото няма да има никакъв ефект и хората най - после ще погледнат и ще видят , че всичко това е лъжа. Сигурен съм , че сред битите и е..ните ще има много висок процент служители и мениджъри на пфайзер.
  • 25 Джендо

    56 1 Отговор
    Пандемията ще приключи когато хората твърдо възстанат.

    Коментиран от #30

  • 26 Загрижен

    47 2 Отговор
    Ма как така само до 2023!? Поне до 2033 трябва да е.
    Бай Иван от село Х е без ваксина. Отива при него лично директорът на местното РЗИ.
    Бай Иване, само ти не си се ваксинирал, защо така, айде, моля те, ваксинирай се!!! Абеее, ще си помисля, още не съм решил.
    По обяд от местното радио звучи следното съобщение:
    И сега, специално за бай Иван, нов, по-опасен и смъртоносен щам...
  • 27 1111111

    61 1 Отговор
    т.е. тези измамници отричат изцяло значението на стадния имунитет. С тези отрови не е ясно дали не предстоят вълни от смъртност от ваксинирани. Това никой не може да отрече като възможност. Ваксинирането с течност, която не е изпитана поне 15 години, е като да си играеш на руска рулетка, но със здравето на хората. Това е фашизъм!

    Коментиран от #40

  • 28 Кикор

    37 1 Отговор
    Ще приключи когато спрат да плащат за ваксини
  • 29 Ники

    5 60 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Точно на обратно е при мен. Нито един ваксиниран не е бил болен. Измряха само такива дето вярват в дядо коледа и че ваксините убиват

    Коментиран от #33

  • 30 Джендо

    45 0 Отговор

    До коментар #25 от "Джендо":

    ПП
    Когат възстанат яко срещу принудителните ваксини,зелени сертификати и всички видове ограничения.Тогава пандемията ще приключи.
  • 31 кайо

    36 0 Отговор
    Още 2 години
    Още 3 години
    Още 5 години
    Още само 3 години
    Още само 5 ваксини
  • 32 Дядо Йоцо

    24 2 Отговор
    Как Кирето не се е сетил за стар и изпитан метод, да пусне автомобили с мегафони из градовете и селата на България, които да разпространяват и разясняват на оглупялото население човеколюбивата идея за задължителното ваксиниране! "Ти помисли ли за своя ближен и за неговият живот? Ваксинирай се!"
  • 33 Последния Софиянец

    17 0 Отговор

    До коментар #29 от "Ники":

    Ох,отдъхнах си!
  • 34 граф хидроксидов

    22 0 Отговор
    днес обявиха.че броят на овце-душите/факсинирани/ в БГ ,е над 1,8млн ! ЧЕСТИТО!
  • 35 Перо

    22 0 Отговор
    Болестта ще продължи до като каже Главния изпълнителен директор,а кой е той може всеки да провери!
  • 36 Верно ли?

    34 0 Отговор
    А бре кат гледам и при баш ваксинираните държави си е чиста пандемия,ква ендемия ви гони???
  • 37 Ами ...

    10 0 Отговор
    ЕМА може и да е заявила, но договорът вече е сключен.
  • 38 Нито един ваксиниран засега не се е

    2 28 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    разболял от познатите и близките ми с ваксини. Виж сред тези без ваксина само за последния месец имам трима починали познати и роднини. Иначе имам няколко познати ваксинирани, които се чувстваха малко зле след втората доза, но само за ден-два. Те обаче бяха и преболедували 4-5 месеца преди това. Чувал съм естествено за заразени сред ваксинираните и дори за един починал, но не от ваксината, а след заразяване 3 месеца след втора доза. Все пак се знае, че не всеки образува антитела след ваксиниране за съжаление.
  • 39 Поредната КОНСПИРАЦИЯ, станала ФАКТ

    15 0 Отговор
    "Представители на компанията Pfizer Inc предупредиха в петък, че пандемията от COVID-19 може да продължи до 2023-та година" - до 2030 - ВЕЛИКОТО НУЛИРАНЕ. Всичко частно трябва да фалира, трябва да изгубим домовете си и населението трябва да бъде частично стопено и/или химически кастрирано.
  • 40 Ами ...

    8 0 Отговор

    До коментар #27 от "1111111":

    Отричат дори индивидуалния имунитет след преболедуване.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Файзер планира

    1 0 Отговор
    пЛандемията да е до 2023 г, "последния договор С ЕС е до 2023 за да се продадат 1,8 млрд дози"
    ЗАЩО би произвеждал нещо, за което няма сигурен пазар, освен ако ти самия не си създал този пазар за да продаваш стоката си?!? 🤔 Значи пЛандемията (промоцията) ще тече до изчерпване на количествата, така ли го решихте! Сатанисти!
  • 43 И. Иванов

    0 0 Отговор
    Аз пак да попитам - Абе вие, чумавите, броите ли се колко сте във форума? Нещо много лабава бройка. Не разбрахте ли - мухата-майка абдикира. До кога така смятате да я карате? До Победата, едва ли не.