Last news in Fakti

20 Декември, 2021 22:10 3 676 38

Тест за сифилис, проказа и наркотици: Как Русия тормози чужденци

  • русия-
  • сащ-
  • наркотици-
  • бизнес

Всичко това застрашава и икономическото развитие на самата Русия, доколкото чуждестранните специалисти и мениджъри имат сериозен принос към руското стопанство

Тест за сифилис, проказа и наркотици: Как Русия тормози чужденци - 1
Снимка: DW

В Русия разиграват и тормозят чужденците: от идната година ще трябва да представят на всеки три месеца тест за сифилис, проказа и наркотици. Дори и децата над 6 години ще трябва да представят тестове.

С огромно възмущение посрещнаха тази новина живеещите в Русия германци: Преди няколко дни бяха публикувани изменения в закона, които задължават чужденците, работещи в Русия, да се подлагат на изключително щателни и редовни медицински прегледи. Новите правила влизат в сила на 28 декември.

Законът гласи: всички работещи в Русия чуждестранни специалисти, техните семейства, както и чужденците, които искат да останат по-дълго в страната, трябва на всеки три месеца да се подлагат на медицински прегледи за такива заразни болести като сифилис, СПИН, проказа, туберкулоза и Ковид-19. Освен това те са длъжни да си правят тестове за употреба на наркотици и да предоставят на властите пръстовите си отпечатъци и биометрична фотография.

Новите правила важат и за деца над 6-годишна възраст. Ако бъде установена някоя от посочените болести, визата на чужденеца се прекратява или не му се издава нова. Такъв човек става „нежелана персона“ и трябва да напусне Русия. В момента чужденците, които кандидатстват за работна виза или възнамеряват да останат повече от 3 месеца в страната, също трябва да представят доказателство, че нямат СПИН.

Изключения само за Беларус

Руското правителство досега не е дало обяснение какво желае да постигне с новите правила. В разясненията към новия закон обаче се казва, че граждани от Беларус, Казахстан, Киргизстан, Молдова и Узбекистан общо съставляват най-голямата група чужденци в Русия, чиято численост възлиза на 2,5 милиона души. Според този документ, досега те подлежали само на случайни проверки, тъй че съществувала опасността да внесат в Русия „опасни инфекциозни болести“. Многозначителен е фактът, че гражданите на Беларус изрично са извадени от списъка, доколкото Русия и Беларус формално се водят „съюзни държави“. Хората от Беларус нямат нужда от виза за влизане в Русия, за тях важат и някои облекчения при търсенето на работа.

Германско-руската Външнотърговска камара в продължение на месеци се опитваше да предотврати приемането на новия закон, но успя да постигне само един дребен успех, каза нейният говорител Торстен Гутман в отговор на запитване на ДВ. „Първоначално тестовете трябваше да се правят при всяко влизане в страната, сега са задължителни само на всеки три месеца“, обяснява той.

Къде и как ще се провеждат изследванията и тестовете на чужденците – това решават руските власти. За живеещите в Москва чужденци това е Миграционният център в Сахарово, на около 60 километра от центъра на столицата. А там чужденците биват целенасочено и злонамерено разигравани, става ясно от писмото на един германски бизнесмен, който се опитал да си направи въпросните изследвания.

Истинско ходене по мъките

Цялата процедура продължава минимум четири работни дни, обяснява той. През първия ден бизнесменът бил принуден да чака на отделни опашки във всеки един от четирите сектора на Миграционния център, за да бъде подложен на медицински преглед – в общо помещение, заедно със стотици други чужденци. „Не бих се изненадал, ако съм се заразил с коронавирус: почти никой не носеше маска, дистанция не се спазваше никаква“, пише възмутеният германец.

През втория си работен ден, прекаран в Сахарово, германецът изпълнявал ролята на пощальон между различните руски служби: взимал медицинските свидетелства от едно гише и ги занасял на другото гише, което отговаряло за висококвалифицираните кадри. Защото, според правилата, човек трябвало да извършва всичко това лично. На третия ден му правили тестове за наркотици. А най-късно през януари трябва отново да посети Миграционния център, където да му вземат отпечатъци, да му направят биометрична фотография и да фиксират всички тези лични данни в системата.

Германският бизнесмен с основание твърди, че подобна процедура е съвършено неприемлива, още повече, че трябва да се провежда на всеки три месеца и включва пълна рентгенова снимка на белите дробове. „При това положение ще си потърся подходяща работа в Германия. И мнозина смятат същото като мен“, пише бизнесменът.

Източният съвет на германската икономика – една организация с много сериозно влияние - също съобщава, че сред германските бизнесмени в Русия се е надигнала вълна от възмущение, защото те „с основание се чувстват обект на тормоз“.

Отлив на чуждестранни специалисти и мениджъри

Според Източния съвет промените в закона ще отблъснат чуждестранните инвеститори от Русия и ще принудят много чуждестранни специалисти да напуснат страната. За същото предупреждава и Германско-руската външнотърговска камара. А всичко това застрашава и икономическото развитие на самата Русия, доколкото чуждестранните специалисти и мениджъри имат сериозен принос към руското стопанство.

По инициатива на двете германски организации през тази седмица десет чуждестранни икономически сдружения, сред които Асоциацията на европейския бизнес и Американската търговска камара, изпратиха писмо до руското правителство, в което ясно посочват, че новият закон ще доведе до тежки последствия.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ARGON

    90 10 Отговор
    Еврейските глобалисти-сатанисти атакуват всяка суверенна държава, която не им се подчинява. Отврат.

    Коментиран от #5, #21

  • 2 Тов. Членин

    16 49 Отговор
    На мен всеки ден ми правят тест за сифилис , в Мавзолея ...
  • 3 гост

    50 6 Отговор
    Тест за глисти трябва да въведат и да го правят всяка сутрин в 5ч.

    Коментиран от #13

  • 4 Кочо

    72 5 Отговор
    Трябва да ги поканят в домовете си, да им предоставят жените и дъщерите си, да ги оставят да навлязат милиони, след което да се оставят да ги одерат живи! Поне такъв е плана на "загрижените" за човешки права! Хитро, а, така се съсъпват народи и държави, както съсипаха цяла Европа!
  • 5 Кочо

    39 2 Отговор

    До коментар #1 от "ARGON":

    Поздравления за коментара!
  • 6 Госあ

    61 7 Отговор
    А не ве ! Кво да ги праат евроджендърите ? Развратни наркомани с ниска хигиена 💁 В Япония са ги дезинфекцирали преди да ги пуснат на острова 💁🤣
  • 7 Някъде

    13 54 Отговор
    ЛилиПутин се готви за руския вариант на Осемте джуджета. Доста западни компании ще затворят кепенците.
  • 8 ПараШут

    84 10 Отговор
    Айде пак Русия и лошите руснаци - поредната помия на Дойче Зеле?! Всички много загрижени за тази Русия бе, с нея лягат и с нея стават! Абе вие собствена държава нямате ли си?!

    Коментиран от #11

  • 9 ДаЗдраПерМа

    54 3 Отговор
    ами пак дребни манипулации с информацията, ами не е вярно това, при постъпване на работа или получаване на трудов патент трябва да се покаже такава справка (че не си болен от сифилис, проказа, спин и др) която е издадена не по късно от 3 месеца и я показваш еднократно, никой не те задължава на всеки 3 месеца да ходиш за тестове и анализи. Почва да действа новата заповед от 1 март 2022.
  • 10 Учат се

    47 4 Отговор
    Няма лошо. Да не ти щъкат болни, да си разнасят сифилис, спин в Германия и САЩ. А в САЩ не влезаш без биометрични данни.
  • 11 ЕВРО НЮЗ

    42 9 Отговор

    До коментар #8 от "ПараШут":

    Отвличат вниманието с фашисткия геноцид наложен на местното си население... По голям цинизъм има ли..???
  • 12 Територията

    12 40 Отговор
    В територия трябва също всички рускини да се подлагат на тест всеки 3 месеца. Особено за сифилис и трипер.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Гриша

    9 37 Отговор
    Впиянчен народ , какво искаш .
  • 15 Германия

    7 36 Отговор
    В германските заводи бачкат 3 милиона руски роба. Тях какво ще ги правим?
  • 16 Така се случва

    4 32 Отговор
    Тук има много хора, захлебващи от руските тролски фабрики!
  • 17 Специално за гейманците допълнително

    25 3 Отговор
    проверка и на дължината на дебелото черво с шомпола...
  • 18 XXL

    46 5 Отговор
    Така се прави държава! Голяма част западните "специалисти" са агентура, а бизнесите им в Русия са канали за финансиране на руската соро$ня. Хитър начин да се оттърват от тях.

    Коментиран от #34

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Бояршик

    6 29 Отговор
    Бухахахаха..айде нападайте Украйна че да ви набием блиндажите един път завинаги и да си стоите в мордор щастливи
  • 21 Rado

    3 18 Отговор

    До коментар #1 от "ARGON":

    Русия въвежда ваксината за ковид в националния имунизационен календар. И Европа ще го одобри и въведе за да са доволни русофилите
  • 22 Седесарят.

    27 3 Отговор
    Русия е велика сила ,Голям приятел на България,,,ДВеле,е смачкан ,парцал !!.Тия ,не ги чета от 20 год.
  • 23 мочите

    1 13 Отговор
    мордор
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Холмс

    13 3 Отговор
    Какво се опитва да постигне Русия с този закон? Мисля че всяка страна трябва да се пази от такива неща. Тези "Германци" дето уж ги притеснявали с тестовете. Тези "Германци" може да са просто някви араби от Афганистан със Спин или проказа... половин Германия за турци и араби. Русия прави тестовете за доброто на своите граждани, а не за удобството на някви мигранти. Всички бели Германци ще искат да ходят в Русия и без това. Родилките от Афганистан работят неуморно за бъдещето на Германистан! :)
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 James 🇺🇸

    3 10 Отговор
    И ето така приятели - си заминава свободата. Модерна диктатура
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Русия е е в момента страната с най много

    2 10 Отговор
    ХИВ позитивни на на глава от населението. Наркоманията е също огромен процент. Особено много са употребяващите хероин. Огромният брой проституиращи и това, че са секс дестинация огромната им ЛГТБ общност и низкият стандарт на живот подклаждат всичко това.
  • 31 Аферим

    9 0 Отговор
    Хората си имат здравна система. Дойче зеле да си стои в Дойчланд и никой няма да ги "тормози". У Гейропата всичко е точно. Няма "тестове" по три пъти дневно. Няма факсини и локдауни. А бе, пълно щастие.
  • 32 ФИЛИП ЕЙДЖИ

    8 0 Отговор
    европа тормози чужденци израел и сащ също
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 kkk

    6 0 Отговор

    До коментар #18 от "XXL":

    Поне 1 да се усети каква е схемата... Целта не е простият немски специалист, инженер и т.н. работник да бъде изгонен- важното е да се стъжни живота баш на шефовете които контролират нещата на място и мътят водите... За нещастие покрай сухото гори и мокрото и простите работници ще го отнесат. Тези които са ходили в казарма знаят нещо простичко- НАЙ-ГАДНО Е ДА ТЕ ГОНЯТ ПО УСТАВ. И руснаците правят точно това- всичко да се прави ЛИЧНО, и то в държава където страшно много неща могат да се правят електронно...
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Павел пенев

    5 0 Отговор
    Това не е тормоз а грижа за чистотата, хигиената и здравето на руския народ. Западняците са по мръсни и гнусни от циганите и арабите заради половите извращения,педофилство, лезбийство и хомосексуализъм.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания