Last news in Fakti

30 Декември, 2021 13:55 7 101 33

Спечели ли Германия от влизането на България и Румъния в ЕС?

  • германия-
  • икономика-
  • гастербайтери-
  • мигранти

Според проучването много от имигрантите преминават от несигурна заетост към стандатни работни места

Спечели ли Германия от влизането на България и Румъния в ЕС? - 1
Снимка: shutterstock

Германската социална система е спечелила от имигрантите от България и Румъния след влизането на двете държави в ЕС, става ясно от ново проучване.

И Германия, и мигрантите от България и Румъния печелят от свободата на придвижване, която жителите на двете държави получиха след влизането си в ЕС преди 15 години. Това става ясно от проучване на проекта Mediendienst Integration на германския Съвет по миграция. Опасенията за масова "имиграция към социалната система" не се оправдаха. Приходите към германската социална система надвишават проблемите, заключват авторите.

Близо 400 хиляди българи живеят в Германия

Към края на 2020 година около 800 хиляди румънци и 390 хиляди българи живеят Германия. За справка - преди влизането на двете балкански държави в ЕС през 2007-а броят им е бил общо 130 хиляди.

Към септември 2021 година 460 хиляди от румънците и 170 хиляди от българите работят и подлежат на социално осигуряване. Най-често те са заети в сферата на хотелиерството и гастрономията, в селското стопанство, строителството и в бизнес услугите.

Според проучването много от имигрантите преминават от несигурна заетост към стандатни работни места. Равнището на заетост е нараснало до 67 процента през септември 2021 г., сравнимо с това при германското население - 69 на 100.

Безработицата при българи и румънци е близка до общата за Германия

Нивото на безработица при българи и румънци - 9,3 процента - е съвсем малко по-високо от средното за страната. "Вноските в социалната система на заетите сериозно надминават разходите", заключват още експертите.

Миграцията на българи и румънци в Германия е концентрирана основно в големите градове. Затова и в по-бедните западногермански градове като Дортмунд и Дуисбург повече представители на двете мигрантски групи са безработни. "Като цяло обаче добре интегрираните румънци и донякъде добре интегрираните българи определят облика", пишат авторите на изследването.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ДаЗдраПерМа

    55 1 Отговор
    когато някой печели то друг на друго място губи---закон на равновесието в Природата
  • 3 Петър

    68 2 Отговор
    Спечели Германия,а България загуби.
  • 4 Ако

    46 1 Отговор

    До коментар #1 от "Карлос Нaсран":

    ... съпоставим процентно излиза, че сме загубили много повече хора от румънците!!! Да не говорим, че те не създават продукт тук в БГ, а в Герм.

    Коментиран от #28

  • 5 Раданч Татлъту

    52 6 Отговор
    Разбира се,че спечели!Пазар за техните стоки(но задължително с по-лошо качество) и евтина работна ръка за "най-престижната" работа в Германия.Михал Горбачов ни направи "Граждани на света",мдаа.🐵🤡🥳👍
  • 6 KHPROS 🇨🇾

    19 28 Отговор
    Нищо не е спечелила тъпата България и Румъния от влизането с едно златно европейско правило Румъния е шест пъти по интегрирана от България , В Кипър на кипърците казвах че съм Румънка за да не ме гаврят ако разберат за бедна и неинтегрирана България

    Коментиран от #7

  • 7 Раданч Татлъту

    38 7 Отговор

    До коментар #6 от "KHPROS 🇨🇾":

    А на магистралата в Германия казваш,че си филипинка,не ли?😁😁😁🤡🥳👍

    Коментиран от #12, #14

  • 8 Грульо

    38 4 Отговор
    Германия да ни плаща репарации зарди загубите от работна ръка и унищожаването на нацията и икономиката ни! :D

    Коментиран от #32

  • 9 Роки

    48 3 Отговор
    Германия предизвика източване на мозъчен капитал и евтина работна ръка от България и Румъния. У нас се засили корупцията, простотията и смъртността.
  • 10 Бохем

    37 2 Отговор
    Щеше да е хубаво, Германия да ни поддаде ръка при влизането ни в ЕС, най-малкото защото две войни бяхме със тях. В техните войни. А те просто ни пробутаха стоката си и ни изсмукаха специалистите в няколко ключови сфери и после вече и евтините за тях работници. И като за капак, техните политици и бизнесмени си препират парите, през имоти и еврофондове.
  • 11 .....

    31 2 Отговор
    С други думи - швабите приемат с радост слугите от източна европа!

    Коментиран от #27

  • 12 Афродита Кипърска

    4 9 Отговор

    До коментар #7 от "Раданч Татлъту":

    Естествено че казвам че съм филипинска оближвам женски розички докато ми го напъхат мушкато мъжко в предната ми порта 😉💃
  • 13 Христо

    26 1 Отговор
    Не е само Германия във всички западно европейски държави има българи и то много повече от статистиката
  • 14 KHPROS 🇨🇾

    11 5 Отговор

    До коментар #7 от "Раданч Татлъту":

    Естествено Кипър е малката Англия на света 82 г. Кипърците са били под английско владичество и днес се е запазил английския дух на острова и обичат все още много силно джендърите и джендърките от Европа и цял свят 😉🦂😜🇨🇾♥️🇬🇧💃😝
  • 15 наблюдател

    19 0 Отговор

    До коментар #1 от "Карлос Нaсран":

    просто нова, любезна форма на империализъм. подадена на популацията увита в хартийка от бонбон. да не смятате, че всичко, случило се през последните десетилетия, е заради няколко хиляди лу.м.пени, скачали по площадите.
  • 16 Мито

    27 0 Отговор
    Да, спечели: 1. Евтина работна ръка 2. Пазар за некачествени стоки 3. Производства, забранени или скъпи в Германия заради еколония и здравет 4. Пласиране на стари автомобили
  • 17 Бъз

    19 0 Отговор
    По всяка вероятност Германия е спечелила.
    Но за сметка на България. В това поне съм сигурен.

    Коментиран от #31

  • 18 Ветеран от Протеста

    19 3 Отговор

    До коментар #1 от "Карлос Нaсран":

    Кои сме тези НИЕ бе....Кои??Хиляди бяха изхвърлени безработни от Комунистическите Приватизатори и Олигарси....Хиляди бяха осигурявани на 4 часов работен ден,върху Минимална раб.заплата пак от същите Червени цървули....Та тези НИЕ сме Балъци и ще търпиме ли???Разбира се ,че всеки избира по- доброто,когато е без Изход....Сега тук са два и половина милиона Пенсионери и два и половина милиона оглеждащи се накъде да поемат по Света...
  • 19 Канадецо с гелосания перчем

    16 4 Отговор
    Е как ще не печели - Кауфланд и Лидл фалираха българските магазини и българския производител! Защо не продават и български продукти и стоки, а само си пласират техните боклуци. Превърнаха ни във васална територия! Подигравахме се на англичаните, а сега те на нас. Хем си запазиха търговските договори, хем са суверен.
  • 20 западни клептокрации

    20 3 Отговор

    До коментар #1 от "Карлос Нaсран":

    Това са свързани неща. Германия подхранва корупцията и разрухата в България. Те създадоха ГЕРБ. Те са лицемери. Това, което ние губим, го печелят германците. Умишлено.
  • 21 Дойче ЗЕЛЕ

    7 6 Отговор
    Германия много загуби,факт.
    Прибрахме ви половината ман густи
    и ги храним по 5 пъти на ден.
    Прибрахме ви половината неудачници, с дипломи за космонафти, но не знаят да смятат.
    На загуба сме.
  • 22 Гост

    4 1 Отговор
    След влизането на България в ЕС - по двама лични икономи за всеки германец.
  • 23 сноу

    10 1 Отговор
    Трудно може да се пресметне кой какво спечелил ,но един бегъл поглед по кой да е немски град ,няма как да не те стресне от жалката и тъжна картина на ордите цигани ,чалми и фесове ...И-и най лошото е ,че вече много рядко мажеш да срещнеш германец...Ако приемем това за печалба да им е честита.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 БЪЛГАРИН

    4 0 Отговор
    Емиграцията работи немците харчат
  • 26 БЪЛГАРИН

    2 0 Отговор
    Кой победи в II WW
  • 27 Аз съм си аз

    1 2 Отговор

    До коментар #11 от ".....":

    И ти сигурно искаш да си слуга с равни права на чорбаджията в Германия който ти плаща толкова на месец колкото в България взима един IT СПЕЦИАЛИСТ
  • 28 Болярин

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Ако":

    Ами да се гласували за правителство, способно да предложи продукт в България ! И какво квичат - президент и парламент, като работещите в ЕС поддържат с парични преводи до роднини некадърниците от правителството !!!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Професионалист

    0 0 Отговор
    Преди на партията, сега на Немеца! Аз съм си същия:т:)
  • 31 Така е!!

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Бъз":

    Дърпат ни на долу, да, .щяхме да сме много напреднали, баш.
  • 32 Ето го

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Грульо":

    Много способен младеж, ама немците го натискат, не се развива. Голем талант.
  • 33 Гръч

    0 0 Отговор
    Както през втората световна война.България е изнасяла всичко за германската фашистка армия а днес Германия ни лежи на плещите отново и сме по-бедни от турско робство.Това,че имаме домове и технологии за които плащаме десетки данъци не ни прави богати,защото сме на последно място.Време е да се оправим сами от вътре на вън а от вън на вътре това вече го играем 32 години с продажници и еничари
Новини по държави: