15 Юни, 2022 19:52 6 488 18

От завода! Най-новият модел на "Еърбъс" извърши първия си полет

  • еърбъс-
  • a321xlr-
  • airbus

A321XLR може да прелита 8700 км с едно зареждане, което е с 15 процента повече от всеки друг тяснофюзелажен самолет

От завода! Най-новият модел на "Еърбъс" извърши първия си полет  - 1
Снимка: Airbus

"Еърбъс" осъществи днес първия полет на най-новия си модел - A321XLR, с който европейският самолетостроител ще се опита да задоволи нарасналото търсене на тяснофюзелажни самолети с голям обсег, предаде Ройтерс.

Двумоторният реактивен самолет излетя по обяд местно време от Хамбург, където е произведен, за да постави началото на поне година тестове, преди да се включи в търговската флота.

"Еърбъс" залага на A321XLR да промени "правилата на играта", тъй като с този самолет могат да извършват дълги полети на печалба и да не бъдат принуждавани пътниците да се прекачват.

A321XLR може да прелита 8700 км с едно зареждане, което е с 15 процента повече от всеки друг тяснофюзелажен самолет. Той би дал възможност на авиокомпаниите да извършват с него преки полети по маршрути като Ню Йорк-Рим, Токио-Сидни или Хюстън-Сантяго на много по-ниска цена, твърдят от "Еърбъс".

Удълженият полет става възможен с добавяне на още едни резервоар под корпуса, което обаче предизвиква опасения от пожар, ако се наложи самолетът да кацне по корем. Това принуди "Еърбъс" да отложи пускането на самолета в търговска употреба за 2024 г., за да има време за модифициране на резервоара.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    7 7 Отговор
    Аз пък да ви кажа какво става с военните самолети в САЩ-,,Военните на САЩ имат проблеми да задържат самолетите си в небето тези дни, поне в Южна Калифорния, където около три различни самолета и хеликоптера се разбиха в пустинята само за една седмица.

    Последният инцидент включва военноморски MH-60S Seahawk, който изпълняваше рутинен тренировъчен полет от военноморското въздушно съоръжение El Centro, когато внезапно се гмурна в пясъка. Мястото на катастрофата се намира на около 35 мили северно от Юма, Аризона, както разкрива публикация в социалните мрежи.,,
  • 2 Матрософ

    11 10 Отговор
    А пък руснаците пуснаха летящ танк Т-999 с ядрен двигател!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Онзи

    4 8 Отговор
    Повече гориво, повече тежест, повече пожароопасно а и с тези глобални климатични промени, турболенцииите станаха нещо неизбежни.
    С една дума сегашните и старите модели заради климатичните промени вече не са което бяха. Има много разреден въздух(причини за турболенция) заради парниковия ефект.

    Коментиран от #6

  • 5 Име

    7 10 Отговор
    Хаха немчугите от Тулуза пренесоха производството в хамбург.Руснаците поне си правят самолетите сами и работните места са заети.

    Коментиран от #7, #8, #15

  • 6 Матрософ

    3 5 Отговор

    До коментар #4 от "Онзи":

    Това не са проблеми за Т-999!
  • 7 Матрософ

    8 6 Отговор

    До коментар #5 от "Име":

    Така е. Назначили са 100 000 души за Т-999.
  • 8 Хахаха

    10 7 Отговор

    До коментар #5 от "Име":

    Кой е този руски самолет?.
    Джет 100 пада като круша ...
    Русия НЯМА свой пътнически самолет!

    Коментиран от #9, #10

  • 9 Матрософ

    8 6 Отговор

    До коментар #8 от "Хахаха":

    Няма пътнически самолет, но има Т-999!
  • 10 Бейбе

    5 3 Отговор

    До коментар #8 от "Хахаха":

    as mc-21 дорогой

    Коментиран от #11

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Керът

    4 3 Отговор

    До коментар #11 от "Керът":

    Минуси, плюсове, все тая, аз руски източници цитирам, кулако. 😁
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ДЖОН РАМБО

    12 6 Отговор

    До коментар #5 от "Име":

    КАКВИ САМОЛЕТИ ? Димитре - събуди се !!! Много отдавна държавата наречена Русия НЕ произвежда големи пътнически самолети ! Купуват от Америка и Европа , а сега просто си откраднаха самолетите ! Само че защо от Украйна руснаците крадат тоалетни чинии с продукцията вътре , е това не ми е ясно !
  • 16 хахаха

    2 2 Отговор
    Както лети, тъй и ще спре. Титан откъде?
  • 17 Боко Тиквата от Банкя

    0 3 Отговор

    До коментар #12 от "Слава России":

    Аве ОЛИ , ама голям си тъпунгер, тея глупости за Менделеева та таблица сме ги слушали - обаче всички компании от Газпром, която е 50%на Рургаз съответно на Ротш....., Роснеф, Норилникел не е на Владимир Пот.... , Алуминий се води само на книга на Дерипска а е на Натаил и други, Лукойл наскоро немците го самоуволниха на Вагит Алек.... ами всичко принадлежи на хората от Франкфурт, ве слабоумно човече. Прочети какви са всички руски царе след Пётр 1, ве и няма да пишеш такива щуротии
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: