Last news in Fakti

17 Януари, 2022 22:40 2 670 18

Диабет, астма, рак: как пестицидите тровят човека

  • пестициди-
  • рак-
  • диабет

Най-много хора страдат от натравяния с пестициди в южното полукълбо: в Азия има общо 256 милиона души с такива натравяния, следват Африка със 116 милиона и Латинска Америка с 12,3 милиона потърпевши

Диабет, астма, рак: как пестицидите тровят човека - 1
Снимка: DW

От главоболие, обриви и припадъци до диабет, астма и ракови заболявания: пестицидите тровят, но употребата им по света нараства - с катастрофални последици и за човека, и за природата. Ето фактите:

Мащабите на проблема чертае специален доклад: документът от 50 страници носи името „Пестициден атлас". В него експерти от германската Мрежа за действие срещу пестицидите (PAN Germany), от фондация „Хайнрих Бьол", от Съюза за екология и защита на природата, както и от международното списание "LE MONDE diplomatique" осветляват темата от всички страни. Не спестяват и факта, че използването на пестициди е бизнес за милиарди, който нанася вреди и на хората, и на природата.

Пестицидите увеличават риска от рак

Според научно изследване, публикувано в специализираното издание Public Health, годишно от отравяния с пестициди се разболяват 385 милиона души, занимаващи се със земеделие. Симптомите на натравяне с пестициди са отпадналост и умора, главоболие, повръщане, разстройство, кожни обриви, нервно разстройство, изпадане в безсъзнание. При тежко натравяне е възможно дори да настъпи сърдечна, белодробна или бъбречна недостатъчност. От натравяне с пестициди годишно по света умират около 11 000 души, работещи в селското стопанство.

Най-много хора страдат от натравяния с пестициди в южното полукълбо: в Азия има общо 256 милиона души с такива натравяния, следват Африка със 116 милиона и Латинска Америка с 12,3 милиона потърпевши. В Европа те са значително по-малко - общо 1,6 милиона души в западната и в южната част на континента.

Няколко са причините за концентрацията на отравянията с пестициди в южните региони на планетата: от една страна там се използват и силно отровни пестициди, които в Европа са забранени, а от друга страна хората, които работят в тези региони в селското стопанство, не разполагат с адекватно защитно облекло, нито пък са добре информирани за опасностите.

Според доклада пестицидите се разнасят от вятъра на стотици километри разстояние от мястото на тяхната употреба. А последиците са за всички, защото отровата прониква в реките и в подпочвените води, измират насекоми, птици и водни животни.

При хората пестицидите предизвикват и хронични заболявания. „Проучвания доказват връзка с болестта на Паркинсон, с диабет тип 2 и с определени ракови заболявания", казва аграрната инженерка Сюзън Хафманс от PAN Germany. Пестицидите са свързвани и със заболявания като астма, с различни алергии и смущения в производството на хормони, както и с малформации на плода, добавя експертката.

Печално известен стана напоследък най-вече глифозат, който е най-често употребяваният пестицид. През 2015 година Международната агенция за изследване на рака го определи като „вероятно предизвикващ рак". А научно изследване на Университета Вашингтон стигна до извода, че глифозат увеличава риска от тумори на лимфните възли.

Печалбите - по-важни от здравето на хората

Продажбата на пестициди е доходоносен бизнес. Според „Пестициден атлас" четирите най-големи производители - швейцарско-китайският концерн Syngenta, германските Bayer и BASF, както и американският Corteva, са реализирали през 2020 година общ оборот от 31 милиарда евро. През последните години продажбите на пестициди са нараствали с по около 4 процента на годишна база.

За увреждания на здравето или за екологични щети производителите обикновено не плащат нищо - освен в случаите на успешни съдебни искове. Както в САЩ, където 125 000 пострадали от използването на пестицида Roundup, чиято основна съставка е именно глифозат, спечелиха дело срещу концерна Bayer. Независимо от това Bayer и сие продължават да продават силно отровни пестициди, включително и такива, които са забранени в ЕС, тъй като са много опасни.

В същото време актуално проучване в Германия сочи, че мнозинството от младите хора на възраст от 16 до 29 години желаят земеделие, което не вреди на водите, почвите и насекомите и произвежда без синтетични пестициди. Пълна забрана на пестицидите до 2035 година и активно подпомагане на земеделците за преминаване към екологично производство искат 63 на сто от участниците в допитването.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Диабет

    27 0 Отговор
    От 1980г. до сега, диабета се е увеличил 500 пъти в световен мащаб. Ядем боклуци.

    Коментиран от #18

  • 2 James 🇺🇸

    9 3 Отговор
    Кажете за ваксините как тровят бе ушанки
  • 3 90 процента

    23 2 Отговор
    Човека няма нужда от 90% от боклуците, които вижда по щандовете на магазините.
  • 4 protectnaturenow com - ФИЛМЪТ

    1 0 Отговор
    НЕ ИЗПУСКАЙТЕ ГЕНЪТ ОТ БУТИЛКАТА

    Коментиран от #8

  • 5 колкото

    1 13 Отговор
    и боклуци да ядеш, спортуваш ли няма проблем...спорта му е майката.

    Коментиран от #11

  • 6 От старите ми познания

    6 4 Отговор
    От това, което съм чел преди години веществото Глифозат би трябвало да се нареди сред хербицидите, а не сред пестицидите.

    Коментиран от #12

  • 7 Hoho Boho

    5 3 Отговор
    Почнаха манипулациите.

    Всички вредни последствия от ваксините
    ще ги припишат на пестицидите...

    - диабет, астма, рак, главоболие, обриви и припадъци
  • 8 protectnaturenow com

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "protectnaturenow com - ФИЛМЪТ":

    ПРЕДИ - . COM поставете точка за да гледате ФИЛМА
  • 9 no name no face no number

    6 0 Отговор
    Ами като тровят що не ги забраните же тъ....ри, само пишете глупости ама на конвейр
  • 10 Сивата чапла

    4 0 Отговор
    Това е демократична придобивка!
  • 11 Не съвсем

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "колкото":

    Гледай да не прекаляваш с продукти с палмово масло и хидрогенирани, дори и да спортуваш кръвоносната с-ма има някакъв капацитет.
    И водата за пиене си мисля че има голямо значение. Трябва да си пълним изворна, не минерална, заради фруора. Водата от чешмите - хлор, стари тръби..
  • 12 Хербицид е

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "От старите ми познания":

    Вид пестицид.Както фунгициди и нематоциди.

    Коментиран от #14

  • 13 хмм

    1 0 Отговор
    От статията стигнах до извода, че Азия е в Южното полукълбо....

    Коментиран от #16

  • 14 Без да имам

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Хербицид е":

    Нямам претенции, ето кво съм чел:
    Хербициди - борба с плевелите.
    Пестициди - борба срещу заразните болести по растенията.
    Фунгициди - срещу брашнеста мана, струпясване и т.н
    Инсектициди - срещу насекомите.
    Гледах репортаж за земеделски производители, които пръскат слънчоглед с Ревлон, за да "се запазела олеиновата киселина", а Ревлона го водят май хербицид.
  • 15 Един Човек

    2 0 Отговор
    Хмм, болести ала бала... Продължавайте в същият дух, пестициди..., днес съобщиха за титаниавиат диоксид, че го забранявали. Ами много добре, сега остава и източника на калции да забранят... Калциевият карбонат е източник на калции, когато го преведем на разбираем език е млян мрамор или мраморно брашно с примерно до 2 микрона едрина, използват го в хранителната промишленост като източник на калции сирена, кисели млека извари..., в Лидъл се използва като регулатор на киселинноста, а на практика става дума за тегло. Натриев полифосфат в храната, много добре с него се прявят бои, използва се за умекотяване на водата и за намаляване на повърхностното съпротивление. И сега излизат едни безкрупулни и нагли хора с власт и казват това сапзва еди коя си норма... И какво от това, че спазва нормата, ядеш някакви странни неща с химически произход и тези хора също ги консумират, макар че както много от производителите на такива продукти не си и помислят да ги консумират. В крайна сметка какво се оказва, че имаме упавници, които са прости, но тези управници излизат от народа. Така, че народа си заслужава да плати глупоста си!
  • 16 Hoho Boho

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "хмм":

    Хи хи..:))
    Верно! Не знаех... Човек се учи, докато е жив.

    "Най-много хора страдат от натравяния с пестициди в южното полукълбо: в Азия има общо 256 милиона души с такива натравяния..."
  • 17 Рошко

    0 0 Отговор
    Нсй много трови хората стреса и най вече от лоши новини, всички болессттти идват от главата, например от сутрин до вечер да четем за заразени умрели не ваксинирани, после гмото измислено и наложено ни от краварите
  • 18 киро казана

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Диабет":

    В световен мащаб войната е срещу цигарите, да ама там имаш избор да пушиш или не докато при храната всички трябва да ядем боклуците и химията.
Новини по държави: