6 Януари, 2022 13:34 1 256 16

COVID-19 може да причини диабет

  • диабет-
  • коронавирус-
  • кръвна захар-
  • наднормено тегло

Около 91% от интубираните пациенти с коронавирус са имали висока кръвна захар

COVID-19 може да причини диабет - 1
Снимка: Shutterstock

Коронавирусът може да е причина за създаването на неправилни връзки между мастните клетки, което да доведе до диабет. Такъв пример е 57-годишната Нола Съливан от Айдахо, САЩ. „Загубих вкуса и обонянието си, имах ужасно главоболие, болки в тялото, крампи, умора, гадене, повръщане, диария“, казва тя. Отнема ѝ месец, за да изчезнат крампите и продължително главоболие. Почти три месеца отсъства от работа, предаде Dariknews.bg.

„Когато най-накрая се върнах на работа в аптеката, забелязах, че съм ужасно жадна през почти целия работен ден. Отдадох това на COVID-19, тъй като съвсем наскоро го прекарах. Пих литри вода", разказва Съливан, която е фармацевт. Като професионалист, обаче, жената се сеща, че това може да е признак за диабет, затова решава да провери кръвната си захар. Човек се счита за диабетик, когато нивата на глюкоза в кръвта му достигнат 180 надхвърлят милиграма глюкоза на децилитър кръв. При Съливан стойността е надхвърляла 500.

В скорошно проучване на повече от 3800 пациенти с COVID-19, малко под половината са развили високи нива на кръвна захар, включително такива, които преди това не са били диабетици. Научното откритие е публикувано от кардиолога Джеймс Ло и колегите му в Cell Metabolism. Около 91 процента от интубираните пациенти с коронавирус са имали висока кръвна захар, както и почти 73 процента от хората, починали от болестта, съобщават изследователите. Откритието за връзката между диабета и COVID-19 е направено още преди година и половина. През март и април 2020 г. - месеци преди Съливан да хване вируса, медицинският център на Колумбийския университет в Ню Йорк е пълен с пациенти с коронавирус. Там ендокринологът Утпал Паджвани забеляза, че „много от тези хора идват с много високи нива на кръвната захар. Ло също забеляза, че много от пациентите с COVID-19 в интензивното отделение на неговата болница имат висока кръвна захар

Хората понякога развиват диабет с напредването на възрастта, но пациентите на Ло с висока кръвна захар често са били „млади, около 30-те и 40-те години“, казва той. А нивата на глюкоза в кръвта им е била до два пъти повече от допустимата стойност, което показва диабет. Лекарите установяват, че хората с високи нива на кръвна захар са с 15 пъти по-висок риск от интубация и 3,6 пъти по-висок риск от смърт в сравнение с хора с контролиран диабет. Какво точно кара кръвната захар да се покачва и причинява диабет при пациенти с коронавирус е загадка. Някои доказателства намекват, че коронавирусът заразява клетките в панкреаса, които произвеждат инсулин - хормон, който понижава нивата на кръвната захар, като сигнализира на клетките да приемат захар и да я изгарят за „гориво“ на тялото.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абе мисирки

    17 1 Отговор
    Дайте нещо друго вече,едва ли някой ви чете глупостите,бас ловя че всички цъкат за да прегледат коментарите

    Коментиран от #13

  • 2 ВАКСИНИРАН1403

    19 0 Отговор
    А какво може да причини Ковид "ваксината"???
  • 3 2163546

    9 0 Отговор
    може да причини може и да не причини....едно е сигурно глобалните фармацевтични компания станах свръх мега богати и могат да си купят религии правителства медии

    така, че уважаеми демократи съобразявайте се с новия уставен фармацевтичен фашизъм
  • 4 Aaaaaa

    8 0 Отговор
    Айде бе??!!!
  • 5 Добре

    8 0 Отговор
    Може. Особено след "лечение" с кортикостероиди! После да се почва с инсулина веднага, че току виж се е усетил пациента, че в мъртвилницата, пардон болницата, са му докарали диабет от "лечението". Всичките тези "благинки" ако не са го омъртвили разбира се.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Ваксиниран3002

    5 0 Отговор
    А може да не причини нищо, даже може да не се усети. Кривогледство причинява ли хобита?

    Коментиран от #12

  • 10 ковид може,

    8 0 Отговор
    но праителство и мисирето, абсолютно сигурно, че и по - лошо.
    😎
  • 11 Добре де

    7 0 Отговор
    ама за кариесите поне да го кажем ?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Ваксиниран3002

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "Абе мисирки":

    Много си прав изобщо не им чета глупостите, направо на коментарите
  • 14 Притеснен

    6 0 Отговор
    Манете го това. Прокиснала манджа е. Я по- добре пишете за новия модел, от камерунските козички. Но да е интересно и страшно!
  • 15 Диабет

    11 0 Отговор
    Диабета за последните 30 години е нараснал с 500 пъти в световен мащаб, много преди Ковида, Това е много по страшна епидемия. Всичко е заради боклуците, които купуваме и се храним.
  • 16 Даа ама нее

    6 0 Отговор
    Не знам дали предизвиква диабет!. Обаче, умопобъркване и нормално мислене удря на 100%.