Last news in Fakti

2 Февруари, 2022 20:10 1 354 38

Борбата с рака и ранната диагностика са приоритет на ЕС

  • рак-
  • урсула фон дер лaйен-
  • ес-
  • ек-
  • ранна диагностика-
  • профилактика-
  • рак на гърдата-
  • европейски здравен съюз-
  • лечение

Целта ни е всички в нашия Европейски съюз да имат достъп до необходимото им раково лечение, каза Урсула фон дер Лайен

Борбата с рака и ранната диагностика са приоритет на ЕС - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Днес се прави още една стъпка за увеличаване на достъпа до профилактика на рака, ранно откриване, лечение и грижи. Преди Световния ден за борба с рака и една година след поставяне началото на европейския план за борба с рака Комисията лансира редица нови инициативи, обявени по време на мероприятието „Осигуряване на равен достъп за всички: ракът при жените — европейски план за борба с рака“. Това мероприятие бе посветено на равенството между половете и конкретни мерки за справяне с рака при жените. Това бе първата от ежегодната поредица мероприятия, посветени на начините за увеличаване на равния достъп на всички до профилактика и грижи при раковите заболявания.

Ракът засяга средно мъжете малко повече от жените в Европа — 54 % от новите случаи и 56 % от смъртните случаи. Ракът на гърдата при жените обаче е най-диагностицираният рак (над 355 000 жени в ЕС през 2020 г.). Освен това, в областта на ранното откриване, диагностиката, лечението и качеството на грижите за пациентите се наблюдават значителни различия както сред самите държави членки на ЕС, така и сред различните прослойки. Това е особено явно при приблизителната честота на заболеваемост и смъртност от рак на маточната шийка, при които през 2020 г. в ЕС се наблюдаваха вариации в рамките съответно на пет и осем пъти. Тези съществени вариации могат да се обяснят с разликите в разпространението на папиломния вирус и политиките в държавите от ЕС за скрийнинг и ваксиниране срещу рак на маточната шийка. Намаляването на неравния достъп по цялата верига на заболяването е основната цел на европейския план за борба с рака.

Днес в рамките на плана на ЕС за борба с рака Комисията лансира четири нови мерки за подпомагане на държавите членки за преодоляване на неравния достъп и подобряване на скрийнинга и ваксинацията срещу папиломния вирус, както и за подкрепа на преживелите рак лица:

- Регистърът на неравенствата при раковите заболявания идентифицира тенденциите и различията между държавите членки и регионите. Той също така хвърля светлина върху неравния достъп до профилактика и грижи при раковите заболявания, дължащ се на пола, образователния ценз и равнището на доходи, както и на различията между градските и селските райони. Регистърът ще направлява инвестициите и интервенциите на европейско, национално и регионално равнище.

- Препоръката на Съвета относно скрийнинга от 2003 г. ще бъде актуализирана с помощта на покана за предоставяне на данни за онкологичния скрийнинг. Това е във връзка с целта на плана за борба с рака за предоставяне до 2025 г. на 90 % от населението на ЕС, което отговаря на условията за скрийнинг за рак на гърдата, рак на маточната шийка и рак на дебелото черво, на достъп до такъв скрийнинг.

- Съвместна кампания за ваксинация срещу папиломния вирус ще помогне на държавите членки да повишат обществената осведоменост и познания за папиломния вирус и да насърчат ваксинирането. С нея се допринася за постигането на възлова цел на плана за борба с рака: премахване на рака на маточната шийка чрез ваксиниране срещу папиломния вирус най-малко на 90 % от целевата група момичета в ЕС и значително увеличаване на ваксинацията на момчетата до 2030 г.

- Мрежата на ЕС на преживелите рак младежи ще засили дългосрочните последващи мерки в плановете за грижи за заболелите от рак на национално и регионално равнище. Тя също така ще свърже преболедувалите рак младежи и техните семейства, както и лицата, полагащи официални и неофициални грижи.

Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия, заяви: „Със стартирането на европейския план за борба с рака тази борба стана приоритет на настоящата Комисия. Целта ни е всички в нашия Европейски съюз да имат достъп до необходимото им раково лечение. Тази борба за съжаление отстъпи на заден план в резултат на пандемията, като според оценките е възможно в момента недиагностицираните случаи да възлизат на един милион. Ракът е лична история за всички нас. Ето защо ще работим за профилактиката, ранната диагностика и равния достъп до грижи, за да спечелим тази борба.“

Маргаритис Схинас, заместник-председател на Комисията и с ресор „Утвърждаване на европейския начин на живот“, добави: „Ракът засяга всички ни и борбата с него продължава да бъде приоритет. Една година след като поставихме началото на плана за борба с рака, днес правим заедно важни стъпки за осигуряване на равен достъп за всички до профилактика и грижи при раковите заболявания. Неравенствата нямат място в Европа, която е изградена върху взаимопомощта. Националните правителства и здравните органи не могат със свои действия да спечелят борбата с раковите заболявания. Само чрез всеобхватно сътрудничество и твърд ангажимент от страна на всички ще успеем да подобрим живота на нашите граждани и да облекчим страданията на мнозина. Профилактиката и диагностиката са в основата на това общо пътуване, което е едва в началото.“

Стела Кириакиду, комисар по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните, заяви: „Година след стартирането си европейският план за борба с рака продължава да бъде възлова стъпка. Тази година на мероприятието, което организираме по случай Световния ден за борба с рака, ще акцентираме върху борбата с неравния достъп при раковите заболявания при жените, върху нуждата от оптимално европейско сътрудничество и лечение, както и върху конкретните действия в Плана за инвестиране в профилактиката. Важно е да се отбележи, че гласът на хората, чийто живот е бил засегнат от рака, ще бъде чут. Предвид отражението на COVID-19 върху скрийнинга, лечението и грижите, справянето с това огромно предизвикателство за общественото здраве днес е по-неотложно от всякога. Трябва да поправим пропуските и да осигурим равен достъп за всички. Нашият план за борба с рака бележи пътя на Европа за постигане на промяна в живота на всички ракови пациенти и техните близки. Този план засяга всички ни!“

Европейският план за борба с рака е основен стълб на Европейския здравен съюз, който председателят Фон дер Лайен обяви през ноември 2020 г., отправяйки призив за по-сигурен, по-устойчив и по-добре подготвен Европейски съюз. Планът за борба с рака, чието начало бе поставено през 2021 г., определя нов подход на ЕС към профилактиката, лечението и грижите за раковите заболявания чрез интегрирани политики, във всички от които се взимат предвид здравните въпроси, и подход с участието на множество заинтересовани страни. В него се предлагат 10 водещи инициативи и множество действия за борба със заболяването по цялата му верига – от профилактиката до качеството на живот на болните от рак пациенти и преживелите рак лица, като акцентът се поставя върху мерките, при които ползата от действия на равнище ЕС би била най-голяма. По програмата „EU4Health“ и други програми за финансиране бяха заделени общо 4 млрд. евро за действия за борба с рака. През 2021 г. по линия на „EU4Health“ бяха лансирани две кампании за покани за представяне на предложения, които доведоха до 16 нови важни инициативи. Наскоро се прие следващата работна програма за 2022 г., като в нея отново бяха включени значителен брой действия за борба с рака, този път със силен акцент върху профилактиката и диагностиката. Планът за борба с рака продължава да функционира съвместно с мисията за борба с рака на „Хоризонт Европа“, като осигурява съгласуваност между амбициозните научноизследователски цели и реалистичните цели на политиката.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ваксиниран3002

    36 2 Отговор
    А стига бе, какво стана със страшната настинка, с която се борим здраво вече 2 години. То не бяха ваксини, мерки и теглилки, сега за рака се сетиха. Усещам, че обръщат палачинката, защото видяха къде е трюдо.

    Коментиран от #11

  • 2 урсен лицемерен

    37 2 Отговор
    борбата с ковид за вас не е ли приоритет,или след като набодахте населението си сега ще го лекувате от последствията на факсините?

    Коментиран от #38

  • 3 Нещо

    25 1 Отговор
    като с Омикрона ? Ранна диагностика , а после каквото сабя покаже !
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Hoho Boho

    31 1 Отговор
    Тия много се сбъгнаха...
    Нали щяха да се борят с корона вируса?
    Провалът им е очевиден.
    Сега търсят нов враг...
  • 6 разбира се

    25 2 Отговор
    след, като набодоха 70% с тея течности- следващите години ще берат плодовете от тея течности.
  • 7 Най важното

    21 2 Отговор
    Най важното е да се ваксинират. Как се сети Урсула, не мога да се сетя.
  • 8 BOBO

    15 1 Отговор
    СЕГА ВАКСИНИ ЗА РАКА ЛИ ЩЕ ПРОДАВАШ КУ ,,КО

    Коментиран от #37

  • 9 Източна ромелия

    20 2 Отговор
    Отклоняване на вниманието. Досега що не се бориха с тези тежки заболявания
  • 10 Ха ха ха ха ха

    17 1 Отговор
    Еврогейовете се чудат само ккави простотии да дрънкат ЕС е под вода, те само за ценности плямпат, сега пък т"ва.
  • 11 Дон Санчо

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ваксиниран3002":

    И аз,така мисля.Отклонява
    внимание,щото натресе греда с
    ваксините и не знае къде се
    намира.
    Изпадал съм в подобна психика.
    Взимаш пари ,но си предаден.
    При мен сумата бе 20 лв.Човек
    си създава паниката,пък после,
    защо с мен ,паник атаки.
    Емоции сър.
  • 12 Ковидиотин

    14 1 Отговор
    Това е плашещо,когато е приоритет на сатаната.От ваксините ли очакват повече раково болни или отклоняват вниманието на хората?
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 БРЦК

    16 2 Отговор
    Тази от снимката е най долно изчадие.
  • 15 Мата Хари

    12 2 Отговор
    Тази плещи глупости, също като Тиквата, когато излезнаха записите за ПКП и чекмеджетата.
  • 16 ФИЛИП ЕЙДЖИ

    5 2 Отговор
    рак се лекува с ковчег!другото е номерца на доктора, става въпрос за едни пари!
  • 17 ФИЛИП ЕЙДЖИ

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "куку":

    който не е ваксиниран ще го разболееме!и наче ги лекуваме като във враца!
  • 18 Онкоболен

    8 0 Отговор
    Нямате си на престава колко много болни от рак има в България! Сега като направят регистър ще сме първи в ЕС на брой население!
  • 19 Българина

    11 2 Отговор
    Типичното немско лицемерие!!!! Първо пуснахте безаналговите борси за ток и въгл емисии, после що тока скочи 4!!!! Пъти, спряхте руския газ после що скочил, пуснахте 5G без да питате никой сега ще борите рака. Цялата комисия е за разтрел
  • 20 КОЦ

    6 1 Отговор
    България е на първо място по раково болни и починали от него
  • 21 г-жа Миндер

    7 1 Отговор
    Толкова "голям приоритет" са й на г-жа Миндер, че вече докторите учат само ковид и лекуват само ковид и медицината абдикира от другите болести! Лекуват по телефона в "хуманния и напреднал" ЕС? Нищо нали далаверката с Бурла фазерчето върви!
  • 22 123

    8 2 Отговор
    Тая жена е под контрола на Сатанистите.

    Коментиран от #31

  • 23 Subzero

    9 1 Отговор
    Що само с Рака, със Скорпиона, Овена, Телеца и Козирога, няма ли да се борите?
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 урсуз игла

    2 1 Отговор
    И ко вика урсуза - рак, мрак, важното е регистри с днк, бодене и безплодие.
    Тоя път може и без конфликт на интереси с фазера. Или що пък без далавера
  • 26 ганю

    2 1 Отговор
    Всичките Е-та в храните са вредни някои от тях са ракообразуващи
    защо не ги забраните и да се научите да отглеждате чиста продукция и без ГМО
    и тогава да пишете глупости
    Браво на бай Тошо
    всичко беше полезно и натурално а народа здрав
  • 27 Гост

    3 2 Отговор
    Дрън, дрън
  • 28 Мнение

    4 2 Отговор
    Тая ква лицемерна лисица е!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 аде

    2 1 Отговор
    да си продават скъпите химиотерапии,ако им дремеше за здравето,а не за пари щяха да легализират навсякъде маслото от канабис.

    Коментиран от #36

  • 31 Една от тях е

    4 1 Отговор

    До коментар #22 от "123":

    виж кои изтрещяли психари летяха до Глазгоу, за истеричната клиЗматична коференция на зелените м@лоумници! Грета, Шмеркел, Бай Дъньо,Трюдо, оМакрон и куп други безмозъчни и бездушни амеби!
  • 32 Blackthorn

    2 1 Отговор
    Един от сраничните ефекти ще е безплодие, нали сатаничке??
  • 33 Cfda

    2 1 Отговор
    ЕС- от мъртвец писмо!
  • 34 Двуличничка си ти 🤮

    2 1 Отговор
    Заради Ковида ви хората със сериозните заболявания като. Рак вече са в напреднал стадий, ти сега се сети 🤮🤮🤮 ни ние знаем че ти го направи нарочно на ли Мърсоло
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 генчо

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "аде":

    маслото от канабис не е забранено има и чай и семена се продават в магазините
  • 37 Генчо

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "BOBO":

    има ваксина за рак на матката, не знаеш ли?
  • 38 Рошко

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "урсен лицемерен":

    Ами че тя точно това иска да каже, а там влезеш ли и малък шанс да имаш ще ни довършват