Last news in Fakti

18 Януари, 2022 15:00 3 536 15

Българският тест в Северна Македония

  • кирил петков-
  • посещение-
  • северна македония

Коментар на FAZ

Българският тест в Северна Македония - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Германското издание FAZ отрази посещението на Кирил Петков в Северна Македония, съобщи Нова Македония.

Това беше първо посещение на българския премиер. Преди него той заяви, че предлага нов подход в преговорите.

Припомнят се условията на българската страна за разрешаване на стартиране на еворпейски преговори с македонското правителство. Те предвиждат изясняване на общото минало, признаване на българската основа на македонския език и включване на българското население в конституцията на страната.

Тези условия не са нещо ново, но преди не им се обръщаше внимание, заради настояването от страна на Гърция. Все пак гръцкото правителство сключи споразумение с македонските представители, което доведе до смяна на името на страната.

В дълъг период Северна Македония беше ръководена от правителство със съмнителни действия, докато настоящото изглежда отворено за диалог. Това ще стане ясно при самата среща.

Новият македонски премиер е Димитър Ковачевски, който приветства идеята за преговори. Кирил Петков предлага нов подход, който да върне доверието между двете страни чрез общи проекти.

Реално разбирателство обаче ще е трудно, тъй като Петков трябва да се съобрази със своите партньори в лицето на социалистите, които имат ясна позиция по македонския въпрос, както и с българския държавен глава Румен Радев, който има твърди убеждения. Българският премиер Петков тепърва ще трябва да търси обществено решение.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    8 11 Отговор
    Къв е тоя талибан до Кирчо?

    Коментиран от #10

  • 2 FAC

    12 7 Отговор
    Публикувайте цялата статия от FAC, а не само части от нея, които отговарят на българска страна. В останалата част от текста FAC не е никак нежен към България и абсурдността на българската позиция в спора.

    Коментиран от #5

  • 3 Гледайте си работата

    30 0 Отговор
    Днес сутринта в 5:00 по първа телевизия на РСМ гледах филм за Самуил, бил македонец и войниците му македонци! А Василий българоубиец е 9-тият император от династията на македоните! Голяма глупост че се занимаваме с тези селяни!

    Коментиран от #4, #14

  • 4 Излиза,че са имали

    14 0 Отговор

    До коментар #3 от "Гледайте си работата":

    Гражданска война македоните

    Коментиран от #9, #13

  • 5 hmm

    22 0 Отговор

    До коментар #2 от "FAC":

    е щом германците така казват добре. Много е важно кой какво казва за нас и какви интереси гони. Ние зор за макетата в ЕС нямаме. ЕС и ФАЩ обаче имат и колкото повече ще се дърпаме, толкова повече ще ни мачкат....като истински партньори и приятели. Не им пука за нас и нашата история. Единствено ги интересуват бази на НАТО, пазар за техните вериги и евтина работна ръка да им бърше задниците.....

    Коментиран от #7, #8

  • 6 Липса на нормалност,

    27 1 Отговор
    Излагациите им край нямат, то бяха наследници на Ал.Македонски, то крадоха звездата от Вергина, то името от област Македония е около Солун, все гръцки/византийски/, после се прехвърлиха на нас, хора сами написали, че са българи, те ги пишат македонци, надписи по плочи, църкви, книги пише ли български, трият, премахват, български народни песни, те ги писали македонски, ужас и безумие, югославско сърбизирано управление, ужас безкрай

    Коментиран от #15

  • 7 Щом е тъй,

    22 1 Отговор

    До коментар #5 от "hmm":

    Ние да обърнем другия край, да си изместят базите, щом историческата истина за тях нищо не означава
  • 8 Ахъ

    10 1 Отговор

    До коментар #5 от "hmm":

    До месец-два, натиска върху нашите нови управници ще се увеличи!Ще има почва за коментари: "Щом нашите приятели не ни уважават, какво правим в този ЕС?" и току виж подписка за референдум за излизане...
  • 9 Дааааааа

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Излиза,че са имали":

    Така го учат! Но войниците на Васил са византийци а на Самуил македонци!
  • 10 Грульо

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    На мен ми мяза на ференг от Стар Трек. :D
  • 11 Славиту

    15 3 Отговор
    Здравейте драги зрители, спите ли? В момента трябва да се по площадите. Канадеца току що призна, че македонския е отделен език, което автоматично ни накланя фронтално. Сега ще кажат, че те са измислили кирилицата, нищо че не пишат на нея. Предателство.
  • 12 Патрионт

    11 0 Отговор
    Никакви отстъпки докатъ не спрът да ни крадът истърията и да ни наричат татари и фашисти
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Знаещият

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Гледайте си работата":

    Ако македонското правителство продължава тази порочна политика да нарича българските цэре македонски- ще гледат ЕС през кпив макарон! Наглеци, при положение, че тогава не е имало дължава Македония, а ние сме едта от найстарите държави в Европа. То бива ноглост, но мак пък толкова..Не трябва да отстъпваме и президентът няма да го позволи, откъдето и да ни натискат!
  • 15 Прав си #6

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Липса на нормалност,":

    Пълни тъпанари и наглеци! Направо не заслужават никакво добро отношение и никаква отстъпка! Жалки плодукти на сръбския жалък комунизъм и пропаганда! Промити мозъци, нищо друго не са!
Новини по държави: