Last news in Fakti

18 Януари, 2022 14:49 13 102 45

Кирил Петков в Северна Македония: какво пишат чужди медии за визитата

  • северна македония-
  • българия-
  • медии-
  • скопие-
  • кирил петков-
  • димитър ковачевски-
  • чужди медии-
  • ес-
  • софия-
  • исторически спор

Петков е прагматик, но неговите преговори в Северна Македония едва ли ще поставят ново начало в отношенията

Кирил Петков в Северна Македония: какво пишат чужди медии за визитата - 1
Снимка: БГНЕС

"Българският премиер Кирил Петков, който пое поста едва през декември, наследи тежка външнополитическа ипотека: при първото посещение в Скопие младият реформатор носи в багажа си и ветото на своята страна върху старта на присъединителните преговори с ЕС", пише в днешната си кореспонденция Клеменс Ференкоте от общественоправната медийна мрежа AРД. Посещението на Кирил Петков в Северна Македония привлича вниманието и на редица други международни медии. Новинарският канал ntv отбелязва, че пробив в отношенията не се очаква, но може да бъде постигнато подобряване на атмосферата.

Изисквания с уж исторически характер

В обширния си анализ във „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ (ФАЦ) отличният познавач на Балканите Михаел Мартенс подробно се спира на актуалната ситуация и на мотивацията на политическите сили в двете столици, както и на очакванията от днешните разговори. Мартенс обяснява, че България възпрепятства разговорите за влизането на Северна Македония в ЕС с редици изисквания, които имат уж исторически характер. София настоява българската окупация по време на Втората световна война да не се нарича по този начин, а също така да бъдат признати българските корени на македонския език и българското малцинство в Северна Македония, изброява Мартенс. По-нататък в своя анализ той пише:

„Подобни изисквания на София не са нещо ново. В миналото обаче Европа почти не им обръщаше внимание, защото те оставаха в сянката на още по-абсурдната позиция на Гърция към Македония. Още преди 10 години тогавашният български президент Росен Плевнелиев каза, че Македония трябва най-напред да преодолее своята антибългарска нагласа, преди изобщо да се мисли за старт на присъединителните преговори. Факт е обаче, че тогава Скопие водеше една наистина съмнителна историческа политика. Срещу днешното ръководство подобен упрек не може да се отправи. В резултат от българското вето, което нанася колатерални щети и на Албания, се топят и последните остатъци от доверие в и без това разклатената политика на ЕС за разширяване на Балканите. Което пък снижава авторитета на ЕС в региона.“

Авторът на ФАЦ обяснява, че днес новите премиери на двете държави искат да поставят ново начало. Той маркира нагласите на Ковачевски и Петков и пише за възможностите за разширяване на инфраструктурното и бизнес сътрудничество между съседните страни. По-нататък в анализа му четем: „Макар че Петков е смятан за прагматик, не е сигурно дали разговорите му в Скопие наистина ще поставят началото на преосмисляне на отношенията. Защото българският правителствен ръководител трябва да се съобразява с много фактори. В неговото коалиционно правителство участва БСП, която по традиция взима националистически курс към Северна Македония. Същото се отнася и до президента Румен Радев, бивш пилот на изтребител, обучаван още по времето на Варшавския договор. Радев е военен, възпитан изцяло в духа на българската социалистическа историография. Неговите националистически изявления на тема Северна Македония периодически показват, че той и досега не е се освободил от това наследство. Той е привързан към историческите разкази за нации и за статични идентичности, които напомнят повече на 19 век, отколкото на днешните времена“.

Позициите на новото македонско правителство

За условията, които поставя пред Скопие българският президент Радев, става дума и в кореспонденцията на Клеменс Ференкоте за ARD. В края ѝ авторът отбелязва, че Скопие няма да води преговори за идентичността на македонската нация и за самостоятелността на македонския език: „Защото, според правителствения ръководител на страната, това засяга самите основи на държавата.“ В кореспонденцията на австрийския „Ди Пресе“ също е поставен акцент върху позициите на новото македонско правителство по темата: „Новият премиер трябва да преодолее цяла планина от проблеми. Ковачевски, когото смятат за прагматик, вече обяви, че една от най-важните му цели ще бъде да се приключи с форсирания от София междусъседски спор за македонската идентичност и история“. Но и авторът на статията в австрийския вестник също смята, че пробив в отношенията не може да се очаква – въпреки смяната на правителствата в двете столици.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 53 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    16 27 Отговор
    М@чк@й Кирчо!

    Коментиран от #11

  • 2 С комунисти

    16 29 Отговор
    се прави Комунизъм, не Реформи

    Коментиран от #18

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 гадно

    76 4 Отговор
    Оценката на Гьобелс веле не ни интересува важното е българите какво ще кажем и дали КирЕ ще си вземе еднопосочен билет за Канада.

    Коментиран от #26

  • 5 ВЕТО

    90 3 Отговор
    Македония в ЕС постоянно ще прокарва антибългарски декларации в европарламента, и понеже там е пълно с глобалисти и соросоиди, нищо чудно повечето от тях да бъдат приемани. Ще бъдем унижавани постоянно.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 П.р.о.с.т.о. К.и.р.ч.о.

    25 7 Отговор
    Вече е нецензурна дума.

    Коментиран от #12

  • 8 Майна

    55 1 Отговор
    Киро днес КАЗА: ,,Историческите комисии нямало да се връщат в миналото, а щели да работят с поглед в бъдещето“ !?!?,, НЕ РАЗБРАЛИ ИМА ЛИ..или аз само не разбрах..
  • 9 Не става така

    44 4 Отговор
    С фурнаджийски лопатки договори не се правят! Макаданците са като зло куче на синджир, а си го изтървал, а те е захапало! Най-умното е да ги отделим от албанците, за да може албанците да влязат в Европа, пък после те ще си направят и голямата велика Албания!
  • 10 Факти

    63 2 Отговор
    В Харвард със златни букви е записана мисълта на великия американски писател Фолкнър: Миналото не е мъртво. То даже не е минало.
  • 11 Иди направи един омелет

    8 3 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Стига си каяк като някоя разпня!
  • 12 ха ха ха

    33 1 Отговор

    До коментар #7 от "П.р.о.с.т.о. К.и.р.ч.о.":

    а може би вече е кире петковСКИ
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 хъхъ

    18 0 Отговор

    До коментар #13 от "православен":

    В английските речници до преди 40г. като превод на думата JEW беше отбелязано ИЗМАМНИК.
    Сега jew - евреин.
  • 15 Верно ли

    55 2 Отговор
    ..."Той е привързан към историческите разкази за нации и за статични идентичности, които напомнят повече на 19 век, отколкото на днешните времена" Историята не е статична идентичност, подли пропагандатори! Който не познава историята си, намя да познае и бъдещето!
  • 16 3.14К

    46 1 Отговор
    Само вижте какви познавачи на западните Балкани ни пробутват DW и преценете сами какво целят. Цялата пропаганда е изключително примитивна и лъжовна, но в необясним обем предлаган от нашите медии! Германците го оставям, но нашите си продадоха душите!
  • 17 Макробиолог

    34 1 Отговор
    "Статични идентичности"...т.е.предполага се че в модерния свят са актуални някакви динамични идентичности ?що да се чудим,те избутаха паметниците на основателите на америка,били робовладелци,та некви гуземци на балканите ще пречат на бизнес плановете ри?
  • 18 Те тез не са

    48 1 Отговор

    До коментар #2 от "С комунисти":

    комунисти бе цървул,те са предатели.Киро гела ще предаде българските инереси в Скопие и щеклекне,защото от САЩ към които е на каишка така са му наредили.
  • 19 Алоооу, мартенс

    50 0 Отговор
    Вместо да коментираш президента на БГ, забелязал ли си как празнуват тито и продължават с югославския тоталитаризъм, на отричане на всичко българско, платен мишок си мартенс, истината не те устройва, нали
  • 20 Фашагите от дойчето веле,

    29 0 Отговор
    Да коментират судетските немци
  • 21 Айн цу цвай цу дрън

    29 0 Отговор
    Швабоците си оправиха бакиите, врат гагата в чужди работи. Бацайте си шприцовете и гледайте да не умрете от студ.
  • 22 Махмуд

    28 3 Отговор
    Илюзията, че БГ взима някакви решения.
    Кирчо се изпъна са слугинства на щатите и техните интереси за Македония, против Сърбия.
  • 23 1100

    28 8 Отговор
    Кирил Петков е предател.Няма разлика между него и предателя Б. Борисов.Кирил Петков не знае значенията на българските дума:например,казва КУРОЛАЦИЯ,вместо КОРЕЛАЦИЯ.Не знае значението на тази дума ,етимологията й и затова слушаме глупости.Всеки българин ,който чете и се интересува,може да си преведе какво значи КОРЕЛАЦИЯ-означава-съотношение, взаимоотношение и има латински произход.Това тъпият Кирил Петков не го знае.Изключително интелигентният Кеворк Кеворкян/български, арменски, френски, руски езици които владее/ и знаещ при това ,написа статия във В."Уикенд"за съмнителната култура и неграмотност на Кирил Петков.И това ,чучело, ние българити избрахме за Мин. Председател.Всички Български Историци, всички Българи от Западните Покрайнини/неправилно наричани РСМ-резултат от пияницата Г.,Димитров и масона В. Коларов,които създадоха Република Македония,под влияние на Тито/му обясниха ,че е фатална грешка да посети като бито куче РСМ.Тъй като е прост и елементарен ,К.Петков ще бъде омайван от Титовите македонци и нищо чудно да отмени ВЕТО,то.Това се очаква.Дали Русия е виновна-не мисля.Русия е световен играч ,контактува с най-силните страни,защото по сила тя е на първо място,но и по производство на жито, риба, кожи/самури/,дърводобив, петрол газ, злато, скъпоценни камъни,първа е в Космоса.На Русия ,не й трябват предатели.Това предателство започна при мошеника Иван Костов,през Филип Димитров, джендър Станишев,та до ибрикчията Б. Борисов.Като най-силна страна в с
  • 24 1100продължение

    22 5 Отговор
    Дали Русия е виновна-не мисля.Русия е световен играч ,контактува с най-силните страни,защото по сила тя е на първо място,но и по производство на жито, риба, кожи/самури/,дърводобив, петрол газ, злато, скъпоценни камъни,първа е в Космоса.На Русия ,не й трябват предатели.Това предателство започна при мошеника Иван Костов,през Филип Димитров, джендър Станишев,та до ибрикчията Б. Борисов.Като най-силна страна в света ,тя преговаря само с достойни страни.Колкото до тъпите сащ,те ще се съобразят с Русия-нямат изход.И, за К. Петков-просто момче,без образование/Харвард не е образование/,баща от ДС,,жена канадка/не знае български/и три дъщери-да са живи и здрави, но не са българки и не знаят български език.Ето,това избраха младите,които не четат и грешките ще ги плащами всички-млади и стари.
  • 25 Платените нпо драскачи

    18 0 Отговор
    Като дойдете веле не ни интересува кскво пишат, за тях истината нищо не означава, пишат пи сценарий, зададен
  • 26 подкрепям те !

    28 0 Отговор

    До коментар #4 от "гадно":

    Оценката на Гьобелс DW веле нE ни интересува важното е българите какво ще кажем
  • 27 Киро брейка

    19 1 Отговор
    абе къде е тиквата що не отиде и той в Македония сега да види какво е подписал с тях 2017 година
  • 28 Газовите камери

    17 0 Отговор
    на DW НЕ ни интересува тяхното мнение
  • 29 Шопо

    29 3 Отговор
    Референдум за излизане на България от ЕС само така РСМ може да влезе.

    Коментиран от #43

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Михо мартенс е

    20 2 Отговор
    поредната глобалистка подлога, изопачаваща историческата истина в наш ущърб. Не ни трябват такива "партньори" и такъв съюз. От тези по - голям враг не можем да намерим. Защо не го казваха това на гърците? Защото нямаше да мине. Браво кирче, всичко това означа, че хубаво си ни окекал.
  • 32 Един българин

    16 0 Отговор
    Питам аз автора на статията- на територията на Елзас и Лотарингия какви националности живеят - може би съобразно новата еврейска пардон европейска ориентация ще са хуманоиди от третия вид защото сме съвременни хора и туй понятие нации какво беше.Айде чакам отговор............ама надали
  • 33 туба с бензин

    8 0 Отговор
    А Дойче Зеле какво казва по въпроса?
  • 34 Да бее.

    20 0 Отговор
    Много познавачи на Балканската история на запад брее ма.йка им глобалиска.
  • 35 петела

    10 1 Отговор
    Аман от експерти! Те тоя кой го е обявил за познавач?!!!?
    Пръдлю някакъв,който може да разбира от бира и наденички,но едва ли от балкански особености,които е изучавал е ГДР
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Гост на сайта

    10 0 Отговор
    "Той е привързан към историческите разкази за нации и за статични идентичности" Само това изречение е напълно достатъчно като една убедителна илюстрация за едно дълбоко и разломно разминаване в културните и човешки кройка и измерения между нас и т.н. западни човеци. Разломите вървят и по други направления, като примерно "млади/стари", което прави общата картина още по-неотрадна и отвратителна за информираните и мислещите хора. Формално ние сме представители на един и също биологичен вид, но там промиването на мозъци е така брутално, че преобладаващата част от обществата им мислят единствено в агресивно-либерален разрез на социалните процеси. Чудовищен егоизъм, отчужденост, потребителство, отказ от съпротива срещу доминацията на едрия корпоративен сектор. Пълно игнориране на извечните въпроси: кои сме ние, откъде сме се взели, защо сме заедно и какво правим заедно, накъде и с кого сме тръгнали. Уродливи противоречия в защитаваните тези: напоително ни облъчват с "правото" на "македонците" за уникалност, идентичност и език, но странно как забравят, че потъпкват аналогичните права на България. И всичко това заради ситуационен гестратегически интерес. Същиято тиз интерес буквално утре може да се обърне драматично в коренно различна посока, защото самата идея за идентифициране на Запада с "македонската" кауза звучи напълно нелепо. А ние продължаваме да се снишаваме и политкоректно де премълчаваме действителната историческа истина и причините за днешното съст
  • 38 Гост на сайта

    14 0 Отговор
    за днешното състояние. Македонският въпрос се появява и днес стига до истерично състояние първо и основно заради егистичната и агресивна политика на т.н. Велики западни сили през 19-век. Допълнителни важни фактори са обстоятелството, че в две световни войни сме на губещата страна, а от това обстоятелство ситуационно се възползва шовинистичната сръбска политика, която чрез насилие и разнообразни похвати резултатно подменя естествените елити в тази територия. На новите предателски елити е дадена собственост и власт, не задължително в тази последователност, но срещу задължението да са вече "небългари". Останалата мръсна работа е свършена от същете тези нови просръбски елти, които предавайки паметта и костите на своите предци и родители, унижавайки достойнството си и поругавайки Родината си, смениха културния и човешки код в главите на поколения "македонци". И така я докарахме до днешния момент, при което всички вкупом разбраха, че да си "небългарин" не върши историческа работа. Напъните към Антиквизация бяха категорично пресечени от Гърция, а кражбата на българска история, освен че е нелепа и смешна, не може да обясни по задоволителен начин, кои са те и откъде са се пръкнали. На Запад това никого не тревожи. Те така или иначе ни презират, презират македонците дори повече от нас, но сега така им изнася да се държат. Западът отдавна е станал крайно лицемерен и всеяден. Лошото е, че това вече не е единствено мярка за техния морално-етичен облик. Това поведение и
  • 39 Гост на сайта

    13 0 Отговор
    Това поведение има дълбоко материална основа. За съжаление техният свят е толкова дълбоко деформиран и прецакан, че "верни" решения може би вече няма.

    Коментиран от #41

  • 40 hahaha

    10 1 Отговор
    Кире ПетровСКИ е велик дипломат за нула време организира полети Русе Скопие с прекачване в София
  • 41 ИМПЕРИАЛИСТ

    10 1 Отговор

    До коментар #39 от "Гост на сайта":

    Caми cмe cи винoвни
    1. Миниcтърът нa прocвeщeниeтo в Бългaрия 1881 – 1882, историкът специалист по Българска история прoф. Ирeчeк, e aвcтoунгaрcки шпиoнин oт вoeннoтo рзузнaвaнe...
    2. прoф. Вacил Злaтaрcки, кoрифeят нa Бългaрcкaтa Иcтoрия, e рeктoр нa CУ и същевременно руcки aгeнт...Видeн "визaнтoлoг", въпрeки, чe тaкaвa държaвa Визaнтия никoгa нe e cъщecтвувaлa...
    3. Бeшeвлиeв, eдин oт cъздaтeлитe нa "ПРAБЪЛГAРCКAТA OРДA НA ХAН ACПAРУХ" e пък видeн гъркoфил...
    4. .....чeт нямaт прoдaжницитe!

    OФИЦИAЛНAТA бългaрcкa иcтoрия e пълнa фaнтacмaгoрия cътвoрeнa oт чужди aгeнти и бългaри-прoдaжници. Имeннo пo тaзи причинa ca възмoжни вcякaкви мaнипулaции c нeя, eдни вчeрa, други днec....от
    „македонците“!!!

    Коментиран от #42

  • 42 Гост на сайта

    8 0 Отговор

    До коментар #41 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Колега, тонът на постинга ви някак напомня за опониране. Може и да греша, може просто така да ми се струва. Чак такави детайли (като изложените от Вас) не познавам, но ако ги приемем за факт, те по-скоро потвърждават моята теза. Аз визирах международните събития - Конференциите и споразуменията от Райхщадт, Будапеща, Лондон и ... разбира се незабравимия Берлински конгрес.Няма никакъв проблем ако Вие мислите обратно. В тази връзка искам да попитам нещо. Петков (по Вашето субективно мнение) познава ли българската история, интересува ли се от нея, съобразява ли потенциалните последици от игнорирането на факти и обстоятелства, които стоят в темела на нашата съвместност? Прав сте, че в някои отношение нашата история (особено древната) е обект на спекулации. От Втората Българска Държава, респективно по-модерното време - Възраждането насам, не виждам никакви неяснотии. В тази връзка, обаче, в състояние ли сте да посочите дори един исторически извор, в който се говори за македонска държава, нация и производни?
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 бе кво ни вълнуват макетата

    0 0 Отговор
    земи увеличи жизнения стандарт на българите че мизерстват от глад
  • 45 Факт

    0 0 Отговор
    Българския народ няма да застане срещу Русия.
    Канадеца да внимава защото, защото ако Русия я нямаше: Кирил Петков щеше да се казва Керим.
    България е в НАТО. Но НАТО и България не са заплашени в тоя конфликт, нито ЕС.
    ЕС и България не са отзовали дипломати от Украйна, пък и граничните войски на Русия са по-малко от Украинските, но явно са достатъчни да спрат САЩ. Спомнете си есминеца на САЩ атакувал Крим от България и как само при вида на невъоръжен Руски самолет, направил за майтап 12 захода над американското чудо на военната техника при което американските офицери само гледали и цапали палубата му с кафяво…веднага щом се добрали до Румънско пристанище 27 от тях дезертирали и се прибрали пеша.
    Важно е: Никой да не забравя, че САЩ е единствената страна в този свят използвала атомни бомби срещу мирни градове.
Новини по държави: