Last news in Fakti

20 Януари, 2022 22:35 3 320 17

Македонският премиер: Да запазим достойнството и на македонските, и на българските граждани

  • северна македония-
  • българия-
  • ес-
  • членство в ес-
  • достойнство-
  • българи-
  • македонци-
  • кирил петков-
  • димитър ковачевски

Аз съм оптимист, но рационален оптимист, каза Ковачевски

Македонският премиер: Да запазим достойнството и на македонските, и на българските граждани - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

"Виждам успеха на срещата с българския премиер Кирил Петков в новия тон и начин на комуникация, който зададохме чрез нея, защото тя премина в положителен дух и на нея говорихме за преодоляване на проблемите. Основно обсъждахме как да възстановим доверието", каза в интервю за македонската телевизия Канал 5 премиерът Димитър Ковачевски, предаде БТА.

Той подчерта, че в посока на добросъседските отношения и надграждане на съвместни проекти в работните групи, които ще бъдат определени на съвместното заседание на двете правителства през следващата седмица в София, ще бъдат включени институции, представители на бизнес общността, университети, младежки организации, представители на неправителствения сектор и експерти в областта в съответната област. Съвместни работни групи ще насърчават връзките в областта на икономиката, търговията, инфраструктурата, иновациите и образованието и съвместно ще докладват за постигнатите резултати.

"Не съм обвързан с дати. Аз съм оптимист, но рационален оптимист, което означава, че работя за постигане на сътрудничество. Имам подход бързо да стигнем до решение, но в никакъв случай не трябва да бързаме. Трябва да стигнем до качествено решение, което ще запази достойнството и на македонските, и българските граждани, и ще бъде в духа на европейските ценности, в съответствие с правилата на ЕС, каза Ковачевски. На въпрос за това как ще решават следващите въпроси от пакета 5+1, поставен от България, който след отпадането на точката да нотата до ООН станаха 4+1, Ковачевски застъпи тезата на президента Пендаровски - този пакет се превръща в нова методология - тази на работните групи, които ще трябва да решават решимите проблеми, а по-трудните могат да останат за напред във времето, когато доверието е във фаза, в която могат да бъдат решени. "Изпратихме нота, защото това е един от българските въпроси, а в нея няма нищо спорно - това е проява на добра воля. Всички останали въпроси остават в пакета на 5-те работни групи, в които трябва да създадем практика на съвместна работа. Надявам се, че до юни - юли ще сме по-близо да решаване на въпросите", каза Ковачевски.

"Винаги съм подкрепял, че е важно да бъдат спазвани правата на по-малките етнически групи. Това е част от процеса на влизане в ЕС и нямаме конкретен разговор дали това да стане. Навсякъде има граждани, които се самоопределят по друг начин, но те трябва да уреждат правата си според законодателството на съответната държава", каза Ковачевски. "Езикът и идентичността не се обсъждат", отново заяви той. "Нищо не се прави зад гърба. Затова има разговори. Без да се докосват интересите на македонската или българската държава и в съответствие с Резолюцията в нашия парламент", каза премиерът Ковачевски за решаването на спора с България, като оцени срещата с българския си колега Кирил Петков като положителна стъпка. Ковачевски вижда пред себе си 12 години в управлението на страната. "Поехме отговорност за решаването на предизвикателствата пред гражданите - имаме пандемия, енергийна криза. Нашето споразумение за съставяне на това правителство е "Правителство 2022-2024 г." , отговори той на въпрос за искането на опозицията за предсрочни избори.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тея станаха

    24 1 Отговор
    Първи приятелчета. Явно са открили че са прашили една и съща мома в харвард и са баджанаци. Айде сега да ни пишат и едните и другите сърби и да заживееме във вечна любов.

    Коментиран от #13

  • 2 Киро куролацията

    25 5 Отговор
    Самолетът от България 1 за България 2 вече курулира на пистата!
  • 3 Факти

    30 3 Отговор
    Запазете достойнството на дедите си, които по техните думи са писали на български! Дългът да се почита миналото е основна европейска ценност!

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ПЕНЦИОНЕР

    7 3 Отговор
    ..ПФУ...НАТРОЛИХ СЕ...ОТДАВНА НИ СЪМ ГО ПРАИЛ...ХИ ХИ....А КИРИК .П...Е АДЖАМИЯ...ОШТЕ ПОВЕЧЕ ОБЪРКВА БЪЛГАРИЯ...!!!????!!!!!
  • 6 Кочо

    16 10 Отговор
    Киро ще предаде националните интереси на България, това е очевидно! Освен това е готов да вкара България в братоубийствена война с Русия, при което родината ни ще бъде изпепелена за часове! Киро не е българин, той е американски агент, който изпълнява заповеди, без значение колко са пагубни за България! Нищо не го свързва с България, всички негови роднини са оттатък океана, тук е за кратко, с антибългарска мисия!
  • 7 Rothshild

    13 1 Отговор
    Браво на двата ми Харварда.
  • 8 Истината

    11 4 Отговор

    До коментар #4 от "Македонец":

    Преди сърбите да инжектират македонския вирус, българите отвъд Осогово са наричали своя край Долна Мизия. И то преди 200 години. И с право, в летописите на българските царе т.н. от сърбите Македония се е именувала Долната земя.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ковидиотин

    4 0 Отговор
    Българските граждани сами трябва да си осигурят спокойствието чрез насилие върху властта.Всички алтернативи са изчерпани
  • 11 Просто Гошо

    2 0 Отговор
    Просто Киро
  • 12 Ьнкфй

    3 1 Отговор
    Тия смотаняци да вземат малко да обърнат внимание на нашите доходи и сметки
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ОО, НЕ!

    3 0 Отговор
    Нотата до ООН на мен ми говори, че най- вероятно ние отстъпваме и в крайна сметка ще се откажем да искаме северно македонците да признаят, че те са нация и народ след 1944 год., както и, че сме имали обща история преди това!
    Много жалко, ако се окаже така!
  • 17 читател

    0 0 Отговор
    Хубаво би било , ако на Кирето му забранят да прави каквото и да е било по отношение на Македония.
Новини по държави: