19 Януари, 2022 10:15 3 454 9

Али Ахмети: Нищо лошо няма да се случи, ако впишем българите

  • северна македония-
  • али ахмети-
  • българия-
  • българи-
  • ес-
  • кирил петков-
  • конституция

Говорих много открито за това с Петков, каза той

Али Ахмети: Нищо лошо няма да се случи, ако впишем българите - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Нищо лошо няма да се случи, ако впишем българите като конституционна категория, каза лидерът на ДСИ Али Ахмети на пресконференция след среща вчера с българския премиер Кирил Петков в парламента, съобщават македонските медии, предаде БТА.

Говорих много открито за това с Петков. Ние сме изцяло ангажирани да зачитаме и да не отричаме ничие право да декларира, без натиск, как се чувства, това да бъде отразено в Конституцията. Мисля, че нищо лошо няма да се случи на държавата, ако приемем българското малцинство като конституционна категория. Важно е да започнем преговори за членство в ЕС, защото така изграждаме сигурно бъдеще. Рамковото споразумение обхваща всички малцинства, живеещи тук, и със сигурност чрез промените, които могат да бъдат направени, само ще укрепим нашата страна и европейските стандарти и разнообразие. Ще имаме представителство на хърватите и черногорците, които също са поставили въпроса да бъдат представени в Конституцията на Република Македония. За да се случи това, са необходими смелост и добра воля от всички - и парламента, и неправителствения сектор, и медиите, каза Ахмети, като подчерта, че това е важна стратегия за започване на преговорите с ЕС.

Обществеността знае, че различията между Скопие и София досега са се оказали пречка, но днес видях воля в министър-председателя на България този въпрос да има епилог и колко скоро може да се намери взаимно приемливо решение и за двете страни. Трябва да започнем преговорите за членство през юли тази година, каза лидерът на ДСИ. На срещата с Кирил Петков Ахмети е подчертал, че двете страни трябва да намалят напрежението и да говорят много открито по теми, които изискват решение, но трябва да се работи не с емоции, а рационално. Попитан дали са говорили и за македонско малцинство в България, Ахмети каза, че не е говорил за реципрочност, защото "ние сме в ситуация, в която трябва да управляваме внимателно, защото е стратегически интерес на страната ни да има сигурност и функционална стабилност".


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Досега защо САМО българите

    30 2 Отговор
    НЕ са включени, защото продължавате югославския АНТИбългаризъм
  • 2 Не став дума за вписване!

    20 1 Отговор
    Това са българи, голяма от час са прогонени от македонците в Гърция, когато Кемал Мустафа нарежда след 1921 година гърците от Анадола да се приберат в Гърция, а турците да отидат в Анадола! Това е повратния момент в който българите стават излишни в Гърция и биват изгонени към Вардар и Пирин! Ако бяха македонци, никой нямаше да ги изгони от Егейска Македония!
  • 3 Анти

    7 2 Отговор
    Това ДСИ като нашто ДПС ли !Антихристиянско?
  • 4 провинциалист

    4 3 Отговор
    Тоя, ако беше тукашен, и нас щеше да ни впише като малцинство в българската конституция.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Гай Турий

    14 0 Отговор
    Трябва да се забрани от НС и правителството в СМИ изобщо да се споменава термина "македонско малцинство" у нас. Няма такова нещо, все едно да питат има ли марсианци в България! Престанете да дърпате дявола за опашката.
  • 7 Гай Турий

    10 1 Отговор
    Нашите недоучени политичари трябва да изискват от Скопие да пишат в конституцията си, че има българи в БЮРМ, а не "малцинство". Че то всъщност всеки наречен "македонец" си е чист българин до м. септември 1944 г.!!! Т.е. българите са мнозинство в БЮРМ, не СМР - странна дума.
  • 8 Перо

    6 0 Отговор
    С албанците нямаме проблеми, защото и те са били дискриминирани, макар и по други причини от Титовия режим. С тях по-лесно ще се разберем,от колкото еничарите - македонисти! При следващите парламентарни избори албанците ще имат друга /по-внушителна/ конфигурация в НС на СМ, а ние не бързаме! Бързат македонистите и ционистките глобалисти, но няма да ги огрее, всичко да бъде за българска сметка!
  • 9 Перо

    4 0 Отговор
    В РСМ трябва да празнуват създаването на македонската азбука от Лазар Колишевски, от ЮКП,на 06.05.,защото е създадена с негов декрет,номер 2525/06.05.1945 г., на българска пишеща машина и ръчно изписани нови сръбски букви,заместващи няколко български. Така че да си честват Лазар Колишевски,а не Кирил и Методии!
Новини по държави: