Last news in Fakti

10 Април, 2022 10:10 11 122 33

В Турция: цените растат с всеки изминал ден

  • турска лира-
  • цени-
  • турция-
  • инфлация-
  • истанбул-
  • криза-
  • пари-
  • стоки-
  • бедност-
  • храна

В Турция цените не спират да растат. Подобрение скоро не се очаква.

В Турция: цените растат с всеки изминал ден - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

През месец март инфлацията в Турция достигна нов връх за последните 20 години - над 61%. Според професора по право Ерсан Сен, днес 59% от хората в Турция имат финансови затруднения. "Други 27 на сто казват, че едва свързват двата края."

На пазарите в страната бързо става ясно какво означава това. "Ходя на пазара два пъти семично - в понеделник и четвъртък. Винаги купувам едни и същи стоки от едни и същи сергии. Вече дори между понеделник и четвъртък цените са се повишили", казва един мъж на един от пазарите в Истанбул. По думите му само за няколко седмици цените са скочили с близо 50% процента.

Промяна скоро няма да има

Турските власти обаче сякаш не приемат ситуацията за толкова сериозна. В речта си след обявяването на новия процент на инфлацията турският министър на финансите Нуредин Небати звучеше така, сякаш няма представа, че в страната му има криза. "Търговията се развива добре", каза той.

Всъщност инфлацията в Турция е висока съвсем не отскоро. Вече от години процентът ѝ е двуцифрен. От това страдат както фирмите, така и хората. Експертът по темата Хаки Йозтюрк от турския университет "Бахчешехир" смята, че ситуацията няма да се подобри. "Възможно е инфлацията да достигне 70%, а след това да спадне малко. В най-добрия случай обаче към края на годината тя ще е около 45-50 на сто", казва Йозтюрк.

Това се превръща във все по-голям проблем за икономиката. Разходите за персонал са ниски, но скокът в цените е оромен. Само в транспортния сектор официалните статистически данни сочат инфлация от около 100% годишно. В Турция, която е бедна на суровини и зависима от вноса, покачването на цените на енергията на международно ниво действа като катализатор на инфлацията. Според Йозтюрк правителството носи отговорността. Въпреки всички икономически принципи в такава ситуация, властите продължават да снижават лихвените проценти. "Ако не се намаляваха лихвените проценти, нито обменният курс щеше да е толкова лош, нито инфлацията - толкова висока", казва експертът.

Ниски лихвени проценти за повече инвестиции - това е основата на т.нар. "Турски икономически модел". Министърът на финансите твърди, че просто е необходимо време, за да заработи. Той потвърждава, че лихвените проценти са ниски в сравнение с инфлацията, но твърди, че обменният курс на лирата спрямо други валути се стабилизира, макар и на много ниско ниво. Прогнозите му са, че това ще продължи. "След това селското стопанство ще произвежда повече. Ще има бум - включително и заради благоприятните климатични условия в страната. Освен това търговията е жива, надяваме се и войната скоро да приключи. А приходите от туризъм ще надхвърлят очакванията ни", твърди Небати.

"А щяхте да превръщате Турция в една от най-успешните икономики"

Въпреки това именно туристическият бранш е най-притеснен от войната в Украйна. Защото от Русия и Украйна идваха милиони туристи. Засега е малко вероятно тази година украинците да почиват в Турция. Но не това е причината за лошото положение, в което се намира страната. Според Фаик Йозтрак, говорител на най-голямата опозиционна "Републиканска народна партия", вина носи само правителството. "Казахте, че ще превърнете Турция в една от десетте най-големи икономики. Но успявате да я вкарате само в класацията на десетте държави с най-висока инфлация в света. Кой е отговорен за всичко това? Кой е начело на тази страна? Разбира се - Реджеп Тайип Ердоган."

Автор Уве Люб


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Rado

    33 7 Отговор
    Абе какво стана. Нали при нас нас било зле, че налагаме санкции на Русия. А Турция получила два кораба с олио.

    Коментиран от #3

  • 2 😄😄😄

    37 5 Отговор
    Докато пресмятат всичко в долари все така ще бъде 😄😄😄
    Сами са си виновни, продавайте всичко в турски лири и ще се оправи!

    Коментиран от #25

  • 3 Хмм

    35 5 Отговор

    До коментар #1 от "Rado":

    Искаш да кажеш че при нас е добре ли?

    Коментиран от #6

  • 4 Да,бе

    34 7 Отговор
    Както ни подкараха към кланицата скоро ще си мечтаем да сме като Турция.За съжаление.
  • 5 Да не

    33 2 Отговор
    би да е само в Турция ? Още по - зле ще става !
  • 6 Rado

    8 18 Отговор

    До коментар #3 от "Хмм":

    Не, казвам, че русофилите разпространяват пропаганда и казват, че ако не налагаме санкции ще сме добре
  • 7 Войникът 🇧🇬 без армия

    43 1 Отговор
    Е,то при нас в БГ все едно не растат главоломно ! Преди няколко дни пилешкото обезкостено беше 7, 8лв. за кг. ,а сега е 14, 15 лв. за кг. Спекулата на търговците е престъпна! Агнешко месо живо тегло е 7 до 10 лв. за кг. ,а в магазина чисто агнешко месо /с кокаляците / се продава от спекулантите търговци 24, 27 лв. за кг. Това поскъпване надминава на някой стоки повече от 50% и то за броени дни! Пеопадаме с управляващите ни под егидата на ЕС ,за съжаление 😒!

    Коментиран от #10, #12, #15

  • 8 Български размисли

    12 9 Отговор
    Котато на съседа му е зле, на мен ми е най добре.
  • 9 GnG

    37 0 Отговор
    КЪДЕ по света ПАДАТ ЦЕНИТЕ ?! :)

    Нали това е идеята, БОГАТИТЕ да станат още по-богати, а голямата част БЕДНИТЕ да изчезнат !
  • 10 От мен 😀 Войникът 🇧🇬

    25 1 Отговор

    До коментар #7 от "Войникът 🇧🇬 без армия":

    ПРОПАДАМЕ народеее! Ще се започнат все повече закупуването на стоки от сивият сектор търговци ,не че го искаме ,а защото няма да можем да си го позволим да си пазаруваме от уж"сертифицираните" уж "законно" станалите пре скъпи стоки😒
  • 11 айде бе

    29 7 Отговор
    То за това нашенци ходят и пазаруват от ТР,.. БИЛО МНОГО СКЪПО КАЗВАТ
  • 12 питанка

    20 0 Отговор

    До коментар #7 от "Войникът 🇧🇬 без армия":

    ЗАЩО СЕ ЧУДИШ,... какво по-точно ние произвеждаме,..пилешко, агнешко, телешко или свинско
    още от сега воят е голям за 22 -25 лв/кгр трупно агнешко, е, ами и богатият ще се зачуди дали да си купи или да прескочи за седмица до екзотична дестинация
  • 13 МИНУВАЧ

    31 4 Отговор
    Не знам колко са бедни комшиите, но скоро откриха огромен нов мост,.. ами новото им летище
    А казват войната в украйна влиаела на всички
  • 14 един от многото

    22 4 Отговор
    Всичко е постановка на световния капитал! Използват като маша старци като Байдън , Борел , Путин , Урсула и млади шемети като Зеленски и наш Киро. Като си постигнат целите и войната ще свърши , и тези хора ще са далеч от всякаква политика! Зад всичко в което става въпрос за пари , търси евреите!

    Коментиран от #28

  • 15 един от многото

    11 1 Отговор

    До коментар #7 от "Войникът 🇧🇬 без армия":

    Като са продали и кожата му , продават и карантията и главичките отделно! Това си има само едно определение , жива спекула!
  • 16 Тъй е

    14 0 Отговор
    У нас пък падат ама пари в мутренските джобове.
  • 17 Мамул

    17 4 Отговор
    Като изплатим 30 трилиона американски дълг нещата ще се оправят!
  • 18 Админ

    27 3 Отговор
    Е че в България инфлацията на някои стоки е 100%,да изброявам ли?
  • 19 Черни дни

    16 15 Отговор
    В Турция сега за богат се смята всеки, който може да си купи килограм домати, килограм патладжани и пр. Повечето хора купуват 1 домат, 1 патладжан и т.н. Който поиска от касапина 1 кг, касапинът отваря шампанско, защото повечето искат 100 г... Рибата е недостъпна. Лавракът в супермаркета струва 250 лири за килограм......16 евро!!! Ердоган, който управлява 20 години, продължава да се подиграва с турците, че всичко ще бъде по-добре след изборите през 2023 г., ако той ги спечели...

    Коментиран от #26

  • 20 OляАлМохамед

    8 2 Отговор
    Вай, вай, вай, аллах!
  • 21 ПазярО

    20 3 Отговор
    В Турция стоките за 1 седмица се увеличили с 50% а българите все още атакуват пазарите не само в Одрин няма логика.

    Коментиран от #22

  • 22 Антитурчин

    7 27 Отговор

    До коментар #21 от "ПазярО":

    Кой ходи в туркия да пазарува само помаци и и продажни Българи.Аз турски боклуци не купувам.

    Коментиран от #24, #27, #29, #30

  • 23 Николай

    21 13 Отговор
    Турция е супер мизерия там заплатите станаха по-ниски оттук а ниските цени вече ги няма. За 100 евра дупето ще ти близнат. Ама там винаги си е било мизерия имаха 4 години години икономически ръст и се помислиха за Китай а сега нещата просто си отидоха на мястото. И въобще не ни е работа да гледаме в техната паница че и тук много потъваме
  • 24 Хах

    6 8 Отговор

    До коментар #22 от "Антитурчин":

    Ходиха некакви изпаднали баби и социално слаби лелки
  • 25 руски десидент

    5 3 Отговор

    До коментар #2 от "😄😄😄":

    вече си обръщам еврото в копейки ама ми се скъса джоба
  • 26 Хиперинфлация

    7 12 Отговор

    До коментар #19 от "Черни дни":

    Ердоган е голям измамник. Той казваше на турците, че инфлацията се дължи на високи лихви, е, той ги намали и инфлацията скочи до небето!!! Дори самият Аллах да слезе сега в Турция, положението няма да бъде спасено. Реалната инфлация е 140%, а лихвените проценти са 14%...... Бай Ердо с неговите чалманомикс унищожи турците тотално!!!!!
  • 27 ПазярО

    12 2 Отговор

    До коментар #22 от "Антитурчин":

    Купуваш, купуваш препродадени стоки през европиски търгивци. Е разбира се търговеца няма да седи гладен нали. Нека да ви е сладко. Мade in EU изработено в Турция.
  • 28 Така е

    2 4 Отговор

    До коментар #14 от "един от многото":

    долна насия.
  • 29 Я кажи тролче

    5 6 Отговор

    До коментар #22 от "Антитурчин":

    кажи колко ти плащат смота турчин.
  • 30 Батак

    9 5 Отговор

    До коментар #22 от "Антитурчин":

    Ганьо злобата голиама болест
  • 31 Хич не им пука

    13 3 Отговор
    На турците, колко са гладни българите. Колко хляб ще купи един български пенсионер и колко турския ? Кой ли е зле?
  • 32 София

    18 2 Отговор
    В Турция е страшна инфлация, в Гърция е хиперинфлация , най- добре сме ние българите в България , мед и масло , благоденствие и богатство навсякъде ,ниски цени и високи европейски заплати...да му мислят комшиите ...
  • 33 А в България?

    2 1 Отговор
    Всеки изминал ден става още по-страшно.Влизането в магазин създава стресова ситуация, дори за работещите> А пенсионерите?
Новини по държави: