14 Февруари, 2022 16:22 3 295 35

Мухъл, паразити и мизерия: как експлоатират българи

  • германия-
  • нидерландия-
  • мигранти-
  • работна ръка

Предполага се, че само в окръг Клеве около 2000 мигранти се намират в подобна ситуация

Мухъл, паразити и мизерия: как експлоатират българи - 1
Снимка: shutterstock

Работници от България и Румъния са мизерствали в мухлясали общежития без ток в граничния регион между Германия и Нидерландия. Повечето от тях - наети нелегално в кланици и подложени на трудова експлоатация.

Властите в Германия и Нидерландия контролираха общо шест общежития в граничния регион между двете страни. Там са били настанени предимно работници от България и Румъния, а условията на живот са били ужасяващи.

Работниците от контролираните общежития са живеели сред мухъл и паразити, при липса на електричество и в помещения без противопожарна защита – се казва в съобщение на властите в провинция Северен Рейн-Вестфалия, цитирано от общественоправната медия WDR.

Нелегални структури за експлоатация

По-голямата част от българите и румънците в проверените общежития в Гелдерн (Германия) и Емерих (Нидерландия) са били наети нелегално – т.е. без разрешителни за работа – от различни фирми за временна трудова заетост в граничния регион между двете държави.

Проверени са били общо 140 души от провинция Северен Рейн-Вестфалия и от Нидерландия. По думите на Ина Шаренбах, министърка на строежите от Северен Рейн-Вестфалия, контролът от двете страни на границата е нанесъл удар срещу експлоатацията на работна ръка и нехуманните условия за настаняване и е осветил наличието на отчасти нелегални структури за експлоатация. Работниците от България и Румъния са били наети на работа предимно в нидерландски кланици.

Кметът на град Гелдерн Петер Хинце заяви след направените на място проверки: „Ужасяващо е да се види в какви отчасти нехуманни условия са били настанени хората от Източна Европа. След като приключат проверките ще действаме с цялата твърдост на законните средства, с които разполагаме, срещу собствениците на тези недвижими имоти“.

Голяма част от контролираните сгради са били обявени от инспекторите за необитаеми.

Непочтени печалби

„Безскрупулни предприемачи изкарват по непочтен начин печалби от мизерията на много трудови мигранти от Югоизточна Европа“, каза Зилке Горисен, общинска съветничка в окръг Клеве. Поради близостта си до предприятия на преработващата промишленост в Нидерландия окръг Клеве е особено силно засегнат от притока на мигранти.

„Не бива да гледаме бездейно на ситуацията, в която се намират тези хора“, каза още Горисен. Повечето от от българските и румънски работници са били изложени на унизителни условия на труд, главно в месопреработвателната промишленост, се казва и в съобщение на Франс Прес.

Предполага се, че само в окръг Клеве около 2000 мигранти се намират в подобна ситуация.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 В БГ им е по-зле

    32 10 Отговор
    Те па у БГ-то все едно живеят в 5 звезден хотел...

    Коментиран от #12

  • 2 Гошо

    26 1 Отговор
    Я ,ДВ да и поеме издръжката и да ги настани в жилища който смята за подходящи
  • 3 INFO

    40 3 Отговор
    НОРМАЛЕН ЧОВЕК НЯМА НИКАКА РАБОТА В ГЕРМАНИЯ !

    Коментиран от #31, #33

  • 4 Капитализъм

    49 0 Отговор
    ...!!! А едно време ни се представяха с мерцедеси, киндер-шоколади, касетофони и "Наследството на Гулденбургови"!!! Колко сме били наивни!!!! То и сега сме си такива!!!! Не можем да разберем от къде ни идват проблемите- ами от заглавието ми!!!!
  • 5 Нямат

    43 1 Отговор
    директно договор с чуждите фирми , а с фирми подизпълнител - на сънародници ! И точно те им хвърлят трохи за труда и ги настаняват в мизерни те квартири , за да пълнят максимално гуши !

    Коментиран от #8

  • 6 /////

    21 2 Отговор
    DW да пратят екип да ги видят тука как живеят. Превърнали са жилищата си в свинарници, а маАлата е океан от боклуци.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Ами вместо

    12 5 Отговор
    Да разчитат на посредници да влезнат в еурес сайта и да кандидатстват пред работодателя...но трябва и език да са понаучили
  • 11 БОЛШЕВИК

    23 3 Отговор
    Къде са тия мигранти щастливи със собствен дом на запад, живеещи на чисто и подредено и хвалещи предимствата на капитализма и ЕС?

    Коментиран от #14

  • 12 БОЛШЕВИК

    30 3 Отговор

    До коментар #1 от "В БГ им е по-зле":

    Преди 32 години в България, работа имаше във всяко едно населенено място и не се налагаше да плащаш за квартира или транспорт. И всеки си имаше работа по специалността!
  • 13 Хи хи хи

    30 4 Отговор
    Ето, затова Бай Тошо ви беше затворил границите да не ходите роби и да се подиграват с вас......

    Коментиран от #17

  • 14 Хи хи хи

    20 1 Отговор

    До коментар #11 от "БОЛШЕВИК":

    Има и такива, но са единици Болшинството са като тези, описани в статията.
  • 15 Наблюдател

    18 0 Отговор
    "„Не бива да гледаме бездейно на ситуацията,..." Само че това го слушаме отдавна!
  • 16 Теодоро

    10 2 Отговор
    Поредния мазен пасквил
  • 17 БОЛШЕВИК

    23 2 Отговор

    До коментар #13 от "Хи хи хи":

    Тогава се ходше на екскурзии извън граница в соц. блока СССР, Куба и др. Не се ходеше да слугуваш за жълти стотинки, на квартира, без столова и пр. Тия къде искаха бързо да изкарат повече пари ходеха да бачкат по 2-3-5 години в СССР, Либия, Ирак и др.
  • 18 незнайко

    17 0 Отговор
    КАПИТАЛИЗЪМ какво друго очаквате ? Експлоатацията на ЧОВЕК от ЧОВЕКА с ВЛАСТ е присъща за този "демократичен капитализъм" ! Европа е в епогея на РАЗВИТИЯ КАПИТАЛИЗЪМ и това е резултата !
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Механик

    24 0 Отговор
    Онзи ден един бивш клиент, а сега работник в някаква кланица в Ирландия се върна отпуска.
    Като почна да ми разправя колко е хубаво там. Какъв ред имало във фирамта, как как дори им били дали служебно жилище. Е, верно, плащали си по 600 евро на човек да живеят в стая по 4-ма, ма то било много хубаво. Е, да, банята и тоалетната били общи на етажа (6 стаи с по 4 човека), ама вътре имало дори биде.
    На работата било ред и дисциплина. С гордост ми заяви, че за 5 месеца са го глобили 12 пъти, което си било постижение в сравнение с другите. Питам го ще са го глобили. Ами бил обялякал вълнен пуловер под фирменото яке, щото работели при -27 градуса и му било студено.
    Съдружникът ми го слуша, слуша как се пери като петел на бунище, каза му, че щом харесва такова отношение е роб и го изгони най-позорно.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 123

    14 4 Отговор
    Тези хора работят за посредници Българи, Българи са тези които им плащат заплатите, договарят условията на труд и предоставят жилища. Вярно е че са експлоатирани , но експлоататорие са им Българи сънародници , не германците. По принцип много малко Германски работодатели са който прелагат жилище на работниците си,обикновенно фермери за сезонна работа, като условията не са луксозни. Който иска да си наеме апартамент за 800-1200 евро, не да се навира в коптора със 4 души в стая за да спестява пари.
  • 23 BOBO

    10 0 Отговор
    АЛО ДОИЧЕТО ВЕЛЕ ТОВА СА ХОРАТА ГОРДОСТА НА СЕГАШНАТА ВЛАСТ,,,, ПРИСЛУЖНИЦИТЕ НА ЕВРОПА
  • 24 ученик

    10 2 Отговор
    така както го описваш този от Ирландия, той е на постоянен договор, което е доста по добре от договор за нула часа заетост, което е болшинството от случаите в Англия и Германия, 600 евро не е малко, вярно е, но Ирландия е страна с висок стандарт, и това му е само четвърт от заплатата, в Германия ще работиш за 2000, и ще плащаш 1000 или 1200 евро наем, освен това в Ирландия ти стига английски само да знаеш, има много предимства тази страна
  • 25 Ми то в източна европа е така

    2 16 Отговор
    Същата кочина благодарение на комунистите
  • 26 Е па робовете там

    8 2 Отговор
    Са се едно у родните си къщи не е по различно😂😂😂😂😂
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 От страни

    11 1 Отговор
    Не, не, не...Никога няма да повярвам, това са лъжи, лъжи. Те ни обичат и ни смтат за равни......(сарказъм е)
    То ще дойде време и всички ше ги разберем що за стока са ама ще е късно. Държавата ни ще е в пълен даун, Промишленост на нулата, па и селското стопанство след години рапс ще е умрело. Па после д чуем подлогите...
  • 29 Истината

    12 0 Отговор
    Значи когато се пише истината за нашите служби, че не си вършат работата и защитават посредници-измамници за работа в чужбина, коментарите се трият?
    Ето затова сме на последно място по свобода на словото!
  • 30 Истината

    9 0 Отговор
    телефонът 0886090826 е на дългогодишния измамник Константин Георгиев от Русе, пл. Възрожденски №6, бл.Ирена, вх.2, ет.4. Лъже че е от Варна, няма агенция и лиценз за посреднически услуги, изпраща бели роби в Чехия да работят без трудови договори и без заплати. Получават само аванс колкото да оцелеят, а Константин и ортаците му лапат тлъсти комисионни.
    Цялата мръсна история на Константин Георгиев е събрана в тази тема:
    nekorektno.bg/2022/01/24/най-реален-измамник-за-работа-в-чехия
  • 31 мммда

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "INFO":

    Е това е правилният отговор. Аз и затова си изнасям багажа към Бг.
  • 32 Арбайт махт фрай

    2 1 Отговор
    Германците не са се променили много от 1939г насам. Който е работил в немска фирма ще потвърди , че порядките там са като в разказите на евреите за трудовите им лагери, само дето липсват газовите камери.
  • 33 Факт

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "INFO":

    Съгласен. Ако искаш немска атмосфера може да идеш в Столипиново там е като в Мюнхен.
  • 34 Запознат

    3 1 Отговор
    За да се уредиш добре в чужбина трябва задължително да говориш добре езика в съответната държава. Само тогава те приемат сериозно доста врати ти се отварят. Проблема на повечето нашенци обаче е, че предпочитат да ги експлоатират отколкото да се напрегнат умствено (за голямо удоволствие на завистниците в бг-то).
  • 35 Нормално е

    1 0 Отговор
    Нали за това ни взеха в съюза им. Да работим на техните полета, да не произвеждаме нищо, и накрая да купиме продукцията им. Тарикатска работа. Е за това в Швейцария има рвферендуми с кой крак се влиза в тоалетната.
Новини по държави: