Last news in Fakti

19 Февруари, 2022 19:00 3 891 38

Вършила ли е Нидерландия зверства в Индонезия?

  • нидерландия-
  • индонезия

Преди две години по време на държавно посещение в Индонезия крал Вилем-Александър се извини за насилието по време на войната за независимост в Индонезия

Вършила ли е Нидерландия зверства в Индонезия? - 1
Снимка: DW
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Мъчения, екзекуции, плячкосване и опожаряване на цели селища: ново изследване обвинява нидерландската армия в брутално насилие по време на войната за независимост в Индонезия през 1940-те.

През 1949 година Нидерландия признава независимостта на Индонезия, обявена след продължила четири години война. В Хага обаче тя е премълчавана и омаловажавана – официално се говори за поредица от „полицейски операции".

Систематично насилие

Дълги години след това нидерландското правителство твърди, че само в отделни случаи е било упражнявано насилие. Което не е самата истина, твърди Херт Остиндие от Института по етнография. „Днес знаем, че бруталното насилие не е прилагано само в отделни случаи, а е била практика – начин, по който нидерландската армия е водила тази война", казва историкът.

Той е част от екип учени, проучили борбата за независимост на Индонезия от 1945 до 1949 година. Тяхното изследване заключава, че нидерландската армия систематично е прилагала сила срещу индонезийски военни и цивилното население. „Става въпрос за мъчения по време на разпити, своеволни екзекуции на пленени военни, но също така и на цивилни хора, имало е плячкосвания, опожарявания на цели селища и т.н. Тоест, говорим за изключително груба сила", казва Остиндие.

Тогава Индонезия се е наричала Източна Индия и в продължение на 350 години е била нидерландска колония – чак до 1942-ра, когато японците превземат островния архипелаг. След като Япония капитулира, Хага се опитва да си възвърне контрола над Индонезия – включително със сила. Тогава загиват 100 хиляди индонезийци и 5 хиляди нидерландски войници.

Подмененият дебат за колониалното минало

Правителството не просто е знаело за извършваните военни престъпления, но и ги е насърчавало, твърди Остиндие: „Никой не се е задействал срещу това брутално насилие. Затова и то е продължило", казва историкът.

След това обаче темата е подменена със саможертвата на Нидерландия във Втората световна война и съпротивата, оказана на нацистките окупатори. Така дебатът за колониалното минало на страната е забравен, прочитът на тази част от историята започва чак в края на деветдесетте години на миналия век.

Критичен прочит

Това изследване е най-мащабното досега по темата. И преди още резултатите от него да бъдат оповестени, вече се чуват първите критични гласове. Така например Ханс ван Грийнсвен от Съюза на ветераните твърди, че рисуваната картина на насилие е едностранна и не представя контекста на събитията през въпросните четири години. „Вярно е, че една малка част от войниците носят вина. Но това трябва да бъде доказано с факти и източници. Не можеш просто да налагаш впечатлението, че всеки, който тогава се е сражавал за Нидерландия, е замесен във военни престъпления. Това просто не е вярно", казва ветеранът.

В обратната посока е критиката на Съюза на жертвите на нидерландския колониализъм – че изследването не е достатъчно задълбочено и широкообхватно. Омаловажава се вината на нидерландските извършители на насилието, заяви говорител на организацията.

Преди две години по време на държавно посещение в Индонезия крал Вилем-Александър се извини за насилието по време на войната за независимост в Индонезия.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 22 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иванушка

    73 11 Отговор
    Нидерландия не е вършила нищо, зверства са вършили Холандия, Белгия, Великобритания, Франция, Испания, Португалия, САЩ.
  • 2 Хахахаха

    34 26 Отговор
    Няма война в която да е нямало зверства защо търсите под вола теле

    Коментиран от #3, #14

  • 3 /////

    74 7 Отговор

    До коментар #2 от "Хахахаха":

    Така е , но нежните холандски джендърчета твърдят, че те никога не нарушават човешките права.
  • 4 rusnak

    93 13 Отговор
    Цялата планета е потънала в кръв от Западните цивилизационни колонизатори и особенно от наглосаксонците и краварските им роднини.
  • 5 no name no face no number

    44 7 Отговор
    Абе как бе дрогираните не са способни на такива зверства те западналите и сащисаните само на добри дела са способни. Те никога не воюват защитават демокрацията, те никога не убиват, просто на накои люобовта им идва в повече. Етикет за хрисим човекоподобен Трюд
  • 6 Анонимен

    24 18 Отговор
    Дойче веле не пропуска да вменява вина на белите хора, както обикновено.
  • 7 Ковидиотин

    34 8 Отговор
    Тези,които участваха в ковид измамата винаги са вършили зверства към целия свят.Това са сатанистки държави безкруполни убиици
  • 8 Bai...

    23 6 Отговор
    А ми...., католико-евангелистки ценности !
  • 9 Зззз

    33 6 Отговор
    ХАХАХА ама какви ги пишете ,тази "цивалазована и демократична " страна да е вършила зверства?Че това според западната пропаганда е присъщо само на руснаците, нещастници.
  • 10 Ами

    37 5 Отговор
    През 2 световна ,Германците ги газят за отрицателно време. А те после се дървят на туземци. Напушени хора...
  • 11 Възмутен

    27 6 Отговор
    Обаче сега не ни пускат в Шенген щото са големи демократи!Канадската лимада вместо да им напомни какви са ги вършили прави наколенки!
  • 12 123

    13 22 Отговор
    Вярно че е имало извършени убийства от Холандски военни, но никой не казава как мирните индонезийски граждани са си похапвали бели хора за обяд. Каквото почукало такова отговорило.

    Коментиран от #19

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ИМПЕРИАЛИСТ

    21 0 Отговор

    До коментар #2 от "Хахахаха":

    ..........около 1 милион индонезийски роби са умрели през вековете при построяването на холандските диги.
  • 15 не е възможно

    16 0 Отговор
    Холандците са жертви на лошите нацисти те са добри либерали никога не биха направили такова нещо
  • 16 Най големите изроди

    19 0 Отговор
    са белгийците, които до 1950-та година са държали негри от Чад в клетки в зоопарковете си. В Чад са канибали.

    Коментиран от #23

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ХХАХАХАХАХАХАХА

    20 0 Отговор

    До коментар #17 от "Анонимен":

    така е било последните 100-150 години. Обаче да не се забравя Батак!!! Преди това на всеки 50 години се е зачиствала територията от население. Чети история, фес!
  • 19 Мамул

    21 0 Отговор

    До коментар #12 от "123":

    Имаш ли исторически доказателства, че индонезийците са акустирали на холандския бряг и са започнали да хващат и ядат белите жени и деца на холандците? Ако има ритуално изяден холандски войник в Индонезия след мъчения, екзекуции и зверства срещу цивилни граждани е по различна тема.

    Коментиран от #22

  • 20 Проспериращите

    21 1 Отговор
    държави в Европа , да не ги изброяваме са избили доста хора и са откраднали доста от бедни и малки страни. Е сега сме в съюз с тях, и то какъв?
  • 21 Watchdog

    19 1 Отговор
    Всички западноевропейски "демокрации" имат подобен запис. Сега новите форми на колониализъм се наричат "съюзи". Опичайте си мозъците. Не всичко в живота е аванта и интереси...фондове...зони и принадлежност към приятели съм съмнителна репутация. Има и други ценнисъ като морално и неморално, честно и безчестно, човеколюбиво и анти-хуманно. Не всичко се свежда до "фондове". Да не се срамим пак един ден.
  • 22 123

    1 9 Отговор

    До коментар #19 от "Мамул":

    Провери как е безследно изчезнал Майкъл Рокфелър през1961,и това не е военнен,нито е отишъл да граби и убива.
  • 23 Зззз

    11 1 Отговор

    До коментар #16 от "Най големите изроди":

    Не разбрах кои са канибали тези от ЧАД или държащите ги в клетки? Според мен всекиму заслуженото.

    Коментиран от #24

  • 24 КОЕ НЕ РАЗБРА

    3 4 Отговор

    До коментар #23 от "Зззз":

    от: В Чад са канибали? Да ти го обясня по-подробно.

    Коментиран от #26

  • 25 В.В.П.

    15 1 Отговор
    Холанбдците са много гадни коппилета..Преди два месеца ,застреляха двама човека в Амстердам .Анти Ковид..Представям ,какво са вършили над ,клетото население на Индонезия ,преди 80 год..
  • 26 123

    2 19 Отговор

    До коментар #24 от "КОЕ НЕ РАЗБРА":

    Според русоидните комуноиди тук, в Чад и Индонезийските острови живеят най културните,приятелски настроени и миролюбиви хора,и човекоядците са Белите колонизатори от Белгия или Холандия.Белгия е имала Конго а не Чад .В Чад и на островите на Индонезия практикуват канибализъм.Колко добре ще е тукашните им русокомуноиди поддръжници да отидат на гости на приятелите си в Чад и островите на Индонезия, за обмяна на опит.

    Коментиран от #29

  • 27 Миро

    22 0 Отговор
    За там не знам но Нидерландия е била номер едно в света в търговията с роби. Парите не са от лаленца а от диаманти,злато и какво ли не.
  • 28 Койчо

    9 0 Отговор
    Мине не мине и DW извадят някоя история от далечното минало, все едно че съвременните хора са виновни. Точно вие, уважаема редакция, непрекъснато ни повтаряте на нас българите, че ние живеем с миналото. Даже като се случи някой протест, ни иронизирате. А вие какво правите? Много избирателно!
    А американците, на които сте пионка, те какви са ги вършили по същото време? С местното население?
  • 29 КУРТИ КУРТЕВ КУРТЕВ- фърлям на боб

    9 1 Отговор

    До коментар #26 от "123":

    Ей Мишок...!!! А ти запитал ли си се,чий го дирят там твойте бели....??? И до ден днешен в щата Ири Джая( Индонезия) си го има канибализма,както и на о- в Борнео,Папуа- Нова Гвинея...!!! И за да отидеш там ти трябва разрешително от Губернатор,и да потвърдиш че отиваш на своя воля...!!! Никой не те кара насила...
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Panzer

    0 3 Отговор
    Щo τρиετε,бε?! Ηιcшият трябва да ли да ζивee, бе? Hιcшият е οбεκт, той няма πραβο на ζиβoт! Колко и да ги τρепяτ тия χλεбαρки все е малко!

    Ама от бολшεвиκι какво друго да очакваме. Цяла Αζия и Αφρиκα заливаха с бολшεвизма си. Сега само се чудя защо ревете срещу "бεζαΗциτε"!
  • 38 Panzerkorps

    0 0 Отговор
    Е какво цъкате минуси? Подхората трябва да се ΥбиΒΑΤ!