Last news in Fakti

15 Февруари, 2022 20:31 3 971 14

В германските села: дори и премия от 55 000 евро не може да привлече нови лекари

  • германия-
  • болница-
  • лекар-
  • рецепта

Близо половината от всички лични лекари в региона са на възраст над 60 години

В германските села: дори и премия от 55 000 евро не може да привлече нови лекари - 1
Снимка: shutterstock

Предимно възрастни хора и твърде малко лекарски кабинети - такава е реалността в много от селските региони на Германия. В Бранденбург не могат да намерят нови лекари - въпреки премия в размер на 55 000 евро.

Андреас и Марион с удоволствие живеят на село. В селскостопанския си двор отглеждат няколко овце и кокошки, хранят и множество котки. Домът им е разположен насред гората, на 20 минути път от града. Истинска идилия.

"Проблем е обаче пазаруването. Резервоарът на колата трябва да е винаги пълен. Дори и пожарната се нуждае от поне половин час, докато стигне до нас", казва Андреас Тренкер.

Когато дори няма кой да ти издаде рецепта

Животът на село си има своите трудности. Отскоро към тях се добави и тази: в близкото градче Любен вече почти няма лекари. Четирима от общопрактикуващите лекари в града закриха кабинетите си, което остави около 6000 пациенти без медицинско обслужване.

И Андреас неотдавна се оказал пред вратата на вече затворен кабинет. "На вратата висеше табелка, че е затворен завинаги. Нуждаех се от направление, а по другите места не те приемат така лесно, щом не си техен пациент", казва той. В крайна сметка все пак имал късмет - понеже е диабетик, получил достъп до специализиран кабинет. Многобройни други жители на окръг Даме-Шпреевалд, югоизточно от Берлин, обаче все още продължават да търсят лекар. Марион Тренкер също е една от тях. "Мога само да се надявам, че ще остана здрава“, казва 62-годишната жена. "Засега съм добре, защото нямам сериозни здравословни проблеми, но отвреме навреме все пак ми трябва по някое направление за лекар-специалист", казва тя.

Хората говорят, че лекарските кабинети в Любен отпращали дори частно осигурени пациенти, защото били страшно претоварени. А положението може да стане и още по-лошо. "Регионът е крайно зле обезпечен в медицинско отношение", предупреждава председателят на Сдружението на общественото здравно осигуряване в провинция Бранденбург Петер Ноак.

Близо половината от всички лични лекари в региона са на възраст над 60 години. "Затова не може да се очаква бързо подобрение на ситуацията", казва Ноак.

"Очертава се сериозен проблем. Особено за пациентите с хронични заболявания, които постоянно се нуждаят от рецепти за медикаменти. А много от тях така и не успяват да си получат лекарствата, защото лекари, които не ги познават, не искат да им издават рецепти за медикаменти, назначени от другиго. Един депутат от местния парламент дори нарече тази практика "отказ на помощ". Затова много от пациентите в беда се обръщат към спешните кабинети на болницата в близкия град.

"Явно ще трябва да сме здрави до последно"

Липсата на лекари в селата и градчетата в провинциалните области не е нещо ново. И дори паричната премия, която стига до 55 000 евро, предоставяна от провинциалните власти и здравно-осигурителните каси на Берлин-Бранденбург, не успяха да променят ситуацията. "Лекарите сега са в изгодна ситуация, която им дава възможност за избор. И повечето се насочват по-близо до Берлин", казва Ноак.

На много места в региона кметовете на малките населени места започват сами да търсят лекари и да им предоставят жилища и други облекчения. Съмнително е обаче дали подобни усилия гарантират успех. В момента в региона на Любен има само две необвързващи запитвания относно обявеното място за откриване на лекарска практика.

Марион Тренкер реагира на тази ситуация с хумор: "Явно ще трябва да сме здрави до последно - докато не паднем и умрем".


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Защото

    18 3 Отговор
    не става въпрос за пари , а за реализация и призвание в различни области на медиците !

    Коментиран от #3

  • 2 и аз така

    38 1 Отговор
    Източна Германия така и си остана такава . И тях излъгаха ......

    Коментиран от #4

  • 3 Капитализъм

    29 6 Отговор

    До коментар #1 от "Защото":

    ... в действие!!! Че то и в България е така!!! Значи ние сме високо развита капиталистическа държава!!!
  • 4 Сатана

    25 5 Отговор

    До коментар #2 от "и аз така":

    ГДР беше класически пример как ФРГ с измама анексира бившата вече държава членка на ООН.До тогава ФРГ беше средна ръка рържава далеч след Италия,Франция,Швеция…..в икономическо развитие,но за сметка на това послушен васал на САЩ.Затова,Германец и на снимка да го видиш му забърсваш два Шамара
  • 5 Дедо

    40 1 Отговор
    Ами днешните соросоидчета не им се вярва че сме били на 28-мо място по качество на живота в света ама навремето във всяко село имаше лечебница и фелшер който живееше в къщата която беше определена за лечебница. Имаше и почти всички най-необходоми лекарства.

    Най-вече че това беше напълно безплатно даже и операция да ти направят или при зъболекар да отидеш.

    Но нямаше банани...
  • 6 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    15 8 Отговор
    В Германия доста достойно живеят възрастните хора.Ако там имаха Лято нямаше да стоя тук.Там в Бранденбург зимата е по мека от бг,а парното по евтино .Хлябът им е разкошен!Старческите домове са много по подредени и не се вижда такава нищета!Никой не дава такива пари каквито ръсите тук.Чисти лекар с дежурства взема не повече от 5000на месец-Максимум.Но там за разлика от тук се работи...не се пуши или разкатава.Няма как да се поиска Нещо за болницата ,нещо за персонала за по ....гледане на пациента...

    Коментиран от #9

  • 7 айде бе

    15 0 Отговор
    ДАВАТЕ за пример Германия,... ами по нашите села и малки градчета полужението да не е по-различно
    Разликата е във валутата...
  • 8 Gen Gurko

    18 0 Отговор
    Че къде се дянаха хилядите висококвалифицирани лекари поканени от Меркел, бре? Или това наистина беше чифутска уйдурма за унищожение на страната и на цяла Европа като такава?
  • 9 БАЙ ДАНЬО

    5 3 Отговор

    До коментар #6 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    БРАТЧЕТ, колко да 5000 евро за германски стандарт,... 500 лв за български надявам се...
    Разликата може би трябва да се търси другаде

    Коментиран от #11

  • 10 САТЪРА НА ХАНА

    6 1 Отговор
    ВЕДНАГА ЩЕ СЕ НАМЕСИ ИНДИЙСКАТА И ПАКИСТАНСКАТА МАФИЯ .... ИЗМИСЛЕНИ УНИВЕРСИТЕТИ ИЗДАВАТ ИЗМИСЛЕНИ ДИПЛОМИ .. И СЛЕД ТОВА ИНДИЙСКАТА И ПАКИСТАНСКАТА МАФИЯ ГИ УРЕЖДА С ФЕЛДШЕРСКИ МЕСТА ... НЕ СИ ДОКТОР ... ДА ТЕ Е СТЕАХ ДА ОРИДЕШ В БОЛНИЦА
  • 11 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    9 2 Отговор

    До коментар #9 от "БАЙ ДАНЬО":

    Тука без да се трудят ги вземат тези пари,а там са като роби на галера.Автомати за работа!Там в Германия автопарка е много по мижав от този в софия около Служебните паркинги на болници и държавни учреждения.
  • 12 ехе

    5 0 Отговор
    по този показател отдавна сме ги надминали германците. Нали станааме "европейци" , или така ни казваха, за да се радваме?
  • 13 До 9

    3 1 Отговор
    5000 евро не са малко за дойчовците.Вдочки,които познавам работят със средно и вземат между 2-3000.Плюс заплатата на жената,която е по- ниска.Стигат им.Изплащат кущи,колу,почивки и дпестявануя имат.
  • 14 За овце

    4 0 Отговор
    Меркелица нали внесе лекари и инженери?
Новини по държави: