Last news in Fakti

16 Февруари, 2022 19:04 5 993 50

Българи в Германия: без работа, без осигуровки, без образование

  • българи в чужбина-
  • българи в германия-
  • образование-
  • осигуровки-
  • българи-
  • германия-
  • ес-
  • работа-
  • българия-
  • бедност-
  • имигранти

Много мигранти по бедност от България живеят и днес там

Българи в Германия: без работа, без осигуровки, без образование - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

За многобройните проблеми на много заселници от България и Румъния в редица германски градове отново пишат два големи вестника от Рейнска област. „Подпалете този коптор!“ – дори такива заплахи имаше срещу една жилищна града в Дуисбург, която в периода 2012-2014 привличаше голямо обществено внимание. В сградата тогава живееха нови заселници от Румъния и България, а положението с хигиената и опазването на обществения ред никак не беше розово.

„Бяхме станали тъжна забележителност за цяла Европа“, припомня си Марио Терзич, ръководител на Общинския център за интеграция в Дуисбург – германски град с половин милион жители. Според Терзич, в апогея на кризата в този блок официално били регистрирани над 1000 души, а неофициално живеели навярно много повече.

Притокът на бежанци по бедност не секва

През 2014 година в повечето от жилищата вече не се спазваха дори най-минималните стандарти, така че общинските власти обявиха сградата за необитаема, пише по-нататък в статията на „Райнише Пост“. Обитателите ѝ бяха принудени да се изнесат, а в резултат от това тежестта поеха други квартали в Дуисбург. Терзич припомня, че от 2012 година насам градът привлича все повече и повече „бежанци по бедност“ от България и Румъния. Според общинските власти броят им вече достига 25 000. И притокът им към Дуисбург не секва.

Терзич споменава и още нещо много важно: тук пръст има и организираната престъпност. „В техните страни има структури, които организират всичко. Често пъти с фалшиви обещания хората биват подмамвани към Германия. И засега не можем да се справим с проблема – въпреки предупрежденията и консултациите, които даваме. Просто много хора са прекалено лековерни“, казва Терзич.

Ръководителят на Общинския център за интеграция в Дуисбург прави и още едно съществено уточнение. „Интеграцията е двустранен процес на взимане и даване. Законите и правилата, към които ние сме длъжни да се придържаме, важат в същата степен и за новите заселници от Румъния и България. В това отношение обаче за жалост има още да се наваксва“, казва той.

Проблемите в Херне

Все повече хора от България и Румъния се стичат и в друг германски град в Рейнска област – 160-хилядния Херне. „Вестдойче Алгемайне Цайтунг“ (ВАЦ) пише, че това води и до проблеми. Именно защото много от новите заселници не са интегрирани, нямат работа, нямат здравни осигуровки, нямат образование, а на всичкото отгоре живеят в лоши условия, които обременяват и околните. За да се справят с тези проблеми, общинските власти в Херне удвоиха броя на заетите в социалната сфера, които се грижат за общо около 4000 души от България и Румъния. А това е само броят на официално регистрираните.

От кметството смятат, че в „проблемните жилищни сгради“, където живеят новите заселници, са се подслонили още между 500 и 700 души, а броят им ще продължава да расте, особено след излизането на Великобритания от ЕС. В общинския център за интеграция занапред ще работят 20 души, от които се очаква да говорят български или турски и да работят „на терен“. Те на място ще се запознават с индивидуалните проблеми на хората и ще търсят решения.

Вестникът изброява и най-често срещаните проблеми: деца без ваксинация срещу шарка, спрян ток в жилището, спорове с общинската Служба за работа с децата и младежта. Но за добрата интеграция на хората от Югоизточна Европа в Херне трябва още доста време: „Това е един дълъг, дълъг път“, казва Андреас Меркендорф от общината.

Мерки и срещу германски наемодатели

Неговият колега Йоханес Худзяк добавя, че когато интеграцията се случи, ще бъде решен и проблемът с нехигиеничните и неподходящи жилищни сгради. Дотогава обаче общината ще продължи да взима мерки и срещу онези наемодатели, които – отчасти с престъпни средства – експлоатират наемателите си от Румъния и България, пише ВАЦ.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Последния Софиянец

    106 7 Отговор
    Само моля ви се не ги връщайте в България!

    Коментиран от #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ханс

    64 5 Отговор
    Българи или цигани и турци с бг паспорти? На немско зеле тъпотиите
  • 6 Пожарникар

    12 5 Отговор
    Сега с излизането от МВР ЩЕ СЕ НАЗНАЧАТ НАД 700 ЧОВЕКА АДМИНИСТРАЦИЯ. ЩЕ ОСТАНАТ ВСИЧКИ РАБОТЕЩИ ПЕНСИОНЕРИ НА РАБОТА. ПОНЕ В МВР НА 60 ГОДИНИ ИЗЧЕЗВАТ. В АГЕНЦИЯ ЩЕ ВЗЕМАТ ЗАПЛАТА И ПЕНСИЯ ДО НАД 65 ГОДИНИ.ЕТО ГО ДОКУМЕНТА КАК ЩЕ ИЗГЛЕЖДА НОВАТА СТРУКТУРА. docdro.id/3XuYVQV
    Над 700 човека администрация за същата услуга. Трябва съкращения на администрация и пенсионери. За това са недоволни повечето колеги, но синдикатите са подчинени на шефовете и си мълчат. Ето за какво става въпрос.
    plovdivnow.bg/plovdiv/ognebortsi-podgotvianata-reforma-pozharnata-polza-shte-imat-65411
  • 7 Е, то така

    34 8 Отговор
    Е в западните страни, където бленуват да отидат сънародниците. Работа под път и над път, заплати по €5000.......ама за квалифицирани кадри, свободно говорящи местния език. Един познат отиде куриер в Дойчланд за €1000 и перманентно ми натяква какъв балък съм да стоя в тая "дупка" България с моите 1500лв заплата.....

    Коментиран от #26

  • 8 така е

    24 34 Отговор

    До коментар #3 от "Наблюдение":

    За тях всички от България сме цигани. За теб може цветът да е определящ фактор,но за тях не е така. Кажи не си ли циганин пред немеца,,? Нито заплата ти е заплата,нито държавата ти е държава, нито манталитета ти е манталитет... Смешно е, когато циганин казва за друг ,че е циганин. Ти си същия циганин

    Коментиран от #18

  • 9 /////

    40 3 Отговор
    Робите навсякъде са роби особено когато са прости.
  • 10 защо шекел зеле плюе по българите?

    36 4 Отговор
    Тия мигранти ги създадоха точно германските ни, сащианските, албионските партньоре, шорошките нпо грантаджии с икономическите и образователни реформи 30 г. вече.

    Егати тъпата и невярна пропаганда на шекел велетата срещу българите и България.
  • 11 Зззз

    54 2 Отговор
    Ами интегрирайте ги ! Дундурркайте ги без да се оплакване както ни задължавате нас.
  • 12 Потрес

    50 5 Отговор
    Крайно врвме е да се въведе понятието малцинство в България. На всяка лична карта да си пише на Български и Английски. Не желая да ме приеавсмяват до всякакви крадци и измамници в Европа. Писнало ми е да ме питат защо съм така бял...

    Коментиран от #17

  • 13 Зззз

    18 8 Отговор

    До коментар #1 от "Анти маймуна":

    Ганьо,Ганьо не знам дали си антимаймун,но си маймуна на 100%

    Коментиран от #37

  • 14 Чудно

    50 4 Отговор
    Майне либен, тези "българи и румънци" са от друга народност. Произход Индия. Както сме ги гледали векове, сега ги гледайте вие. Това са чергарски племена, които сменят местоцивеенвто си. Това е тяхната теадиция. Ще си ги гледате вие! Я я
  • 15 Миролюб Бенатов

    48 1 Отговор
    Тия "българи" да си стоят в немско , тук не ни трябват !
  • 16 Мнение

    43 3 Отговор
    Аз предлагам всичкото сиган да го пратим там. Сред всичките сирийци, афганистанци и негри още един милион амуджи няма да ги усетят. Освен това нашите са най-работливи от всички а жените им ще им осигурят евтина любов.
  • 17 Зззз

    13 5 Отговор

    До коментар #12 от "Потрес":

    Ееееее,много се изхвърли !Не всички българи ,подчертавам българи са чак пък толкова бели.Ня сме от 90% от арийската раса.
  • 18 дали имаш предвид себе си?

    17 5 Отговор

    До коментар #8 от "така е":

    За тях всички от България сме цигани. За теб може цветът да е определящ фактор,но за тях не е така. Кажи не си ли циганин пред немеца,,? Нито заплата ти е заплата,нито държавата ти е държава, нито манталитета ти е манталитет... Смешно е, когато циганин казва за друг ,че е циганин. Ти си същия циганин
    ................................................................................................................................

    Затова, че ти си се приел за циганин пред немците си е твой личен проблем.

    Защо не сме с високи заплати като тях ли?
    Защото тия евтини гастарбайтери ги създадоха точно германските ни, сащианските, албионските партньоре, шорошките нпо грантаджии
    с икономическите и образователните си реформи 30 г. вече и техния политически, олигархски, грантаджийски шорош нпо слугинаж в България.

    Коментиран от #21

  • 19 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    6 19 Отговор
    Стига сте лъгали!това е социална държава.може да има недъзи ,но не я изкарвайте такава каквато не е!В гермаия има Единство на Българите и задружност.Има българи,като синът ни,който познава дооооста добре законите им и има уста и писалка да си кореспондира с Бюроклати Дойч....Помага на доста Народ,апознавайки го....Знам,че и Цент няма да им даде без точно основание и ще поиска всичко ,което се дължи от Бюроклатите там за хора,които не могат да се справят. Колкото до Циганите както ги наричате във областа Бад Вюртемберг бая ...яка финансово област на Германия тези ,които наричате Цигани са много яки строителни предприемачи там.Когато пишете е хубаво и да сте Пооозапознати или да сте преживели,Видяли...Поживяли и тогава да коментирате!

    Коментиран от #39

  • 20 Мамул

    18 5 Отговор
    Заедно с тези мургави примати източихте над милион млади и образовани хора. Източихте и здравните ни работници. И плачете за няколко десетки маргинали, а приемате такива от Ирак, Афганистан, Пакистан...
  • 21 така е

    11 14 Отговор

    До коментар #18 от "дали имаш предвид себе си?":

    За ганьо все друг му е виновен. Вярно е, че си циганин пред немеца. С какво си по добър от него ? Караш бракуваните му коли,обличаш се износените му дрехи....с една дума ,циганин
  • 22 Ваксиниран3002

    24 2 Отговор
    Защо не спрете да наричате булгари, сините домати? Те са толкова българи, колкото аз съм космонавт.
  • 23 Да ви кажа

    25 2 Отговор
    Щом много се гъчат на едно място, значи са индианци... Те трябва да са заедно, иначе не могат да оцелеят, прости са...
  • 24 САТЪРА НА ХАНА

    22 1 Отговор
    АКО ДОЙЧО ЛЕНДА НЕ КРАДЕШЕ ПО 3 МИЛИАРДА ЕВРО НА ГОДИНА ОТ БЪЛГАРИЯ,
    ...... ТИЯ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ ЩЯХА ДА ЖИВЕЯТ В БЪЛГАРИЯ .... АМА НЕ МОЖЕ ХЕМ ГЕРМАНСКИЯ БИЗНЕС ДА КРАДЕ КАРТОФИТЕ, ХЕМ ДА ИСКА ДА Е ПРИМЕРЕН ПРОТЕСТАНТ ИЛИ КАТОЛИК
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Ваксиниран3002

    9 3 Отговор

    До коментар #7 от "Е, то така":

    Да ти кажа, 1000 евро е смешна заплата, не знам защо си решил, че е велик?Ако си с образование, тук ще вземаш 2 пъти повече.
  • 27 БПФ

    21 1 Отговор
    Хайде, интегрирайте ги !!! Да видим как ще стане. И - дойче зеле - това не са Българи, а ХЪXPEЦИ !!! Ние, българите, сме народ с 2000 години държавнически и цивилизационни традиции и не желаем да ни приравнявате със същества, които в 21 век не могат да говорят членоразделно. Хубаво е, че сте осъзнали, че интеграцията е двустранен процес - защото когато тези бяха тук, непрестанно ни размахвахте пръст, че НИЕ не сме ги интегрирали. Единственото, което трябва да направи една държава, е да им даде равен шанс за образование и работа. Всичко останало е тяхно ЗАДЪЛЖЕНИЕ. Всички останали малцинства в България как са се самоинтегрирали без никакви програми?
  • 28 Бойко

    10 2 Отговор
    Моите индианци избягаха там
  • 29 Галина Колева,

    13 2 Отговор
    Не наричайте. циганите индианци. Прочетете малко история и география.

    Коментиран от #34

  • 30 Мхм

    0 3 Отговор
    На някойбот пишещите тук пука ли му за тоя пасквил?
  • 31 госта

    8 1 Отговор
    айде бъдете честни и кажета дали са лилави венци.
  • 32 Диоген

    8 1 Отговор
    Аман заман,дайте пари на цигойнен,че ще се върнат в бантустана да крадат!
  • 33 цигани в Германия

    6 1 Отговор
    Яша братчету ма живеем си живота тука ного хубавуту
  • 34 географ

    9 1 Отговор

    До коментар #29 от "Галина Колева,":

    Права сте,не са индианци,ами бангладешци.
  • 35 От страни

    8 1 Отговор
    Как така бе, тия нали са по добри от русняците и би трябвало да ни обичат? Нали сме в Европа и сме равни? Поне аз съм сигурен че като жичкаджия знам толкова колкото и германския инженер (и даже повече - много са тесни като специалисти) защо не ме смятат за равен? Защо няма договори и осигуровки? Нали приеха България в ЕС и сега няма разлика в законите? Защо брадатия от Либия дето не може да си истрие дуп.ето получава помощи без да работи а аз за своят висококвалифициран труд получавам 1/3 от заплатата и при това незаконо?
    Има нещо счупено и неправилно в таково братство на Европа. Разбирам че не са ме приели за да им бъда брат и никога няма да ми платят редовна немска заплата ами тогава няма и да се правят на ударени че сме една държава, един съюз, има си господари и има роби, няеои ядат на масата а други под масата.
    Подлоги - ТОВА ЛИ ЖЕЛАЕХТЕ? Нали пък не скачаме под руския тъпан вече....
  • 36 INFO

    14 2 Отговор
    НОРМАЛЕН ЧОВЕК НЯМА НИКАКВА РАБОТА В ГЕРМАНИЯ ДОРИ ТРАНЗИТ !
  • 37 От страни

    4 1 Отговор

    До коментар #13 от "Зззз":

    Не обиждай маймуните по тоя начин - онова е по зле...че си има мозък ма не го ползва. Или нема?
  • 38 BG_BG

    7 3 Отговор

    До коментар #3 от "Наблюдение":

    то и ние българите не правиме разлика между немци и цигани !
  • 39 От страни

    14 1 Отговор

    До коментар #19 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Като е такава перфектна държава що сестра ми работи на дължност за 5000 а получава 1200? Висше, немска диплома, префектен немски. Тя ме кани ама никога няма да ида там.

    Коментиран от #46

  • 40 КУРортист

    11 1 Отговор
    Глупости пишете в статията,нали ги видях ромите лятото във 5 звезден хотел дел сол в Приморско на тумби ядат и пият на корем със немски пари а българите си пият ракията вечер под асмата на някоя къща за 8 лева нощувката.

    Коментиран от #48

  • 41 Няма вече българи румънци германци

    3 2 Отговор
    Всички са европейци и Урсула и фащ са им господарите
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Кайла Петрова

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Анти маймуна":

    Добре, дългоноско. Знаем ти мнението за нас. И ти знаеш мнението на целия свят за вас.
  • 44 ХХХ

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Анти маймуна":

    Важното е, че Хайфа прилича на град с много бели хора в него, нали дългоноско.
  • 45 Госあ

    1 1 Отговор
    швабите ни мислят за роми
  • 46 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 1 Отговор

    До коментар #39 от "От страни":

    Не казвам ,че е перфектна,но тук в бг е много по лошо за нормални хора без връзки!Всеки случай преди да се спомина ще отида там,защото гробищата са им хубави и никой не ги троши,като тук!
  • 47 " селянин "

    2 0 Отговор
    Народът е казал : " С чужда пита помен не се прави . " .
  • 48 pbdan

    0 1 Отговор

    До коментар #40 от "КУРортист":

    Такъв им е манталитета, те не спестяват за утре, не инвестират в имот, образование на децата, всичко изядат и изпиват. Свидетел бях на един такъв който се моли на кмета, че имал 7 деца, да му даде пари за Коледа. Дадоха му 100лв. и той директно в магазина купи 2 кашона "Слънчев бряг". След 3 дни всичко бе изпито а бутилките през прозореца - на пътя.
  • 49 Бивш

    2 1 Отговор
    Тези който са в безизходица в чужбина са заминали чрез български посредници който ги лъжат отвсякъде стига сте писали лъжи..живота там е по добър дори да си на улицата все ще се оправиш има социални служби...комунистическата наглост няма край
  • 50 кольоо

    0 0 Отговор
    Дойче зеле, поправете се на Цигани в германия..
Новини по държави: