Last news in Fakti

5 Януари, 2023 10:00 17 395 170

"Добре че се махнах": защо някои българи говорят така

  • българи в чужбина-
  • българия-
  • мигранти-
  • българи-
  • емигранти-
  • патриотизъм-
  • българщина-
  • манталитет

Да живееш в чужбина и да си доволен от избора си е нещо нормално. Грозно и неморално е обаче да го противопоставяш срещу избора на другите хора, решили да останат в България.

"Добре че се махнах": защо някои българи говорят така - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Добре че се махнах от тая кочина!" - вариации на тази реплика можете да прочетете всеки ден в социалните мрежи, особено в края на старата и началото на новата календарна година, когато хората правят равносметка на живота си и на постигнатото. Въпросната горчива емоция избликва от душите на българи, които по една или друга причина живеят в чужбина и наблюдават от дистанция случващото се в страната.

А то - нека бъдем честни - не е много за харесване. Списъкът на българските провали не само не се скъсява, но дори се удължава. Най-бедната и най-корумпираната държава в ЕС (според различните статистически и експертни оценки) се оказва и най-благоразположена към руския лидер Путин в европейски мащаб, а нейните граждани проявяват и най-малко съчувствие към страданията на украинците в резултат от вероломното нападение над страната им.

Огорчението е обяснимо

Икономиката и структурите в България са проядени от законни и незаконни обвързаности с руски интереси, комунистическото минало на страната изобщо не е преосмислено, кръвожадните съветски паметници и до днес са надвиснали над българските градове… Освен това България застарява и се обезлюдява с рекордни темпове, здравеопазването и образователната система постепенно се свличат надолу по корупционния сипей, правителствените кризи продължават вече две години, Шенген и еврото се отлагат, гротескната блокада срещу Северна Македония за ЕС тежко увреди международния престиж на България, а гражданите ѝ неслучайно са сред най-големите черногледци в света.

С други думи: нима можем да виним онези българи в чужбина, които говорят с такова агресивно огорчение за своята родина? Да, можем, но не защото гореизброените критики към българската действителност са неоснователни, а заради подмолното внушение, че останалите в България сънародници са едва ли не някакви „лузъри“, както гласи модерният жаргон в социалните мрежи.

Не, хората в България не са „лузъри“, а онези техни сънародници, живеещи в чужбина, които мислят в подобни категории, просто се подлагат на една елементарна психологическа процедура: те оправдават собствения си биографичен избор за сметка на хората, които са останали да живеят в България.

Повърхностно противопоставяне

Последното, разбира се, не означава, че всички българи, заселили се трайно извън страната, мислят по този начин. Или пък, че има нещо принципно лошо в това да харесваш и дори да възпяваш биографичния си избор. Да живееш в чужбина и да си доволен от избора си е нещо съвсем нормално и легитимно. Грозно и неморално е обаче на висок глас да го противопоставяш срещу избора на други хора, като по този начин ги натикваш в лузърската ниша.

За провалите на България през десетилетията на новата ѝ държавност трябва да се говори. Трябва да се говори със същия патриотизъм, с който се говори и за успехите на страната и нейните обитатели, за талантите, певците, художниците и поетите, за очарователната природа, за миролюбието и неизтребимия хумор на хората, за култа към образованието и за изумителния цивилизационен път, извървян през столетията…

Повърхностното противопоставяне между „българи в страната“ и „българи в чужбина“ сáмо блокира онези енергии, които в синхрон помежду си биха могли да дръпнат България напред: енергиите на критичната загриженост и на традиционния патриотизъм.

Без високомерие

Тъкмо за това, впрочем, ни подсети и събитието в София на 1 януари по случай 160-годишнината на Алеко Константинов. Алеко, който по думите на проф. Александър Кьосев, вижда кривиците на своя Бай Ганьо, но в същото време го обича и донякъде се идентифицира с него. Алеко, който знае за „кочината“, но не я презира.

За да затворим рамката, ето и една противоположна реплика от социалните мрежи, с която българка в чужбина откликва на споменатото събитие в София: „Съжалявам, че не съм в България. Искаше ми се да бях там!“.

Автор: Александър Андреев


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 123 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    175 34 Отговор
    😂 ееее не ! 😂 с две думи: дойче веле 😂 Мноо нагли и безскрупулни, бате !

    Коментиран от #25, #112

  • 2 честен ционист

    212 30 Отговор
    На мен като ми домъчнее за България и си вадя снимка на Баце и носталгията изчезва на мига. Всеки път работи.
  • 3 Госあ

    162 33 Отговор
    И спрете да пълните количките с боклуци от немските супермаркети ве ! Има квартални месарници, хлебарници и плодзеленчуци. Все още. Че и те ше изчезнат скоро.

    Коментиран от #6, #8, #21, #157

  • 4 СССРБарета

    204 36 Отговор
    Да бе със сигурност никой не би повярвал на подобни глупости че комунистическите паметници от преди 35 години са виновни за ограбването на България от капиталистите на запад! "Дойче веле" е мазна дебела крайна пропаганда.... както между впрочем вече и "факти"!

    Коментиран от #101

  • 5 Елементарно е

    108 69 Отговор
    90% от тия са си живяли в кочини в БГ, и сега караваните на полетата им се виждат палати... Доброволни слуги, за нищожни пари.

    Коментиран от #126

  • 6 човещинка

    96 14 Отговор

    До коментар #3 от "Госあ":

    Които зареждат от немските вериги и препродават с надценка.. Айде нема нужда. Шмекери са останали само в тая страна. Такъв беше и замисълът.

    Коментиран от #15

  • 7 Без ДДС

    154 17 Отговор
    Плащат ви да пишете статии с който да противопоставяте българина срещу българина,българина срещу етносите в България. И вие го правите добре.
    Един ден ще се събудите и ще разберете колко сте......
    Живи и здрави от един българин,който е разбрал,че трябва да търси проблемите в него си а не в околните.

    Коментиран от #10

  • 8 Купи си Буквар

    31 14 Отговор

    До коментар #3 от "Госあ":

    "ВЕ"??!!! И "ше" понаучиш нещо!!!!!!!!!!!!!!!! Аман от неграмотници със самочувствие...

    Коментиран от #13

  • 9 Данъкоплатец

    96 19 Отговор
    Човек живее в това което си построи и направи около себе си. Ако някой живее в кочина, да се сърди на себе си, страната няма значение.

    Коментиран от #14, #54

  • 10 виновен си

    17 34 Отговор

    До коментар #7 от "Без ДДС":

    Есть человек — есть проблема, нет человека — нет проблемы.
  • 11 ХАХАХА

    102 43 Отговор
    Е друго си е да мият чинии и други части на западноеврогейците или да кръстосват улиците им предлагайки се,а може би работата в кланниците и строителството и живота в общи помещенияе са приказ. Колко от тези напуснали България са се устроили ама така както тука ,ако през 90 те години не ни бяха унищожили икономиката ,за да отидат българите да им работят като роби? Не познавам българин ,който действително да се е устроил добре на запад и да плюе по Родината си ,освен купените българофоби и тези посочените най горе.

    Коментиран от #40, #160

  • 12 Къде па и тоя maloумник

    112 22 Отговор
    го намериха?
    Пак Русия била виновна за всичко.
    А това че търпяхме германския "възпитаник" 12 години няма никакво значение.
    И всичките преди него.
  • 13 Госあ

    8 19 Отговор

    До коментар #8 от "Купи си Буквар":

    беей ве чугун.

    Коментиран от #31

  • 14 държавата ишлеме

    41 18 Отговор

    До коментар #9 от "Данъкоплатец":

    Хубаво е да си го повтаряш това, когато настъпуш някоя 50 годишна плаваща плочка и опръскаш панталона си Boss до колана с неизвестна кафява субстанция.
  • 15 Госあ

    43 17 Отговор

    До коментар #6 от "човещинка":

    Ми аз пазарувам от месарница с хубаво месо на същата цена като у лидъл.

    Коментиран от #22

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 факти

    63 9 Отговор
    "Факти" от коректив се превърнаха в помия.
  • 18 ДДРОнег

    70 35 Отговор
    Аз останах тук, макр още преди ОПГ герПдпс да бяха взели властта, предиждах какво ни чака ...
    Но нека ни признаем, нима в България не е кочина ?!
    И населена с много проЗД народ, който все още лелее по минало време, я на "развития соц.", я на "най-старата държава на три морета" ...
    И населена с народ, за който върха на културата е чалгата и плешивия от итн-то ?!
    И който въпреки 30-те години свободна информация все още смята, че дължим все още слугинаж на рузнаците ?!
    И въпреки изнесените множество данни за престъпленията н ОПГ герПдпс, все още една трета от БГ-населението гласува за тях ?!
    За съжаление ще си останем дълго време най-бедните и най-проЗДите в Европа !!!

    Коментиран от #20, #23

  • 19 Леля Гошо

    64 14 Отговор
    Аз имам и чужд паспорт но си стоя тук. Вярно че е кочинка, но си я харесвам, там пък обстановката е стерилна а хората постоянно шпионират и те докладват на полицията дори ако пуснеш музиката малко по-силно.
  • 20 Госあ

    28 14 Отговор

    До коментар #18 от "ДДРОнег":

    Демокрацията дойде дюшеш на простолюдието от плодзеленчуците и месарниците, обаче за всички професионалисти, освен самозваните айчита дето мажат джава, беше пълна резачка. Никой не може да ме убеди в противното, защото имам поглед над нещата.
  • 21 Гост

    27 4 Отговор

    До коментар #3 от "Госあ":

    И на плащам още една надценка? Та те от къде зареждат? Да не коментираме хигиената и обслужването на една сериозна част от тях! Или пък сроковете на годност на продуктите! Има много добри практики в малките магазини, но това си струва парите, а и за съжаление не могат да поддържат голям асортимент. Не е толкова просто както го описваш!

    Коментиран от #24, #67

  • 22 нема нужда

    44 21 Отговор

    До коментар #15 от "Госあ":

    Всякак сме пробвали ,но българина мисли единствено как да те прецака. Българина няма ни най малка представа как да те спечели като клиент . Затова винаги пазарувам от Лидл и Кауфланд, защото освен, че е по изгодно, веригите застават зад името си и винаги може да направиш рекламация, винаги имаш гаранция за това , което си купил.
  • 23 човещинка

    30 8 Отговор

    До коментар #18 от "ДДРОнег":

    Явно си се уредил в някое НПО по време на ОПГ-то, иначе отдавна да си избягал, родолюбецо.

    Коментиран от #27

  • 24 Госあ

    36 18 Отговор

    До коментар #21 от "Гост":

    Напротив, просто е. Пак повтарям, цените са същите, а качеството по високо. Специално месото в лидъл е ужасно ! Рибата е горе долу окей, но и в рибарския е същата. Просто спрете да пълните гушите на швабите ! Нали гледам с кво се пълнят количките…боклуци.

    Коментиран от #53

  • 25 Пешо

    76 13 Отговор

    До коментар #1 от "Госあ":

    как изкараха Русия виновна за нашите неуспехи!!!
    България е демокрация от 30г.
    Служби, международни комисии и какво ли не .... сега русия и паметниците й били виновни!
    Истината е една ..... сами са си виновни хората . България е кочина заради самите хора...всеки иска всичко да е наред, но ако може той да мине метър ...я в общината, я пред МВР , я за някой документ ..... е затова е кочина....
    Алчност и корупция ..... промотиране на пороци... липса на социални и образователни политики, водят до разцвет на Сиганиийката .. .
    в Геополитически аспект ..Русия както и САЩ и всяка една друга страна се отнасят към нас с една единствена цел..... те да постигнат интересите си!!!! И никой не ни е виновен, че ние не гоним нашите интереси... не са ни виновни паметниците на Русия ,..... както има и паметници на амаерикански летци , бомбардирали нашите баби и дядовци!!!!!!

    ай.... помислете си сега пак.

    Коментиран от #26, #28, #29

  • 26 Госあ

    30 18 Отговор

    До коментар #25 от "Пешо":

    дойче веле ! За всички несполуки и катастрофи на България са виновни немскоговорящи и шваби ! Просто не ми се коментира…
  • 27 ДДРОнег

    21 14 Отговор

    До коментар #23 от "човещинка":

    Не,пич, работа както всички в частна фирма, но си познавам и върша добре работата и често имам свободно време !
    И заплатата ми е доста над средната, да не кажеш, че съм прошляк ... като неуспелите, за които все Западът име виновен !!!

    Коментиран от #133

  • 28 Госあ

    17 2 Отговор

    До коментар #25 от "Пешо":

    Иначе, навсякъде хората си приличат, затова има закони и държава.
  • 29 всеки за всекиго е вълк

    58 2 Отговор

    До коментар #25 от "Пешо":

    Бюрокрацията е най-голямата кочина в тая държава. В България има толкова негативна енергия, че всичкио се прави с една единствена цел - от омраза към българина и всичко българско.
  • 30 Опас

    40 21 Отговор
    Проблема не е,че сме бедна и корумпирана държава а ,че сме в голямата си част проста и комунистическа държава,грозни безлични градове с панелни мръсни жилища мързеливите им обитатели са приучени да гледат телевизия и да завиждат ,всичко това е от селския манталитет на дедите им . Избивана от комунисти интелигенция и толериране на простотия чалга и футбол!

    Коментиран от #32, #45

  • 31 оди да праЙш като

    11 11 Отговор

    До коментар #13 от "Госあ":

    вятъра! Неук комуняга.

    Коментиран от #39

  • 32 програниран мозък

    41 16 Отговор

    До коментар #30 от "Опас":

    Чалгата и футболът са капиталистически открития, а ако не бяха панелките, щяхте да живеете в сламени къщури като в Африка.

    Коментиран от #44

  • 33 ЕСССР

    30 10 Отговор
    ".... кръвожадните съветски паметници"... ХАХАХАХАХА..!
  • 34 Петата колона

    23 36 Отговор
    Тия дето работят срещу България са руските мекерета русофилите и господаря им пияния цървул Русия,раша източва Българските ресурси над80 години
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 дааа

    52 10 Отговор
    От моите познати и роднини никой не се върна в Бг. Живеят в Испания, Нидерландия, Австрия, САЩ, Ирландия и т.н. и всичките са добре- материално, финансово, семейно, деца си народиха там по 2-3, а даже възрастните над 40 год. се решиха на още по 1 дете. В Бг в провинцията това е немислимо.
  • 38 Вол

    42 20 Отговор
    Тук останаха само по мизерни ментално хора и псевдо патриоти въртящи задник на турски кючеци носещи като наметало българското знаме на трети март и други национални празници! Збръкана работа
  • 39 Госあ

    8 12 Отговор

    До коментар #31 от "оди да праЙш като":

    казАх ти да не се обаждаш ве мънки. Яж си бананата и трай
  • 40 дааа

    55 10 Отговор

    До коментар #11 от "ХАХАХА":

    Айде, стига с това миене на чинии! Даже миячите на чинии са по- заплатени от работниците в дълбоката провинция в Бг. Няма срамен труд. Но това не могат да го проумеят комунистическите, закърнели глави. С поредното идване на власт на ГЕРБ, емигрантите ще станат още повече. ГЕРБ ще прогони още повече българи. Накрая ще останат само държавните хрантутници.

    Коментиран от #43

  • 41 Тия Пен дели от Пропагандата

    39 17 Отговор
    Как свързаха фенер с макарон?!
    Кое е путинското в управлението на България? Несъстоялия се АЕЦ Беляне? Несъстоялата се тръба Южен поток? Спирането на газа? Спирането на рафинериите с руски суровини? Гоненето на 70 руски дипломати? Гоненията единствено на руски предполагаеми шпиони? Затварянето много пъти на въздушното ни пространство за руски самолети? Пращането на оръжия в Украйна? Спирането на корабостроенето за Русия? На аляването на търговията с Русия? ... ... ... ...
    Мръсни фекални шваби!
  • 42 фенче

    33 9 Отговор
    не е вярно, че ако ги нямаше панелките, щеше българина да живее в сламени колиби, щеше да живее в онези малки грозни къщички, тип Ючбунар, с малки дворчета, и мръсния канал тече отпред, до оградата, такива още има в Албания, виждал съм ги, България не е кочина, просто е бедна държава, с опърнат наопаки ред на нещата, и демотивирано население, докато не се изправят нещата, и не се въведе ред, все така ще е

    Коментиран от #58

  • 43 Чистач на офиси

    35 6 Отговор

    До коментар #40 от "дааа":

    Не че парите са най-важното, но... в скандинавска страна съм и печеля около 6 500 лв. без извънреден труд и с време удобно за мен.
    Сега някой да обясни какво трябва да работя в България за тези пари?

    Коментиран от #52, #127

  • 44 Да тъп си

    22 12 Отговор

    До коментар #32 от "програниран мозък":

    Да ние преди панелките в сламата живеехме, само дето си наемахме архитекти от Париж да ни проектират къщите и парковете та сега поне някой градове да приличат на нещо. Ходи у Перник да видиш комунистическа архитектура и се любувай
  • 45 дааа

    34 8 Отговор

    До коментар #30 от "Опас":

    Проблемът в Бг е, че червените бизнесмени не плащат достойно за положения труд. При нормално заплащане хората няма да са зли, злобни един към друг. Няма да се страхуват да раждат деца. Ще знаят, че винаги ще могат да си намерят работа, ако ги съкратят и ще могат да се грижат за смействата си. Работи се по 10-12 часа в частния сектор, вкл. и в събота, а на Запад не е така. Никой тук няма време да се занимава с градинката пред блока, да озелени квартала, да поддържа хигиена, да направи мястото по- красиво. Другият основен проблем е селският манталитет. Нямам предвид селяните, а мисленето и задръстеният им начин на живот, който пренасят и в града. В провинцията последните 5-10 год. стана някакъв ад с тези хора, преместили се от селата. Страшното е, че селският манталитет вече е наложен- псевдоурбанизация.

    Коментиран от #51, #60

  • 46 Госあ

    22 10 Отговор
    Лао Дзъ е казал: колкото по малко искаш, толкова по щастлив ще бъдеш. Витоша ми е достатъчна. Действително, трябваше да работя извън кочината (самата истина, благодарение на швабите) за да си осигуря необходимия минимум, но не бих заменил живота си в България, освен ако не става дума за професионално развитие, но и то е до време. Само простолюдието си мисли, че след определена възраст може да постигне съвършенство, което не е постигнало докато му е било време.
  • 47 Стефан

    24 20 Отговор
    Трябвало е да бъдат избити до крак всички русофили и шумкари още навремето и днес
    България щеше да бъде нормална европейска държава.

    Коментиран от #56

  • 48 Механик

    22 17 Отговор
    Защо някои българи говорят така ли? Ами просто е- искат да покажат какви житейски успехи са постигнали, миейки чинии и пенсионерски дупета.
    Те такива резко искат да се разграничат от нас, тия дето живеем тука, за това пък държат да пишат в български форуми, плюейки по нас. Което някак си не е логично. Хем искаш да покажеш, че си се ОТКЪСНАЛ от род и родина, хем посещаваш нашите форуми и даваш акъли?!?!?!?!
    Но по принцип, това е нормална реакция за комплексари.

    Коментиран от #50, #82

  • 49 кюмюря от Драгалевци

    37 3 Отговор
    Дойче зеле казва защо в България е толкова зле ..... !? Това не е ли доза лицемерие от страна на ДОИЧОВЦИТЕ ! Не прочетох статията а и няма защо но аз да подскажа защо у нас е така вече 32 години . Първо защото едно лице И .Костов за да има банани за дъщеря му извърши така наречената масова приватизация (кражба ) в България в която беше унищожена държавната собственост . Като резултат от това се случи че златото попадна в канадците , тецовете в американците , ядрените блокове затворени заради французите , хранителните магазини на немците , и не на последно място боклуците на италианците у нас понеже преди време един чешки художник ни нарисува като тоалетна на картата на света . .
  • 50 Щом се интересувам, искам да се върна

    43 4 Отговор

    До коментар #48 от "Механик":

    И аз си мислех като тебе преди да замина. Но когато видиш и усетиш начина на живот в нормална държава, повярвай ми, започваш да забелязваш много повече недостатъци в родината. Има неща, за които ти даже не предполагаш, че могат да съществуват, а те са ежедневие за други хора.
    И най-важното, никой не е напуснал родината си от хубаво, добре го запомни НИКОЙ!
  • 51 Труд

    15 14 Отговор

    До коментар #45 от "дааа":

    Искаш повече пари, отвори собствен бизнес,използвай уменията и волята си , не спи по цели нощи и се труди за да постигнеш резултат , тук всички чакат да ги наемат на работа ,и отгоре на това с претенции за заплащане .збръкана работа

    Коментиран от #57

  • 52 дааа

    37 3 Отговор

    До коментар #43 от "Чистач на офиси":

    Няма какво да работиш в Бг, никой няма да ти даде 6500 на месец. Това за висше образование и пр. са пълни глупости. Ако нямаш връзки, образованието се обесмисля. Ако си от провинцията, за обикновена работа ще получаваш минимална заплата или около минималната. Точно парите са от значение. Ако имаш- можеш да си позволиш следващото стъпало нагоре, таблицата на Маслоу- пътувания, курсове, обучения, културни мероприятия, ако има такива в района, ако имаш деца, можеш да ги изучиш, висше образование, по- добра професионална реализация... В Бг с минимална заплата само оцеляваш.

    Коментиран от #62

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Не можеш всичко

    13 0 Отговор

    До коментар #9 от "Данъкоплатец":

    да построиш драги.
    Не можеш да проверяваш всеки капак на шахта дали е под напрежение и може ли да стъпиш върху него.
    Или да се движиш с БТР щото някой може да те натресе отзад.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 В грешка си

    19 3 Отговор

    До коментар #47 от "Стефан":

    Не русофили, а народоотстъпници!
    Продажниците не са -фили, а безскрупулни и алчни хора.
  • 57 дааа

    21 2 Отговор

    До коментар #51 от "Труд":

    Айде стига с тоя частен бизнес в Бг! Можеш да го развиваш в голям град, в провинцията няма на кого да си продаваш изработеното- бедни хора и пенсионери. А на всичкото отгоре трябва да си внасяш редовно лептата към някоя партия/велможа местен, който ще те забележи, ако напреднеш и няма да пропусне да те издои. Или имаш предвид търговия ли? Щото в Бг освен магазини, кафенета и ресторанти, рядко се прави друг бизнес. Ами мерси съм за такъв бизнес. Бизнес частен за развитие е добре пак в чужбина.

    Коментиран от #64, #132

  • 58 Г образен соросоид

    26 0 Отговор

    До коментар #42 от "фенче":

    А аз бих казал така : И след 32 години демокрация вече става ясно защо сме толкова бедни и на последното място по жизнен стандарт в ЕС . И по времето на СИВ не бяхме кой знае колко богати или пък заможни но нямаше такова класово разграничение или просто не се натрапваше такова . Няма да си подредим държавата защото нашата политическа върхушка няма как да си развали придобивките , в това число боя на депутатите , субсидиите , заплатите и всички привилегии около шуробажинащината .

    Коментиран от #66

  • 59 Госあ

    16 7 Отговор

    До коментар #53 от "Гошо":

    Ами да. Най много да излезе 30лв. Не ме разбирай погрешно, точно аз искам малкия и среден бизнес да бъде унищожен, но специално хранителновкусовата промишленост и печалбите от нея трябва да бъдат български ! Наркооп няма вече, няма и да има. Намъкнаха се швабите с единствените си “инвестиции” и продукти трето качество. Що ги ядеш тия банани и мандарини ? По нашите земи по това време има ябълки, тикви и круши 💁
  • 60 Хаха

    8 9 Отговор

    До коментар #45 от "дааа":

    Няма време щото гледа телевизия и пише коментари хаха .блокове, само като ги видиш и искаш да до събориш а не да почистваш ,грозна работа ,изкривяваш съзнанието си само като поживееш в подобна не човешка обстановка , в цивилизования свят всеки с нормално образование разполага с къща с басейн и фитнес а тук гледаме по телевизията ,че по евтино
  • 61 Брюкселска диктатура

    20 9 Отговор
    Ми то Германистан стана по-голяма кочина от България.

    Коментиран от #137

  • 62 Чистач на офиси

    21 1 Отговор

    До коментар #52 от "дааа":

    Прав си, аз съм с 2 магистратури и съм го изпитал на гърба си.
    Само да споделя, че тук има хора, не само мигранти, които живеят по-добре от мен без да работят - те са на помощи.
    Образованието е безплатно.

    Коментиран от #68

  • 63 дааа

    31 2 Отговор
    Както писах, много близки хора емигрираха, живеят си там, нямат неразрешими проблеми. Понякога ги питам, защо не се върнат в Бг. Отговарят ми, че биха се върнали след пенсия, т.е. не искат да продават евтино труда си, не разчитат на Бг пенсии, знаят, че са мизерни, искат децата им да израснат в чужбина, не в Бг, да се устроят там и после биха мислили за връщане. Макар да се съмнявам, че и след пенсия ще се върнат. ЕС върви напред въпреки кризи, инфлации и пр. Бг върви назад от 13-14 год.
  • 64 Ооо

    19 14 Отговор

    До коментар #57 от "дааа":

    Щом нямаш акъл и воля за да работиш за себе си ,ще работиш за някой който има, но ще получаваш колкото ти дава без да се оплакваш

    Коментиран от #71

  • 65 Госあ

    23 11 Отговор
    простите некадърни соросоиди добрали се до властта след демокрацията разсъждават от тяхната си камбанария, че не можем да произвеждаме нищо. Да, ядрената технология можеше да си остане руска, железопътния транспорт - китайски, електрониката и черната техника - японски и автомобилите вносни, но всичко друго можем да произвеждаме - от бяла техника, трамваи и тролеи, през химическа и голяма част от фармацевтичната промишленост до селскостопанска техника и продукция можеше да бъде родно производство

    Коментиран от #138

  • 66 фенче

    3 1 Отговор

    До коментар #58 от "Г образен соросоид":

    еми тогава, оставаме на изходно положение, тоест това, което е в момента, и леко малко по зле, заради моментната криза и инфлацията
  • 67 Търговец

    26 6 Отговор

    До коментар #21 от "Гост":

    Магазините за хранителни стоки зареждат от борсите и производители на хранителни стоки.Само някой новобранец би купувал стока от Метро,Лидл и Кауфланд с цел да я препродава.Зареждам охладено месо ден за ден от кланница и до вечерта свършва,винаги е прясно.По веригите продават дълбоко замразено.Като почне да лепне го мият с оцетена вода и замаскират с марината и подправки.
  • 68 дааа

    20 6 Отговор

    До коментар #62 от "Чистач на офиси":

    Там държавата се грижи за хората. В белите страни има грижа за бедните, за хората с увреждания, за пенсионерите. А в Бг тези групи хора се третират така, както нацистите са третирали "определени" групи през Втората световна война. И моите познати в чужбина някои са висшисти, работят други професии и пак са по- добре, отколкото тук. Даже когато се разболеят, не се връщат в Бг. Лекуват се в чужбина. Нищо не чакат от Бг.
  • 69 Турбо

    22 14 Отговор
    Мой познат си дойде от Германия за лятната отпуска.Работел на 3 смени,получавал добра заплата,много добре бил.Кото го видях колко килограма е отслабнал и колко зъби му липсват в устата,каква бракма кара и как е облечен,дали му повярвах.

    Коментиран от #76

  • 70 оня с коня

    12 8 Отговор
    БГ е ЧАСТ ОТ РАЯ на Света,но тя НЕ Е ЗА ВСЕКИ!Това са го разбрали Емигрантите и то по "трудния начин",затова и са се преселили на по-удачни за тяхместа.Ама се била Обезлюдявала България...ами какво по-хубаво от това,след като ще остане ПОВЕЧЕ Благини за тия които сме си тука?:)

    Коментиран от #73

  • 71 дааа

    21 2 Отговор

    До коментар #64 от "Ооо":

    Тая гербаджийска практика да обиждаш опонента, който не е съгласен с теб, вече се изтърка. И изобщо, когато няма аргументи, започват обидните квалификации.

    Бг не е добро място за развитие на бизнес в провинцията.
  • 72 Пешо

    22 6 Отговор
    Защото като се прибереш в милата родина веднъж годишно , след седмица мечтаеш да си тръгнеш и да не се връщаш повече- толкова е зле тук!
  • 73 фенче

    26 2 Отговор

    До коментар #70 от "оня с коня":

    благините се произвеждат от хората умнико, по малко хора, по малко благини, България няма петрол и злато за да захрани достатъчно вас, всичките 400 000 гербера, благините ви са от нашия залък, но ти си достатъчно циничен да говориш така, типичен гербер, последовател на вожда си

    Коментиран от #128

  • 74 Алчна мутра БЪЛГАРОУБИЕЦ

    23 3 Отговор
    За черногледството на българина мога да кажа , че се и дължи на редовно излъчваните (по купените от мен медии) черни хроники в т.ч. катастрофи , убийства и др., ако няма такива в деня да се дават тяхни навършени годишнини. Не трябва овцете да мислят позитивно в кочината , тук е държавата на мафията.
  • 75 Българин

    16 14 Отговор
    Махнал се и отишъл на запад, ама гласува за Вгъзраждане та ние, които не сме се махнали да живеем в руската кочина.

    Коментиран от #83

  • 76 дааа

    18 6 Отговор

    До коментар #69 от "Турбо":

    Това ли ти е критерият за богатство- килограмите и колата? На 3 смени работел, какво лошо има в това? Смени по 8 часа и съответната почивка. А за зъбите, проблемът си е негов. Не е само въпрос на пари.

    Заради този селски манталитет да се интригантства, да се клюкарства, да се гледа в паничката на друг и да се присмива, Бг е ударила дъното.

    Коментиран от #80

  • 77 ШвабскитеЗелки Квичат

    9 5 Отговор
    Некъф Андреев се има за автор. Точка!
  • 78 Бай Митко

    9 7 Отговор
    И ги четете още?
    Дойче Веле = Факти = Лъжи = 00
  • 79 Като имаш лично мнение

    6 0 Отговор
    И критично мислене го наричат "повърхностно противопоставяне" , е няма лошо. Хвала, че има мислещи хора.
  • 80 Бай Митко

    31 1 Отговор

    До коментар #76 от "дааа":

    Коментара е точен, но ако позволите имам молба да не бъркате селяните със СЕЛЯНДУРИТЕ!
    Едните са трудолюбиви, миролюбиви, отзивчиви, готови да помогнат и си живеят тихо на село! Другите ги има навсякъде и най много по софето, нищоправещи многознайковци, специалисти по всичкология и най вече мързеливци, лъжци и фурнаджийски лопати!
  • 81 Германец

    18 8 Отговор
    Няма никакво "подмолно внушение" :))) Добре че се махнах от тая кочина дефинира изцяло личния избор, както и оценката какво представлява държавата България. То и няма и как по друг начин да бъде определена "държава", която не само не успя да се очисти от комунягите, ами ДС си върна всички позиции и сега, с руския зелен чорап като Лице, управлява държавата по примера на КГБизма в Русия на Путин. България на Радев и Русия на Путин си приличат по това, че всъщност в двете държави тайните служби си имат държава, а не държвата - тайни служби. Това е ИСТИНАТА драги "обидени" останали в България.
  • 82 ДДРОнег

    10 3 Отговор

    До коментар #48 от "Механик":

    Вие май освен в блатная кочина, другаде не сте живели, нали ?!
  • 83 Не всички.

    5 9 Отговор

    До коментар #75 от "Българин":

    Кенефаджийте на Запад гласуват за Израждане.
  • 84 Ти си

    8 9 Отговор
    Оффффф , злобна антибългарска статия от агента комунист пишещ от Германия по поръчка на DW.......
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Мая

    20 5 Отговор
    Никъде не е идеално.
    В родното село на баща ми си купиха къща едно семейство с малки деца живели около 20 години във Франция.
    Причината да се върнат окончателно в България е образованието. Френското държавно образование в училищата вече включва ЛГБТ и Джендър идеологии. Там родителите преместват децата си от държавни в частни училища, но според тях това е временно решение на проблема, защото ще въведат правила и закони, и за тях.

    Коментиран от #91

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Германец

    14 10 Отговор
    И един напълно безплатен съвет към останалите в кочината: за разлика от написаното в статията, където се казва, че за провалите да станете нормална държава, "трябва да се говори", НЕ уважаеми, не трябва да СЕ ГОВОРИ, а ТРЯБВА ДА СЕ ДЕЙСТВА. По същия начин, по който чехите ИЗЛЯЗОХА НА ПРОТЕСТ, когато техния също проруски президент си позволи да направи няколко съвсем леки реверанса къп руския режим. ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ излязоха на масови протести, за да му покажат, че няма да позволят демокрацията им да бъде застрашена от руски слуги. ЗА РАЗЛИКА ОТ БЪЛГАРИЯ, където БЪЛГАРСКАТА държавност ИЗЧЕЗНА под напора на действията на руския зелен чорап в Президентствот, и вместо протести, четем за задръствания към Гърция по празниците. ТАКА НЯМА ДА СТАНЕ :)))) ВИЕ ще трябва да си извоювате демокрацията.

    Коментиран от #92, #98

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Германец

    14 15 Отговор

    До коментар #86 от "Мая":

    Причината може да е образованието, но малко по-ралично :)))) Просто на българските деца им е по-трудно във френските училища и в България ще изкарат по-лесно и с по-високи оценки. Чиста бакалска сметка е връщането им, щото не искат да се борят. Познато ми е от много, които се "върнаха", но не искат да признаят, че го правят, за да им е по-лесно :))) Живота в нормална държава идва с отговорности, и не всеки може да се справя с тях. :)))

    Коментиран от #123

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Вън от ЕвроАтлантическия Райх

    26 6 Отговор
    Сега разбрахте ли защо ни държат бедни?
    Даже не го и крият- защото сме били най-благоразположена към руския лидер Путин в европейски мащаб и проявяваме и най-малко съчувствие към страданията на украинците !!!
    Представяте ли си, трябва задължителни да слушаме, да сме русофоби, нацисти, и изпълняваме болните им заръки, за да ни отпуснат колана. Отврат.
    Вижте Унгария как фашистки я задължават да прокара ЛГТБ пропагандата, и ако не тормоз. Същото е и с нас.
  • 94 Конън

    3 8 Отговор
    Организация и натиск да бъдат преместени или разрушени всички болшевишки паметници народе активирай се....

    Коментиран от #95

  • 95 Германец

    10 16 Отговор

    До коментар #94 от "Конън":

    В страни като Полша и Чехия хората излязоха на улицата за да утвърдят избора на правителствата си да разкарат и последните уродливи остатъци от съветската окупация. Какво правим в България - 6 платени от Копейкин май-муни "защитават" столична община от показване на СИМВОЛИЧНА солидарност с нападната от фашистки режим държава, а уродливия и срамен паметник на "съветската армия" стои и му се кланят пенсионирани почитатели на комунистическия кървав режим, въпреки че от 93та има взето решение за премахването му. А целия център на София е "русифициран". ТОВА е причината осъзналите се да наричат България "кочина", а не че не си обичаме природата и родните места.

    Коментиран от #154

  • 96 Коментар

    26 8 Отговор
    Прекалено злобна и анти българска статия,която внушава да емигрираме и после се чудите защо българите намаляваме.Не мисля,че е редно да се публикува.
    Няма нищо общо с реалните проблеми в България.Просто са ни ниски заплатите и затова някои са махат.Нарочно ги държат ниски по заповед на онези от Козяк,за да си осигуряват евтина образована работна ръка.Ние сме с по няколко езика,а такива като нас трудно се намират.

    Коментиран от #97, #100

  • 97 Германец

    6 10 Отговор

    До коментар #96 от "Коментар":

    Явно нищо не си разбрал от статията. Даже е прекалено "патриотична", защото вместо да говори за това какво не се прави като хората, за да стане България истинска демокрация, се говори за това как емигриралите не трябвало да са чак толкова критични, щото то "ние сме си такива". Особено стряскащи са намеците, че едва ли не така било по-добре ("Алеко .. си обича БайГаньо и донякъде се идентифицира с него). Това е НЕДОПУСТИМО отношение, ако ще вървим напред като демокрация. Не може да има "не може ли да сме и така, и иначе". НЕ, НЕ МОЖЕ. Впрочем, интересно какво автора разбира че от "синхрона между българите в България и чужбина България "ще бъде дръпната напред"? КАк ще стане, когато българите в България НАРОЧНО не правят това, което българите в чужбина им донасят като знания и опит в обсластта на живота в демократични общества? Магия?

    Коментиран от #99, #103

  • 98 ДДРОнег

    10 3 Отговор

    До коментар #88 от "Германец":

    Много сте прав !!!
    Отдавна им говоря на хората, че изборите не се изчерпват само с пускането на бюлетината, а и с контрола на политиците, дали чрез институциите, дали чрез улицата, но трябва да си готов да се бориш за правата и свободата си !!!

    Коментиран от #105

  • 99 Смех

    9 4 Отговор

    До коментар #97 от "Германец":

    А ти кво дириш тука или с бейсик немският ти и не знаенето на англииски нещо няма работа там и дремеш у бе ге форума

    Коментиран от #102

  • 100 ДДРОнег

    14 6 Отговор

    До коментар #96 от "Коментар":

    Вие казвате, че сме бедни и затова сме проЗДи ?!
    НЕ обратното е , бедни сме, защото сме проЗДи !!!
    Никъде няма да Ви дадат пари в ръката ей така, за красивите Ви очи !!!
  • 101 Годт3

    5 7 Отговор

    До коментар #4 от "СССРБарета":

    Ограбена е от Кремъл, и то заради галфони ката теб.
  • 102 Германец

    5 6 Отговор

    До коментар #99 от "Смех":

    В ЕС имаме право и въможности да "дирим" там, където мислим, че имаме интерес. Проблем?

    Коментиран от #104

  • 103 Коментар

    6 1 Отговор

    До коментар #97 от "Германец":

    Твоята демокрация си бие на фашизъм.Да се руши само не става.Все едно да вземем един чук и да натрошим златото на траките,защото са ни криви.Тези паметници са да ни напомнят да не се повтаря историята.Остава да се похвалиш как смяташ Хитлер за герой и имаш нещо негово...
    Въобще не е патриотична,а си настройва за емиграция.
  • 104 Смех

    6 1 Отговор

    До коментар #102 от "Германец":

    Просто признай че си неграмотен и си смени ника на туземец по ще ти отива германец звучи претенциозно а твоят умствен капаситет няма място за претенции.
  • 105 Германец

    11 13 Отговор

    До коментар #98 от "ДДРОнег":

    Реално хората трябваше да са на улицата още щом руското мекере в Президентстото започна да си позволява коментари към ПАРЛАМЕНТА с ултиматуми от сорта на "имате още две седмици". Такова отношение в демократична страна е НЕВЪЗМОЖНО. Вместо това българите се чудиха колко агнешко ще могат да изядат по празниците и "оглушително люпиха семки". Да напомня, че това беше преди близо 2 години. Оттогава този човек направи още къде по-големи беозбразия, несъвместими с демокрацията. Да не говорим за ТОТАЛНОТО ОТСЪСТВИЕ на теми в общественото пространство, за които се МЪЛЧИ. Като това, кога официално ще се освободим от комунистическото си налседство. Защото то само няма да си отиде, а ефектите от оставането му са всеобхватни. Като това защо руския посланик още не е изгонен за изказвания несъвместими с дипломатическия му статут и така нататък.
  • 106 Серго

    7 1 Отговор
    Пак
    Украина
    Пак
    Путин
    Все някой ни виновен.
    А вие продажник подложи журналя драскачи некомпетентни.
  • 107 пламен

    11 8 Отговор
    Беднотията идва от простотията. Простотията води до зависимост от русия и данък русия. За сравнение, Румъния, минимална заплата 1200 лева. В Румъния няма данък русия
  • 108 Рони

    9 0 Отговор
    На нас все някой ни е виновен.На едни Русия на други Щатите.Много предатели за шепа жълтици.Всички сте безродници продажни.
  • 109 Роза

    15 3 Отговор
    Напълно съм съгласна с тезата на автора,че всеки може да избира къде да живее и работи.Естествено,там,където печели повече и се чувства по-добре!Но не трябва да плюеш по родината си и да я наричаш "кочина"!Това е признак на простотия и неблагодарност!Нали в тази страна си израсъл и там е корена ти!Там си получил образованието си и най-хубавите ти години-детството и юношеството-са минали там!Уважавам онези наши сънародници,които въпреки ,че са в чужбина,носят България в сърцето си!
  • 110 АБЕЕЕЕ

    15 7 Отговор
    Русия ни била виновна, абе вие какви хапчета пиете? Нали 32 години демокраси, приятелство със САЩ, членство в ЕС, закони и регулация по 598 страници, лгтб-и 58 пола, Лидл, Кауфланд, Макдонялдс, каква Русия?! Управляват ни от Брюксел и Козяк и ние козируваме - отдавна е така. Пак ще попитам - каква Русия?! Не е истина колко са зле някои хора и колко пропаднал парцалл е Дойчевското миризливо зеле.
  • 111 3777

    13 1 Отговор
    Рибата се вмирисва винаги от главата. Да не описвам как живеехме на село. И как е сега пак няма да Ви описвам защото може да видите. От това вече второ поколение живее на помощи и не знае да работи нищо.
    Вчера минах през едно голямо на времето село. На пътя през селото преброих 16 къщи с паднали покриви. Пусто е. Преди време бях в друго село, имаше къща с паднала стена откъм улицата(заради вода), вътре си стоеше леглото, печката на дърва, ковьорчето над леглото, масата с чаши, шкаф с тенджери и друго все едно вчера са напуснали стопаните а бабата била починала преди няколко години. Жалка гледка. Никой няма.

    Коментиран от #136

  • 112 Да бе,бате

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "Госあ":

    И тия от Deutsche W.,монтирали се там в Кьолн,начело с партийния секретар на някогашното радио София и те почнаха да критикарствуват по адрес на невъзвращенците.Оправдание на заплатите,ръбийш
  • 113 Матей преображенски

    13 2 Отговор
    Кочината стана ,защото свестните се изнесоха навън,а тук се овластиха сви-не-те,типично по Оруел.В другите соц-страни нямаше такава ударна емиграция и успяха да си запазят що-годе човешкия облик.Висшета управляваща клика се оказа и най-чевръста да се кланя по-рано- на изток,а после на запад,и ако преди е било от полза на държавата и народа ,после започнаха да рушат и грабят като кърджалии.И да призовават по радио и де-що има медии,младите да бягат,на запад за един ден изкарвали пари колкото тук за месец.И за нула време улиците опустяха,да видиш млад човек беше уникално,значи или няма капка авантюризъм или е сериозен връзкар.,а някои се измутрафончиха.Впоследствие направиха всичко на пастърма и пестил и това което имаме е една държава на престъпността и посредствеността.

    Коментиран от #114

  • 114 Кои бе

    8 2 Отговор

    До коментар #113 от "Матей преображенски":

    Полша и Румъния да не е по-иначе.А Балтийските страни и там същата работа.Ослушваха се съвецките людей кво да праат.По това време много хора във Великобритания и Скандинавия излезоха и пенсия,а и 2004 даде едни добри предположения и трите държави се опразниха бързо откъм младо население в работоспособна възраст.Всеки бяга от беднотийката.Не глеш,че сам писача на тая статийка и той избягал.Найш кога ши са върне бивший партиен секретар на Радио София.
  • 115 пенко

    11 5 Отговор
    МА КОЙ БЪЛГАРИН В БЪЛГАРИЯ ГО ИНТЕРЕСУВА -КАКВО КАЗВА НЯКАКЪВ СИ ИЗМИКЯР !!!??? И ЗУЕКА СЕ "ПЪРЖИ В СОБСТВЕН СОС " - ЩАСТЛИВ В ИСПАНИЯ --И КОЙ СЕ ИНТЕРЕСУВА --- МАЙ САМО ПОД ЛИ ЖУРНАГЪЗОВЦИ !!!!!!!!!!

    Коментиран от #120

  • 116 Прав

    5 0 Отговор
    Бг= корупция власт и пари прецакани дела работа никаква 💸
  • 117 ИМПЕРИАЛИСТ

    12 7 Отговор
    Зa тaрикaтчeтaтa, дeтo ce изнecoхa oт Бългaрия, хич нe ми e жaл...Лoшoтo e, чe тeзи мушмoрoци, зa дa ce oпрaвдaят прeд ceбe cи, глacувaт нa избoритe във врeдa нa Бългaрия....
  • 118 Абе

    5 5 Отговор
    Между впрочем и вие от Дойче веле допринесохте не малко за това противопоставяне. Как само търсихте "под вола теле", за да злепоставяте и плюете по управлението на герб, и как само наливахте масло в огъня на протестърите разни и как превъзнасяхте глуповатите харвардски некадърници. Всъщност на кой припявате е ясно, и как само каканижете че страната ни била най корумпирана и още ред неща с който очерняте родината ми. Не по малка е корупцията и на запад от БГ, само че там е по префинена и там не можеш да плямпаш неща без да можеш да ги докажеш. И въпросния господин който се е загрижил за разделението на обществото у нас,
    има голям принос.
  • 119 Германец

    8 5 Отговор
    Сам от днес в "прекрасната България": 1) от трибуната на НС шефа на МВР предупреждава каналджиите, че ще правят национална операция срещу тях 2) проруските партии си правят циркове в НС, само и само ... за да дадат властта в ръцете на руския слуга Радев 3) Самия Радев бута щерка си където може с връзките си 4) служебното Правителство на Радев, в разрез с националните ни интереси ( а някои биха казали и с правомощията им по Конституция) подпсиват дългосрочни довговори каасещи националната сигурност на България, без санкция от Парламента и така нататък. Та, България не била "кочина" ли? :))) Избушена отвсякъде, при това. Шенген ли? Марш в Евразия!
  • 120 Добре,че се махнах

    4 0 Отговор

    До коментар #115 от "пенко":

    Самонаблюдението е един сигурен начин за описание,обяснение,че и доказване на случки и случаи.А да свикне малко Гарда и си спомним за 90-те,когато българските граждани беха визови на северозапад от Шопрон,на запад от Триест и протежението на реката Одер,станала граница на насилствено изгонените от областта на Силезия,Померания и източен Бранденбург германци с обединената държава.Не бих желал да продължа,но бих желал тва ле.ке А Андреев,кат сяда да пише,поне нещо смислено да пише,а не пасквили на бивш член на Партията,захвърлил партийния си билет в коша за смет и начаса хамелеонизирал пак в някъде измислен.
  • 121 историкъ

    9 1 Отговор
    бай ти Ганя е бил бизнесмен от Казанлък . сегашните не се разли4ават много от него.
  • 122 някои българи?

    4 1 Отговор
    ми те ве4е са половината
  • 123 Козела Генади

    14 3 Отговор

    До коментар #91 от "Германец":

    Глупости, българчетата родени в чужди държави се справят еднакво добре както и останалите, дори и на 6-7 годинки да са заминали, пак бързо влизат в час. И идея си нямаш колко е прав човека за лгбт-то, джендърията и дайвърситито. Защото едно е да не можеш да си намериш работа заради това, че си неук, съвсем друго е да наемат някой друг също толкова неук и прост, но черен или пък обратен. Или още по-лошото - когато си със знания и опит и видиш как ти се изплъзва мястото заради някой от Африка, който гледа компютъра като голям камък, само защото да има “разнообразие”
  • 124 младен иванов

    9 5 Отговор
    Това е една отвратителна статия,сякаш този ЕС е цъфнал и вързал.С тези слаби и неадекватни лидери Европа е заплашена от липса на авторитет в световната икономика и политика.

    Коментиран от #143

  • 125 Някой

    8 1 Отговор
    Защо да седиме в България? Нали затова ни вкарахте в ЕС преди да сте ги догонили по заплати ,за да можем по -лесно да избягаме в други страни от ЕС. Влизането в Шенген ще улесни и престъпниците.
  • 126 ТИРбушон

    5 2 Отговор

    До коментар #5 от "Елементарно е":

    Ти си мислиш така. В България бях милионер. Статуквото ме изгони. От 12 години живея по 11 месеца навън и по един месец в България. Чувствам се отлично, понеже контрактите са ми едногодишни и всеки път е различна държава. Не мога да кажа, че работейки за друг съм по-добре, но съм доста добре заплатен. Разбирай, нито преди нито сега живея зле. Март месец за първи път излизам от Европа, което е доста високо израстване. С нетърпение чакам Хонг Конг 😊
  • 127 ПалавНИК

    6 1 Отговор

    До коментар #43 от "Чистач на офиси":

    Браво бе. 😆😆😆В Копенхаген с тия 6500лв ще умреш от глад. Не съм бил в Осло, но твърдят че е дори още по-скъп. Не е важно колко получаваш, а дали ти стигат. Основната ми заплата е 3800 евро, но не ми стига!!!! В Германия е ок. В Дания и Франция не стига!

    Коментиран от #170

  • 128 Ракета Пейтриът

    3 0 Отговор

    До коментар #73 от "фенче":

    Ооо за златотo не си прав. Ако знаеш колко безотчетно се изнесе.... ехеее - службите на 2 мегадържави се издържат зад океана ;)
    То да се изнесе само то. Свиркай си
  • 129 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 130 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 131 бай Даньо

    7 2 Отговор
    Автора прави излишно дълбочини анализи. Реалността е много по проста. Българите сме лoши хора и затова репликата. Такава реплика не съм чувал от никой в Амeрика. Срещал съм хора от Мeксико ( по ниски заплати , повече наркoтици, корупция на светлинни години по напред от БГ , 30 ПЪТИ повече убийства на глава от населението ...още инфо за Мeксико някой иска ли !? ) но хората са пaтриоти. Същото е вярно и за други провалени държави - Колумбия , Салвадор . Това е човешката психология по дефолт . Дори дошли от последния африкански бaнтустан хората имат едно свято чувство на принадлежност , уважение, гордост и любов към рoдината ... Бългaрите сме лoши хора, това нашето цинично, подигравателно омаловажаващо и унизително отношение към родината го няма никъде, НИКЪДЕ! После се учудваме че тия хора ( в чужбина) гласуват деструктивно и напук за поредния спасител ...

    Коментиран от #134

  • 132 ТИРбушон

    4 3 Отговор

    До коментар #57 от "дааа":

    Алоуууууу. Имах клиент англичанин и от София се преместих в Хасково. Ей така си го посочих на картата. Дал съм работа на много хора и съм горд, че няма нито един който да каже лоша дума за мен. Понякога дори съм плащал предварително! Имам поглед върху индустрията на този град. Над 60-70% от произведеното там е за износ. Или за теб бизнес е магазин или ресторант или фризьорски салон?!
  • 133 Наблюдател

    6 1 Отговор

    До коментар #27 от "ДДРОнег":

    Ако работеше в частна фирма,нямаше да имаш време постоянно да пишеш глупости във факти

    Коментиран от #135

  • 134 ТИРбушон

    7 0 Отговор

    До коментар #131 от "бай Даньо":

    Лоши хора😆😆😆На предпоследното място в което бях румънците извадиха ножове и щяха да се колят само и само да се докажат кой е по най най. На следващия ден говорихме и с двете враждуващи групички и двете се учудваха как може да има такова разбирателство между българите.... В момента са ми подчинени😆 Разбкрай, сорян им е достъпа до който и да било служебен бус. Ако ще се самоубиват, да е насаме и с липните си автомобили. Много зависи от парите или по-точно от тяхното количество. Колкото повече са, толкова по-големи са дразгите. Нищо не казвам, защото в Германия бях в една група българи, които освен че бяха некомпетентни бяха и много прости. Това че парите са еднакви ги дразнеше зверски много. Всеки се чувстваше ощетен, независимо че с нищо не са ги заслужили. Абе...... Сложна тема. Виждал съм простотии и от българи, разбира се, но са в пъти по-малко от полските и румънските.

    Коментиран от #139

  • 135 ТИРбушон

    7 0 Отговор

    До коментар #133 от "Наблюдател":

    Кротко с квалификациите.... Аз съм шеф. Ако съм ги организирал добре имам доста свободно време. ВСИЧКО е въпрос на организация и прецизност. За съжаление на българите ни убягва всичко това. Обиколил съм по-голяма част от Европа. Най организирани и стегнати са скандинавците. За германците не съм сигурен, защото съм бил свидетел на уникални логистични грешки и то от чисти германци. Имам един емблематичен случай в Копенхаген. Седнах да си почина на една пейка и веднага се приближи датчанин за да ме пита, добре ли си? Имаш ли нужда от помощ? Ми................... No comment.
  • 136 ПалавНИК

    4 1 Отговор

    До коментар #111 от "3777":

    Светът се промени. Очаква се добива да е с по-малки ресурси, включвайки в това число жива сила и техника. Свиквай. С по-малко хира десетократно по - голям ефект. Това е истината. Конкуренция...... 😉
  • 137 ТИРбушон

    2 1 Отговор

    До коментар #61 от "Брюкселска диктатура":

    И от коя провинция и кой град това?! Единственото изключение май са ДДД, Дортмунд, Дуисбург, Дюселдорф.
  • 138 ТИРбушон

    5 3 Отговор

    До коментар #65 от "Госあ":

    Нямаш право да обиждаш българския предприемач, защото познанията ти върху съвременния български ороизводител са 0. Кръгла нула. Дори самолет произвеждаме! Със защитени 8 патента в Германия. Вярно, засега предимно за араби, но е факт. Хайде да се ограмотиш малко преди да пишеш откровени червени и популистки глупости.
  • 139 бай Даньо

    8 3 Отговор

    До коментар #134 от "ТИРбушон":

    Ако повечето българи бяха като теб щях да съм на друго мнение ... румънците и поляците ми са ясни . Просто виж на тоя сайт колко рядко се чува добра дума за България ( например иди на статията и виж коментарите от днес че ръста на заплатите в България е най висок в ЕС ... ) дори като се предположи че повечето пишещи са си в България и са користно заинтересувани от доброто име на държавата си , тия я трашват запенено ... уникално ! България е психологически резерват за морални упадъци - нито могат да се зарадват на нещо, нито да се обединят около кауза някаква, ни честни , ни смели ....

    Коментиран от #142

  • 140 Такаааа...!

    7 2 Отговор
    ДА може да си имаме своите недостатъци , но нали ние си избираме кой да ни управлява , така че" на каквото си постелем на това и ще легнем "! Това че политиците ни са " лош материал" и избора ни става все по-труден да разпознаем правелните хора да ни водят, не означава че трябва да плюем по държавата си! Аз пък се радвам , че НЕ се махнах от тук ! Хубаво, лошо това е моята родина и аз не съм дърво без корен.

    Коментиран от #146

  • 141 Бат Саро

    5 1 Отговор
    И какво са ни виновни руснаците за обезлюдяването и другите изброени неща???.От къде и от кого дойде дивия свободен капитализъм,планът Ран Ът и тн.?-от руснаците и комунистическото минало ли,ааааа???.Хубаво е,че доста хора взеха да включват мозъците си и да навързват нещата,а този автор Андреев или се прави на сляп и глух или още по лошо се случва в мисленето му-ако има такова въобще!
  • 142 ТИРбушон

    1 3 Отговор

    До коментар #139 от "бай Даньо":

    Приятелю, ако някой се чувства застрашен ще те атакува. Дали за хляба, дали за парите, дали заради Жената..... Недвусмислено и вярно. Почти на прага на пенсионна възраст съм решил да се върна трайно в България и да възстановя предишния си бизнес. Около мен хората работят с удоволствие и стръв, защото работата им допринася за достра добри доходи и е пряко зависима от това. Аз, от друга гледна точка съм максималист и клиента с който преговарям в момента е японец. Разбери ме добре, за да постигнеш повече от японско качество значи си много близо до съвършенството. Имам идея и знам как това да се случи. Дали и как ще де случи май ще се разбере от вестниците😆😆😆😆Лека вечер

    Коментиран от #148

  • 143 ТИРбушон

    4 2 Отговор

    До коментар #124 от "младен иванов":

    От коя точка на ЕС пишеш, младеж? Защо ми се чини че е България?! А дали някога си посмял да поемеш отговорност?!
  • 144 От чужбина

    0 3 Отговор
    В бг-то няма завистливи, комплексирани и нещастни хорица 😆 и никой не гледа в чуждата чиния 😂 и никога никому другите не са му трън в очите 🤣 всички са преуспели а страната е първа в Европа 🤣

    Коментиран от #145

  • 145 Предприемач

    2 0 Отговор

    До коментар #144 от "От чужбина":

    Има хора всякакви😆 Въпрос на гледна точка. И всеки за себе си е прав. Единствената цел в края на упражнението е от съвместния ни труд да излезне добър продукт.





    Износител за UK
  • 146 Предприемач

    4 3 Отговор

    До коментар #140 от "Такаааа...!":

    Абе, каквато ни е държавата, такива ни и политиците. Защо всеки гледа в чуждата чиния. Хайде да се погледнем отстрани и да спрем да обвиняваме друг!!!! Всъщност, каквото си направил, това и заслужаваш. Във всеки един смисъл.
  • 147 Поклахонтас

    6 3 Отговор
    Който си е способен и кадърен , навсякъде е такъв! Независимо тук или другаде. Можещия и в тоалетна да го затвориш , буркани ще ти напълне, та това е!
  • 148 бай Даньо

    3 5 Отговор

    До коментар #142 от "ТИРбушон":

    И аз имам работа с японци точно в момента не че не се върши работа с тях , но и не да нямат трески , че ако почна на обудаления нашенеца ( дето е избягал , спасен) ще му изхвръкнат комбалите да критикува някой японците , кощунство!? Българите масово не успяваме на запад заради чепатия си характер и в много случаи слабоумие и живуркат по ниските етажи на западните общества и нито ги виждат и опознават , нито разбират тия общества в целия им "блясък" само се зверят като малки деца по лъскави витрини без да разбират какво, защо, как ... и затова им идва дивото ругане по България ( не че няма трески ) защото нито разбират запада ни България ...

    Коментиран от #150

  • 149 Козела Генади

    0 0 Отговор
    Момци, колкото и да плюем политиците и да се чудим кой читав и кой не, истината е, че трябва да играем с банките. Както го е казал поета "Не ми трябва кой пише законите, а кой печата парите"...
  • 150 ТИРбушон

    3 2 Отговор

    До коментар #148 от "бай Даньо":

    Кой ти каза, че не успяваме на запад?! Ако се научиш да спазваш правилата и не застрашаваш по никакъв начин територията на местните, нямаш абсолютно никакъв проблем. Проблема всъщност е на хиляди километри от вас😊 Винаги първата седмица се опитват да се покажат колко сацвелики и след още еднацседмица леко подвиват опашки. Когато им покажеш, че знаеш и можеш повече от тях, без да го изтъкваш на първо място, винаги получаваш респект. Много отбколегите ми бъркат като се държат надменно с по-малко знаещите и можещи местни колеги. Груба грешка!!!! Вярно е, че сме лимитирани в рамките на една година, но това означава да си навлечеш долни номерца..... И да ти се стъжни престоя и живота там. Между другото аз съм националлист и не бих наел друг работник освен българин във фабриката си в България. Въпрос на лично разбиране. Така че доста добре ги разбирам европейците. Приемат ни само и единствено защото имат полза от нас. Аз, лично на този компромис не съм готов. Може би не съм и достатъчно европеец и може би не съм видял още достатъчно от този живот. Има време. Ще разберем дали съм прав. 😊
  • 151 сравнение

    2 5 Отговор
    Като не можеш да си господар в собствената си къща, ще ходиш да си слуга по чуждите.
    Важи и за човек, и за народ.
  • 152 трябва да си сменим чипа

    5 2 Отговор
    Положението ще се измени, когато и ние се променим. Не е нужно да чакаме на държавата, за да се промени живота ни към по-добре - нашият живот е функция на нашите дела.
    Естсествено, трябва да изискваме от Държавата също да си върши работата (не можем винаги, всякакви нарушения да приемаме за част от нормалното). Едното не отменя другото. По-добре е да сме граждани със себеуважение, изискващи подобряване на средата, отколкото да сме хора на хранилка, вечно недоволни, че получават някакви трохи. Ако се оставим други да определят делника ни, винаги ще си бъдем мъмрещи и нещастни (колкото и каквото да имаме)

    Коментиран от #153

  • 153 Предприемач

    4 0 Отговор

    До коментар #152 от "трябва да си сменим чипа":

    По принцип си прав, но не е достатъчно. ИСКАМ ДЪРЖАВАТА ДА НЕ МИ ПРЕЧИ. Като не ми помага поне да не ми преечи, но реалността е друга и колкото по-бързо го осъзнаеш толкова по-бързо ще спреш да се бориш с вятърните мелници. Чисго метафорично, разбира се. С крайна сметка, чисто теоритично си прав. Не се самозалъгвайте, че НЯКОЙ ще ви помогне. Това е живота. Борба.
  • 154 не е това проблема

    4 0 Отговор

    До коментар #95 от "Германец":

    На политиката се гледа като на софра. Липсва контрол и сензитивност от обществото, когато се посяга на права или се вършат пълни безобразия. Тъжното е че сме съгласни с абсолютно всякакви безумици, стига да са дефинирани като изисквания на ЕС. Нямаме самучувстието да казваме "НЕ". Станахме толкова послушни и примирени, че даже нашите политици си знаят, че няма проблем да си правят магариите - ние сме търпеливи. Имаше една максима "уважавай се, за да те уважават", която лесно забравихме. Навън не е много по-различно, хората също имат доста проблеми, но се опитват да отстояват правата си и затова им се получава
  • 155 Перо

    4 2 Отговор
    Отново джендърската колегия в действие! Никога не се споменава за ционисткия военен преврат и за последващия геноцид и други военни престъпления срещу руско-говорящото население! Ционистките шутове си мислиха,че на тяхна територия могат да повторят действието на Айнзац командите от ВСВ, но в днешно време, прикривайки се зад държавни граници, международното право и на световната ционистката менажерия. Сега шутовете от Киев ще преместят граничните пирамиди и ще запомнят за винаги, какво е ционизма! Сега идва ред на Полша и Унгария, да си върнат незаконно взетите територии, след края на ВСВ.

    Коментиран от #156

  • 156 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 157 Ꮂ за кварталните магазини

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Госあ":

    Същите, ако не и по-мазни, обирджии са!
  • 158 наблюдател

    0 0 Отговор
    Още по комунистическо беше "модерно" да се говори срещу България. Българите са такива, българите са онакива. И тези които гръмогласно говореха така се имаха за по-горни. Така е и сега. Тона вече очевидно се задава от "руското влияние". Щяха да ни купуват. Бяхме най-бедните и т.н. Всъщност, аз по това разбрах че Тримата от Харвард не са проводници на Западно влияние, а са от същите ония които се имат за "по-горни".
  • 159 151262

    2 0 Отговор
    Александър А продължава да копае дъното. Отговор на литературен въпрос на ниво трети клас. Какво общо има емиграцията по икономически и социални причини от 1990 г. насам с Путин???
  • 160 Значи

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "ХАХАХА":

    За да опиташ и да се установиш да живееш в чужда страна се иска кураж, способности и да си готов да се самообречеш на самота,аз лично съм квалифициран и разликата в заплащането е пет пъти повече в полза на чуждата страна,аз също не одобрявам "плюенето" по по родината ни.
  • 161 българина

    1 0 Отговор
    ето честен съм, който е роден тук е Божие наказание, да можеше да съм роден и в Уганда, но и там прогресът е в пъти по голям.... така че който може да се спасява, не си губете времето и живота на вас и децата ви тук. 33 г в калта и следващите ще е същото и по следващите също и така вече 145 г, а предишните 500, мххх, пак съшото.... проклета земя!

    Коментиран от #169

  • 162 християнин

    1 0 Отговор
    Никой 109 не плюе Родината ви. Те предполагам и не ви четат, а защо трябва да ви четат, отговарят родителите им, като всички останали сте решили да ги инсталиране далеч от Вас и България. Прости и злобни, и по улицата не виждаме и ако има българи, то те са еденици останали в дълбоките провинции. Заключени къщи апартаменти и ромката не искаща да работи ви казва, няма да ти платя за нашият ремонт, слез пред входа и проси по 2 лева, за да платиш на майстора нашата сметка на амет майстора, ремонта е у тях, на квартира са, това е бъдещето на България. Останете със здраве мили наши деца прокудени от злобни бедни алчни политици
  • 163 християнин

    0 0 Отговор
    Интегрирате
  • 164 Гост

    0 0 Отговор
    Нищо против нямаме, когото и да е било, но мразя все някой в Бг да ни прецаква. Всеки човек, където и да се намира по света, следва да спазва законите или правилата. Както си знаете правата, следва да си знаете и задълженията към дадена държава. А дали от запад ще се върнат, Е, няма на този етап. А и не очакват от Бг нищо. Спокойно спете и работете. В аптека отиваш и ти говори в женски род, дай ми еднА лекарства. Поправят го в аотеката, еднО.
  • 165 ДАСКАЛ ГЕНЧО

    3 2 Отговор
    0,5 - 1% преуспели и интегрирали се в чужбина българи.
    до 25% със много добър и добър стандарт, но все пак чужденци, особено се чувства при кандидатстване за работа с местен.
    Останалите до 100% - са тези дето работят това което местните въобще не поглеждад, в някой случай и негрите от колониалните територии.
    Обикновено плюят последната група. Те и в България са мрънкачите.
    Ако си умен, амбициозен може и тук да се реализираш.
  • 166 Овреме

    4 0 Отговор
    Значиии... посланието ми е към тия дето работят в чужбина и що годе се справят и успявят да спестят. Спестете пари и овреме се връщайте в България,защото тук със спестените пари можете да направите повече,отколкото в чужбина. С не кой знай колко пари можете да си направите къща със затворен цикъл независима от доставчици на вода и ток,както и да си произвеждате истинска храна. Западът отдавна е антихристиянски,сексуално девиантен,а от 10 години поне и пронеокомунистически. Храната им е джънк, с изключение на тая за милионерите,защото НЕотровна храна е вече много скъпа и средният бюргер не може да си я позволи.
  • 167 Анонимен

    0 0 Отговор
    В България не живяха в кочина, както и на запад. Който си живее в кончина са същите, където и да са. Много е важно семейството, родата и сие. Не ги мислете тях. Има кой да ги мисли. И не гласуват за никого както и родители им. Защото са били нещо преди 1944. Не се е родил за сега. Има ги, но те завършиха в Германия и по света, без значение на етнос и не се завърнаха в България. Всички са от род обикновен. Не са деца на бкп номенклатурата, жалко, че никога няма да се върнат в България, за да гласуват живите стари хора за тях, за деца, внуци безпартийните.
  • 168 Експерт

    0 0 Отговор
    НИЕ ОСТАНАХМЕ В БЪЛГАРИЯ, ЗА ДА ИМАТЕ РОДИНА И ДАНЕ ИЗЧЕЗНЕ ОТ КАРТАТА НА ЕВРОПА! А вие 2млн българи в чужбина защо гласувате за лъжци и престъпници като Копейкин и Тиквоний?
  • 169 ДАНС

    0 0 Отговор

    До коментар #161 от "българина":

    ЗЕМЯТА и СТРАНАТА са ПЕРФЕКТНИ но повечето българи са като теб б.о.к.л.у.ц.и и мързеливци! Който плюе Родината си и майка си е прест.ъпник!
  • 170 Пенсионер

    0 0 Отговор

    До коментар #127 от "ПалавНИК":

    Заплатата чисто ти е под 2400евро и ако си наел апартамент и издържаш съпруга си е мизерия!