18 Февруари, 2022 13:52 4 268 25

Изхвърля ли Гърция бежанци в морето?

  • гърция-
  • егейско море-
  • бежанци-
  • мигранти

Между 2015 и 2021 година служителите на гръцката брегова охрана са спасили 230 000 души от трети страни от удавяне

Изхвърля ли Гърция бежанци в морето? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Към Гърция се отправят тежки обвинения: че гръцката брегова охрана изхвърля бежанци в морето. Атина отрича и твърди, че зад това се крие турска дезинформационна кампания. Но показанията на очевидци са еднозначни.

Мъж от Камерун отправя тежки обвинения към гръцката брегова охрана. Той и още двама мигранти са били изхвърлени от нейни служители в морето малко преди гръцкия остров Самос в близост до турския бряг, твърди мъжът. Той оцелял, но другите двама се удавили. За това пишат в свое съвместно разследване германският "Шпигел", британският "Гардиън", френският "Медиапарт" и нидерландската мрежа за разследвания "Лайтхаус Рипортс".

Мъжът от Камерун първоначално бил завлечен заедно с другите двама мигранти на остров Самос от гръцки гранични служители. Случаят е от септември 2021.

Турска дезинформационна кампания?

Гръцкото правителство отхвърля упреците. Подобни публикации са резултат от турската дезинформация, обяви министърът на миграцията Нотис Митаракис в четвъртък вечерта. "Тъй като турските служби не предприемат нищо, гръцката брегова охрана продължава да спасява всяка година живота на хиляди мъже, жени и деца в открито море", каза още той.

Според данните, обявени от Митаракис, между 2015 и 2021 година служителите на гръцката брегова охрана са спасили "230 000 души от трети страни" от удавяне. Гърция охранява границите на ЕС при пълно спазване на човешките права, обяви писмено министърът на миграцията.

В миналото обаче многократно са били отправяни обвинения към Гърция, свързани с нелегално отблъскване на мигранти, извършени от гръцки гранични служители.

"Шпигел" и партньорските му медии твърдят, че по случая са разговаряли с над дузина свидетели. Медиите разполагат с медицинските доклади, снимки, видеа, както и сателитни кадри.

Какво казват очевидци?

Тяхното разследване потвърждава тезата на мъжа от Камерун. Даденото от него описание на турския бряг съвпада със сателитните кадри, а данните за вълните и морското течение в този ден съвпадат с прогнозата за времето. Седем други бежанци потвърждават, че двамата починали мъже преди това са били на остров Самос.

Журналистите, участвали в разследването, цитират и двама гръцки служители, които твърдят, че гръцката брегова охрана действително отвреме навреме изхвърляла през борда мигранти в морето. Тази тактика се прилагала предимно при малки групи. Според публикациите, турската брегова охрана е регистрирала от май 2021 досега 29 случая на т.нар. Pushbacks (нелегални отблъсквания на мигранти), при които хора са били хвърлени в морето.

Според "Шпигел", гръцки адвокати подготвяли жалба пред местен съд. А турски юристи вече са подали жалба пред Европейския съд по правата на човека.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кирил Петков

    47 13 Отговор
    Лоши граничари. Камерунецът и той е човек. И той има право да бъде европеец, да обогати генетично европейската раса. Някак си това което го правят гърците, не е дори канадско
  • 2 😄😄😄

    46 5 Отговор
    Всеки ден изхвърля хиляди безпомощни хора по заповед на DW !
  • 3 Хасан

    65 6 Отговор
    Само да уточним, че бежанец е човек който пресича съседна граница бягайки от военно положение. Та тея отдавна не са бежанци след 5-тата граница и мястото им е в морето. Добре ,че Турция държи все още бизнеса с тях за да може да не ни залеят изведнъж!
  • 4 Асан от Афганистан

    33 4 Отговор
    ИХ ЛИБЕ ДОЙЧЛАНД!
  • 5 Дойчи зели резил

    32 5 Отговор
    Пуяците натирват своите роднини към България и Гърция, ше плющят шамарите скоро.
  • 6 Gucci x Balenciaga

    30 5 Отговор
    Вярно е не само това защо няма статистика колко бежанци изчезват безследно, измират няма пари да си плати медицинска помощ, новите все по често ги виждам да вечерят от кофата за боклук на Quick, burger king спят по улиците .Заради САЩ съсипва държава след държава на практика не може да се осигури помощ на всички няма и закон да бъдат спирани .От безизходица са принудени да правят кражби ,насилие до кога бе ?
    Да ги приеме САЩ и да им осигурява дом,храна, работа и образование или да спре с агресията и хората да живеят в мир вече по техен избор ако има желаещи да напусне родината,да учи да работи не измислена помощ
  • 7 Българина

    43 1 Отговор
    въпросът е зашо ние не ги стреляме за преминаване на държавна граница? или евроатлантизма не смята това за сериозно нарушение. ако е така къде е проблема с Русия и Украйна?

    Коментиран от #8

  • 8 Gucci x Balenciaga

    9 10 Отговор

    До коментар #7 от "Българина":

    Защото за мигрантите се отпускат едни пари в банката за държавата която ги приема .После да се оправят по самоединично кой имал късмет имал, за украински мигранти още няма договор с парични облаги когато приемат закона и такива ще има
  • 9 Turkish Airlines

    26 6 Отговор
    Αфриканците от дълбините на африканската джунгла, как стигат до турция, знаем ли? Защото след това, всички знаем, че турската мафиотска държава, след като експлоатира работата им с 1 евро на ден, ги хвърля в Европа!
  • 10 Истината днес

    26 5 Отговор
    С по едно паве вързано за краката за по сигурно...да се махат никой не ги е викал нито в България и в гърция също
  • 11 гано

    15 14 Отговор
    акулите винаги са гладни
    една кофа рибни отпадъци и няколко бежанеца и проблема е решен

    Коментиран от #12

  • 12 тано

    28 0 Отговор

    До коментар #11 от "гано":

    А бежанци откъде? Или ти още не си стоплил, че тия членове на ОПГ не са нито бежанци, нито мигранти? Още не си ли стоплил, че докато милозливо, по соросоидному - като тебе, ги величаем като "бежанци/мигранти", тия навлеци ще продължават да се мъкнат насам?
  • 13 Info

    12 2 Отговор
    Уважаван турски богослов: "Коранът не приема превръщането на Света София в джамия". Турският богослов Мустафа Исламоглу, раздвижвайки водите на официалната държавна политическа позиция, говори за превръщането на Света София в джамия и смисъла на завладяването. Турският теолог твърди, че превръщането на Света София в джамия е против Корана. „Всички паметници са под закрилата на Бога на Корана. Така че това действие не е в съответствие с Корана, напротив е в противоречие. Никой не се нуждае от Света София като джамия. Това е действие, което Коранът не приема“, каза той, докато коментира появата на ръководителя на религиозните въпроси на Турция Али Ербас в Света София с меч, Исламоглу говори за еретична интерпретация на концепцията за завоевание. „Завладяването означава мирното споразумение, сключено с многобожниците. Днес те четат завладяването под възприятието за окупацията на Константинопол. Виждате ли колко невежество има? Разбирате ли колко невежество има? Следователно, проповядването с меч или нещо подобно не е завоевание. Завоеванието всъщност е завладяване на човешкото сърце. Това е срещата на две човешки сърца", характерно заяви той.
  • 14 Info

    10 1 Отговор
    Исламоглу не е първият теолог, който осъди Ердоган. Припомня се, че Джемил Килич, друг турски теолог, писател и експерт по исляма и Турция, също изглежда беше против това развитие. По-конкретно, малко преди съответното решение на турското правосъдие да бъде изпълнено, Килич в интервю между другото отбеляза: „Никой не се нуждае от Света София като джамия. В Истанбул има няколко места за поклонение. Външният министър заяви съдбата на Света София като въпрос за турския суверенитет, отхвърляйки всякакви възражения от чужбина. Какво общо има Света София с турския суверенитет? Ислямският свят има синдром на малоценност спрямо Запада. Турция е един такъв пример. Тя е слаба за 300 години: политически, икономически, военно. Затова ние, турците, искаме да излезем напред. Но така само се заблуждаваме."
  • 15 Международно право

    25 2 Отговор
    Не знаехме, че Камерун имат обща граница с Гърция.
  • 16 Иван Радоев

    9 18 Отговор
    Така са били изхвърляни български военнопленници 1915 та година от гърците на път за лагера на остров Трикери

    Коментиран от #17

  • 17 Радой Иванов

    16 2 Отговор

    До коментар #16 от "Иван Радоев":

    "Известна" разлика между двата случая не забелязваш ли? Най-малкото - че црните навлеци НЕ8373 са военнопленници?
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ComfortablyNumb

    8 13 Отговор
    Те гърците така са изхвърляли ганчoвци в морето - военнопленници , но Ганчо днес е на амбразурата да защитава малaка ... Няма такъв народ! С това съзнание няма и такава държава да има скоро...

    Коментиран от #20, #21, #22, #24

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Шорош...пийке,

    10 1 Отговор

    До коментар #19 от "ComfortablyNumb":

    ти, непринадлежащото към "такъв"ия народ, колко от тия "симпатяги" си прибрал у вас си, та поне гратис да ти подобрят генофондЯ?
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Сорос...нята,

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "ComfortablyNumb":

    имаме общ интерес с маУяките - тази па плач да не се мъкне неканена тук - защитаваме ги. Нещо неясно + възражения? Прочие, това чувал/чел ли си : "Ние нямаме вечни съюзници и нямаме постоянни врагове. Нашите интереси са вечни и постоянни ..." - Хенри Джон Темпъл. Някой слагат същия думи и в устата на Чърчил. И двамата НЕ са руснаци, НЕ са китайци, НЕ са кубинци, НЕ са севернокорейци... АНГЛИЧАНИ , наши съюзници в момента са, от добрите демек!!! Ами сега?!?
  • 25 греко

    0 0 Отговор
    нищо чудно, гърци са...
Новини по държави: