Last news in Fakti
  Тема: Украйна

4 Март, 2022 15:23 1 257 12

МААЕ: Няма изтичане на радиация от Запорожката АЕЦ в Украйна

  • запорожка аец-
  • украйна-
  • чернобил-
  • международната агенция за атомна енергия-
  • рафаел гроси

Генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси е готов да пътува до Украйна, за да преговаря за решение за гарантиране на сигурността на ядрените обекти, застрашени от войната

МААЕ: Няма изтичане на радиация от Запорожката АЕЦ в Украйна - 1
Снимка: DW

Няма изтичане на радиация след руската атака срещу най-голямата в Европа атомна електроцентрала в Украйна, а пожарникари са изгасили пламъците в обекта. Това казаха днес представители на ООН и украински служители, предаде Асошиейтед прес.

Двама служители по сигурността на централата са ранени, но системите за контрол на безопасността работят нормално след пожара в Запорожката АЕЦ, съобщи Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), цитирана от ДПА.

Още новини от Украйна

Генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси съобщи днес, че сградата, ударена от руски "снаряд" в Запорожката АЕЦ "не е част от реактора", а тренировъчен център, и че няма изтичане на радиация.

Гроси каза също днес, че е готов да пътува до Украйна, за да преговаря за решение за гарантиране на сигурността на ядрените обекти, застрашени от войната, предаде Франс прес.

„Изразих пред Руската федерация и Украйна готовността си да пътувам до Чернобил възможно най-скоро“, заяви Рафаел Гроси по време на свикана по спешност пресконференция, организирана във Виена след бомбардировките на руските сили срещу атомна централа в южна част на Украйна.

„И двете страни обмислят предложението“, добави той.

Руски танков огън срещу обекта в Запорожие през нощта от четвъртък срещу петък запали тренировъчен център, но не беше регистрирано изтичане на радиация, съобщиха украинските власти и МААЕ.

„Системите за безопасност на реактора не са засегнати“, каза Гроси. Уредите за наблюдение на нивата на радиация също са "напълно работещи".

„Ситуацията обаче продължава да е изключително напрегната и сложна“, каза директорът на агенцията, който от началото на руската инвазия предупреждава за опасността от сериозна ядрена авария.

„Това е безпрецедентна ситуация“, повтори той, тъй като за първи път се случва военен конфликт в страна с голяма ядрена програма.

Украйна има 15 реактора в четири електроцентрали и няколко други обекта. Тази в Чернобил, мястото на най-тежката ядрена катастрофа в историята през 1986 г., падна в ръцете на руските войски миналата седмица.

Отивайки там, Рафаел Гроси се надява "да придобие по-добра представа и да бъде по-ефективен".

„Идеята е да се постигне споразумение за рамка“ за гарантиране сигурността на ядрените обекти, отбеляза той, съзнавайки, че подобно пътуване „няма да бъде лесно предвид обстоятелствата на терен“.

„Време е да действаме. МААЕ трябва да направи нещо за случващото се, а не само да туитва“, заключи Гроси.

Евентуално пътуване до Украйна ще се осъществи след посещението му в Иран, насрочено за утре като част от усилията за уреждане на въпроса за иранската ядрена програма успоредно с преговорите във Виена, насочени към спасяването на ядреното споразумение от 2015 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Русский

    6 3 Отговор
    Слава России! Zzz! 🇷🇺
  • 3 ВЪН БЪЛГАРИЯ ОТ НАТО

    3 3 Отговор
    РЕЗИ ХОРА НЕ МОЖЕ ДА СА НАГЛИТЕ МАСТТТ КОЙТО СА СИ ПО ПРИРОДА УКРАЙНА СЕ КОНТРОЛИРА ОТ РУСИЯ НЕ Е БАЩИНИЯ НА ЕВРОПА
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ⚠️ ЛЪЖА ⚠️

    8 2 Отговор
    Националистите бяха запалили административия център на централата!!!
    Вчера за това бавеха преговорите за да се подготвят за този ФЕЙК!
  • 8 Розов гущер по сини прашки

    8 1 Отговор
    Не мислите ли че, информационото поле в европа не буди основание за доверие (поради липса на достоверна критичност),защото се използва за сфери на влияние,цензура и НЛП с цел необходимата гарнитура за да дадат инструмент в ръцете на политиците и структорите за вземане на решение!? Дефиницията за държавен враг не трябва ли да бъде всеки който нанася вреди, на психиката,здравето,авторитета,спокойствието,културните структори,традицийте,държавно приемствено наследственон развитие на законодателството за нормалноата работа на икономиката и политическите взаймоотношения? Без да търпи, политически,културни,икономически,материални и социална загуба България и Българския народ? Кой ще нанесе повече вреда в/у Българското общество и защо?
  • 9 Наркос

    0 0 Отговор
    Това къде ли съм го чувал? Звучи ми познато
  • 10 big

    8 1 Отговор
    А провокаторите кой ще накаже! Кой ще забрани на Зеленски да дезинформира и създава паника не само в Украйна, но и по света?
  • 11 Последния Софиянец

    2 4 Отговор
    Да бе, някой ви верва. Аз затова си взех вече по две хапчета йодит. Взима се 24 часа преди вятъра да доведе радиацията
  • 12 DW=пропаганда

    7 2 Отговор
    Режимът в Киев се опита да провокира обстрел на атомната електроцентрала в Запорожие, която е окупирана от руските военни от 28 февруари, каза пред репортери говорителят на Министерството на отбраната генерал-майор Игор Конашенков.

    „Въпреки това снощи на територията, съседна на електроцентралата, киевският националистически режим се опита да осъществи чудовищна провокация. На 4 март около 2 часа сутринта, докато патрулира в защитената зона в близост до АЕЦ „Запорожие“, мобилен патрул на Националната гвардия беше нападнат от украинска диверсионна група“. - той каза.
Новини по държави: