Last news in Fakti
  Тема: Украйна

10 Март, 2022 15:11 2 622 2

Русия извършва геноцид в Украйна

  • цивилни жертви-
  • болница-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • русия-
  • война-
  • цивилни-
  • геноцид-
  • володимир зеленски

Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че Русия е извършила геноцид

Русия извършва геноцид в Украйна - 1
Снимка: UNIAN

Войната на Русия в Украйна навлезе в третата си седмица. Нито една от целите ѝ до момента не беше постигната – въпреки хилядите жертви, милионите бежанци, принудени да бягат, и стотиците хиляди цивилни, които се крият в бомбоубежища в обсадените украински градове.

Заявените от Москва цели за смазване на украинската армия и сваляне на прозападното правителство на Зеленски се оказаха мисия невъзможна. Западните санкции срещу Русия заради военната ѝ агресия вече започнаха да дават ефект, като много компании се изтеглиха от руския пазар. Руската рубла е тотално обезценена, а много руски граждани и бизнесмени вече се евакуираха от федерацията, за да спасят своето бъдеще.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че Русия е извършила геноцид, атакувайки детска болница в Мариупол. Атаката оправда предупрежденията на САЩ, че най-голямото нападение срещу европейска държава от 1945 г. насам може да стане все по-ожесточена след първите неуспехи на Русия, предаде „Ройтерс”. Военните неуспехи на Русия я подтикват да извършва военни престъпления срещу цивилното население на страната. Варварското нападение е поредното в Украйна на руските военни.

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че „ще държим Путин отговорен за неговите ужасни престъпления”, визирайки обстрела на родилна болница в Мариупол. Властите в югоизточния украински град описаха нападенията на руската армия като „чист геноцид” и военно престъпление, предаде „Гардиън”. Руската армия атакува цивилни в града с ракети, артилерия, системи за залпов огън и „оръжия, за които дори не знаем”, каза зам.-кметът на Мариупол Сергей Орлов. Русия обеща, че ще спре огъня в обсадени градове, за да позволи евакуацията на цивилни граждани, но наруши прекратяването на огъня и продължи да убива. „Що за държава е това, Руската федерация, която се страхува от болници, страхува се от родилни домове и ги унищожава?", попита Зеленски в телевизионно обръщение късно в сряда.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 47 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Винету

    7 9 Отговор
    Позор легна върху Русия за дълго време напред, да питат немците по въпроса...
Новини по държави: