Last news in Fakti
  Тема: Украйна

10 Март, 2022 19:10 5 197 8

Русия призна, че изпраща наборници в Украйна. Само ден по-рано Путин отрече.

  • руска армия-
  • наборници-
  • владимир путин-
  • русия-
  • украйна-
  • инвазия-
  • лъжи-
  • войници

Министерството на отбраната на Руската федерация потвърди, че сред изпратените военни в Украйна има наборни войници

Русия призна, че изпраща наборници в Украйна. Само ден по-рано Путин отрече. - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Русия потвърди за първи път, че е изпратила наборни войници в Украйна, въпреки че досега отричаше такава практика. Официалната версия беше, че в "специалната военна операция" участват само професионални войници, предаде "Свободна Европа".

Министерството на отбраната на Руската федерация потвърди в сряда, че сред изпратените военни в Украйна има наборни войници, които отбиват задължителната си военна служба. Говорителят на министерството Игор Конашенков каза, че "някои от наборниците" са били пленени от украинските въоръжени сили. По-късно добави, че "почти всички наборници" са били изтеглени от Украйна. Само ден по-рано президентът на Русия Владимир Путин отрече в Украйна да са изпращани наборници, въпреки че вече имаше достатъчно съобщения от украинска страна за това.

Още новини от Украйна

Във видео обръщение по случай 8 март, Международния ден на жените, Путин спомена "майките, жените, сестрите, невестите и приятелките" на войниците и офицерите, които участват в "специалната военна операция". "Подчертавам, че в бойните действия не участват и няма да участват войници, които отбиват срочната си служба, и няма да има допълнителни призовки за резервистите от запаса. Поставените задачи се изпълняват само от професионални военни", каза Путин.

Неговите думи дойдоха на фона на твърденията на руската сенаторка Людмила Нарусова, която казваше, че срочно служещи войници са изпращани в Украйна без тяхно знание и са заставяни да подписват договори като професионални войници. На украинския сайт "Търси своите" редовно се появяват интервюта с такива войници, пленени от украинската армия. Повечето от пленените наборници са на възраст между 18 и 20 години. Много руски майки се опитват да ги открият през социалните мрежи. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза в сряда, че президентът Путин е наредил на военната прокуратура да разследва как така наборници са се озовали в Украйна и да накаже официалните лица, които са позволили това.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 48 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стойко

    100 47 Отговор
    За 15 дни Руска агресия над 13 хиляди клети руски войничета дадоха своите млади животчета заради един безмозъчен джуджяк! А той в Москва скрит в бункера си, дъщерите и зетьовете му на запад милиардери! Но чуждите деца нека умират все още нищо невидяли от живота! Зад тях подвижните крематориуми! Само родителите им получават по една телеграма че техния син е загинал на фронта! Майките и бащите им обичат Путин и го търсят да му благодарят че толкова рано ги е пратил в един по добър свят! Без да създадат семейства и да изминат земния си път както е отредено. Търсят го да му целунат ръка от щастие!

    Коментиран от #8

  • 2 Кристиян

    92 39 Отговор
    Днес признават че са хвърлили в агресията наборници, а миналия ден и резервисти! Представяте ли си??? Редовната им армия явно не е достатъчна! Преди няколко дни имаше видео как силовите структури на Путин ОМОН арестуват прегърбена 80 годишна старица която е на протест че нейния внук наборник против волята му е пратен да участва в агресията в Украйна и пратен за пушечно месо !
    Игор Конашенков от МО на отбраната на Русия потвърди и информацията, че Русия мобилизира резервистите.  
    П.С. Путинофили , какво става с великата червена армия? Народа на Украйна никога не е бил по единен и зад своето правителство и президент! А според джуджака Путя отивал да ги освождава! След като цялата им армия в Украйна не е достатъчна , вече са мобилизирани и резервистите и тръгват за фронта. Дори и талибаните на Кадиров май не са достатъчни срещу славянския Украински народ!
  • 3 ...

    19 33 Отговор
    Стара тема.
    А че русите зет-ки, вече са пред портите на Киев, да кажете нещо? ...
    Или чакате нареждане" от Козяк?!

    Коментиран от #5, #6

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 БСП на Бунището

    24 9 Отговор

    До коментар #3 от "...":

    В Ютюб е пълно с клипове на пленени Руски Окупатори...Половината са деца по на 19 - 20 години и плачат по телефона на майките си да си ги приберат,а другите Запасняци - брадясали тежки алкохолици,измръзнали гладни,жадни....Путин е Психопат !!! Не на Войната!!!
  • 6 БСП на Бунището

    22 9 Отговор

    До коментар #3 от "...":

    В Ютюб е пълно с клипове на пленени Руски Окупатори...Половината са деца по на 19 - 20 години и плачат по телефона на майките си да си ги приберат,а другите Запасняци - брадясали тежки алкохолици,измръзнали гладни,жадни....Путин е Психопат !!! Не на Войната!!!
  • 7 Слава на саш и нато

    8 1 Отговор
    Русоробите пак не верват😂😂😂😂 западна пропаганда е тва и сталин е още.жив за тях😂😂😂😂😂
  • 8 Слава на саш и нато

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "Стойко":

    Бг русороби го боготвотят най много😂😂😂😂😂
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания