Last news in Fakti

14 Март, 2022 04:09 1 543 17

14 март 1883 г. Умира Карл Маркс

  • карл маркс-
  • комунизъм

Положил началото на ревизия на капитализма

14 март 1883 г. Умира Карл Маркс - 1
Снимка: Shutterstock

На 14 март 1883 г. умира Карл Маркс - германски философ - материалист. Създател е на т. нар. диалектически и исторически материализъм. През 1835 г. завършва гимназия и учи последователно в Бонския и Берлинския университети.

В началото е последовател на младохегелианците, но постепенно преминава на радикални позиции. През лятото на 1844 г. в Париж Маркс се запознава с Фридрих Енгелс. В съвместния си труд “Немска идеология” (1845-1846 г.) те критикуват младохегелианците, материализма на Фойербах и формулират основните принципи на новата философска система, която Маркс нарича “диалектически материализъм”.

В “Светото семейство” (1845 г.) създават теорията и тактиката на борбата на пролетариата, като официално обявяват средствата на тази борба - въоръжено насилие, терор и унищожаване на всички класови врагове на пролетариата. В “Нищета на философията” (1847 г. ) Маркс критикува радикалните схващания на Прудон за общественото преустройство и формулира принципите на историческия материализъм и пролетарската политическа икономия. През 1845 г. по настояване на пруското правителство Маркс е изгонен в Белгия, през 1848 г. белгийското правителство също го изгонва. Известно време живее в Кьолн, където издава “Нов Рейнски вестник”, след това в Париж, а от 1849 г. до смъртта си - в Лондон. Философската система на Маркс представлява еклектика от диалектиката на Хегел, материализма на Л. Фойербах и социализма на някои социалисти-утописти, живеещи по това време във Франция и Англия. Основното му икономическо произведение е “Капиталът” (I т. – 1867 г., II и III т. – 1884 г., под редакция на Фридрих Енгелс).

Марксовите съчинения за научната основа на икономическата действителност са осветени от скрит морализъм. Това е най-очевидно в Марксовото развитие на Хегеловото понятие за отчуждението. И за двамата да се отчуждаваш означава да овъншностяваш или да обективираш нещо, което в действителност е част от самия тебе, в нещо, което стои отвън от и встрани от тебе самия. Понеже то е наистина част от личността, отчуждената личност е раздвоена или разделена от самата себе си и нейният живот губи тази органична цялост, за която още Платон говори като за един човешки идеал. Марксово прилага това понятие в своя анализ на отчуждението на личността на работниците от деветнадесети век по време на техния труд.

Отчужденият труд е социален антипод на труда като самодейност. Съществуват четири взаимно свързани аспекта на отчуждението: от продукта на труда, от самия труд, от човешката родова същност и самоотчуждението. Същевременно отчуждението е и отчуждение на човека от човека.

Частната собственост е необходим резултат от отчуждения труд, който е социално отношение, изразяващо неравенството между хората. Отчуждението предизвиква редица отрицателни последици върху обществения живот: в областта на икономиката - господство на вещните отношения над субекта на труда; в социалната сфера - трудовата дейност и отношения стават външни, противоестествени за човека; в морала - трудът не е свободна изява и самореализация на човека; в политиката - човекът се включва в труда посредством външна принуда, трудовите отношения се реализират посредством политическите институции. Отчужденият труд е исторически първата форма на цялостното социално отчуждение и е в основата на останалите негови форми - идеологическо, психическо и пр.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 5 Отговор
    БЛАГОДАРЯ господин МИХАЙЛОВ за информативно интересната статия
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 123

    7 10 Отговор
    Тримата най -добри фентъзи автори са : Толкин,Джордж Р. Р. Мартин,и .....карл маркс:D

    Коментиран от #13

  • 10 Ляв плюс

    8 12 Отговор
    Марксизмът-Ленинизмът е и ще остане едно от най-силните и влиятелни философско-икономически учения за капитализма и преходът от него към бъдещето. Сталинизмът, за жалост значително забави и компрометира това учение и този преход, но бъдещето, при всички случаи, принадлежи на едно по-справедливо и по-хуманно общество от настоящето.
  • 11 Презвитер Козма

    9 10 Отговор
    Сатанистът Маркс, трижди проклет да е, да гори в ада сред вечни мъки!
  • 12 Таралеж

    7 4 Отговор
    Марксизмът е насочен срещу тези, които притежават фабрики и заводи, защото там се трудят най-много хора, но странно защо не вижда тези, които им дават пари назаем - банкерите.
  • 13 Bai NOODLES

    3 5 Отговор

    До коментар #9 от "123":

    Не си чел Маркс,така че нямаш право на мнение.

    Коментиран от #15

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Сатаната

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Bai NOODLES":

    Явно си прочел малко. Осветли тогава нас невежите как му е истинското име?

    Коментиран от #17

  • 16 Сега се направи всичко

    1 0 Отговор
    възможно да се унищожи съпротивителния дух у работническата класа (чрез храна, промиване на мозъка, политически манипулациии) и тя да е безволева, нерешителна и да приема безропотно гаврата с нея от страна на уяалата се едра буржоазия и аристокрация.
  • 17 копи пейст

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Сатаната":

    Баща му, Хайнрих Маркс, е евреин с рождено име Хершел Леви, син на равина Маркс Леви, който принадлежи към поколение от равини в Трир. В Голямата френска енциклопедия от 1900 г. е записано, че произхожда от фамилията Мордехай (Mordechais).
    ................
    Майката на Карл, Хенриета Пресбург, е холандска еврейка от богато семейство и се покръства едва след смъртта на родителите си през 1825 г.
Новини по държави: