13 Август, 2024 03:06 1 786 33

13 август 1961 г. Комунистическият режим на ГДР започва да строи Берлинската стена

  • берлинска стена-
  • берлин-
  • комунизъм-
  • гдр-
  • терор

Целта е да се спре преселването на социалистически труженици в свободната западна зона на столицата

На 13 август 1961 г. комунистическият режим в ГДР, оглавяван от Валтер Улбрихт, започва изграждането на най-уродливото си творение – Берлинската стена.

Тя става част от границата между Федерална република Германия и Германската демократична република от 13 август 1961 г. до 9 ноември 1989 г., отделяща Западен Берлин от източната част на града и територията на ГДР.

Това припомня desebg.com.

Превръща се в един от най-известните символи на Студената война. При опит да преминат Берлинската стена умират между 136 и 206 граждани на ГДР, бягащи на Запад. Сайтът desebg.com припомня най-важните факти от нейната история.


Разделянето на Берлин

След Втората световна война Берлин е поделен между страните-победителки (СССР, САЩ, Великобритания и Франция) на четири окупационни зони. Източната зона, завзета от съветските войски, впоследствие става столица на Германската демократична република.

В трите западни зони контролът е осъществяван, съответно от, окупационните власти на САЩ, Великобритания и Франция. Отсъствието на физическа граница между зоните довежда до конфликт и масово преминаване на специалисти и граждани от Източен Берлин във ФРГ.

На 13 август 1961 г. в период на усилено противопоставяне и изостряне на отношенията между СССР и САЩ, започва строителството на стената. Заповедта за нейното изграждане е подписана от Валтер Улбрихт, първи секретар на ЦК на Германската единна социалистическа партия (ГЕСП) и председател на Държавния съвет на ГДР.

Тогавашният комунистически лидер на ГДР възхвалява стената с думите: „Тук, на Бранденбургската врата, работническата класа на ГДР, заедно с нашите съюзници, положи основите на мира.”


Изграждане на „железен обръч около Берлин”

Един наскоро открит документ в държавния архив в Москва от историка Матиас Ул от Института по история на Германия в Мюнхен хвърля светлина върху решението за изграждане на стената. Става въпрос за открита в съветските архиви стенограма от разговор между тогавашния лидер на СССР Никита Хрушчов и източногерманският Валтер Улбрихт, провел се на 1 август 1961 г.

Тогава подготовката за строителството на стената вече е била стартирала. От документа се разбира, че Хрушчов е изпратил съветския посланик в Берлин при Валтер Улбрихт, за да му предаде намерението на съветския ръководител за изграждане на „железен обръч около Берлин”.

Съветският лидер се мотивирал с напускането на ГДР от много инженери и срещу изтичането на кадри следвало да се предприемат мерки.

В началото на 60-те години, в разгара на Студената война, сметките за бърз икономически възход на ГДР, както в края на 40-те години в Москва и Източен Берлин си представяли бъдещето, се оказали провал. Източна Германия не се оказала в състояние да настигне Западна Германия и да реализира пропагандните обещания за по-добър живот от този на запад.


Икономическият неуспех на ГДР

За икономическия неуспех Улбрихт се оправдал с Полша и България, които не изпълнявали задълженията си по доставки на въглища и стомана.

Тогава Хрушчов посъветвал лидерът на ГЕСП да изготви комюнике, в което да обяви, че се забранява преминаването в Западен Берлин, че ще бъдат изградени охранителни и контролни постове, и че преминаването на границата ще става само със специални разрешения.

Според съветският ръководител гражданите на ГДР щели да проявят разбиране, ако им бъде внушено, че стената е тяхната защита срещу западните шпиони.

С постояването на стената фактически е нарушено следвоенното споразумение на страните-победителки, съгласно което Великобритания, Съветския съюз, САЩ и Франция имат равни права относно управлението на целия Берлин.


Строителството на Стената

Строителството и преоборудването на стената продължава от 1962 г. до 1975 г. Напълно построената стена се е състояла от 45 хиляди бетонни блокове 3,6 на 1,5 метра, със закръглен връх, чиято цел е да затруднява опитите за бягство.

Като други предохранителни мерки е изграждането на различни съоръжения като телени мрежи, полоса, стоманени блокове против транспортни средства, бункери. Източен Берлин отделя 12 000 гранични войски за охраната на стената.

Въпреки това над 5 000 души успяват да избягат на Запад. Най-известните случаи са – масовото бягство по тунел дълъг 149 метра, полет с делтаплан, промушване между прозорците на два съседни апартамента.


Кенеди: Аз съм берлинчанин!

На 26 юни 1963 г. Американският президент Кенеди произнася в Западен Берлин прочутата си реч, съдържаща ключовата фраза: „Ich bin ein Berliner!” ("Аз съм берлинчанин!").

С тези думи Кенеди протестира срещу разделението на Германия и зловещата Берлинска стена.


Рейгън призовава Горбачов да разруши стената

На 12 юни 1987 г. друг американски президент - Роналд Рейгън изрича пред гражданите на Западен Берлин думите: „Господин Горбачов, отворете тази врата! Господин Горбачов, разрушете тази стена!”. Рейгън казва това пред Бранденбургската врата, близо до Берлинската стена. Думите му са чути и от другата страна на стената, контролирана от комунистите.

На 23 август 1989 г. Унгария отменя ограниченията на границата си с Австрия и голям брой бежанци от ГДР се възползват от това. През септември 1989 г. лидера на ГДР Ерих Хонекер подава оставка.


Падането на Берлинската стена

На 9 ноември министър-председателят на ГДР Гюнтер Шабовски обявява отмяната на ограниченията за излизане от Германската демократична република. Голямо множество от източни берлинчани нахлуват в Западен Берлин. Започва демонтажът на стената от гражданството.

Запазени са само няколко секции от стената в района на Потсдамер Плац, недалече от Шпрее (East Side Gallery) и на Бернауер Щрасе.

Берлинската стена и до днес остава може би най-уродливият символ на комунизма. След 1989 г. тя се превръща в километрова „изложба” на графити, в това число и много от тях са с високохудожествена стойност.

След разрушаването ѝ фрагменти от нея бързо стават обект на търговия. Части от Берлинската стена са купени в САЩ, например в корпорацията Майкрософт, в щабквартирата на ЦРУ и други.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 🍊🍋🇧🇬

    3 8 Отговор
    С най смешните Неизбирани от Никой Бюрократи в Брюксел, мда, “не судба”?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Да знайш

    7 18 Отговор
    Животът в Източен Берлин е многократно по-хубав по онова време поради изобилстващите социални придобивки и гарантирано и спокойно бъдеще на хората. Неслучайно ГДР е водеща спортната сила в света. Беемветата и мерцедесите не правят живота по-хубав в Западен Берлин, раздиран от стачки и безредици. ... Същата сегашна пропаганда слугува и тогава на Сащ в изопачаването на истината за Студената война. През 1990-те Варшавският договор е разпуснат и Русия иска да стане член на НАТО при Клинтън, за да се предотвратят възможни бъдещи конфликти.... Следва отказ от хегемона, който смята себе си за изключителен. Ноо, тази само заблуда сега му играе изключително лоша шега!
  • 11 🍊🍋🇧🇬

    14 4 Отговор

    До коментар #8 от "Европеец":

    Не си наясно.
    Паритет нямаше, Колективният Запад беше на светлинни години напред във върхови High - Tech технологии, Русия закупуваше от Запада Житни продукти за да се изхрани?

    Само тези две причини са достатъчни.

    Коментиран от #20

  • 12 Къде бяха ЗДРАВИТЕ СИЛИ В КПСС

    0 8 Отговор

    До коментар #8 от "Европеец":

    Да спрат ...Горбачов.
  • 13 НА СНИМКАТА

    16 4 Отговор
    ЛГБТ по комунистически

    Коментиран от #33

  • 14 Българин

    19 2 Отговор
    Ето така се целуваха и Живков с Брежнев.... после Запада са били джендъри 😁😂.
  • 15 СОЦДЖЕНДЪРИ

    15 1 Отговор
    На снимката. Честито на другарите......
  • 16 🍊🍋🇧🇬

    3 2 Отговор
    Реално за Колективният Запад беше по добре Соц. Ком. в Русия да продължи, получаваха Ресурси, Суровини - без пари като стойности продаваха Жито на Руснаците срещу Твърда Валута и Злато.

    Коментиран от #19

  • 17 ОхА

    17 4 Отговор
    Ама тези сериозно ли се целуват Уста в Уста пред целия свят???? Сега разбирам защо българите изпитват носталгия за тези времена 😆
  • 18 Стената на плача

    5 2 Отговор
    Западен Берлин беше като кореком, за да дразнят източноевропейците.
  • 19 Глупости

    5 4 Отговор

    До коментар #16 от "🍊🍋🇧🇬":

    От къде са продавали жито на "комунистите"? От Египет, от САЩ или от Франция? Провери какъв процент от световния добив на пшеница е бил от бивша Украйна през този период.
  • 20 Кучето лайка

    3 12 Отговор

    До коментар #11 от "🍊🍋🇧🇬":

    Във военните и космическите технологии, западът винаги е бил на "светлинни години" назад и все още е. Технологичното превъзходство на "колективния запад" е мит и пропаганда.

    Коментиран от #23, #24

  • 21 Малейййййй

    11 1 Отговор
    Тия дали си пускат език.....

    Коментиран от #22

  • 22 Ето на

    14 4 Отговор

    До коментар #21 от "Малейййййй":

    От тук тръгва руския педализъм за който мечтаят нашите русороби копейки

    Коментиран от #25

  • 23 🍊🍋🇧🇬

    2 6 Отговор

    До коментар #20 от "Кучето лайка":

    Не точно, Руската Сателитна ГЛОНАС е с двойно предназначение, Военно и Цивилно но провери кога е окомплектована и кога е стартирана?

    Space Exploration е зоната на Руснаците но безинтересна за Щатите, поне за сега, Комическата Станция и так далее… е дело на Руски Инженери.
  • 24 зайка

    8 2 Отговор

    До коментар #20 от "Кучето лайка":

    как там в курСк
  • 25 всяка копейка

    9 3 Отговор

    До коментар #22 от "Ето на":

    мечтае за zдрава мъшка либофф
  • 26 🍊🍋🇧🇬

    0 6 Отговор
    До Космическата Станция, Американци имаха, два и половина месеца престой в космоса.

    Коментиран от #29

  • 27 🍊🍋🇧🇬

    2 8 Отговор
    Ако Горбачов не беше унищожил СССР, в СССР а може би и навън, имам в предвид Колективният Запад щеше да има Ядрен Апокалипсис но ето че 33 години по късно сме там откъдето тръгнахме, Изток, Запад, реално Горбачов е спасителят на Света, дори за тридесет години.

    Америка рискува повече отколкото може да плати?
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Я кАжи

    9 2 Отговор

    До коментар #26 от "🍊🍋🇧🇬":

    Кога ше одат руснаците на Лунътъ
  • 30 Купейка брежнеф/байТошу

    7 1 Отговор
    Исгъс въздишам за любоффффффффф
  • 31 брависимо

    6 1 Отговор
    Ето това е истинска любов.... хубаво, че не са изкарали на показ продължението. Как може това да са го правили пред всички и всички са ги аплодирали ? Страхува ли са се хората,да не ги вкарат в лагерите на смъртта

    Коментиран от #32

  • 32 Страх и внушения

    6 2 Отговор

    До коментар #31 от "брависимо":

    Когато Брежнев пукна най- сетне, такъв страх ни разтресе, че много хора с по-лабилна психика изпаднаха в паника. Внушенията, че без този държавен ръководител ще започне война и капиталистите ще ни нападнат и унищожат бяха дотолкова вменявани във времето, че народът беше в шок. И на Тошо му беше увиснал клюнът, ама тогава му се размина. Пропагандата винаги е била силата на диктаторите, без значение на идеологията.
  • 33 !!!?

    12 1 Отговор

    До коментар #13 от "НА СНИМКАТА":

    "Вечна дружба" - така се наричаше тогавашното ЛГБТ...и беше на власт даже !!!?

Новини по държави: