18 Септември, 2024 03:18 832 15

18 септември 1976 г. Погребват Мао Дзъдун

  • мао дзъдун-
  • мао дзeдун-
  • китай-
  • комунизъм-
  • еволюция-
  • революция

Лидерът, който положи основите на съвременен Китай

18 септември 1976 г. Погребват Мао Дзъдун - 1
Снимка: Shutterstock

На 18 септември 1976 г. в Китай погребват Мао Дзъдун. Той е лидерът, който положи основите на съвременен Китай.

Той води китайската революция, а след това цялата държава, бъдейки начело на комунистическата партия от нейното основаване през 1949 година. Заедно с Ленин и Сталин Мао е една от най-значимите фигури на комунистическия строй от миналия век.

Роден пред 1893 година в Китай, Мао взима участие в националистическите движения през 1910 година срещу монархията. Исканията на националистите са срещу неефективните действия на имперското правителство. Постепенно Мао губи доверието си за лидерите на националистическите движения. Той решава, че за да освободи страната си от доминацията на Запада, трябва революционно да се промени обществото.

През 1921 година той става един от основателите на Китайската комунистическа партия. Първите години са изключително трудни за него, той трябва да бяга от арести на управляващите. Не само това, но в самата комунистическа партия има различия за това как трябва да се проведе революцията – част от комунистите вярват, че трябва да се копират болшевиките в Русия, а Мао и неговите поддръжници смятат, че селяните, а не работниците трябва да поведат действията.

През 1935 година Мао овладява цялата комунистическа партия. Въпреки че са на прага на унищожението, комунистите успяват да оцелеят и през 30-те година на ХХ век, както и през цялата Втора световна война , борбите продължават. Те в крайна сметка успяват да спечелят през 1949 година, а това дава началото на Китайската народна република.

Мао дава заявка, че ще се бори срещу Запада. Той влиза с тази нагласа в Корейската война, която продължава няколко години и приключва с примирие. Постепенно обаче Мао се оттегля от активната политическа роля, но се завръща през 60-те години, за да поведе "Културната революция“.

Революцията се изразява в това да се запази истинския комунистически дух в страната. Освен това се засилват словесните нападки както срещу САЩ, така и срещу СССР. В този период обаче Китайската народна република се сближава с американците. Причината за това е, че съветите са виждани като по-голяма заплаха. Събитията кулминират, когато през 1972 година президентът Никсън пристига на посещение в Китай.

Посещението на Никсън се оказва един от последните върхови моменти в политиката на Мао. Той постепенно спира да прави публични изяви малко преди да достигне 80-годишна възраст. Мао Дзъдун умира през 1976 година като председател на Китайската комунистическа партия.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Варненец

    11 6 Отговор
    Без САЩ, днешния Китай щеше да е илюзия.

    Коментиран от #6

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 среднощен

    10 2 Отговор
    "...Лидерът, който положи основите на съвременен Китай...";

    Китай има държавност на повече от 5 000г... Всякакъв опит да се "препише заслугата" за просперитета на държавата на един човек, най-малко звучи несериозно.. А, да наречем "политически проект" съвременен Китай звучи още по-несериозно... Интересен факт е, че Китай използва календар изграден на основата на "древния български календар"... Не че нещо, но само констатирам...
  • 5 Гунчо

    9 1 Отговор
    За да не обиди китайски рекламодатели Венци не споменава за "Големият скок напред" на Мао, довел до смъртта на над 30 млн китайци, за избиване на всички врабчета в страната, за "Кремиковци във всеки двор", не обяснява на читателите, какво всъщност представлявала Културната революция, толкова горещо провеждана от Мао. Премълчаване и лакиране на история - но днес китайски пари са добре дошли в джоба, нали?

    Коментиран от #7, #14

  • 6 А когато китайците

    7 6 Отговор

    До коментар #1 от "Варненец":

    измислих, хартията, компаса и барута пак ли Америка е била наоколо, ттт-панар?

    Коментиран от #11

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Гунчо

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "На днешен Китай основите":

    Като държавност, форма на управление (народна република) - от Мао. Но като модерна икономика, насърчавана, но контролирана от властите - разбира се, Дън.
  • 11 Варненец

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "А когато китайците":

    Като са ги измислили, преди хиляди години, какво стана? Кой ги разви? До 80-те , Китай бяха западнала провинция, САЩ им даде технологии и инвестира в тях, тттпанара си ти.
  • 12 уйко калеко

    1 2 Отговор
    Китай,ама в КИТАЙ КОРУМПИРАНИТЕ (ПОЛИТИЦИ И ЧИНОВНИЦИ) ГИ РАЗСТРЕЛВАТ.
  • 13 Госあ

    0 3 Отговор
    много от китайците, особено интелектуалците имат мнение за Мао, което предпочитат да не изразяват на всеослушание, но е факт че никой не го плюе и руши паметници. Прието е, че Мао се справя с корупцията и мафията и обединява Китай. Толкова. И въпреки че след перестройката има не едно и две съдебни дела срещу висши политици от обкръжението му, никой не закача паметта на Мао.

    Коментиран от #15

  • 14 Хи Хи Хии 🤣🤣🤣

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "Гунчо":

    Гуньооо, грешни са ти сметките.. тия 30млн ги умножаваш по 3 и си там някъде около верното число....па тури и едни 10 тина млна дето утрепа жена му... абе, куманисти, тва е.
  • 15 Хи Хи Хии 🤣🤣🤣

    6 0 Отговор

    До коментар #13 от "Госあ":

    Победил бил корупцията и мафията... глупости на търкалета... всички сме чували за мафията на жена му, а корумпета още ги разстрелват по площади и стадиони....мАни тааааа приказка...че ми стаа смешно
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания