Last news in Fakti

24 Март, 2022 14:13 1 699 12

Принц Уилям в Ямайка: Ужасяващото зверство на робството завинаги опетни историята ни

  • уилям-
  • принц-
  • кейт-
  • ямайка-
  • робство-
  • ужасяващо

Той повтори изказванията, направени от баща му принц Чарлз през ноември, заклеймявайки всичко свързано робството

 Принц Уилям в Ямайка: Ужасяващото зверство на робството завинаги опетни историята ни - 1
Снимка: БГНЕС

На вечеря, организирана от генерал-губернатора на Ямайка, херцогът на Кеймбридж повтори изказванията, направени от баща му принц Чарлз през ноември, заклеймявайки робството и се извини за историческата роля на семейството му в търговията с роби, предаде Си Ен Ен.

„Напълно съм съгласен с баща ми, принцът на Уелс, който каза в Барбадос миналата година, че ужасяващото зверство на робството завинаги опетни историята ни“, каза Уилям. „Искам да изразя дълбоката си скръб. Робството е отвратително и никога не е трябвало да се случва“, продължи той.

„Болката е дълбока, но Ямайка продължава да изгражда своето бъдеще с решителност, смелост и сила на духа. Силата и споделеното чувство за цел на народа на Ямайка, представени във вашето знаме и мото, се радват на непобедим дух.“

Принц Уилям и съпругата му Кейт са на едноседмична обиколка в Карибите, посещавайки Белиз, Ямайка и Бахамите за поредица от ангажименти.

Речта на херцога идват ден след като малка група протестиращи срещу монархията се събраха в ямайската столица Кингстън, за да поискат извинение от Великобритания.

Някои скандираха „Извинение сега, репарации сега“, докато други носеха плакати с надписи „Извинете се“ и „Нека се отървем от управлението на кралицата“.

Кралски ангажимент в събота в Белиз също беше отменен на фона на докладваната съпротива от местните жители.

Връзката на Великобритания и Ямайка се простира от векове. Островът е завзет от британците през 1655 г. и остава под негово управление, докато не получава независимост през 1962 г., но остава част от Британската общност с кралицата като държавен глава. По-голямата част от ямайците са с африкански произход и са потомци на роби, трафикирани в страната от европейски колонисти.

Ямайка ще отбележи 60 години независимост от Великобритания през август тази година, но има граждани на страната, които се надяват да се възползват от момента за преход към република.

В сряда Уилям и Кейт се срещнаха с премиера на Ямайка, Андрю Холнес, преди да посетят училище, болница и проект за подпомагане на млади мъже в риск.

Холнес каза на двойката, че Ямайка „продължава“ и ще постигне „истинската си амбиция“ да бъде „независима“.

„Ямайка е такава, каквато можете да видите. Страна, която се гордее с историята си, много се гордеем с това, което сме постигнали и продължаваме напред. Възнамеряваме в кратък срок да изпълним истинската си амбиция – да бъдем независима, развита, просперираща държава", каза Холнес.

"Тук има проблеми, които, както знаете, не са решени. Но вашето присъствие дава възможност тези въпроси да бъдат поставени и да бъдат разгледани, доколкото можем", добави премиерът.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Б А Й Х @ Й ‼️

    15 1 Отговор
    А, и сега продължавате с лекетата ‼️‼️‼️
  • 2 Опетнените

    11 0 Отговор
    Искат да опетнят и невинните
  • 3 Госあ

    25 1 Отговор
    Лицемерието при англосаксите граници не познава.
  • 4 Мамул

    18 0 Отговор
    Да, бе! Тогава робството е било трудова повинност, безплатна! Сега е финансова зависимост и задлъжнялост. Периферните държави са лишени от доходи и им се позволяват средства колкото да преживяват мизерно. На каква цена се изкупува кафе и какао и на каква цена се продава в Европа?
  • 5 Хахаха..

    12 0 Отговор
    Англосакският мухъл си мисли че ще се отърве с бля-бля. Тепърва започва филма..
  • 6 Коментар

    13 0 Отговор
    Аааааа, принце ма каааак може "западът" да прилага някъде робство, западът не беше ли само хубави работи??? Дори и да убиете някого, на това не му ли викахте "демократизация"???
    Сами си влизат в собствените си капани!
    Веднъж като опустошиш някоя част от света, а после скърцаш със зъби щото Русия прави същото по вашия пример, някак си не върви да виеш на умряло колко зъл бил Путин, щото вие го изпреварихте с десетилетия!!!
  • 7 onq s konq

    10 0 Отговор
    Абсолютен лицемер. Както поробиха Африка, Северна и Южна Америка, така сега се опитват да поробят и Азия, но нещо не им се получава.
  • 8 Грульо

    5 0 Отговор
    "малка група протестиращи срещу монархията се събраха в ямайската столица Кингстън,"

    Кирчо би казал след речта "Вие продължавайте да си протестирайте, не ни пречите. Протестът е форма на протест".
  • 9 Променило ли се е

    5 0 Отговор
    нещо в политиката на островитяните, че тоз да дрънка глупости? Все същите са си. С тая разлика, че народите им стесниха малко "империйката". Като се почне от новият им господар и бивш роб - САЩ.
  • 10 Kcaniba

    1 1 Отговор
    Диниз и клоуна побеждават руските генерсли!! Още малко и Москва ке падне!! Сала на Оркаина!!
  • 11 най големите колонизатори

    2 0 Отговор
    жалят жертвите си.този работил ли е нещо през живота си?
  • 12 Саша

    2 0 Отговор
    Мамин златен, а от къде са кинтите на баба ти...