Last news in Fakti

12 Април, 2022 09:23 1 009 5

Британски съд призна привърженик на „Ислямска държава“ за виновен за убийството на депутата Дейвид Еймс

  • ислямска държава-
  • тероризъм-
  • великобритания-
  • дейвид еймс-
  • али харби али

Али беше признат за виновен по обвинения в убийство и подготовка на терористична атака, присъдата му ще бъде обявена утре

Британски съд призна привърженик на „Ислямска държава“ за виновен за убийството на депутата Дейвид Еймс - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Централният наказателен съд на Англия и Уелс ("Олд Бейли") призна 26-годишния британски гражданин от сомалийски произход Али Харби Али за виновен за убийството на депутата Дейвид Еймс, съобщи Ройтерс.

В средата на октомври Еймс беше наръган 21 пъти с нож при яростна атака в църква, където бе на среща с гласоподаватели, припомня агенцията.

Али, който е син на бивш медиен съветник на сомалийски експремиер, каза, че действията му са били отмъщение заради това, че 69-годишният британски депутат консерватор и баща на пет деца е подкрепял въздушни атаки в Сирия.

Прокуратурата описа Али като "отдаден, фанатичен и радикализиран ислямистки терорист", вдъхновен от групировката "Ислямска държава".

Сп. „Таймс“ се посочва, че според британската контраразузнавателна служба МИ-5 той може би се е радикализирал самостоятелно, като е изучавал материали, достъпни в интернет, а не под влияние на конкретен човек или група, която се занимава с вербуване на бъдещи терористи.

Али беше признат за виновен по обвинения в убийство и подготовка на терористична атака. Присъдата му ще бъде обявена утре.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Раданч Татлъту

    4 2 Отговор
    Тъжна история,защото Дейвид и Али са били любовници.😎😢😎
  • 2 Перо

    3 0 Отговор
    Политиката на джендърското правителство в Лондон е прием на максимален брой араби,африканци,азиатци за сметка на източно-европейците! Резултатът е предвидим!
  • 3 някой

    1 1 Отговор
    не е верно! Путин беше....
  • 4 Рослямист

    1 2 Отговор
    Да благодарим на британците,че обират каймака на мигрантската маса! Да се приготвим за новата вълна "бежанци"- казахи,узбеки и туркмени, идващи от потъващия путлерастки рай. Купувайте вазелин,дано има полза!
  • 5 Теодор Рузвелт

    1 2 Отговор
    ИД създадена от Москва
Новини по държави: