Last news in Fakti

19 Юни, 2022 14:20 3 627 6

"Ислямска държава": Ние окървавихме храма

  • афганистан-
  • талибани-
  • кабул-
  • ислямска държава

Въоръжената групировка пое отговорността за атаката срещу сикхски храм в афганистанската столица Кабул

"Ислямска държава": Ние окървавихме храма - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Въоръжената групировка "Ислямска държава" (ИД) пое отговорността за вчерашното нападение срещу сикхски храм в Кабул, при което бяха убити двама души и няколко бяха ранени, предаде ДПА.

В изявление, публикувано в официалния канал в "Телеграм" на групировката, атаката е била отмъщение за неотдавнашни обидни според нея изказвания на индийски политик, насочени срещу пророка Мохамед. ИД твърди, че около 50 хиндуистки, сикхски и талибански пазачи са били убити при атаката срещу комплекса, която е продължила три часа. Този брой на жертвите не е потвърден от независими източници, отбелязва ДПА. В изявлението на ИД се казва още, че нападател самоубиец щурмувал храма, след като убил пазачите и атакувал с автоматично оръжие и гранати хората, които били вътре. Детонирани са били четири взривни устройства и кола бомба. На снимки на последиците от атаката се вижда, че храмът е разрушен и опожарен. Няколко близки къщи също са повредени от експлозията на колата бомба.

Атаката беше осъдена в Афганистан и в чужбина. Индийският премиер Нарендра Моди каза, че е потресен и ще се моли за здравето на богомолците. Дипломатическата мисия на ООН в Афганистан призова да бъдат защитени всички малцинства в страната, включително сикхите, хазарейците и суфите.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Голям майтап

    5 0 Отговор
    Трета глуха се обади хората забравиха за Исл Д .И сега пак напомнят за себе си че са се обидили как така ги забравиха и си викат дайте да целнем нещо че да се сетят .Тези приключиха слязоха от сцената както нашия ПП и те заминават в небитието . Сега по интересно конфликта в украйна .
  • 6 Супер дупер наемник джихадист

    3 1 Отговор
    Ислямска държава= Турция
Новини по държави: