Last news in Fakti

30 Април, 2022 04:14 5 048 82

30 април 1945 г. Хитлер се самоубива

  • хитлер-
  • самубийство-
  • нацистка германия-
  • третия райх

Безжизненото тяло на Ева също е там

30 април 1945 г. Хитлер се самоубива - 1
Снимка: Shutterstock

30 април 1945 г., следобед, Берлин. Райхсканцеларията. Виновникът за най-кървавия военен конфликт в историята на човечеството Адолф Хитлер се е самоубил.

В късния следобед останалите от бункера откриват Хитлер прострелян и строполен на земята, а диванът до него пропит с кръвта му. Той е отнел живота си, захапвайки цианид и едновременно с това прострелвайки се в главата.

Безжизненото тяло на Ева също е там. Тя е използвала само цианид, за да сложи край на живота си. Ева категорично отказва да напусне бункера, когато Червената армия се приближава, настоявайки, че е сред малкото останали му верни хора. Адолф Хитлер и Ева Браун сключват граждански брак на 29 април със свидетели Йозеф Гьобелс и Мартин Борман.

Хитлер се самоубива само два дни преди капитулирането на Берлин на 2 май 1945 г. и около седмица преди края на Втората световна война на 8 май 1945 г.

На 1 май 1945 г., 13 часа след самоубийството, Сталин е информиран за смъртта на Хитлер. Генерал Ханс Кребс предава тази информация на съветския генерал Василий Чуйков, когато се срещат в 4 ч. на 1 май, за да водят преговори за капитулацията на Германия.

Овъглените останки са открити от руснаците. Хитлер е идентифициран от личния му зъболекар по направената от него зъбна протеза. След опознаване на труповете на семейство Гьобелс, на Адолф и Ева Хитлер и на генерал Кребс са погребани в района на дислоциране на отдела за контраразузнаване СМЕРШ на 3-та ударна армия – отначало в берлинския район Бух, след това в градовете Финов, Щендал, Ратенов и накрая в Магдебург. В акта от 21 февруари 1946 г., подписан от началника на СМЕРШ на 3-та ударна армия, се казва: „В района на гр. Ратенов е разкопана ямата с труповете на Хитлер, Браун, Гьобелсови и техните деца и генерал Крипс... Всички изброени трупове се намират в полуразложено състояние в дървени сандъци и в такъв вид са доставени в гр. Магдебург и отново закопани в яма на дълбочина 2 метра в двора на къща №36 на улица „Вестенщрасе”.

На 13 март 1970 г. председателят на КГБ на СССР Юрий Андропов изпраща до генералния секретар на ЦК на КПСС Леонид Брежнев секретно писмо с предложение да бъдат унищожени останките, тъй като военният обект подлежи на предаване на немските власти. На 16 март предложението е прието, а на 26 март Андропов утвърждава плана за съвършено секретната операция „Архив”.

В нощта на 4 срещу 5 април 1970 г. оперативна група от специалния отдел на КГБ в 3-та армия отваря гробовете. На 5 април останките са извозени до района на учебен полигон, смлени и изгорени. Пепелта е разпръсната в един от притоците на река Елба.

Адолф Хитлер е основният виновник за избиването на милиони по военните полета и изпращането в газовите камери на 6 млн. евреи, хиляди цигани и насилствена стерилизация.

Холокост се нарича изтребването на приблизително шест милиона европейски евреи по времето на Втората световна война от Нацистка Германия. Други етнически, политически и социални групи също са били преследвани и унищожавани от този режим. Ако се вземат предвид и нееврейските жертви, общият брой на загиналите се оценява на девет до единадесет милиона.

Истинността на доказателствата за Холокоста, броят на жертвите, както и твърденията за масови екзекуции с газови камери се оспорват от някои историци и публични личности. В редица европейски страни, предимно тежко засегнати от идеологията на националсоциализма като Германия, Австрия и Франция, отричането на Холокоста се счита за престъпление.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да очакваме ли на юбилея и Путлер

    52 46 Отговор
    да изпpъcка стената с 6oлният си мoзък?
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Да е "жив и здрав":)

    48 40 Отговор
    И Путин да е също като него "жив и здрав"!
  • 4 А в руският бункер кога

    49 41 Отговор
    смятат да открият тpyп?
    Струва ми се че се мотаят прекалено много.

    Коментиран от #23

  • 5 Путин дали ще отрони днес сълза

    48 33 Отговор
    в памет на УЧИТЕЛЯ.
  • 6 На джуджето кумира

    47 40 Отговор
    Джуджето върви по неговите стъпки.
  • 7 Интересно

    40 33 Отговор
    Дата 30-ти април. 1 диктатир,. Имперски амбиции. Желание да промени световният ред. Окупация, страшни оръжия, бункер. Твърде много съвпадения. Само кypшyм в глaвaтa липcвa, но още е рано. До довечера има време.
  • 8 Ами ако

    22 9 Отговор
    Жив е той жив е в ума и сърцата в сърцата им знаете на кого.
  • 9 Класа

    39 42 Отговор
    Путин нека да отбележи този паметен ден подобаващо, като извърши ритуално самоубийство и така спаси света и Русия от себе си....
  • 10 Тик Так

    53 35 Отговор
    Време е и Зеленски да постъпи като идола си....

    Коментиран от #76

  • 11 АУУУУУ

    32 36 Отговор
    Русофобите не спят ,заработват ли заработват жалките центове от Кравария.

    Коментиран от #12

  • 12 Как да спимбе бате

    30 32 Отговор

    До коментар #11 от "АУУУУУ":

    Нали може да изтървем радостната вест, че днес светът може да празнува двоен празник. Никакво спане. До довечера ще будуваме и ще пожелаваме на Путлер да последва Хитлер.

    Коментиран от #15, #22

  • 13 САТЪРА НА ХАНА

    33 13 Отговор
    В ПОЛША И ЗАПАДНА УКРАЙНА
    .... ПОЛСКИЯ И УКРАИНСКИЯ БАШИБОЗУК
    Е ИЗТРЕПАЛ 3 МИЛИОНА ЕВРЕИ
    ....
    САМИ ДА СИ ГИ ЛОВЕЛИ :)))

    Коментиран от #44

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 АУУУУУ

    31 25 Отговор

    До коментар #12 от "Как да спимбе бате":

    Оооо,обърне ли се палачинката русофобите първи ще станат русофили и ще късат ризи от любов. Такива са всички заработващи краварски подлоги.

    Коментиран от #19

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 tate

    14 23 Отговор
    Хаирлия да е и чичо АДИ и дядя Путин..... Цузамен Вместе
  • 18 20-ти април

    25 18 Отговор
    "Трупът на Хитлер" е инсценировка на съветската пропаганда, за "най-кървавия конфликт в историята на човечеството" са отговорни много повече хора, а не един, Холокоста е силно преувеличен, а вие сте големи мисирки.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Незнам

    15 8 Отговор
    Едно е скалъпената история за Хитлет Друго казват Архивите на САЩ - ЦРУ, СССР -КГБ , Израел - Мосат , Англия - МИ. Че са го търси ли много накрая намират гроба му в Аржентина. Починал от естествена смърт. Пак неможем да твърдим че е той защото хитлер имал доста двойници. И много опити за убийство. Единият и досега неможе да се разбере беше с самолет. Другия в бункера там става втора магия. Незнам след тази магия почват загуби. Да ли двойник на хитлер болницата е Щирлиц ????
    Може би Джеймс Бонд ??? Може да се карали кой да Хитлер и досега не Е известно. Но както винаги ако няколко дена не бяха ударили завода за фау 1 , 2 ,3 сега да си говорим за други работи и Русия да я няма. Както и прочутите катюши. ВСИЧКО Е ЕДНА ПРИКАЗКА И МАГИ ЗА РАЗЛИЧНИ ВЪЗРАСТИ.
  • 21 Дучо

    24 10 Отговор
    Значи е време зеленски да се замисли да се увековечи
  • 22 Кафяво нацистче

    10 6 Отговор

    До коментар #12 от "Как да спимбе бате":

    Иди и си сложи главата под течаща вода, знаеш защо!

    Коментиран от #28

  • 23 Сатанизмът ти в главата

    7 9 Отговор

    До коментар #4 от "А в руският бункер кога":

    Ще ти отнеме главата!

    Коментиран от #30, #31, #32

  • 24 Раданч Татлъту

    16 9 Отговор
    Днес е ред на Киро.😎🐵🥳🤡👍
  • 25 Казват

    20 7 Отговор
    Прочутата хранителна верига "АЛДИ", тръгнала от едно малко магазинче, на един малък ъгъл, в един малък град, движена от двама братя.
    Някой ги е спонсорирал щедро, така че да станат едни от първите и в Америка та до днес и след смъртта на братята.
    И как си въобразявате, че някой ще остави Хитлер да се самоубие в някакъв си бункер, мислите, че след като американците спасиха екипът му и го прибраха в Америка, та Хитлер ли?
    Хитлер е имал злато да се откупи и се е откупил, а трупа намерен някъде си, едва ли, приказки, за наивници.
    Хитлер е спасен и живял в Аржентина до преклонна възраст.
    Да не забравяме, че САЩ са давали оръжие и на всички воюващи държави, като Русия изплаща своя заем едва ако не се лъжа 2006 година.
    Така, че САЩ си правят парите, а глупаците като украинците, унищожават народите си!
  • 26 Не виждам в статията

    17 7 Отговор
    Да се споменава нещо за другия виновник - Й. В. Сталин? Защо неговите останки не са третирани по същия начин? Апропо, не се ли опитваше Путлер да реабилитира същия този индивид?
  • 27 Що си мисля

    14 5 Отговор
    че виновника за най-кървавия конфликт са разни банкери... от лондона града.....

    Коментиран от #35

  • 28 Не, не знам.

    4 4 Отговор

    До коментар #22 от "Кафяво нацистче":

    Обясни ни, специалисте
  • 29 ТаУмВзе

    11 4 Отговор
    Най голямата Трагедия на 20 век е, че двамата мустакати не са се разбрали.

    Коментиран от #33

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Много са страхувам сега.

    6 7 Отговор

    До коментар #23 от "Сатанизмът ти в главата":

    Под голям стрес ма вкара. Трябва спешно да разбия чeнeтo на някой русофил за да се успокоя.

    Коментиран от #53

  • 33 Нямам Срам

    13 2 Отговор

    До коментар #29 от "ТаУмВзе":

    Ако всичко е вървяло по план ся нямаше да има евроатлантически ценности... Пуста му алчност на германеца ..

    Коментиран от #34

  • 34 Нямам Срам

    12 0 Отговор

    До коментар #33 от "Нямам Срам":

    Все пак допреди нападението на Германия те са били съюзници.

    Коментиран от #37

  • 35 И банкери

    9 3 Отговор

    До коментар #27 от "Що си мисля":

    От САЩ!
  • 36 30 април 1945 г. Хитлер се самоубива

    14 9 Отговор
    ЗЛОБНОТО ДЖУДЖЕ ДА ВЗИМА ПРИМЕР! НЯМА ДРУГ ПО СИЛЕН ХОД.
  • 37 ТаУмВзе

    7 9 Отговор

    До коментар #34 от "Нямам Срам":

    Оставете ги да минат линията! Сталин. Европа Пак е бойно поле. Този път във без фронт. Краварите ни готвят Религиозна война пич.
  • 38 ЦК НА ДКМС

    9 12 Отговор
    Путин 1952-2022
  • 39 ТРОЛОВЕТЕ РУСКИ НЕЩАСТНИ

    12 8 Отговор
    ПАК СА ПОЛУЧИЛИ, КАТО ОПОРКИ, НЕЩАСТНА РУСКА ПРОПАГАНДА. КЪДЕ Е ГЬОБЕЛС, ЗА ДА ИМ ОБЯСНИ, ЧЕ НЕЩО, КОЕТО РАЗЧУВСТВА РУСНАКА, МОЖЕ ДА НАКАРА ЕВРОПЕЕЦА ДА ПОВРЪЩА.
  • 40 фен на сидеров

    8 1 Отговор
    че е виновен, виновен е ! но и не само той . четете историята с главата си, не като приказка !
  • 41 Мечката много малко ще ви трае

    9 9 Отговор
    . знае се няма да се самоубие зелински,... Ще си го вземат ФАЩ

    Коментиран от #43

  • 42 30 април 1945 г. Хитлер се самоубива

    15 2 Отговор
    А 30 - 40 ГОДИНИ ПО КЪСНО УМИРА В АРЖЕНТИНА. СТАЛИН Е ЗНАЕЛ, ЧЕ ХИТЛЕР НЕ СЕ Е САМОУБИЛ.
  • 43 Коя мечка

    10 9 Отговор

    До коментар #41 от "Мечката много малко ще ви трае":

    Дето е с халката на носа и играе в цирка?
    Цял свят вижда каква клоунада са с един луд начело. Добре че имат някакви фъждиви незнайно колко надеждни ядрени оръжия, иначе досега да са направили на 25части(страна огромная) съседите и. И то не защото искат, а защото руснаците сами си го търсят. Ходят по сопите и това е. Не могат да живеят цивилизовано и с добри и честни отношения със съседите си. Искат да са бабаита в квартала. Да, ама не Времената са други.
  • 44 Вярно е

    6 1 Отговор

    До коментар #13 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Хвалиш ли ги, оплакваш ли ги. Сега с евреите ли си с германците ли си? Ха сега де?
  • 45 30 април 1945 г. Хитлер

    10 0 Отговор
    с еднопосочен билет за Аржентина.
  • 46 Жоро

    10 8 Отговор
    Путин кога?
  • 47 Путин знае какво го чака

    10 11 Отговор
    ПУТИН е страхливец за да постъпи като Хитлер в бункера си ,НО пък има достатъчно ботоксови двойници за доживее неразпознат до пределна възраст...!!!
  • 48 Руският Хитлер

    11 10 Отговор
    Какво чака ?!
  • 49 Картечницата

    12 10 Отговор
    Една тактическа по Киев ще бъде красиво!!! Победа будеть Zа нами!!!

    Коментиран от #51

  • 50 Ред е

    7 4 Отговор
    На Еленски.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Aлфа Bълкът

    7 9 Отговор
    Путин да не чака, че Бин Ладен и Садам Хюсеин ги видяхме. Пък за Кадафи да не говорим, как го линчуваха на улицата и го изнасилиха! 😂
  • 53 Русофил

    3 1 Отговор

    До коментар #32 от "Много са страхувам сега.":

    А дали ще можеш ? Да не се имаш за Тайсън Фури, че си толкова сигурен, че ще успееш? Нали знаеш, че всеки батко си има батко. Да не срещнеш своя батко и после да имаш нужда не само от зъболекар, а и от ортопед?
  • 54 Бг 681

    8 3 Отговор
    Ех, дали зеленски и байдън няма да спазят традицията 🤭🤭😅😅
  • 55 Лол

    7 0 Отговор
    Има една книга "Хитлер в Патагония".Къде изчезват подводниците?
  • 56 jorj

    6 5 Отговор
    Хубав ден, Путин да му отиде на гости, нали националсоциалистите и комунистите са най-големите дружки! Белета да е еднопосочен.
  • 57 Зеления

    7 3 Отговор
    го чака същото,само трябва да прекачи дозата!

    Коментиран от #69

  • 58 Иванушка  🇷🇺

    5 6 Отговор
    :...Хитлер се самоубива.." - ма Комика не ще ))

    Коментиран от #64

  • 59 Къде ми е нощното шкафче?

    7 0 Отговор
    Е,време е зеленото клоунче да последва примера му,за да не се разрастне този военен конфликт в трета световна война!

    Коментиран от #61

  • 60 Украйна

    5 5 Отговор
    Путлер жив ли е?
  • 61 Милен

    3 0 Отговор

    До коментар #59 от "Къде ми е нощното шкафче?":

    Значи предлагаш, ако Русия ни нападне нас да се наведем и хванем за големите пръсти на краката!

    Коментиран от #66

  • 62 Денис

    4 5 Отговор
    Путин какво чакаш??
  • 63 Да добре

    3 0 Отговор
    Самоубиват се ама друг път.
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Радон Керанов

    4 4 Отговор
    Ех, Путлер, Путлер, защо ти трябваше да активираш американския лендлийз!
  • 66 Пази боже

    6 1 Отговор

    До коментар #61 от "Милен":

    Да не ни напада Русия! Щото цялата страна ще е в тази поза! Някакви аргументи ли имаме срещу тях? 2 танка и половина ,5 самолета ,още 8 на чертеж. Два сала и един кораб от 70 - те в Атия.

    Коментиран от #67

  • 67 НАТО

    6 6 Отговор

    До коментар #66 от "Пази боже":

    Ама го изпускаш тънкия момент ,че България е член на НАТО и и ако Русия я нападне ще се сблъска челно с товарният влак

    Коментиран от #68

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 🤔🤔🤔

    4 2 Отговор

    До коментар #57 от "Зеления":

    Вече са му подготвили заместник, зеления е пътник😉
    УСА иска да сложи на негово място началник генералния щаб, нещо да ти говори?🤔
    Нащата стоят или УСА, или Русия!
  • 70 Пловдив

    5 3 Отговор
    Чакаме путлер..
  • 71 Пловдив

    5 5 Отговор
    Само Германия живее със срама от всв ,а пък руснаците не им пука,че заедно запалиха света. Даже празнуват ден на победата. Ако не бяха англичаните и американците щеше да се говори на немски до сибир. И все си мисля,че ако Хитлер беше победил света щеше да е по добро място за живеене
  • 72 Хахаха

    3 3 Отговор
    а джуджето в Кремъл ще го самоубият
  • 73 РаZZия е фашистка държава

    6 4 Отговор
    РуZZия е единствената страна в света, в която фашисти празнуват победа над фашизма!
  • 74 Хайл

    5 0 Отговор
    Да не сте му светили, че да знаете дали наистина се е самоубил?
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Сталинчо

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Тик Так":

    Зеленски никой не е нападал , но путин, путин също както Хитлер нападна свободна Европа.Но скъпи приятею ти няма от къде да знаеш тези неща защото руската телевизия не ги казва
  • 77 От страни

    0 1 Отговор
    Не се е самоубивал. Бутна двойника си за пред хората и си искара охолен живот някъде из банановите републики.
  • 78 Бай Лисан

    1 0 Отговор
    Чудя се дали Зеленски е чел тази статия, със смесени чувства....
  • 79 Терминатор 🇺🇦

    1 0 Отговор
    Ред е на Путин
  • 80 АБВ

    1 0 Отговор
    Путин го чака съдбата на Кадафи
  • 81 Роза

    2 0 Отговор
    Спомням си сцена от един исторически филм,който бях гледала като дете.Двама германски военни в бункера си говорят и единият казва:"Фюрерът трябва да умре като войник-от куршум!Всяка друга смърт ще бъде позорна за него!"По някакъв начин тази реплика се е запазила в паметта ми толкова години!Но фюрерът,изглежда,е искал да се подсигури,като е глътнал и отрова.А Ева Браун,русата фотографка с твърде ограничен ум,е умряла с него,защото вероятно е съзнавала,че със спокойния и луксозен живот е свършено и нищо добро не я чака като вдовица на Хитлер.Сега са други времената и светът е съвсем различен.Жалко,че човечеството не се поучава от уроците на историята.Дано бъдещите поколения да имат по-хубав и по-мирен живот и по-разумни политици!И за тях войната да бъде само един лош,кошмарен сън!
  • 82 Асеновград

    1 1 Отговор
    Малко му е. Боклук мръсен.
Новини по държави: