Last news in Fakti
  Тема: Украйна

11 Май, 2022 09:09 4 674 39

Русия не приема украинските обяснения за спирането на газа

  • русия-
  • украйна-
  • газ-
  • газпром-
  • луганск

Европейските страни очакват 20 май, когато изтичат повечето срокове за плащане на газа в рубли и когато е възможно Москва да спре почти целия износ на газ към ЕС с изключение на Унгария

Русия не приема украинските обяснения за спирането на газа - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руската страна отрича основанията за обявяване на форсмажорни обстоятелства при транзита на газ от оператора на ГТС на Украйна по отношение на част от транзитните мощности. Руската компания също отхвърля като технически невъзможна идеята за прехвърляне на обеми към друг маршрут, съобщи "Интерфакс".

Официалният представител на "Газпром" Сергей Куприянов каза: "Газпром" днес получи официално уведомление от "Оператора на газотранспортната система на Украйна", че украинската страна, позовавайки се на форсмажорни обстоятелства, спира да приема газ за транзит през украинската ГИС "Сохрановка". Операторът на GTSU предлага всички транзитни обеми да бъдат прехвърлени към ГИС Суджа.

Още новини от Украйна

Още на 9 март Павел Сорокин, първи заместник-министър на енергетиката на Руската федерация, отбеляза, че компресорната станция в Новопсков е под контрола на руските въоръжени сили. През последното време приемането на газ за транзит продължи в същия обем без никакви въпроси.

Куприянов добави, че "в същото време е получено уведомление от NJSC "Нафтогаз на Украйна", че ако газът продължи да се доставя от руска страна към GIS Sokhranivka, обемите в точките на изход от GTS на Украйна ще бъдат съответно намалени "

"В тази връзка "Газпром" декларира, че не е получил никакво потвърждение за обстоятелствата на непреодолима сила, не вижда пречки за продължаване на работата в предишния режим, украинските специалисти са работили тихо през цялото това време по ГИС "Сохрановка" и "Новопсков". CS" и продължават да го правят, транзитът през Сохрановка беше осигурен изцяло и нямаше оплаквания от контрагенти", каза представителят на руската компания.

"Газпром" изпълнява изцяло всички свои задължения към европейските потребители, доставя газ за транзит в съответствие с договора и споразумението с оператора, транзитните услуги се заплащат изцяло", подчерта той. Прехвърлянето на обеми към ГИС Суджа на базата на руската поточна схема е технологично невъзможно, разпределението на обемите е ясно посочено в споразумението за сътрудничество от 30 декември 2019 г. и украинската страна е наясно с това", каза Куприянов.

Припомняме, че по-рано днес стана ясно, че Украйна прекратява транзита на газ към Европа през загубените територии на Луганска област.

Операторът отбелязва, че "компресорната станция Новопсков е първата от компресорните станции на украинската ГТС в Луганска област, през която преминава транзитно почти една трета от газа (до 32,6 милиона кубически метра на ден) от Русия към Европа. Компанията добави, че "за да изпълни изцяло задълженията си за транзит към европейските партньори, е възможно временно прехвърляне на недостъпни мощности от физическата точка на връзката "Сохранивка" към физическата точка на връзката "Суджа", която се намира на територията, контролирана от Украйна.

Компанията добави още, че в момента нейните служители не могат да "упражняват оперативен и технологичен контрол върху КС "Новопсков" и други активи, намиращи се в тези територии".

Засега от това съобщение не става ясно дали доставките на газ към Европа ще бъдат намалени с една трета. Русия обяви, че заявките за газ от Европа в последно време се увеличават.

Европейските страни обаче очакват датата 20 май, когато изтичат повечето срокове за плащане на газа в рубли и когато е възможно Русия да спре почти целия износ на газ към ЕС с изключение на Унгария, която се съгласи да плаща по новата схема в рубли.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 44 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Иван

    19 86 Отговор

    До коментар #1 от "майтаки":

    Това го повтаряте вече 2 месеца и все всеки момент Ей сега Украйна няма д сума има, ама все нищо не става…
    Горкиъе руски само акат в памперсите от украинската армия…
  • 3 Хаха

    24 102 Отговор
    Корабити обърнаха към Европа.Ефтин газ идва от САЩ.Русия отиде.Спре ли веднъж никога няма да потече отново.

    Коментиран от #15, #33

  • 4 😆😆😆

    98 19 Отговор
    Колко ви трябва да разберете що за подла на Ив са тези укропи? Докато не пострадате лично всички които ги подкрепяте няма да се оставите 🤔
  • 5 Мдаааа

    98 10 Отговор
    най-накрая укрите настъпиха котката.... сега или севернио поток 2 или среден....

    Коментиран от #10

  • 6 Икономиката икономична

    24 51 Отговор
    А тук е време Лукойл да събира багажа....

    Коментиран от #8

  • 7 Емил

    17 68 Отговор
    Газпром не приема...! Че кой ви пита?!

    Коментиран от #39

  • 8 И като

    52 6 Отговор

    До коментар #6 от "Икономиката икономична":

    дойде BP ша цъфнеш и ша вържеш. А и малката подробност чий е лукойл нещо ти се губи... Банк ъф ню йорк нещо говори ли ти.

    Коментиран от #12

  • 9 Раша фалира

    16 74 Отговор
    Пълно е с евтин петрол,Либия, Алжир и ред други,крайно време е да се спре монопола на раша,тотално ембарго

    Коментиран от #24

  • 10 Див сейанин

    50 19 Отговор

    До коментар #5 от "Мдаааа":

    Абе за котката не знам, ама че орките си получават ежедневните дози хохломицин..това е сигурно.Я кажи, днес за колко часа е планирано превземането на Азовстал и колко натовски ген ерала ще извадят от там..поне 30-40 ще има ли?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Икономиката икономична

    7 38 Отговор

    До коментар #8 от "И като":

    ..мА ни ги тия..тая сме я слушали...Или си се разтревожил от къде ще папка русофилнята ли?
  • 13 Браво

    9 4 Отговор
    Ние се отказваме от газа а Украина не дори трамзирира... Явно всички трябваше да бъдат изкарени че не правят енбарго а Украина неспазва енбарго...
  • 14 българина

    74 9 Отговор
    всъщност газа го спряха цру и сащ. Вчера гласувах 44 млрд за украйна, днес вече режат клона за приходи на Газпром. Украйна им обещаха явно пари и са съгласни да прецакат руснаците. всъщност първи ше го отнесе европа.... колонията спи като умрял кон, дано не се събуди а да се разпадне
  • 15 Коментар

    77 7 Отговор

    До коментар #3 от "Хаха":

    Хахахаххаха, ама такива като теб (с кухина, където трябва да има мозък), верно ли вярвате, че мюриканския газ ще е по-евтин от руския???????

    Ей го руския процес по тръбата - изпомпване и нагнетяване от компресорната станция към клиентите в Европа!!!

    Ей го и краваропитешкия процес - изпомпване, закарване до съоражението за втечняване, втечняване, закарване до кораба за превоз, зареждане, пътуване на кораба от кравароландия до Европа, акустиране и разтоварване на втечнения газ до станция която да го направи възможен за пренасяне по тръби и едва след това нагнетяване от въпросната станция към клиентите от Европа!!!

    Та кой процес "мислиш", че ще е по-евтин, а амгъл???!!!
    Всичкото краварска подлога в бг, моментално по затворите!!!
  • 16 Ембарго

    54 2 Отговор
    Защо Украйна настоява за ембарго на руски горива , а тя не го спазва.... Не копувайте Руски горива ние ще ви ги продаваме...... Оферта за балъци ..
  • 17 Дъ-Ге

    49 6 Отговор
    Сега Унгария ще е най-големия производител на руска газ и ще продава на останалите. Всички тези, които не искат да купуват руска газ от Русия, ще я купуват същата газ от Унгария, но гордо ще казват, че изобщо не купуват руска газ, защото ще я плащат по-скъпо. Улгофренията край няма. Вместо да правят лошо на руската икономика с всеки ход европейците си режат поредната вена и правят Русия по-богата. И по отношение за някои, дето се позовават на приказката за "преклонената главичка", че била робска мисъл. Ще и кажа, че има една друга приказка, не толкова разпространен, но верен. "За влизането отзад и шаването". Дали шаването е умен ход или не чак толкова. Дали шаването не прави оня другия в по-удоволствена позиция, а теб в болезнена. Ние спираме вноса на руската газ по документиг, демек шаваме и какво става? На момента руската газ се вдига с 25% на борсата, а ние ще я купуваме по-скъпо. САЩ що е САЩ не си позволяват да шават, но ние сме ербап. Налагат санкции за клечките за зъби, но нефт не само продължават да купуват, а даже и увеличават с 43%. Дали самите те не "прекланят главичка" пред Русия???

    Коментиран от #22

  • 18 Украинските цигани крадоха газ от много

    46 6 Отговор
    години на зад от Доставките за ЕС, нагли са, срам си нямат, откраднаха газ за Милиарди долари, и това ще свърши, авантата е до време!!
  • 19 Тракия

    47 2 Отговор
    Сега шантаж към Европа . А през студената зима на 2009г украинците откраднаха руския газ , който трябваше да ни транзитиран .Не искаха да си плащат милиардите които дължаха за получен руски газ .
  • 20 Крадците и лъжци Укри нямат равни на

    42 5 Отговор
    Себеси, такава Наглост не се среща на друго място в Европа!!
  • 21 Укрите са спрели газ на териториите

    29 1 Отговор
    Контролирани от тях!!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 РУСИЯ ЩЕ СПАСИ СВЕТА

    39 3 Отговор
    От САТАНИСТИТЕ 😇
  • 24 Дъ-Ге

    34 0 Отговор

    До коментар #9 от "Раша фалира":

    Далече си от истината. Всички тези държави са членки на ОПЕК. Това е една такава организация, дето решава какви количества да се пускат на пазара. От там се и определя цената - голямо количество-ниска цена и обратното. Демек, това е монополна организация. Много са малко държавите, които разполагат с такива количества, които да определят самостоятелно международния пазар. Имам в предвид да понижат цените. И ако ти си бизнесмен, сигурно ще предпочетеш да продадеш 100 единици стока за 100 парични знаци, вместо 150 единици стока за 90 парични знака. Искаш капитализъм, те ти капитализъм.
    Огромно падане на цените е имало в историята, но комулират и огромни загуби или по-скоро пропуснати печалби, което днес няма как да се получи.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Нашия сигнал

    7 12 Отговор
    Докато ЕС и САЩ се суетят Украина показа как трябва да се действа. Актьорът Зеленски им спретна нова постановка която ще предизвика фурор
  • 27 Унгарците

    31 2 Отговор
    Са много неразумни. Що не си доставят втечнен газ от САЩ на по-ниски цени?!
  • 28 Българин

    4 23 Отговор
    Без де-Путинизация на Русия и България тези две страни ще продължат да са бедни и корумпирани.
  • 29 НЕВЕРОЯТНО НО ФАКТ☝

    1 16 Отговор
    НА ПУ.РУ.ФИЛА ИЗОБЩО НЕ МУ ПУКА ЗА ГАЗА КЪМ (............)ЗАПАД А МУ ПУКА ЗА ПЕЧАЛБАТА НА ПУ.ИН ОТ ТРАНЗИТА НА ГАЗ
  • 30 Пешо z

    24 1 Отговор
    Мислехме да върнем само източната част ,но сега ще трябва да присъединим и западната.
  • 31 Оракула

    4 27 Отговор
    Много ясно, че ще им врътнат кранчето на газта !
    Орките буряти и главорезите Чеченски ,
    начело с Болния Путин се самозабравиха!
    Слава за Украйна!
    Слава на великите братски, Киевски древни братя !
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 боцко

    12 0 Отговор

    До коментар #3 от "Хаха":

    И къде, според теб ще дойде корабит с бидоните? Нямаш грам представа от гео логистика. на Балканите има едно пристанище, в което /Евентуално/ след допълнителна подготовка би могъл да акостира малък бидонник. Но до там тръби няма, заради което, навремето си отиде и един наш премиер - препочете френските кремвирши пред щатскит бифтеци. ама това е малко висш пилотаж за теб, или си мислиш, че Киро.... отскочи до хамерика да зареди газ?!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 То се знаеше

    7 0 Отговор
    Отдавна кой ще спре газа Глупассци са всички .
  • 36 Горбачовче

    2 10 Отговор
    > "Газпром" изпълнява изцяло всички свои задължения към европейските потребители

    Ало, ние да не сме африкански потребители? Защо спряха доставките за нас? Защо ли още се ядосвам, как нагло лъжат в очите тези комуняги

    Коментиран от #38

  • 37 Айде стига лъга бе

    14 0 Отговор
    Киренцо от САЩ пак лъготи и дрънка с ония си части газ от там и то по евтино да бе верваме отишъл да го подковават за войната за кво друго а ни баламосват.
  • 38 Ха ха

    2 0 Отговор

    До коментар #36 от "Горбачовче":

    Защото не си плащаме .Анадънму?
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания