Last news in Fakti
  Тема: Украйна

12 Май, 2022 17:59 2 273 42

С "коридори на солидарността" ЕК ще изнася зърно от Украйна

  • пшеница-
  • жито-
  • украйна-
  • война-
  • европейска комисия

Това ще гарантира, че Украйна може да изнася зърно, както и да внася стоките, от които се нуждае - от хуманитарна помощ до фуражи и торове

С "коридори на солидарността" ЕК ще изнася зърно от Украйна - 1
Снимка: shutterstock

Европейската комисия ще създаде "коридори на солидарността" в помощ на износа на селскостопански стоки от Украйна.

"След руското нашествие в Украйна и блокадата на украинските пристанища украинското зърно и други селскостопански стоки вече не могат да бъдат изнасяни извън страната. Ситуацията застрашава продоволствената сигурност в световен мащаб и е необходимо спешно да бъдат намерени алтернативни логистични маршрути, използвайки всички видове транспорт", посочват от пресцентъра на институцията.

Още новини от Украйна

Днес ЕК представи план за действие за създаване на т.нар. "коридори на солидарността", за да се гарантира, че Украйна може да изнася зърно, както и да внася стоките, от които се нуждае - от хуманитарна помощ до фуражи и торове.

"В рамките на по-малко от три месеца 20 милиона тона зърно трябва да напуснат Украйна, използвайки инфраструктурата на ЕС. Това е огромно предизвикателство, така че е от съществено значение да се координират и оптимизират логистичните вериги, да се създадат нови маршрути и да се избегнат затрудненията, доколкото е възможно", заяви европейският комисар по въпросите на транспорта Адина Вълян.

Въпреки непосредствените усилия на ЕС и държавите членки за улесняване на преминаването на границите между Украйна и ЕС, хиляди вагони и камиони чакат в Украйна да бъдат освободени да преминат границата. Понастоящем вагоните чакат средно 16 дни, а на някои пропусквателни пункта — до 30 дни. В украинските силози все още се съхранява зърно, готово за износ.

Едно от предизвикателствата е различната ширина на междурелсието: украинските вагони не са съвместими с по-голямата част от железопътната мрежа на ЕС, така че повечето стоки трябва да бъдат претоварени на камиони или вагони, които отговарят на стандартното междурелсие на ЕС. Този процес отнема много време, а съоръженията за претоварване по границите са ограничени, посочват от ЕК.

За да се преодолеят тези пречки Комисията призовава участниците на пазара на ЕС спешно да предоставят допълнителни превозни средства. За да се отговори на търсенето и предлагането, ЕК ще създаде логистична платформа за намиране на партньори и ще поиска от държавите членки да определят специални звена за контакт във връзка с "коридорите на солидарността".

Украинските пратки за износ на селскостопански продукти следва да се ползват с предимство и управителите на инфраструктурата да предоставят железопътни слотове за този износ. Комисията също така призовава участниците на пазара спешно да прехвърлят подвижни товарачи за зърно към съответните гранични терминали, за да се ускори претоварването. Споразумението с Украйна в областта на автомобилния транспорт също ще премахне участъците със затруднения в транспорта. Комисията ще проучи и възможностите за допълнителни финансови гаранции, за да се насърчат транспортните оператори от ЕС да разрешават на превозните си средства да влизат в Украйна.

Освен това ЕК призовава националните органи да прилагат максимална гъвкавост и да осигурят подходящ персонал за ускоряване на процедурите на граничните контролно-пропускателни пунктове.

Комисията ще направи оценка на наличния капацитет за съхранение в ЕС и в координация с държавите членки ще спомогне за осигуряването на по-голям капацитет за временно съхранение на украинския износ.

В средносрочен до дългосрочен план Комисията ще работи и за увеличаване на инфраструктурния капацитет на новите коридори за износ и за създаване на нови инфраструктурни връзки в рамките на възстановяването на Украйна.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 65 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 част от плана

    79 5 Отговор
    юрогeите ще окрадат зърното и храните от покрайнината за тях и ще оставят източна европа и африка да мрем гладни

    Коментиран от #10, #11

  • 2 г-жа Миндер

    81 4 Отговор
    Солидарно, ще източим Украйна!
  • 3 АнтиГост

    8 71 Отговор
    Браво! Руснаците сега ще стрелят по храната!
    Накрая ще се удавят в морето си от петрол и газ.
  • 4 Вован

    39 4 Отговор
    А мене питахте ли ме кое откъде,накъде и защо?!

    Коментиран от #6

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ТаУмВзе

    49 2 Отговор
    Инженираният Глад! Крадът от окрайна и му плащат на злеленски хартия. Гладните Бунтове ще породят нов тип Война в бивша европа. Крайната Цел на глобалистите е Драстично намалява на робите.

    Коментиран от #22

  • 10 Аха

    2 37 Отговор

    До коментар #1 от "част от плана":

    На теб зърно не ти трябва! Ти и без това го даваш на Путин да си го взима! А сега ревеш, че нямало да имаш!

    Коментиран от #12

  • 11 жоро

    55 1 Отговор

    До коментар #1 от "част от плана":

    Ами как няма европейците да купуват украинско жито, след като има намаление от 40%? А в Украйна тази зима се очертава глад, щото старата реколта ще бъде изнесена, а новата ще се провали заради войната.
  • 12 аха

    61 2 Отговор

    До коментар #10 от "Аха":

    за 20 години путин лично на мен нищо не ми е взел глупако но за 15 любимите ти еврогейзери ми ограбиха тоталнио живота
  • 13 Йозеф Гьобелс и фрау Гьобелс

    7 25 Отговор
    Украинците вечно умират от глад,простотия и наглост,което е взаимно свързано.Руснаците просто си мрат от куршум или водка,второто е по-ефикасно..
  • 14 Иван

    21 1 Отговор
    Да пълнят тръбите на Джавелините със зърно!
  • 15 Опит, грешка, опит, грешка

    28 1 Отговор
    От 9 кладенчета вода и от 9 коридора на солидарноста няма да се покрият милиардите пръснати за война а ще се увеличат 9 пъти. Дайте ги за хора, не за патрони. НАТО, да, бе!
  • 16 Спомен

    27 1 Отговор
    Колкото помнят Олбрайт, толко ще помнят и сегашните на върха в ЕС, но вредата от тях никога няма да се забрави. Коридор 2 на 2.
  • 17 Демек

    36 1 Отговор
    Грабят зърното
  • 18 hahaha

    5 0 Отговор
    танкове и самолети също
  • 19 Хмммм

    28 1 Отговор
    А Вовата разреши ли?
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Ще има и

    23 2 Отговор
    "Солидарни"коридори за златните запаси))))
  • 22 АЗ №9

    1 8 Отговор

    До коментар #9 от "ТаУмВзе":

    Много гладувах за ДА се изуча ЗА инженер АМА нищо не стана
  • 23 Коридори на солидарноста?? Какво име му

    29 3 Отговор
    Измислиха само!! От Европа камиони с оръжия за Украйна а към Европа какво,?? Не са питали само Кръчмара, Русия, ЛНР и ДНР??

    Коментиран от #28

  • 24 📌🇧🇬

    15 5 Отговор
    Русия ескалира въоръжаването/използване на енергийните си ресурси като оръжие, утежнявайки болката за европейската индустрия и изостряйки вече мрачната перспектива за икономиката.
    Газпром спря газовите потоци към Полша и България и заяви, че ще ги държи изключени, докато страните не се съгласят да плащат за горивото в рубли. Този ход накара останалата част от Европа-особено Германия-да се тревожи дали те ще бъдат отрязани.
    Най-голямата икономика в Европа няма да може да се справи с каквито и да било спирания на доставките на руски газ, а икономическата такса ще бъде "драматична", заяви в сряда компанията "Юнипер".
    Дори ако Русия не разшири забраната до други страни, на континента вече има отзвук. Цените на газа в Европа се повишиха с 24% в сряда, което доведе до допълнително свиване на разходите в момент, когато инфлацията нараства и възстановяването след Ковид е под заплаха. Европа вече е силно изложена на последиците от войната в Украйна. По-рано Този месец Международният валутен фонд намали прогнозата си за растеж на еврозоната за 2022 г.с 1,1 процентни пункта до 2,8%. Ето един поглед към някои от най-засегнатите големи компании и как производствените проблеми там засягат други предприятия и потребители надолу по линията.:
    - БАСФ. Германският химически гигант разчита на тръбопроводи от руски газ, за да произвежда съставните елементи за автомобилната, фармацевтичната и селскостопанската промишленост на страната. Досега компанията се справя с кризата
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 mi6osp

    25 1 Отговор
    Основният проблем, и не само на Украйна, ще бъде, че торовете, фуражите и други важни нещица ще са достъпни да се внасят само от Русия.
  • 30 Сатана Z

    32 1 Отговор
    Режимът на Европейският Райх се опитва да краде житото от Украйна ,както са го правили преди 75 год. дедите им по заповед на Фюрера Адолф Хитлер.

    Z
  • 31 📌🇧🇬

    9 1 Отговор
    Ето един поглед към някои от най-засегнатите големи компании и как производствените проблеми там засягат други предприятия и потребители надолу по линията.:
    - БАСФ. Германският химически гигант разчита на тръбопроводи от руски газ, за да произвежда съставните елементи за автомобилната, фармацевтичната и селскостопанската промишленост на страната. Досега компанията се справя с кризата чрез увеличаване на цените, но сериозно прекъсване на доставките на газ може да спре производството на по-модерни химикали, като полиуретановата пяна за пластмасовите панели, воланите и седалките, които се намират в автомобилите, произведени от БМВ, Мерцедес-Бенц и Фолксваген.
    - Яра Интернешънъл. Норвежкият производител на торове вече е намалил производството на амоняк и урея в европейските си съоръжения до по-малко от половината от капацитета, а други в индустрията са предприели подобни стъпки. Природният газ се използва като суровина за азотни торове, като обикновено представлява около 80% от разходите на производителя.
  • 32 СОЛИДАРНО

    8 1 Отговор
    ЩЕ УМРЪТ ОТ ГЛАД. ЗА КАСКИ ЗЪРНО.СЪДИЗЪМ.
  • 33 От страни

    12 1 Отговор
    Май разбраха че стотинка няма да видят за своите панцри и се опитват като за последно да си откраднат нещо. Представете си че гори къщата на вашия комшия, други комшии носят вода а тия гледат да откраднат нещо докато стопанина търси вода... Къв трябва да си за да направиш такова нещо.
  • 34 Отбор Ягодка

    11 0 Отговор
    А някой от ЕС питал ли е баба Меца какво мисли по въпроса с демократичните "коридори на солидарността"?
  • 35 Коридори ама друг път!

    6 0 Отговор
    Само по пощата и то с пощенски гълъби.
  • 36 ОКРАИНА ОСТАВА БЕЗ ХЛЯБ!

    13 0 Отговор
    ТЕЧЕ РАЗГРАБВАНЕТО НА ХРАНАТА НА ОКРАИНА!!! ЕС И САЩ ЩЕ ГЕПЯТ 20 МИЛИОНА ТОНА ЖИТО. ПАК ЩЕ ИМА ГЛАДОМОР В ОКРАИНА И ПАК РУСИЯ ЩЕ Е ВИНОВНА ЗА НОВИЯ ГЛАДОМОР! НАЛИ ТАКА ЗЕЛЕНИЯ КЛОУН!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Беля човек

    6 0 Отговор
    Тя Украйна заби нож в гърба на Европа като затвори кранчето за газ от Русия!
    И ние ще плащаме тройно за всичко!
    Е това вече не може да се припише на Путин! Зеленски спря газта!
    Развявайте смело украйнското знаме, предатели на българския народ.
    Помагайте на зеленото чудовище!
  • 40 И КАТО КАК СИ ПРЕДСТАВЯТ ЕВРОПАТА ДА

    1 0 Отговор
    СИ ПРАВЯТ КОРИДОРИ ИЗ УКРАЙНА , ЯВНО РАЗЧИТАТ ЧЕ РУСКИТЕ РАКЕТИ НАИСТИНА СА СВЪРШИЛИ !НЕКА САМО СЕ ОПИТАТ ............................
  • 41 ЕВРОПА МАЙ НЕ Е ЧУЛА ПУТИН .............

    1 0 Отговор
    УКРАЙНА Е ВОЕННА ЗОНА И КОЙТО ВЛИЗА СТАВА ЛЕГИТИМНА ЦЕЛ НА ВОЕННИТЕ ! ТАМ ВЕЧЕ НЕ Е КАТО В БЪЛГАРИЯ НАТОВЦИТЕ ДА СИ ВЛИЗАТ И ИЗЛИЗАТ А НИЕ ДА КОЗИРУВАМЕ БЕЗ ШАПКА ! КАТО ИСКАТ ХЛАБ ДА СИ САДЯТ ЖИТО И ДА ПЛЮСКАТ КОЛКОТО ИМАТ !
  • 42 баба Гицка

    0 0 Отговор
    Тя Русия вече го изнася и продава, а новото не се знае дали ще бъде обърнато или изгорено, така че... Иде глад и студ...
Новини по държави: