Last news in Fakti

13 Май, 2022 11:46 3 401 34

ЕС се готви да забави ембаргото за руски петрол заради Унгария

  • унгария-
  • русия-
  • украйна-
  • петрол-
  • виктор орбан

Затварянето на пазара на ЕС за руски изкопаеми горива се разглежда в Брюксел като жизненоважна стъпка за ограничаване на ключов поток от приходи, който помага за финансирането на войната на Путин

ЕС се готви да забави ембаргото за руски петрол заради Унгария - 1
Снимка: shutterstock

Дипломати от ЕС обмислят радикален вариант да заобиколят нежеланието на унгарския премиер Виктор Орбан да забрани руския петрол, като отложат засега петролното ембарго за целия ЕС, пише европейската редакция на американския вестник "Политико"

Една идея, която циркулира в Брюксел, ще доведе до придвижване на другите елементи от шестия пакет от санкции на ЕС на Русия с подкрепата на всички 27 държави-членки. Но пълната забрана за целия внос на руски суров петрол и рафинирани горива засега може да бъде отложена, докато продължава работата по компромисно споразумение, което Унгария може да приеме, казаха дипломати от ЕС пред изданието.

Подобно забавяне би било сериозна пречка за усилията на ЕС да се противопостави на войната на Владимир Путин в Украйна. По-специално, това би било удар за председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която предложи пълна забрана на целия внос на руски петрол в проекта за шести пакет от санкции на 4 май.

Фактът, че дипломатите обмислят такава драматична стъпка, показва колко трудно е за ЕС да ескалира икономическата си офанзива срещу Кремъл и колко болезнен отказът от руската енергия.

Затварянето на пазара на ЕС за руски изкопаеми горива се разглежда в Брюксел като жизненоважна стъпка за ограничаване на ключов поток от приходи, който помага за финансирането на войната на Путин.

И все пак за страни без излаз на море като Унгария и Словакия, които разчитат в голяма степен на тръбопроводните доставки на руски петрол, забраната на суров петрол ще бъде болезнена. Комисията се опита да постигне компромис с Орбан, но досега неговото правителство казва, че се нуждае от повече време - и потенциално повече пари - преди да се съгласи.

"Наистина има идея за разделяне на пакета, тъй като сме се договорили за 90 процента от него, така че да продължим напред с всичко друго освен забраната на петрола", каза един дипломат от ЕС. "Разочароващо е, че не можем да продължим напред с нещата, които са договорени. Така че по-добре да бъдем прагматични и след това да продължим енергийната дискусия?"

Дипломатът добави, че отделянето на ембаргото за руски петрол от останалата част от пакета от санкции "би изпратило лош сигнал" и може да срещне противопоставянето на други страни поради тази причина. Дипломатите трябва да се срещнат в петък, въпреки че все още не е ясно дали ще обсъдят пакета от санкции срещу Русия.

Друг дипломат от ЕС каза, че би било по-добре да се одобри останалата част от новия пакет от санкции възможно най-бързо и забраната за петрол да остане за по-късен етап. Освен това би било по-добре да се договорим за 90 процента от предложената забрана за петрол, отколкото за нищо от всичко, каза дипломатът.

Един вариант може да включва отделяне на най-спорните части от забраната на петрола и продължаване с други елементи от плана, които Унгария би могла да подкрепи. Будапеща по-рано предложи доставките по тръбопроводи да продължат да бъдат разрешени, като санкциите се ограничават до нефт, доставян чрез кораби.

И все пак всяко размиване на петролния пакет би навредило на доверието в ЕС, особено след като Фон дер Лайен и други политически лидери бяха толкова ясни, че удрянето на петролната индустрия на Путин е жизненоважно. Останалата част от пакета от санкции включва мерки, насочени към проруската пропаганда, лобисти и консултанти, както и Сбербанк, най-голямата руска банка. Но сърцето на пакета винаги е било предназначено да бъде удар срещу енергийната индустрия на Кремъл.

Припомняме, че България също се закани, че ще наложи вето на ембарго за руски петрол, ако то не изключва и България за определен период от време.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ЕС се мята

    70 5 Отговор
    Като риба на сухо...
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Урюрвкос

    68 4 Отговор
    ЕС се готви да забави падането в пропаста защото Унгария се е вкопчила на ръба на скалата и пречи.

    Коментиран от #19

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ЕСовците

    65 4 Отговор
    Вие, виеее, колко сте лицемерни! Орбан е "виновен" докато и вие,е цоцате руски петролец! Лицемери!
  • 8 НАЛИ БЪРЗАХМЕ.....

    44 3 Отговор
    .......ЩО СТАНА ТАКА.......?
  • 9 Z турбо

    31 1 Отговор
    Ще му наложат ембарго да си взимат суровини, но да де ги плащат? Точно така се поддържа и любовница, получава неща, до не плаща.
    Страхотни мерки на ЕС, ама доста фриволно налагани, ме и резултата води до едно заключение - колкото да поддържаш "кака" все пак трябва и да я ....
  • 10 Джамбазът

    64 1 Отговор
    Всичко се приписва на Унгария, но всъщност Германия е против ембаргото.
  • 11 Дедо ви

    54 1 Отговор
    Един човек за да спре да дебелее си наложил забрана да не влиза в кухнята. Обаче огладнял и започнал да се чуди как да си заобиколи забраната. И решил, че ако влезе в кухнята през прозореца, а не през вратата и стигне до хладилника това няма да е нарушение на санкцията която сам си е наложил. Тоя човек е с инициали ЕС.
  • 12 Амдертлиев

    44 2 Отговор
    Ами ние къде сме ?Май сме съгласни и отново от страната на булката.Сметката ще плати пак раята.
  • 13 Хихи

    42 2 Отговор
    Евроджендърите станаха за смях. Докато материалът се гърчи от инфлацията, те решават най-важните проблеми в стил тука има, тука нема.
  • 14 Хаах

    4 43 Отговор
    Трябва да благодариме на Орбан, че ще ускори за екстренни промени правилата на вземане на решения в ЕС.
    Това с ветото го ползва като бухалка в защита на Путин Орбан.Орбан спонсор на бомби и геноцид, това е извода.А другия е, Радев прокарващ руските интереси с изнудването си към РСМ и той бухалка на Путин от името на ЕС.

    Коментиран от #15, #27, #33

  • 15 Това ли е позицията

    24 2 Отговор

    До коментар #14 от "Хаах":

    на платените национални предатели?
  • 16 96 89

    25 2 Отговор
    Какво чакат и от акушерка и некадърници...
  • 17 Киро Ембаргото

    38 2 Отговор
    Зануляването се отлага. Очаквайте скок на диагностицираните с covid и задължително ваксиниране.
  • 18 Диоген

    33 3 Отговор
    Европейският съюз прилича на алпийска свръзка от двадесет и седем държави вързани на въжето и движейки се бавно в мъглата към отвесната стена.Всички са единодушни,че посоката е вярна,още повече,че по радиостанцията един задокеански,,младеж",между две похърквания им задава вярната посока.
    Само Унгария се вглежда в компаса и отказва да следва водачката-гинеколожка.Следва кратко съвещание дали да изчакат и кандърдишат унгарците да вървят напред или да ги отвържат от въжето.А вятърът се усилва и мъглата се сгъстява...
  • 19 Диоген

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "Урюрвкос":

    Не прочетох кометара ти и почти съм го дублирал преди да напиша моя :)
  • 20 С 20 000 евро

    28 1 Отговор
    Заплата на месец и безплатно гориво с удоволствие ще гласувам за санкциите.

    Коментиран от #22

  • 21 Жорж

    28 0 Отговор
    Какво е това ще го спираме няма да го спираме!? Това е поведение присъщо за нефелни третополови
  • 22 До Автора

    19 3 Отговор

    До коментар #20 от "С 20 000 евро":

    Ако си на държавна хранилка с служебен автомобил може и по добре да си от това!
  • 23 tomitо

    26 1 Отговор
    ЕС май разбра ,че с блъфиране няма да стане нищо и обърнаха палачинката.Глада е по-силен от тока.
  • 24 faf

    34 1 Отговор
    Трябва да ви е ясно 1, над 30 % от БВП на България идва от петрол.. няма да споменавам откъде идва. След като спре БВП -30 % за под година. Изводите и последствията за Вас.
  • 25 хахаха

    24 1 Отговор
    Нещо като искаха, ама нямат желание? Добре, че беше Унгария да им даде повод! Ще имат да я черпят!
  • 26 Псевдоним

    18 1 Отговор
    Добре че са унгарците, та иначе нямаше да има кого да обвинят.
  • 27 Дааа

    6 0 Отговор

    До коментар #14 от "Хаах":

    ХА ЛИ СИ ,ХО ЛИ СИ МНОГО СИ ДАЛЕЧЕ ОТ МЯСТОТО НА СЪБИТИЯТА.
  • 28 34567890-09876

    12 1 Отговор
    ЕС се самоубива , и взе че се осъзна
    но все пак болната фантазия е на лице
    необходимо е лечение
    което ще дойде отвън....
    интересни времена , за съжаление
  • 29 Комон Сенс

    7 1 Отговор
    ЕС най-добре да забави санкциите по дефиниция, докато не получи научни и емперични доказателства, че те удрят повече санкциинирания , отколкото санкциоиниращия.
    Опасявам се, че живеем във времето на най-голямото евроограбване в историята.
    Ако преди европейските сили са обирали ресурси, то сега ролите са обърнати....
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 red

    4 1 Отговор
    Нас никой не ни брои за хора ние се натискаме между шамарите на тях им трябва нашата златна стратегическа територия ние не сме член на ЕС женски орган на ЕС
  • 32 user

    3 0 Отговор
    Да попитам някой евроатлантик - от 2014 г. досега ес и сащ налагат буквално хиляди санкции на Русия и ефекта е почти нулев за нея, но е неприятно голям за сащ и ес - особено след последните санкции инфлацията в сащ и ЕС нарасна значително, има сериозен недостиг на храни и продукти в сащ и ес, има високи цени на газ и петрол и назрява сериозно социално недоволство, а зимата още не е дошла ! Какъв е смисълът да налагаш още санкции, след като се видя че ОСЕМ години те не дестват ? ЦЕЛИ ОСЕМ ГОДИНИ ! Сега за осем дни ли ще променят нещо ? Защо е такова безобразно ниско нивото на компетентност в правителствата на ес и сащ - как стана така, че по върховете полазиха най-големите влечуги ? Кой допусна третополови инвидиди да управляват западният свят и да станат за смях на всички ? Кога досега се е случвало Аржентина, Бразилия, Африка, Индия, Китай, Русия и целият Изток (освен послушната скопена япония и каторжниците от австралия) да са единни срещу запада в нежеланието си да го подкрепят ? Не виждат бюрократите в ЕС очевидната истина, че запада изразходва безотговорно ресурсите и суровините си, вече няма колонии, които да ги хранят и сега си въобразиха, че ще откраднат част от суровините на Русия чрез украйна ? Е не се получи - и сега какво - откъде ще черпят суровини ? Че то дори не остана производство в ес и сащ - всичко е навън на изток и на юг, тук само кликат във фейсбук и пействат в туитър - от това ли ще правят пари ? От медиите ? Сериозно ли ха ха Холиву
  • 33 Дянков

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "Хаах":

    По твоята логика Украйна взема такси от 5 милиарда долара за транзит на газ . ЕС да наложи санкции на Зеленски че взима пари от Москва . Или може да взема но не и да дава .
  • 34 От страни

    0 0 Отговор
    Оправдават си нежеланието да спират руските ресурси. Кво ви пречи Унгария - тя да си ползва па вие забранявайте. Покажете пример как хубаво се живее и без тези газове-мазове...
Новини по държави: