Last news in Fakti

13 Май, 2022 13:38 2 370 41

„Балтийско море се превръща в Натовско езеро“ - експерт коментира избора на финландците

  • балтийско море-
  • прибалтика-
  • русия-
  • нато

През последните месеци във Финландия се промениха обществените нагласи, а на държавното ръководство му се налага да ги следва

„Балтийско море се превръща в Натовско езеро“ - експерт коментира избора на финландците - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

На 11 май президентът на Финландия Саули Нинистьо и премиерката Сана Марин заявиха, че подкрепят евентуално решение страната да подаде молба за влизане в НАТО. „Членството в НАТО би укрепило сигурността на Финландия. Надяваме се това решение да бъде прието в близките няколко дни“, се казва в съвместно изявление на премиерката и президента.

Поредното разширяване на НАТО не прави европейския континент по-стабилен и безопасен, коментира това изявление Дмитрий Песков, прессекретарят на руския държавен глава. Външното министерство на Русия посочи, че изявлението на Хелзинки означава радикална промяна на външнополитическия му курс. Русия ще бъде принудена да предприеме ответни стъпки от военнотехническо и друго естество за отстраняване на заплахите, произтичащи от влизането на двете страни в НАТО.

АиФ.ru обсъди с експерта на Валдайския клуб Андрей Кортунов, генерален директор на Руския съвет по международни въпроси, защо финландците са взели подобно решение и какво означава то за Русия.

Глеб Иванов, АиФ.ru: - Андрей Вадимович, решението на Финландия по принцип не бе изненада. Какво обаче е значението му за Русия?

Андрей Кортунов: - Първо, променя се геополитическата ситуация в Северна Европа. Балтийско море се превръща в „Натовско езеро“. Нещо, което променя положението например на балтийските страни.

Това ще наложи насрещни стъпки от страна на Руската федерация. Примерно, да засилим нашия флот в Балтийско море. Дължината на границата ни с НАТО ще нарасне двойно. Ясно е, че присъствието на руски войски по тази граница ще се увеличи. Естествено няма как да подминем и директната заплаха за Санкт Петербург, предотвратяването ѝ също ще изисква от нас допълнителни разходи.

Второ, окончателно ще се промени балансът на силите в Арктическия съвет. Сега той ще включва само Русия и членки на НАТО.

Може би ще започне нова оръжейна надпревара в арктическия регион, което за Русия, разбира се, също е доста неприятно.

Досега се поддържаше известна дистанция между НАТО и ЕС, доколкото нямаше пълно съвпадение в членския им състав. Това даваше на ЕС един вид автономност от позицията на Вашингтон. Сега обаче страните, които членуват в ЕС, но не и в НАТО, стават все по-малко. Съответно зависимостта на Евросъюза от САЩ също ще нараства.

От друга страна, нека изчакаме и видим какви ще са точно условията за влизане на Хелзинки в алианса. Не може да се каже, че Финландия е сред ентусиастите за НАТО, каквито са например балтийските страни – те участват във всички програми на блока и се обявяват за увеличаване на контингента му на територията си. В този смисъл Финландия ще наподобява може би Норвегия, която винаги е ограничавала донякъде сътрудничеството си с алианса и не е участвала в абсолютно всичките му програми.

- Ще последва ли Швеция примера на Финландия? Има ли вероятност това да не стане?

Мнозина в Русия бяха учудени, че тъкмо Финландия, а не Швеция поведе поредното разширяване на НАТО. С първата страна винаги сме били в доста добри отношения, а с втората – не особено. А ето, излиза, че Стокхолм още обмисля нещата, а финландците вече знаят какво искат.

В Швеция наесен предстоят избори. Днешните власти в Стокхолм се обявяват за членство в НАТО, значи биха желали страната да влезе в алианса преди вота, за да не се превърне той фактически в референдум по този въпрос. За целта Швеция трябва да ускори темпото. Или пък въпросът ще бъде отложен, докато минат изборите – в този случай решение може да няма до края на годината. Дотогава спецоперацията в Украйна може да приключи, обществените нагласи сред шведите също може да се променят. Затова по-вероятен ми се струва първият, ускорен сценарий.

Ако пък погледнем военните възможности на двете страни, Финландия има малко по-голям потенциал. Швеция много силно се разоръжи след студената война. Затова, докато финландската армия по-скоро ще засили натовския потенциал на Север, шведската на първо време по-скоро ще го натовари.

- У нас Финландия наистина бе смятана за по-приятелска страна. Русия гледаше да поддържа добросъседски отношения с финландците. Защо възгледите им се промениха толкова? Нима те сериозно се опасяват, че в земите им може да нахлуят руски войски?

- Неотдавна разговарях на тази тема с финландския посланик. По думите му Финландия, естествено, не предполага, че Русия ще нахлуе и ще превземе финландски територии.

През последните месеци във Финландия се промениха обществените нагласи. А на държавното ръководство му се налага да ги следва, ето защо е взето това решение. От моя гледна точка би могло да не бързат толкова. Хелзинки обаче смята, че е по-добре въпросът да бъде приключен веднъж завинаги.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АнтиГост

    27 31 Отговор
    Няма да има никаква милост за рашките.

    Коментиран от #3, #10

  • 2 честен ционист

    15 21 Отговор
    Изборът не е на Финландия, а на Швеция (собственика на Финландия). Никой не дава и 5 пари за Дисниленда наречен Финландия. Там ще пада голямата заря, а после и големите строежи.

    Коментиран от #7

  • 3 Вова император на Третия Рим

    16 26 Отговор

    До коментар #1 от "АнтиГост":

    Виждал ли си как кипи океан? Сега си представи как рашките могат да изпарят това плитко езеро за части от секундата.

    Коментиран от #6, #20, #28

  • 4 Ехаааа

    30 27 Отговор
    Как НИКОЙ не иска с Ватенките. Да живееш с ватенка, значи да живееш като птиче в клетка. Кой нормален човек би искал да живее под руски ботуш. Не Благодаря,ние живяхме под руски ботуш цели 45 години,и повярвайте , наистина се чувстваш като птиче в клетка. Борете се Българи,не позволявайте да ви затворят пак в тази клетка

    Коментиран от #12

  • 5 😃😃😃

    17 21 Отговор
    Да не стане НАТО-вска гробница 🤔
    Както е тръгнало, натам отиват нещата 👏
  • 6 АнтиГост

    27 17 Отговор

    До коментар #3 от "Вова император на Третия Рим":

    Не съм виждал как кипи океан. А ти видя ли Вова и другите колко
    бяха угрижени на парада. Съвсем не им е вече до изпаряване на морета.

    Коментиран от #17

  • 7 Хихи

    26 15 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Не познаваш финландците...., погледни назад в историята и виж как една шепа финландци са набивали канчето на руснаците

    Коментиран от #18

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Кочо

    4 16 Отговор
    Управниците на Финландия винаги са искали нато и сега е момента, когато народа е заблуден и Русия безопасна!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 🤭🤭🤭😅😅😅

    16 16 Отговор
    Балтийски флот на РФ питаха ли го дали може да стане натовско езеро ?

    Коментиран от #35

  • 12 госГ

    5 5 Отговор

    До коментар #4 от "Ехаааа":

    Напиши го в тоалетната!Имаш с какво.
  • 13 Мдаааааа

    20 20 Отговор
    Наглите американците притискат Русия, и когато руснаците накрая използват ядрени оръжие по техните пудели ще се кротнат.., ама ше е късно - много невинни хора ще пострадат заради американския ламтеж по природните руски залежи.
  • 14 Адмирал

    12 18 Отговор
    Балтийския флот на РФ и натовците на едно място не става. Руснаците ше ги оправят финките на бързо!
  • 15 АнтиГост

    16 8 Отговор

    До коментар #10 от "Мухльооо..":

    Ти прилапваш само копейки, ама свършват.
  • 16 Иванушка  🇷🇺

    14 14 Отговор
    "...ще започне нова оръжейна надпревара ..." - Русия както и СССР загуби. Дори не става въпрос за надпревара , а за наваксване. Уви ключовата дума е НЯМА ПАРИ. Страшен ПРОВАЛ заформи ВоФката с импотентната си армия. ИСТОРИЧЕСКИ ПРОВАЛ за икономическото положение на Русия. Военното състояние вече не го броим - няма такова.
  • 17 pepy

    19 7 Отговор

    До коментар #6 от "АнтиГост":

    "... А ти видя ли Вова и другите колко бяха угрижени на парада..."

    Бяха угрижени защото времето беше слънчево, тук-там с някое облаче - време крайно неподходящо за летене на бойната авиация... ако беше валяло както миналата година всичко щеше да е ОК и нямаше да имат тези грижи...
  • 18 честен ционист

    17 16 Отговор

    До коментар #7 от "Хихи":

    Ти ходил ли си скоро във Финландия? У Хелзинки други освен африканци/азиатци продавачи и пияндурници/друсалки финландци няма. Финландците са изпята песен, изнежен народ, опианен от алкохола, с психични отклонения. Руснаците ще ги върнат Суоми набързо, откъдето са се и довлекли - Якутия. Днешна Финландия не е нищо друго освен американски проект, да дразни руснаците, какви вкусотии и лъскави джунджурии има Западът.
  • 19 БСП за България и Радев

    8 14 Отговор
    Финландия трябва незабавно да бъде денацифицирана. Дано другарят Путин да може да изпрати ресурс на север още преди да приключи специалната военна операция в Украйна. Ако се забавим, финландците може да нахлуят в Санкт Петербург
  • 20 Россия Страна огромная

    12 11 Отговор

    До коментар #3 от "Вова император на Третия Рим":

    Ако Влодимир Путин реши, Финландия ще бъде изпсрена за секунди и 100 години, там нищо няма да расте и живее
  • 21 Чук и Гек

    4 9 Отговор
    Ушанка.Ру - ,,Напротив мемориала в честь Советской армии в Софии установили монумент «Крик украинской матери»!"
  • 22 JEFF

    12 14 Отговор
    Така трябва . Скоро Украйна и Молдова в НАТО , тогава и Черно море ще е спокойно .Путин е УБИЕЦ !
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 дано да съм разбран

    8 5 Отговор
    Всяка страна избира своето бъдеще доброволно но все пак аз смятам че по такива въпроси са нужни референдуми . Защо, веднага пояснявам за да няма пак неразбрали ! Защото след референдума е по трудно да се оспорват решенията на народа каквито и да са те или по трудно е да има разединение защото решението е взето на общо национално ниво . Винаги ще има горчивина но малцинството ще трябва да се съобрази с болшинството и при референдум не трябва да има купени гласове както при всички избори а реално отражение на волята на народа .
  • 25 оня с коня

    12 9 Отговор
    Русия НЕ е доволна от влизането на финландия и Швеция в НАТО,затова и Песков отчита че Руската Държава "Ще бъде принудена" да предприеме съответните Стъпки от Военно-техническо Естество,като например Засилване на Руския флот в Балтийско море.Ама нали точно това е Целта на Занятието бе "Братушки" БИВШИ - Да бъдете ПРИНУЖДАВАНИ да правите разни неща,които ви ОБЕЗПАРИЧВАТ,щото тия ви действия по укрепване на Отбраната ви стават не със Листа и Шума от гората,а с ПАРИ?А когато изнемощялия ОТ ГЛАД Мужик почне да се ЗАВАЛЯ по Улиците,ЩЕ ДОЙДЕ ЛИ ОТНОВО октомврийската революция И ЩЕ ПОМЕТЕ ЛИ Путин и Царедворците му от Кремълския Дворец?...ГАРАНТИРАНО!

    Коментиран от #27, #29, #39

  • 26 В.В.П.

    14 12 Отговор
    Финките ще бъдат ,изгонени от Руските земи..Лютераните ще се крият като мишки..Преди това ще видят как боли американския ботуш..Накрая ще има ядрен удар по Киев, Хелзинки и Варшава..Оная лезби ,техния премиер на 35 год ,ги бута в глупостта..Сащ да се махат от България.!!.Отивайте в Финландия.!!
  • 27 Чоко.

    13 7 Отговор

    До коментар #25 от "оня с коня":

    Една укропка ,каза че сме били големи цигани ,особенно ,тия на конете..Кво ще каже коня ти??

    Коментиран от #32

  • 28 555555

    5 6 Отговор

    До коментар #3 от "Вова император на Третия Рим":

    Симо Хаюха-колко ли ватенки е пробил?
  • 29 84523

    9 5 Отговор

    До коментар #25 от "оня с коня":

    А защо това трябва да става? Защо натоагресира както винаги и защо трябва да притиска руснаците до стената? Кой е агресорът в края на крайщата? И ти толерираш агресорите??? Искаш да запалиш война в Европа, а може и в цял свят, а исе кефиш на това??? Що за същество си?

    Коментиран от #36

  • 30 В.В.П.

    7 9 Отговор
    След време и , Финландия ,ще реве ,че са я нападнали..Ама ,разбира се..!!.Ще ви одерат ,по руски.Щото ,Сащ ще сложи отново лаборатории и въоръжение .по границите на Рф . .Вий сте лютерани .Само яко дране,с източно православните се воюва трудно .!Часът на Страшния съд ,приближава..Сащ да се махат от България.!!.Вървете в Финландия.!
  • 31 Кочо

    2 12 Отговор
    Така правят умните и предприемчиви хора, партии и държави - присламчват се и се държат за по силните, че да успеят и те! Винаги по слабите трябва да се потискат, иначе не може! Пълна копаня - много диви пръсета, гласи народната поговорка! Ето, Бъргария без да роптае се демократизира и се развива добре! Русия не иска да се демократизира и само проблеми! Пусни Соророс, фондации, МВФ и заживей цивилизовано като цял свят! Толкова ли е трудно! Само те и едната Корея не се осъзнават! Вермахта също се е чудил, защо не се предават и се възползват от по напредналите германски идеи, а се бият до последния колхозник!!!
  • 32 оня с коня

    6 8 Отговор

    До коментар #27 от "Чоко.":

    Чрез Отколешен Есесеро-Магадански Прийом се опитваш да твориш Съвременна Хибридна Руска пропаганда,смесвайки Лъжа с Истина,разчитайки СИЛНО и на помощта на Руския БОХ/Бог/ резултата да е положителен.И Да - Въпросната Украинка наистина ВИ нарече "Големи цигани" и с Право,но това тва за Конете си е чиста твоя Измислица и не ти прави чест да Приобщаваш Невинните животни към Каузата си за вкарване на НЕМИСЛЕЩИТЕ по Руски образец в "Правото мислене",демек да ги Завръщаш "У браздата" с Големия Остен!А че сте Цигани си е Факт неоспорим,като дори и с типичното ви Диалектно наричане на Украинките "Укробки".Аре "Чае Шукарие"...
  • 33 Чук и Гек

    7 6 Отговор
    Добре! Финландия да отива в нато, Украйна - пак в СССР! Нека всички да са удовлетворени!

    Коментиран от #37

  • 34 Хохохо

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Хихихи..":

    Глупендерите нямат свършване ей.
  • 35 Бабун

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "🤭🤭🤭😅😅😅":

    Тоя дето често, често, взе да потъва, за него ли става въпрос?
  • 36 Мрън

    4 4 Отговор

    До коментар #29 от "84523":

    Кой ги притиска руснаците по какъв начин ? Имало натовски държави наоколо . По какъв начин , това застрашава Русия ? Това са си само измисленени причини и поводи , за нахлуване в чужди земи . Как можеш да застрашиш голяма ядрена сила , без да предизвикаш ядрена война и унищожение на цяла планета ? Путин никога не е признавал Украйна за чужда държава . Същото и Финландия . Затова финландците са притеснени вече и искат в НАТО . То човек трябва да сляп , за да не види очевидното . То се случи в Грузия , случи се и в Чечня . Сега е Украйна . После наред са Молдова и Финландия
  • 37 дончичо

    1 2 Отговор

    До коментар #33 от "Чук и Гек":

    Соломоновско решение на всички проблеми,евалла
  • 38 Оракула

    3 1 Отговор
    Ами, като са добри приятели с Финландия ,
    защо не им върнат заграбените областиоколо Онега и Ладога ?
    Там през ВСВ Руснаците изселиха насилственно 150000 финландци,
    от къщите и земята им , И Я АНЕКСИРАХА по време на ВСВ!
    ОЩЕ ИМА ЖИВИ БЕЖАНЦИ, КОИТО ДОБРЕ ПОМНЯТ
    "РУСКОТО ПРИЯТЕЛСТВО"!
  • 39 Матей

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "оня с коня":

    Тоз пак падна от коня :)
  • 40 защо

    2 0 Отговор
    карининград маи го забравиха наглите натовци - току веж стане обратното - наттовска техника да не стъпи там
  • 41 незнайко

    0 0 Отговор
    Едно е ясно, не сме само ние ГЛУПАЦИТЕ които гледат в ОЧИТЕ САЩ !!! Ние вече проглеждаме, но финландците имат още време !!! Когато цялата им икономика бъде завзета ще е КЪСНО, но това си е техния избор !!!
Новини по държави: